Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-01-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Διάσκεψη Τύπου - Μάουρερ - Βασιλείου
  • [03] Τσοχατζόπουλος - Χάσικος (2)
  • [04] Κυπριανού - Εξιτήριο
  • [05] Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας - ΚΣΣΕ - Κύπρος - Τουρκία
  • [06] Αναχώρηση Τσοχατζόπουλου
  • [07] Συνέντευξη - Χάνεϊ - Κύπριακό
  • [08] Ελλάδα - Τουρκία - ΚΣΣΕ
  • [09] Βρετανία - Κυπριακό
  • [10] Κληρίδης - Κωνσταντόπουλος - Συνάντηση
  • [11] Συνέδριο "Economist" - Οουεν - Μάουρερ - Βασιλείου
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναπομπή νόμου ΧΑΚ - Επιστολή - Βουλή
  • [13] ΕΣΚ - Μάουρερ - "Αβρούπα"

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,28/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                596.29  (-0.67)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 18,036,962
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 5,478,290    692.51 (   0.12)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £ 1,505,167    513.95 ( - 2.42)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   672,279    344.87 ( -11.69)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   686,864    200.14 ( - 1.45)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £ 2,190,335    555.19 (   1.24)
            Εμπορικές Εταιρείες        £ 2,482,976    252.33 ( - 3.32)
            Αλλες Εταιρείες            £ 4,076,381    703.06 ( - 0.70)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/AXΡ)

    [02] Διάσκεψη Τύπου - Μάουρερ - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,28/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο επικεφαλής της διαπραγμευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ δήλωσε σήμερα ότι το περιεχόμενο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σημειώνοντας παράλληλα το αυξημένο ενδιαφέρον της ΕΕ για την Κύπρο.

    Ο Αυστριακός διπλωμάτης τόνισε επίσης ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται με την Κυπριακή Δημοκρατία και πως δεν μπορούν να ακούγονται δύο φωνές από την Κύπρο στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας πορτογαλικής προεδρίας θα βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών όλα τα υπό διαπραγμάτευση κεφάλαια.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Βασιλείου τόνισε ότι παρόλο που η Κύπρος προχωρεί καλά στην ενταξιακή της πορεία, πρέπει να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια για εναρμόνιση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [03] Τσοχατζόπουλος - Χάσικος (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,28/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Εχει επιτευχθεί το ανώτατο επίπεδο συντονισμού μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της από κοινού προετοιμασίας και χειρισμού κρίσεων είτε αυτές είναι σε θεωρητικό επίπεδο είτε σε επίπεδο πραγματικότητας, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος ύστερα από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Σωκράτη Χάσικο.

    Εξάλλου, ο κ. Χάσικος σημείωσε πως το γεγονός ότι στο Ελσίνκι η Τουρκία έλαβε καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι "σίγουρα κάτι που μας ενδιαφέρει" και ότι τα Υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών πρέπει να δουν "πώς αξιοποιούμε αυτή τη νέα εξέλιξη".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [04] Κυπριανού - Εξιτήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,28/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, εξήλθε σήμερα το πρωί από το νοσοκομείο Κλίβλαντ Κλίνικ Φαουντέισον των ΗΠΑ και η πορεία ανάρρωσής του θεωρείται ικανοποιητική.

    Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν που υπογράφει ο γιατρός του κ. Κυπριανού, Δρ. Κώστας Ζαμπάρτας, ο Πρόεδρος της Βουλής θα παραμείνει ακόμη μερικές μέρες στο Κλίβλαντ εκτός νοσοκομείου υπό την παρακολούθηση των ιατρών του ως εξωτερικός ασθενής και αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο περί τα μέσα ή το τέλος της ερχόμενης βδομάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ)

    [05] Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας - ΚΣΣΕ - Κύπρος - Τουρκία

    Στρασβούργο,Γαλλία,28/01/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Κονιώτου)

    Οι προοπτικές ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και η προσέγγιση της Τουρκίας προς την ΕΕ δεν μπορεί παρά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας Χρίστος Πάχτας.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα των οικονομικών συνεπειών των πρόσφατων επαφών στην Ελλάδα και την Τουρκίας, όπου μίλησε ο κ. Πάχτας, εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η επίλυση του κυπριακού ζητήματος θα βοηθηθεί και από την προσέγγιση των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [06] Αναχώρηση Τσοχατζόπουλου

    Λάρνακα,Κύπρος,28/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, αναχώρησε σήμερα το απόγευμα από την Κύπρο μετά από διήμερη επίσκεψη στο νησί.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Τσοχατζόπουλος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΡΑΓ)

    [07] Συνέντευξη - Χάνεϊ - Κύπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,28/01/2000 (ΚΥΠΕ - του ανταποκριτή μας Κυριάκου Τσιούπρα)

    Ο Βρετανός Ειδικός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα του υποστηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως λύση για το Κυπριακό.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Σερ Ντέιβιντ χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικό το κλίμα στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, προσθέτοντας ότι ο δεύτερος γύρος, που θα αρχίσει τη Δευτέρα στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα πρέπει να πει σε μεγαλύτερο βάθος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [08] Ελλάδα - Τουρκία - ΚΣΣΕ

    Στρασβούργο,Γαλλία,28/01/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Κονιώτου)

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αποφάσισε σήμερα όπως εισηγηθεί στην Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ να εξετάσει την πιθανότητα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου επείγουσας οικονομικής βοηθείας σε χώρες που επηρεάζονται από φυσικές καταστροφές και να εργαστεί ώστε τα μέλη κράτη του ΣτΕ να δημιουργήσουν όργανα σχεδιασμού και συντονισμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για το σκοπό αυτό.

    Η ΚΣΣΕ, ενώπιον της οποίας συζητήθηκε σήμερα τελευταία μέρα των εργασιών της συνόδου, το θέμα των συνεπειών των πρόσφατων σεισμών στην Ελλάδα και την Τουρκία, εισηγείται επίσης την εξέταση της δημιουργίας ευρωπαϊκών μονάδων άμεσης δράσης για φυσικές καταστροφές κάτω από την αιγίδα του ΟΑΣΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [09] Βρετανία - Κυπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,28/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι κατά τον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μόλις είναι πρακτικά δυνατό μετά τις παράνομες "προεδρικές εκλογές" στα κατεχόμενα, πρέπει να καταβληθεί αποφασιστική προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ανώτερη πηγή του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Η ίδια πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε επίσης ότι ως αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που αρχίζει τη Δευτέρα στη Γενεύη, αναμένεται να δημιουργηθεί η πλατφόρμα για την προσπάθεια του τρίτου γύρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [10] Κληρίδης - Κωνσταντόπουλος - Συνάντηση

    Λευκωσία,Κύπρος,28/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Τα δικαιώματα των προσφύγων, όπως και όλα τα άλλα ανθρώπινα δικαιώματα που καλύπτονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρέπει να είναι "άμεση πολιτική συνέπεια της πίεσης που πρέπει να ασκηθεί σήμερα ώστε η Τουρκία ως υποψήφια χώρα να συμμορφωθεί προς αυτά τα δεδομένα".

    Σε δηλώσεις του μετά που έγινε δεκτός σήμερα το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι τη δημοκρατική προστασία των δικαιωμάτων των κατοίκων της Κύπρου εγγυάται η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) "ως μιας χώρας με μια κρατική οντότητα", αλλά και το Διεθνές Δίκαιο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΧΡ)

    [11] Συνέδριο "Economist" - Οουεν - Μάουρερ - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,28/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Για κρίσιμο σημείο στις συνομιλίες για το Κυπριακό το φθινόπωρο μίλησε σήμερα ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και Συμπρόεδρος της Διεθνούς Διάσκεψης για την πρώην Γιουγκοσλαβία Λόρδος Ντέιβιντ Οουεν, μιλώντας στο διήμερο σεμινάριο του "Economist" με θέμα την ενταξιακή πορεία της Κύπρου που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

    Ο Λόρδος Οουεν είπε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα που αφορά μόνο τους Κυπρίους, επεσήμανε ότι τώρα οι ισχυρότερες δυνάμεις του κόσμου επιθυμούν λύση, γεγονός που δημιουργεί "ουσιαστική ελπίδα για λύση στο κοντινό μέλλον" και σημείωσε πως οι αποφάσεις του Ελσίνκι θα επηρεάσουν σημαντικά την τουρκική στάση στο πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναπομπή νόμου ΧΑΚ - Επιστολή - Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,28/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ανέπεμψε σήμερα για επανεξέταση τον περί Αξιών και Χρηματιστηρίων Αξιών Κύπρου (Τροποποιητικό) Νόμο του 2000, που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 13 Ιανουαρίου.

    Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι ανέπεμψε το Νόμο για διάφορους λόγους, που περιλαμβάνουν ασάφειες σε ορισμούς και το ενδεχόμενο πρόκλησης λειτουργικών προβλημάτων στο Χρηματιστήριο και καλεί την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού να ακούσει τις απόψεις του Υπουργού Οικονομικών. Παράλληλα καλεί τη Βουλή να επανεξετάσει το Νόμο και να μην επιμένει στη θέσπισή του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [13] ΕΣΚ - Μάουρερ - "Αβρούπα"

    Λευκωσία,Κύπρος,28/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου Ανδρέας Καννάουρος επέδωσε σήμερα στον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ επιστολή σχετικά με το διωγμό της Τ/κ εφημερίδας 'Αβρούπα' από το ψευδοκράτος".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΚ, ο κ. Μάουρερ διαβεβαίωσε τον κ. Καννάουρο ότι θα εξετάσει με προσοχή το όλο θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 28 January 2000 - 18:46:09 UTC