Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος ΕΔΗ - Δήλωση - Ανακοίνωση ΕΔΗ
  • [02] Ελληνας ΥΠΕΞ - Βρετανός εκπρόσωπος για το Κυπριακό
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Υγεία - Επισκέψεις
  • [05] Αναπληρωτής Υπατος Αρμοστής - Πρόεδρος - Κυπριακό
  • [06] Εκπρόσωπος - Συνέντευξη καθηγητή Κουφουδάκη
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Αρχηγός ΓΕΕΦ
  • [08] ΕΕ - Διακήρυξη Schuman
  • [09] ΝΕΟ - Πρόεδρος ΕΔΗ - Υγεία
  • [10] ΔΗΚΟ - Ημέρα ΕΕ
  • [11] ΝΕΟ - Δηλώσεις Εκπροσώπου
  • [12] Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων - Πρόεδρος Κληρίδης - Ευχές
  • [13] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μηνύματα - Επισκέψεις

  • [01] Πρόεδρος ΕΔΗ - Δήλωση - Ανακοίνωση ΕΔΗ ΚΥΠΕ - 09/05/2000

    Τη συγκίνησή του για τη συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας και κυρίως του λαού, εξέφρασε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ), σε σύντομη δήλωσή του στο ΚΕΜΑ λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο όπου αύριο αναμένεται να υποβληθεί σε επέμβαση.

    Φανερά συγκινημένος και με βουρκωμένα τα μάτια, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε βεβαιότητα ότι θα επιστρέψει ακμαιότερος και στη συνέχεια φίλησε το προσωπικό που τον ανέμενε στην είδοσο του ΚΕΜΑ για να του χαρίσει την εικόνα του Αγίου Γεωργίου με την ευχή όλα να παν καλά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [02] Ελληνας ΥΠΕΞ - Βρετανός εκπρόσωπος για το Κυπριακό ΚΥΠΕ - 09/05/2000

    Ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά την παρούσα συγκυρία ο Εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ταυτοχρόνως όλα τα βασικά θέματα της κυπριακής περιπλοκής και όχι μεμονωμένα ή κατά προτεραιότητα.

    Ο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ είχε σήμερα το πρωί συνάντηση διάρκειας μίας ώρας με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος επεσήμανε ότι κατά τις συνομιλίες αποφασίστηκε η στενή συνεργασία για την προώθηση λύσης στο Κυπριακό, ενόψει του τρίτου γύρου των συνομιλιών "και πιθανώς και του τετάρτου".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΧ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου ΚΥΠΕ - 09/05/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     549.04 (-1.08)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £33,360,000
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  5,548,934  656.44 ( -1.03)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  3,062,915  357.26 ( -1.77)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £  1,166,484  385.03 ( -2.53)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £  2,637,531  185.24 ( -1.14)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  2,137,185  473.81 ( -1.56)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  5,177,377  230.48 (  3.34)
    Αλλες Εταιρείες          £ 11,773,829  639.26 ( -1.73)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.             105,00  ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Υγεία - Επισκέψεις ΚΥΠΕ - 09/05/2000

    Κατά απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τους γιατρούς του Αγη Συρίμη και Ιωσήφ Κάσιο οι οποίοι σε δηλώσεις τους στις μία μετά το μεσημέρι αφού είδαν τον Πρόεδρο Κληρίδη επεσήμαναν ότι αυτός λυπήθηκε για την περιπέτεια της υγείας του Γιώργου Βασιλείου.

    Οπως ανέφερε ο καρδιολόγος Δρ. Αγης Συρίμης "η κατάσταση της υγείας του Προέδρου εξελίσσεται ευνοϊκά, ο Πρόεδρος περπάτησε στο διάδρομο για αρκετή ώρα, είναι ευδιάθετος και γενικά όλα βαίνουν ομαλώς".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [05] Εκπρόσωπος - Συνέντευξη καθηγητή Κουφουδάκη ΚΥΠΕ -09/05/2000

    "Η κυβέρνηση έχει μια σειρά τοποθετήσεις των Αμερικανών που τάσσονται υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και με βάση αυτές εργάζεται, αλλά επαγρυπνεί κάθε στιγμή για να μην υπάρξει εκτροπή από αυτή τη σωστή πορεία", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο Εκπρόσωπος προέβη στη δήλωση κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις του Ελληνοαμερικανού καθηγητή Βαγγέλη Κουφουδάκη ότι δήθεν οι Αμερικανοί προωθούν λύση συνομοσπονδίας και ότι έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο που στόχο έχει η κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχθεί την πολιτική οντότητα των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή, αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [06] Αναπληρωτής Υπατος Αρμοστής - Πρόεδρος - Κυπριακό ΚΥΠΕ - 09/05/2000

    Ο Αναπληρωτής Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Τζον Μπακ, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί στην πολυκλινική "Ευαγγελίστρια" τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, δήλωσε ότι ο ρόλος της Βρετανίας και των άλλων χωρών που εμπλέκονται στενά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού είναι να υποστηρίζουν την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι "θα το κάνουμε αυτό με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε".

    Εξερχόμενος της κλινικής και ερωτηθείς πότε ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ σκοπεύει να έρθει στην Κύπρο, ο κ. Μπακ είπε ότι "είναι λίγο νωρίς να γίνονται προβλέψεις γι' αυτό και πως το σημαντικό είναι ο Πρόεδρος Κληρίδης να αναρρώσει πλήρως".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [07] Πρόεδρος Βουλής - Αρχηγός ΓΕΕΦ ΚΥΠΕ - 09/05/2000

    Συνεπαρμένος με το πρόβλημα της Κύπρου είναι ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημήριος Δήμου όπως ο ίδιος δήλωσε σήμερα ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού, από την πλευρά του, είπε ότι ο κ. Δήμου τον επισκέφθηκε για να τον αποχαρετίσει και χαρακτήρισε τα όσα πρόσφερε στην Κύπρο ο αποχωρών Αρχηγός του ΓΕΕΦ ως "πολύ σημαντικά και αξιόλογα", ενώ του ευχήθηκε "κάθε καλό" για το μέλλον.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΓ/ΜΜ)

    [08] ΕΕ - Διακήρυξη Schuman ΚΥΠΕ -09/05/2000

    Η Κύπρος αντλεί δύμαμη και ελπίδα για επανένωσή της σε συνθήκες πραγματικής ειρήνης από τη σημερινή μέρα του εορτασμού των 50χρονων της Διακήρυξης Schuman, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του επικεφαλής της κυπριακής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Στην ανακοίνωση για την Ημέρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που γιορτάζεται σήμερα, επισημαίνεται ότι η Διακήρυξη Schuman "αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [09] ΝΕΟ - Πρόεδρος ΕΔΗ - Υγεία ΚΥΠΕ - 09/05/2000

    Ο Πρόεδρος και τα μέλη του εκτελεστικού γραφείου των Νέων Οριζόντων εύχονται, με ανακοίνωσή τους, ολόψυχα κάθε επιτυχία στην αυριανή εγχείρηση και ταχεία ανάρρωση στον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργο βασιλείου.

    Οι ΝΕΟ εκφράζουν επίσης την ελπίδα ο κ. Βασιλείου να περάσει σύντομα τη δοκιμασία της υγείας του και να επιστρέψει στα καθήκοντά του γερός και δυνατός.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)

    [10] ΔΗΚΟ - Ημέρα ΕΕ ΚΥΠΕ - 09/05/2000

    Τη σταθερή του θέση για πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως ισότιμο μέλος, επαναλαμβάνει το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) σε διακήρυξή του με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας της ΕΕ.

    Στη διακήρυξη το ΔΗΚΟ αναφέρει πως η Κύπρος και ο λαός της στέκουν ιδιαίτερα στο αγαθό της ειρήνης και "αναμένουν πως στα πλαίσια της εφαρμογής των αρχών και των σκοπών της ΕΕ θα βρει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του και το κυπριακό πρόβλημα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [11] ΝΕΟ - Δηλώσεις Εκπροσώπου ΚΥΠΕ - 09/05/2000

    Πολιτικά ανάρμοστη χαρακτηρίζουν οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) την αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου στις αναφορές του Ελληνοαμερικανού καθηγητή Βαγγέλη Κουφουδάκη σε σχέδια των Αμερικανών για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας πως αυτή εκθέτει την κυβέρνηση.

    Σε ανακοίνωσή τους οι ΝΕΟ αναφέρουν πως η αντίδραση του Εκπροσώπου "αποδεικνύει τον πανικό που έχει καταβάλει την συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ - ΕΔΗ από τις συνεχείς αποκαλύψεις των προθέσεων και των σχεδίων μεσολαβητών" στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [12] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μηνύματα - Επισκέψεις ΚΥΠΕ - 09/05/2000

    Μήνυμα από τον Πρόεδρο του Ισραήλ Έζερ Βάiσμαν μετέφερε ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Σέμι Τζουρ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στον οποίο επίσης απέστειλε μήνυμα με ευχές για ταχεία ανάρρωση ο Αμερικανός Προεδρικός Απεστλαμένος για το Κυπριακό Άλφρεντ Μόουζες.

    Ο κ. Τζουρ δήλωσε μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο Κληρίδη ότι αυτός φαίνεται πολύ καλά και ότι ο Πρόεδρος Βάισμαν στο μήνυμά του εύχεται στον Κύπριο ομόλογό του ό,τι καλύτερο.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [13] Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων - Πρόεδρος Κληρίδης - Ευχές ΚΥΠΕ - 09/05/2000

    Ταχεία και πλήρη ανάρρωση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ώστε αυτός να συνεχίσει το "μεγάλο εθνικό και πατριωτικό του έργο" εύχεται με επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος.

    Στην επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων εύχεται στον Πρόεδρο Κληρίδη "ταχεία και τελεία ανάρρωση" και εκφράζει τη χαρά του για την επιτυχία της εγχείρησης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 10 May 2000 - 10:53:42 UTC