Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Συγκοινωνιών - "Κύπρος- Ενα ναυτιλιακό κέντρο"
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] ΚΕΒΕ - Αύξηση στις τιμές των καυσίμων
  • [04] ΑΚΕΛ - Τιμές καυσίμων
  • [05] Ανδρέας - Κεμάλ - Μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • [06] Αθήνα - Σύσκεψη για υπόθεση Λοϊζίδου
  • [07] ΣΕΚ - Αυξήσεις στα καύσιμα
  • [08] Κυπριακές Αερογραμμές - Καύσιμα
  • [09] Τερέζα Βίλιερς - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - "Κύπρος- Ενα ναυτιλιακό κέντρο" ΚΥΠΕ - 31/05/2000

    Πολιτική προσαρμοσμένη στην προσπάθεια εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχει οριοθετήσει η κυπριακή κυβέρνηση στον τομέα της ναυτιλίας και έχουν υιοθετηθεί μέτρα και σχέδιο δράσης που να εξυπηρετούν τους μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους χωρίς να παραβλέπεται και ο στόχος της διατήρησης του μεγάλου στόλου που διατηρεί αυτή τη στιγμή το κυπριακό Νηολόγιο.

    Μιλώντας σε συνέδριο με θέμα "Κύπρος - Ενα ναυτιλιακό κέντρο" ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι στα μέτρα περιλαμβάνεται η τροποποίηση των φορολογικών νόμων με την εισαγωγή νέας νομοθεσίας βασισμένης στη χωρητικότητα των πλοίων για τα οποία προσφέρονται οι υπηρεσίες πλοιοδιαχείρισης και η διατήρηση των φορολογικών κινήτρων που απολαμβάνουν σήμερα οι ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο, που είναι μεγάλης σημασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου ΚΥΠΕ - 31/05/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     535.21 ( 1.21)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £44,119,000
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  5,305,111  654.15 (  1.62)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  5,341,718  363.47 (  1.69)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £    953,470  384.88 (  0.07)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £  2,747,624  183.54 (  4.56)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  1,684,948  473.69 ( -0.30)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  2,863,061  214.06 (  0.11)
    Αλλες Εταιρείες          £ 22,995,044  583.64 (  0.37)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/MX)

    [03] (Κ) ΚΕΒΕ - Αύξηση στις τιμές των καυσίμων ΚΥΠΕ - 31/05/2000

    Ως βιαστική, επιζήμια για την οικονομία και εκτός των στόχων μας για σύγκλιση με τα οικονομικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αξιολογεί το ΚΕΒΕ την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλιου για αύξηση των λιανικών τιμών των καυσίμων.

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΒΕ σημειώνει ότι η σημερινή απόφαση για αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 4 σεντ και του πετρελαίου κατά 2 σεντ είναι εκτός των πλαισίων της οικονομίας μας, αφού όπως επισημαίνει, "θα δημιουργήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις σ'όλο το φάσμα της οικονομίας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [04] (Κ) ΑΚΕΛ - Τιμές καυσίμων ΚΥΠΕ - 31/05/2000

    "Βεβιασμένη και λανθασμένη" θεωρεί το ΑΚΕΛ την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αύξηση της τιμής των καυσίμων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να περιμένει για τουλάχιστον ένα ακόμη μήνα καλύπτοντας το έλλειμμα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Σε ανακοίωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι η σημερινή απόφαση σε συνδυασμό με την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές και τα κόστα παραγωγής και θα αυξήσει τον πλυθωρισμό στο 7,5%.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [05] (K) Ανδρέας - Κεμάλ - Μεταμόσχευση μυελού των οστών ΚΥΠΕ - 31/05/2000

    "Ικανοποιητικά" εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του μικρού Ανδρέα Βασιλείου μετά τη μεταμόσχευση μυελού των οστών στην οποία υπεβλήθη σε κλινική του Τέξας των ΗΠΑ, ενώ στο μεταξύ την Κυριακή 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο αιμοδοσία για εξεύρεση συμβατού δότη μυελού των οστών για τον νεαρό Τουρκοκύπριο Κεμάλ Σαράτζογλου.

    Ο πατέρας του μικρού Ανδρέα, Βάσος μιλώντας στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Λονδίνου (LGR) είπε ότι οι γιατροί είναι πολύ αισιόδοξοι πως ο γιός του θα γίνει καλά, παρά το γεγονός ότι η μεταμόσχευση έγινε από πλακούντα και όχι από συμβατό δότη.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Αθήνα - Σύσκεψη για υπόθεση Λοϊζίδου ΚΥΠΕ - 31/05/2000

    Σε πλήρη ταύτιση απόψεων της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης κατέληξε η σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα για τα περαιτέρω βήματα που αποσκοπούν στην άμεση εκτέλεση της απόφασης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, κατά τη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ότι η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελεί νομική υποχρέωση όλων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι στην αντίθετη περίπτωση δημιουργείται μείζον πρόβλημα κλονισμού των αρχών, του θεσμού και της αξιοπιστίας του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΑ/MX)

    [07] (Κ) ΣΕΚ - Αυξήσεις στα καύσιμα ΚΥΠΕ - 31/05/2000

    Ερωτηματικά για το χρόνο που διάλεξε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυξήσεις των καυσίμων, εγείρει η Συνομοσπονδία Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ)και καλεί την πολιτεία να μελετήσει την αξιοποίηση και άλλων μορφών ενέργειας όπως την ηλιακή, ώστε η κυπριακή οικονομία να μην εξαρτάται απόλυτα από το πετρέλαιο.

    Ανακοίνωση της ΣΕΚ αναφέρει ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα "επιβαρύνουν τον πληθωρισμό και δημιουργούν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομία, ιδιαίτερα στους εργαζομένους που ελλείψει οργανωμένου δικτύου μεταφορών, χρησιμοποιούν δικά τους μεταφορικά μέσα".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [08] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Καύσιμα ΚΥΠΕ - 31/05/2000

    Τη λύπη της για τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τα καύσιμα που χρησιμοποιούν οι Κυπριακές Αερογραμμές, εξέφρασε η εταιρεία, υποστηρίζοντας πως η απόφαση αυτή "που λήφθηκε εν αγνοία" του Εθνικού αερομεταφορέα, όπως σημειώνει "δυσχεραίνει" την οικονομική του κατάσταση.

    Ανακοίνωση των Κυπριακών Αερογραμμών αναφέρει πως ως αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης η εταιρεία "επιβαρύνεται με επιπλέον κόστα ύψους 1, 5 εκατομμυρίων λιρών για το 2000, πέραν των 6,5 εκατομμυρίων λιρών που ήδη επωμίζεται λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [09] (K) Τερέζα Βίλιερς - Κυπριακό KYΠΕ - 31/05/2000

    Η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς εξέφρασε αισιοδοξία για τον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και παράλληλα την ελπίδα ότι και η Τ/κ πλευρά θα προβεί σε κάποιες "πραγματικές παραχωρήσεις" ώστε να υπάρξει σπάσιμο του αδιεξόδου.

    Σε συνέντευξή της στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου (LGR) η κ. Βίλιερς είπε εξάλλου ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε λίγο πριν το Πάσχα με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ αυτός εμφανίστηκε ενθαρρυμένος για τις προοπτικές εξεύρεσης πρακτικών και ρεαλιστικών λύσεων σε ορισμένα από τα θέματα που επέφεραν πόνο και δυστυχία στο νησί όπως η στέρηση της περιουσίας ως αποτέλεσμα της εισβολής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 1 June 2000 - 7:02:13 UTC