Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-06-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Εκπρόσωπος - Τουρκικά μαχητικά
  • [03] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Προσθήκη - Πληροφορίες
  • [04] ΚΕΑ - Ψήφισμα ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [05] Επίσκεψη Αλβαρο ντε Σότο - Πρόγραμμα επαφών
  • [06] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώσος απεσταλμένος
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Ρώσος Εκπρόσωπος
  • [08] ΥΠΕΣ Κύπρου και Μάλτας - Μνημόνιο συνεργασίας
  • [09] Κύπρος - Πολιτιστική κληρονομιά - ΣτΕ
  • [10] Διακυβερνητική Διάσκεψη Κύπρου - ΕΕ
  • [11] Υπουργός Εμπορίου - Ιράν

  • [01] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου ΚΥΠΕ - 13/06/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     519.36 (-1.13)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £68,267,192
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  5,036,030  617.33 ( -1.46)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £ 15,239,313  384.46 (  1.00)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £  1,167,556  381.47 ( -1.00)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £  4,580,880  181.78 ( -0.32)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  2,510,950  475.73 ( -1.68)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  6,161,114  209.36 ( -1.50)
    Αλλες Εταιρείες          £ 29,974,080  579.72 ( -0.87)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκικά μαχητικά KΥΠΕ - 13/06/2000

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου επιβεβαίωσε σήμερα ότι την περασμένη Κυριακή τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα παραβίασαν το FIR Λευκωσίας και είπε πως έγιναν διαβήματα διαμαρτυρίας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Συγκεκριμένα, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι την Κυριακή σημειώθηκαν 44 παραβάσεις του FIR Λευκωσίας από τουρκικά F16 και F4 και ερωτηθείς εάν έγιναν διαβήματα διαμαρτυρίας, ο Εκπρόσωπος απάντησε μονολεκτικά "μάλιστα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Προσθήκη - Πληροφορίες KYΠΕ - 13/06/2000

    Ως προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να προωθήσει κάποιες απαράδεκτες θέσεις της μέσα από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά και να προκαλέσει τεχνικά εμπόδια στις συνομιλίες, ίσως και να τις αναβάλει, θεωρούν διπλωματικές πηγές το όλο θέμα που τίθεται σχετικά με την προσθήκη στο ψήφισμα.

    Οι ίδιες πηγές πιστεύουν πως από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών το θέμα χειρίζονται κάποιοι τεχνοκράτες οι οποίοι προσπαθούν να αποφύγουν έναν "μπελά", θεωρώντας ότι η όποια αναφορά σε χωριστές διαβουλεύσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με την Τ/κ πλευρά δεν είναι ιδιαίτερης σημασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) ΚΕΑ - Ψήφισμα ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΚΥΠΕ - 13/06/2000

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) καλεί την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της έναντι του ΟΗΕ και του τρίτου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό, λόγω της στάσης της Γραμματείας και του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού στο θέμα του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Σε σημερινή του ανακοίνωση το ΚΕΑ εκφράζει την "έντονη θλίψη" του για τη στάση των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία "θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι έχουν αρχές, καταστατικό χάρτη και όρους", όπως αναφέρει.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)

    [05] (K) Επίσκεψη Αλβαρο ντε Σότο - Πρόγραμμα επαφών ΚΥΠΕ - 13/06/2000

    Φθάνει το βράδυ της Πέμπτης στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο για επαφές στο νησί ενόψει της έναρξης του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που αρχίζουν στη Γενεύη στις 5 Ιουλίου.

    Ο κ. ντε Σότο θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη την Παρασκευή και το Σάββατο και αναμένεται να συναντηθεί δύο φορές με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, την Παρασκευή το απόγευμα και το Σάββατο το μεσημέρι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [06] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώσος απεσταλμένος ΚΥΠΕ - 13/06/2000

    Η Ρωσία κατανοεί τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με το περιεχόμενο της προσθήκης (addendum) στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ρωσίας για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίγκιν, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα εγκριθεί ένα καλό, όπως το χαρακτήρισε, ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο Ρώσος επίσημος, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, απέρριψε την άποψη ότι τα νήματα στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού κινούνται από τους Αμερικανοβρετανούς, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχει ενεργό μέρος στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, παραμένοντας συνεπής στις θέσεις της για τη μορφή της λύσης αυτής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ρώσος Εκπρόσωπος ΚΥΠΕ - 13/06/2000

    Την εκτίμηση ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στην εξέλιξη του Κυπριακού είναι "πολύ σημαντική", εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού μετά από συνάντηση σήμερα με το νέο ειδικό απεσταλμένο της Ρωσίας για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίγκιν, ο οποίος επεσήμανε ότι οι συνομιλίες είναι "η μόνη οδός για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο Ρώσος απεσταλμένος "γνωρίζει το Κυπριακό καλά και από την εποχή της εδώ υπηρεσίας του και ως δεύτερος τη τάξη στην πρεσβεία στην Αθήνα". Χαρακτήρισε τη μεταξύ τους συνάντηση "πολύ χρήσιμη και πολύ εποικοδομητική" και πρόσθεσε ότι "διαπιστώσαμε γι΄ άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη συνεργασία" με τη Ρωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [08] (Κ) ΥΠΕΣ Κύπρου και Μάλτας - Μνημόνιο συνεργασίας ΚΥΠΕ - 13/06/2000

    Σε μνημόνιο για τριετή συνεργασία στους τομείς της διοικητικής αποκέντρωσης και τοπικής διοίκησης και ανταλλαγής εμπειριών αναφορικά με το κυβερνητικό έργο προσφοράς κοινωνικών υπηρεσιών από τις τοπικές αρχές, κατέληξαν οι Υπουργοί Εσωτερικών της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου και Μάλτας Οστιν Γκατ, ο οποίος αποδέχθηκε πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του να επισκεφθεί την Κύπρο το προσεχές Φθινόπωρο για την υπογραφή του προγράμματος συνεργασίας.

    Κατά τη διάρκεια συνομιλιών, που ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Μάλτα, οι δύο υπουργοί έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην αξιόλογηση των προσπαθειών των χωρών τους για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αποφασίστηκε η συστηματοποίηση της συνεργασίας τους, τόσο για την ευόδωση της προσπάθειας ένταξης όσο και για την αξιοποίηση προγραμμάτων και βοήθειας που παρέχεται από την ΕΕ στους τομείς των αρμοδιοτήτων των δύο υπουργείων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Κύπρος - Πολιτιστική κληρονομιά - ΣτΕ ΚΥΠΕ - 13/06/2000

    Η μοιρασμένη Λευκωσία και τα έργα πολιτιστικής σημασίας που υλοποιούνται έτυχαν ιδιαίτερης προβολής στη συνεδρία της Europa Nostra και της Υπεπιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), που έγινε στην Πράγα και στην οποίαν έλαβε μέρος ο βουλευτής Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν το ντοκιμαντέρ της Λύντιας Καρρά, που γυρίστηκε με τη βοήθεια της Ελληνικής Τηλεόρασης και του ΡΙΚ και που αναδεικνύει την πολιτιστική αξία της εντός των τειχών Λευκωσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Διακυβερνητική Διάσκεψη Κύπρου - ΕΕ ΚΥΠΕ - 13/06/2000

    Το προβάδισμα της Κύπρου έναντι όλων των υποψηφίων χωρών στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώθηκε και σήμερα στο Λουξεμβούργο στην υπουργική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ιωάννη κασουλίδη.

    Η σημερινή συνάντηση, που άρχισε αργά το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί με δείπνο το βράδυ, είναι η 5η Διακυβερνητική Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κύπρου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΙΤΣ/ΜΜ)

    [11] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ιράν ΚΥΠΕ - 13/06/2000

    Προσωπικό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη επέδωσε στον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Seyed Mohammed Khatami, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ιράν από την περασμένη Κυριακή.

    Ο κ. Ρολάνδης ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά την ιρανική κυβέρνηση για τη σταθερή θέση και υποστήριξή της προς μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Προέβη επίσης σε ενδελεχή ενημέρωση επί του εθνικού θέματος ενόψει και των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών της Γενεύης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 13 June 2000 - 20:38:21 UTC