Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 00-02-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουρκοκύπριοι - Ελεύθερες περιοχές
  • [02] Υπουργός Εμπορίου - ΗΠΑ
  • [03] Διεθνές Συνέδριο - Σεφέρης
  • [04] Ποδόσφαιρο
  • [05] Καλαθόσφαιρα
  • [06] Υπουργός Αμυνας - Μνημόσυνο Αυξεντίου
  • [07] Πρέσβης Ελλάδας - Δηλώσεις
  • [08] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Δηλώσεις
  • [09] Χρίστου - Ιζτζιάν - Παράνομη επίσκεψη Τζεμ
  • [10] Χρίστου - Ιζτζιάν - Κατασκοπεία
  • [11] Πύλα - Δικοινοτική εκδήλωση
  • [12] Χ.Ε.Κ.Ε - Παγκύπριο Συνέδριο

  • [01] Τουρκοκύπριοι - Ελεύθερες περιοχές

    Λευκωσία,Κύπρος,27/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Εντεκα Τουρκοκύπριοι, που διέμεναν στην κατεχόμενη Μόρφου, εισήλθαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στις ελεύθερες περιοχές από τη γραμμή αντιπαράταξης στην Περιστερώνα.

    Πρόκειται για τρεις οικογένειες με πέντε παιδιά, που δήλωσαν ότι υπάρχει φτώχεια στα κατεχόμενα και εργοδοτούνται οι έποικοι αντί οι Τ/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] Υπουργός Εμπορίου - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη, επικεφαλής αντιπροσωπείας, για σειρά επαφών με στόχο την προώθηση του τομεά της υψηλής τεχνολογίας και του κυπριακού τουρισμού.

    Στη συνέχεια, ο κ. Ρολάνδης θα μεταβεί στη Βοστώνη, όπου θα μιλήσει σε σεμινάριο για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της υψηλής τεχονολογίας με τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα με Κύπριους επιστήμονες που εργάζονται στη χώρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [03] Διεθνές Συνέδριο - Σεφέρης

    Λευκωσία,Κύπρος,27/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ελληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης για την Κύπρο "δεν είναι μόνο ο μεγάλος εθνικός ποιητής, αλλά ο Ελληνας που αγάπησε πιστά και λάτρεψε βαθιά τους ανθρώπους μας, την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας και τον τόπο μας", ανέφερε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

    Σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου "Γιώργος Σεφέρης - Ποιητής του Ελληνισμού", που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι ο Σεφέρης "άφησε έργο αφιερωμένο στην Κύπρο, που το εμπνεύστηκε από τις ιστορικές αγωνίες μας και το μετάγγισε στο έθνος ολόκληρο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] Ποδόσφαιρο

    Λευκωσία,Κύπρος,27/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώνεται σήμερα η 18η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας, με τους εξής αγώνες, που αρχίζουν στις 3 το απόγευμα: Ομόνοια - Ολυμπιακός

    Ανόρθωση - Αλκή Αναγέννηση Δερύνειας - Νέα Σαλαμίνα Στους χθεσινούς αγώνες σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα: Απόλλων - Ενωση Νέων Παραλιμνίου 3 - 1 Εθνικός Αχνας - ΑΠΟΕΛ 1 - 0 ΑΕΚ - ΑΠΟΠ 0 - 0

    Εθνικός Ασσιας - ΑΕΛ 3 - 2

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [05] Καλαθόσφαιρα

    Λευκωσία,Κύπρος,27/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αχιλλέας Καϊμακλίου κατέκτησε χθες το βράδυ το Κύπελλο στην Καλαθόσφαιρα Ανδρών για έβδομη φορά στην ιστορία του, νικώντας στον τελικό τον Παναθηναϊκό με 72 - 67.

    Εξάλλου, ο Κεραυνός αναδείχθηκε Κυπελλούχος στις γυναίκες για δεύτερη συνεχή χρονιά, νικώντας στον τελικό την ΕΝΑΔ με 55 - 53.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [06] Υπουργός Αμυνας - Μνημόσυνο Αυξεντίου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος είπε σήμερα ότι "έχουμε την πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού", διευκρινίζοντας ότι "ενόσω η τουρκική κατοχή συνεχίζεται, ενόσω ο Αττίλας απειλεί αυξάνοντας το επιθετικό του οπλοστάσιο, είναι στοιχειώδης αυτονόητη υποχρέωση η ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης, μέσα στα πλαίσια του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας".

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι "επιδιώκουμε μια λύση που θα διασφαλίζει και θα κάνει σεβαστά θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία αναγνωρίζονται και προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών και άλλα διεθνή όργανα και συμβάσεις, που είναι δεσμευτικές για την Κυπριακή Δημοκρατία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [07] Πρέσβης Ελλάδας - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,27/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    "Ποιοτική διαφορά" η οποία θα μπορούσε να ήταν "ακόμη εντονότερη" χαρακτήρισε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ κατά τη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τζεμ ότι Τουρκία και ψευδοκράτος θα προωθήσουν το θέμα της άρσης του λεγόμενου εμπάργκο εναντίον του ψευδοκράτους, ο Ελληνας Πρέσβης είπε ότι "τέτοιου είδους καταστάσεις έχουν δυστυχώς ενθαρρυνθεί και από ξένους", παρ'όλο που, όπως είπε, οι ξένοι γνωρίζουν ότι το εμπάργκο δεν έχει επιβληθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [08] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,27/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Η λύση του Κυπριακού πρέπει να διασφαλίζει την "αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Ε/Κ και τους Τ/Κ, επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους και την απόκτηση ίσων δικαιωμάτων, ως πολίτες αυτού του κράτους", δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    Ο Μακαριότατος, που σχολίαζε τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα ότι η τουρκική πλευρά θα προωθήσει το θέμα της άρσης του λεγόμενου εμπάργκο εναντίον του ψευδοκράτους, είπε ότι δεν είναι οι Ε/Κ που επέβαλαν εμπάργκο στους Τ/Κ αλλά οι Τ/Κ "σε μας, επειδή δεν μας αφήνουν να πάμε στα σπίτια μας".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [09] Χρίστου - Ιζτζιάν - Παράνομη επίσκεψη Τζεμ

    Λάρνακα,Κύπρος,27/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ περί λεγόμενου "εμπάργκο" εναντίον των Τ/Κ, είπε σήμερα ότι το κόμμα του είναι διατεθειμένο να μελετήσει "νόμιμους τρόπους διεκπεραίωσης των εμπορευμάτων", ώστε να διασφαλίζεται η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Ιζέτ Ιζτζιάν, μιλώντας στο περιθώριο δικοινοτικής εκδήλωσης στην Πύλα, ανέφερε ότι ο κ. Τζεμ πιθανόν να επισκέφθηκε τα κατεχόμενα για να στηρίξει την λεγόμενη "προεκλογική" εκστρατεία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [10] Χρίστου - Ιζτζιάν - Κατασκοπεία

    Λάρνακα,Κύπρος,27/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο ΓΓ του Τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Ιζέτ Ιζτζιάν, αναφερόμενος στην παρουσία των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, είπε ότι το νησί θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και ότι αυτό περιλαμβάνει και τις Βάσεις, προσθέτοντας ότι οι δύο κοινότητες θα πρέπει να είναι εγγυήτριες η μια της άλλης.

    Εξάλλου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου, μιλώντας στο περιθώριο δικοινοτικής εκδήλωσης στην Πύλα, ανέφερε ότι αποκαλύπτεται τώρα ο πραγματικός ρόλος των Βάσεων, και κάλεσε την κυβέρνηση, εάν αντιτίθεται στο ρόλο αυτό, να ζητήσει κατάργηση των δραστηριοτήτων παρακολούθησης, που περιέχονται σε έκθεση Βρετανού δημοσιογράφου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    Πύλα - Δικοινοτική εκδήλωση Λάρνακα,Κύπρος,27/02/2000 (ΚΥΠΕ) Δικοινοτική εκδήλωση, που οργανώθηκε από το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πύλα, με στόχο την προώθηση της επαναπροσέγγισης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Σε δηλώσεις τους για την εκδήλωση, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου και ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Ιζέτ Ιζτζιάν εξέφρασαν την επιθυμία να εξευρεθεί λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [11] Χ.Ε.Κ.Ε - Παγκύπριο Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,27/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Παγκύπριο Συνέδριο με θέμα "2000 χρόνια Χριστιανισμού: η επέμβαση του Θεού μέσα στην ιστορία" ήταν το θέμα Παγκυπρίου Συνεδρίου που πραγματοποίησε σήμερα η Χριστιανική Ενωση Κυπρίων Επιστημόνων (Χ.Ε.Κ.Ε.).

    Σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ανέφερε ότι "μέσα στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας η συμβολή της Χριστιανικής θρησκείας υπήρξε πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 27 February 2000 - 13:02:10 UTC