Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-01-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βασιλείου - Θεμιστοκλέους - Ευρωπαϊκό κεκτημένο
  • [02] Εκπρόσωπος - Παπανδρέου - Τζεμ
  • [03] Υπουργός Γεωργίας - Πρέσβης ΗΠΑ - Υδατικό πρόβλημα
  • [04] Σύσκεψη για πετρελαιοειδή
  • [05] Υπουργός Αμυνας - Αφιξη
  • [06] Υπουργός Συγκοινωνιών - Πλοίο "Blue Sky"
  • [07] ΚΕΑ - Παπανδρέου - Αγκυρα
  • [08] Λυσσαρίδης - Συνέδριο νεολαίας ΠΑΣΟΚ
  • [09] Πρόεδρος Βουλής - Υγεία
  • [10] Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Γιώργος Παπανδρέου

  • [01] Βασιλείου - Θεμιστοκλέους - Ευρωπαϊκό κεκτημένο

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) Γιώργος Βασιλείου ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη έρχεται στην Κύπρο αντιπροσωπεία της ΕΕ για εξέταση της προόδου του έργου που έχει μέχρι τώρα επιτελεσθεί και ανάλογα θα προγραμματισθεί η περαιτέρω πορεία προσαρμογής.

    Ο κ. Βασιλείου δήλωσε ότι το έργο της εναρμόνισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι αρκετά δύσκολο και ότι "ειδικά για θέματα του Υπουργείου Γεωργίας" υπάρχουν καθυστερήσεις που οφείλονται σε έλλειψη προσωπικού λόγω αφυπηρετήσεων και κενών στην επαρκή στελέχωση αναγκαίων υπηρεσιών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [02] Εκπρόσωπος - Παπανδρέου - Τζεμ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση εκτιμά πως η τουρκική πολιτική στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει αλλά πιστεύει ότι θα ήταν λάθος να διατηρηθεί η πολιτική έντασης, η οποία ουσιαστικά δεν οδήγησε ούτε ένα βήμα μπροστά, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ, ο οποίος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας στο Κυπριακό.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι η υποβάθμιση της έντασης θα διευκόλυνε την Τουρκία να ενεργήσει με συγκαταβατικό τρόπο στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως η εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας έχει ως υπόβαθρο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, γεγονός που θέτει τη χώρα αυτή υπό την παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [03] Υπουργός Γεωργίας - Πρέσβης ΗΠΑ - Υδατικό πρόβλημα

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο και σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες των δύο κοινοτήτων θα μελετήσουν τρόπους επίλυσης του υδατικού προβλήματος, δήλωσαν μετά από συνάντησή τους σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ.

    Οπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους οι ΗΠΑ από καιρό προσπαθούν να βοηθήσουν την Κύπρο στη λύση του υδατικού προβλήματος, το οποίο, όπως σημείωσε, "αφορά και τις δύο κοινότητες" και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ε/κ πλευράς να συνεργαστεί για λύση του προβλήματος και να συμβάλει στην προώθηση "έργων δικοινοτικού χαρακτήρα για να ωφεληθούν και οι δύο κοινότητες της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [04] Σύσκεψη για πετρελαιοειδή

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Στα μέσα Φεβρουαρίου το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος της ζημιάς που παρουσιάζουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών λόγω της μειωμένης τιμής στην οποία πωλείται το αργό πετρέλαιο στην κυπριακή αγορά.

    Το θέμα απασχόλησε σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού υπό την προεδρία του αρμόδιου Υπουργού, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εταιρειών πετρελαιοειδών. Οπως δήλωσε ο Νίκος Ρολάνδης οι λύσεις που μπορούν να δοθούν είναι είτε να αυξηθεί η πώληση του αργού πετρεαλαίου είτε να μειωθεί η φορολογία που καταβάλλεται από τις εταιρείες στην κυβέρνηση είτε να υπάρξει ένας συνδιασμός και των δύο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [05] Υπουργός Αμυνας - Αφιξη

    Λάρνακα,Κύπρος,21/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίησή του για το έργο που επιτελούν οι χειριστές του οπλικού συστήματος S300 εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος επιστρέφοντας σήμερα από την Αθήνα όπου είχε επαφές με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Αναφορικά με τις συναντήσεις του με τον κ. Τσοχατζόπουλο ο κ. Χάσικος είπε ότι συζήτησαν διάφορα θέματα που αφορούν τα Υπουργεία Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου και έλαβαν αποφάσεις πάνω σε αυτά, αλλά, τόνισε, "δεν υπάρχει τίποτε προς ανακοίνωση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΙΤΣ/ΜΧ)

    [06] Υπουργός Συγκοινωνιών - Πλοίο "Blue Sky"

    Λεμεσός,Κύπρος,21/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Δόθηκαν σαφέστατες οδηγίες για να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται ώστε να υπάρχει ευνομία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει το θέμα του πλοίου "Blue Sky" που οδήγησε σε πρωτοφανή κινητοποίηση των αρχών χθες το μεσημέρι.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του για την υπόθεση ο Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Σέργιος Σεργίου είπε ότι τέσσερις επιθεωρητές του Τμήματος επισκέφθηκαν το πλοίο και ερεύνησαν τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΓΓ/ΜΧ)

    [07] ΚΕΑ - Παπανδρέου - Αγκυρα

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Αν και τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της επαναπροσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας, το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) πιστεύει ότι αυτή πρέπει να γίνει μεθοδικά και να στηριχτεί σε σταθερό υπόβαθρο.

    Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του ΚΕΑ σε σχέση με την επίσκεψη του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία, προσθέτοντας πως "το πλέον σταθερό υπόβαθρο είναι η εγκατάλειψη των απαράδεχτων τουρκικών θέσεων στο Κυπριακό και η θετική συμβολή στις προσπάθειες επίλυσής του."

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [08] Λυσσαρίδης - Συνέδριο νεολαίας ΠΑΣΟΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό καθιερώθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου ως πρώτο εθνικό θέμα και θα συνεχίζει να αποτελεί μόνιμο μέλημα της ηγεσίας και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό τον Κώστα Σημίτη μέχρι τη λύση του.

    Αυτό ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι "το Ελσίνκι μας προσφέρει μια ευκαιρία" και "δεν είναι μόνο η αποσύνδεση της ένταξης και της λύσης που είναι σημαντική."

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)

    [09] Πρόεδρος Βουλής - Υγεία

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζεται ομαλά η μετεγχειρητική πορεία της κατάστασης της υγτείας του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος βρίσκεται σε κλινική του Κλήβλαντ των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΚΟ Ανδρέα Κωνσταντίνου, η υγεία του κ. Κυπριανού είναι όπως δηλώνουν οι θεράποντες ιατροί, σε πολύ ικανοποιητική κατάσταση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [10] Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Γιώργος Παπανδρέου

    Κωνσταντινούπολη,Τουρκία,21/01/2000 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Την ελπίδα ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ θα αποτελέσει αφορμή για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας και την εξαφάνιση των εντάσεων εξέφρασε απόψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δεξίωση στο Πατριαρχείο προς τιμήν του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Παπανδρέου, ο Πατριάρχης τόνισε πως το Πατριαρχείο πάντα έστελνε μηνύματα συνεργασίας και ανάπτυξης των σχέσεων των δύο γειτονικών λαών ενώ αναφερόμενος στον τομέα της επικοινωνίας είπε ότι το Πατριαρχείο είναι πάντα έτοιμο να αποτελέσει γέφυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ/ΜΧ)
    (Ρ.Μ.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 21 January 2000 - 19:46:56 UTC