Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση Ε/κ και Τ/κ κομμάτων
  • [02] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνομιλίες
  • [03] ΓΓ ΑΚΕΛ - Συνάντηση Ε/κ και Τ/κ κομμάτων
  • [04] Συνάντηση Ισραηλινών - Παλαιστινίων - Ανακοίνωση
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Υπουργός Εξωτερικών - Υπό ένταξη χώρες
  • [07] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Ιάπωνα Πρέσβη
  • [08] Σύνοδος ΜΚΕ ΕΕ - Τουρκίας - Κοινή δήλωση
  • [09] Υπουργός Εμπορίου - Ταξιδιωτικοί Πράκτορες
  • [10] Λισσαβόνα - Διάσκεψη Κοινοβουλίων ΕΕ
  • [11] ΚΥΠΕ - ΙΡΝΑ - Συμφωνία συνεργασίας
  • [12] Πρόεδρος ΕΔΗ - Υγεία
  • [13] "Αβρούπα" - Ευρωπαίοι Δημοσιογράφοι - Ψήφισμα

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση Ε/κ και Τ/κ κομμάτων ΚΥΠΕ - 06/06/2000

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού είπε ότι η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων πρέπει να γίνεται με το σωστό τρόπο και με κοινό στόχο και σημείωσε την ανάγκη να μην καθιερωθεί το Λήδρα Πάλας "πρωτεύουσα της Κύπρου" στα μάτια των ξένων.

    Μιλώντας σε συνάντηση στο Λήδρα Πάλας των Ε/κ και Τ/κ κομμάτων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η επαναπροσέγγιση πρέπει να αποσκοπεί "όχι στη συντήρηση της παρούσης χωριστικής κατάστασης, αλλά στην επανένωση της Κύπρου και γεωγραφικά και εθνικά, δηλαδή μπορεί να είναι ομοσπονδία και να είναι σεβαστά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνομιλίες ΚΥΠΕ - 06/06/2000

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είναι έτοιμος να μεταβεί στη Γενεύη για τον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για μετατόπιση του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών τον Σεπτέμβριο.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση στο Λήδρα Πάλας των Ε/κ και Τ/κ πολιτικών κομμάτων, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι στη συνάντηση ο Σερντάρ Ντενκτάς άφησε να νοηθεί ότι ο Τ/Κ ηγέτης "προετοιμάζεται για συνομιλίες στις 5 Ιουλίου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] ΓΓ ΑΚΕΛ - Συνάντηση Ε/κ και Τ/κ κομμάτων ΚΥΠΕ - 06/06/2000

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε πολύ δημιουργική τη σημερινή συνάντηση των Ε/κ και Τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, σημειώνοντας ότι "έχουν ανταλλαγεί απόψεις που σχετίζονται με την προώθηση της επαναπροσέγγισης".

    Μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "παρά τις διαφορετικές απόψεις, ήταν αρκετά δημιουργική η σημερινή συνάντηση", προσθέτοντας ότι "αυτές οι συναντήσεις χρειάζονται" τόσο στο Λήδρα Πάλας όσο και σε άλλους χώρους όπου "υπάρχει πρόσβαση κοινή".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [04] Συνάντηση Ισραηλινών - Παλαιστινίων - Ανακοίνωση ΚΥΠΕ - 06/06/2000

    Μέλη του Ισραηλο-Παλαιστινιακού Κέντρου για Ερευνα και Πληροφόρηση (IPCRI), οι οποίοι συνεδρίασαν στην Κύπρο από τις 1-4 Ιουνίου, αποφάσισαν να διεξάγουν χωριστές συναντήσεις στην Ιερουσαλήμ τις επόμενες βδομάδες και να ξανασυναντηθούν στην Κύπρο το τέλος του μήνα ή αρχές Ιουλίου για ένα ακόμη Σαββατοκυρίακο εντατικών συνομιλιών.

    Ανακοίνωση του Κέντρου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκυρίακο μεταξύ 14 Ισραηλινών και Παλαιστινίων για το μέλλον της Ιερουσαλήμ ήταν ανεπίσημες και δεν ήταν μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και μελών του PLO.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου ΚΥΠΕ - 06/06/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     532.76 (-0.03)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £61,006,828
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  2,580,562  641.08 ( -0.90)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  6,440,525  367.78 (  0.18)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £  1,383,035  394.57 ( -0.75)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £  8,067,323  185.30 (  2.55)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £ 11,168,262  491.28 (  2.23)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  2,502,274  206.70 ( -0.10)
    Αλλες Εταιρείες          £ 25,947,992  593.00 (  0.80)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Υπό ένταξη χώρες ΚΥΠΕ - 06/06/2000

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών των έξι χωρών, που περιλαμβάνονται στο πρώτο κύμα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους σήμερα στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας να υιοθετήσουν κείμενο Κοινής Δήλωσης, που να αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες τους όσον αφορά την υλοποίηση από μέρους της ΕΕ των στόχων που έχει θέσει για την περαιτέρω διεύρυνση της Ένωσης.

    Στη συνάντηση συμμετείχε εκ μέρους της Κύπρου ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την εκτίμησή του για την επιτελεσθείσα επί πορτογαλικής προεδρίας πρόοδο στην πορεία των διαπραγματεύσεων ένταξης, με το άνοιγμα των εναπομεινάντων κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων και το προσωρινό κλείσιμο άλλων κεφαλαίων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Ιάπωνα Πρέσβη ΚΥΠΕ - 06/06/2000

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και άλλων για επίτευξη ειρηνικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, έδωσε σήμερα ο νέος Πρέσβης της Ιαπωνίας S. Motoi Ohkubo, κατά τη διάρκεια της τελετής των διαπιστευτηρίων του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ιαπωνία στο πλαίσιο της Ομάδας των Οκτώ και στη διαμόρφωση της προσέγγισής τους στο πρόβλημα της Κύπρου, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση της Λευκωσίας για την ετήσια οικονομική αναλογική συνεισφορά της Ιαπωνίας από το 1964, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων για τη διατήρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)

    [08] Σύνοδος ΜΚΕ ΕΕ - Τουρκίας - Κοινή δήλωση ΚΥΠΕ - 06/06/2000

    Σε κοινή δήλωση, που υιοθετήθηκε με την ολοκλήρωση σήμερα των διήμερων εργασιών της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΚΕ) Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, "ενθαρρύνεται η στήριξη των διαπραγματεύσεων προσέγγισης, που ξεκίνησαν στη Νέα Υόρκη, με στόχο να φέρουν τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Κύπρο σε ουσιαστικές συνομιλίες, ώστε να εξευρεθεί μια διαπραγματεύσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

    Στην πρώτη κοινή δήλωση της ΜΚΕ ΕΕ - Τουρκίας, στην οποία έλαβαν μέρος ευρωβουλευτές, Τούρκοι βουλευτές, ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ και εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας, γίνεται επίσης αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπου εκφράζεται "η ικανοποίηση για την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα την υπογραφή σπουδαίων διμερών συμφωνιών".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΜΜ)

    [09] Υπουργός Εμπορίου - Ταξιδιωτικοί Πράκτορες ΚΥΠΕ - 06/06/20000

    Τα έσοδα από τον τουρισμό το 1999 ξεπέρασαν το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου λιρών και έφτασαν τις 1.022.000.000 λίρες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 16,4 % σε σύγκριση με το 1998, ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, σε χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων.

    Ο κ. Ρολάνδης απέδωσε την πρόοδο του κυπριακού τουρισμού στην καλή συνεργασία όλων των σχετικών φορέων, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε "πολύτιμη" τη συμβολή των τουριστικών πρακτόρων στην επίτευξη των καλών αυτών αποτελεσμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)

    [10] Λισσαβόνα - Διάσκεψη Κοινοβουλίων ΕΕ ΚΥΠΕ - 06/06/2000

    Η μη καθυστέρηση της διαδικασίας της διεύρυνσης από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη ή οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας για όλες τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Κλεάνθους, σε παρέμβασή του κατά τις εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Εξωτερικών των Κοινοβουλίων των χωρών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Κοινοβουλίων των αιτητριών χωρών που ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Λισσαβόνα.

    Ο κ. Κλεάνθους σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό η Διακυβερνητική Διάσκεψη να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά τις θεσμικές αλλαγές της ΕΕ, ώστε αυτή να μπορέσει να καλωσορίσει τα νέα μέλη της σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [11] (Κ) ΚΥΠΕ - ΙΡΝΑ - Συμφωνία συνεργασίας ΚΥΠΕ - 06/06/2000

    Το Ιράν έχει την άποψη ότι και η Κύπρος πρέπει να συμπεριληφθεί στο διάλογο μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών, που άρχισε πριν από λίγα χρόνια μεταξύ της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Ιράν και της Αιγύπτου.

    Τη θέση του Ιράν εξέφρασε ο Υπουργός Πολιτισμού της χώρας Δρ Ataollah Mohajerani στην αντιπροσωπεία του ΚΥΠΕ, η οποία επισκέπτεται επίσημα το Ιράν.

    (ΚΥΠΕ/ΘΘ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Υγεία ΚΥΠΕ - 06/06/2000

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Πρόεδρος των ΕΔΗ και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο ότι ο γιατρός Αλαν Κρόκαρτ, ο οποίος τον εγχείρησε, είναι πολύ ευχαριστημένος από την ανάρρωσή του, που, όπως επεσήμανε, είναι γρηγορότερη από ότι ο ίδιος ανέμενε.

    Ο κ. Βασιλείου, ο οποίος επιστρέφει μεθαύριο Πέμπτη στην Κύπρο ύστερα από παραμονή ενός μήνα στο Λονδίνο όπου ως γνωστό υποβλήθηκε στις 10 Μαϊου σε εγχείρηση αφαίρεσης καλοήθους όγκου από την παρεγκεφαλίδα, επισκέφθηκε σήμερα την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων όπου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την παροικία του Λονδίνου και όλους όσοι και από την Κύπρο του συμπαραστάθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΚ/ΜΜ)
    [013 (Κ) "Αβρούπα" - Ευρωπαίοι Δημοσιογράφοι - Ψήφισμα ΚΥΠΕ - 06/06/2000

    Ψήφισμα συμπαράστασης στην Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα" για τις διώξεις που υφίσταται από το καθεστώς των κατεχομένων, εγκρίθηκε ομόφωνα στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), που πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, το τριήμερο 26-28 Μαϊου.

    Σε ανακοίνωση της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), αναφέρεται ότι το ψήφισμα καταγγέλλει την ενέργεια των αρχών του ψευδοκράτους να κατάσχουν τον εξοπλισμό της εφημερίδας και να διώξουν ποινικώς τους δημοσιογράφους της.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 7 June 2000 - 5:54:36 UTC