Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-06-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Μέτρα - Αντίδραση
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Έπαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Ψευδοκράτος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [04] Συνέδριο Ποίτητας Κύπρου - Ελλάδας
  • [05] Κατοχικό καθεστώς - Μέτρα
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα - Πρόγραμμα
  • [07] Κύπρος - Σρι λάνκα - Συμφωνία - Ναυτιλία
  • [08] ΚΕΑ - Συνομιλίες-Επαναπροσέγγιση
  • [09] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ντενκτάς - Διαμαρτυρία
  • [10] Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Μέτρα - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [11] ΚΕΑ - Μέτρα κατά ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [12] Υπουργός Οικονομικών - Παρίσι - Συμπόσιο
  • [13] Φερχόιγκεν - Συνέντευξη

  • [01] (K) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Μέτρα - Αντίδραση

    ΚΥΠΕ 30/06/2000

    Ο Aναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπιόνιου Βλόσοβιτς θα έχει σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συζήτηση των μέτρων διακίνησης, που επέβαλε το κατοχικό καθεστώς χθες κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης Σάρα Ράσελ, τα μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται από σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [02] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ 30/06/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     471.85 (-2.72)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £32,402,666
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  6,487,088  559.28 ( -3.19)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  3,884,092  357.70 ( -1.88)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £    699,252  330.74 ( -4.67)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £  2,917,363  168.09 ( -3.36)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  2,516,403  408.05 ( -1.44)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  3,607,481  181.62 ( -3.14)
    Αλλες Εταιρείες          £  9,384,846  542.84 ( -1.99)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Έπαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Ψευδοκράτος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    ΚΥΠΕ - 30/06/2000

    "Πλήρη περιφρόνηση και προσβολή" προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν τα μέτρα που εξήγγειλε το καθεστώς Ντενκτάς εναντίον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Έπαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντροy και υπογραμμίζει ότι "η νέα αυτή πρόκληση πρέπει να αντιμετωπιστεί δεόντως" από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να επαναλάβει προς όλους του ενδιαφερόμενους τις θέσεις της, ότι δηλαδή το καθεστώς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι άκυρο και ότι "για όλες τις πράξεις στα κατεχόμενα ευθύνεται ευθέως και απολύτως η Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Συνέδριο Ποίτητας Κύπρου - Ελλάδας

    ΚΥΠΕ - 30/06/2000

    Τη δέσμευση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) στα θέματα ποιότητας τόνισε ο Γενικός της Διευθυντής Νίκος Τιμοθέου σε εισήγησή του στο 3ο συνέδριο ποιότητας Κύπρου - Ελλάδας με θέμα "Τεχνικές και Εργαλεία της Ηγεσίας για Προώθηση της ποιοτικής Διεύθυνσης στην ΑΤΗΚ".

    Σε σημερινή ανακοίνωση της ΑΤΗΚ, αναφέρεται ότι στο Συνέδριο, που διοργανώθηκε μεταξύ 27 και 30 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Holiday Inn από το περιοδικό ποιότητας ECO-Q και την Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), έγιναν εισηγήσεις σε σχέση με την ποιότητα σε διάφορους τομείς όπως οι υπηρεσίες, η βιομηχανία τροφίμων, οι δημόσιες προσφορές κλπ.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Μέτρα

    ΚΥΠΕ 30/06/2000

    Το κατοχικό καθεστώς άρχισε να εφαρμόζει τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο Ραούφ Ντενκτάς. Συγκεκριμένα, τα κατοχικά στρατεύματα απέκοψαν στις 5.15 σήμερα το πρωί το δρόμο Αγίου Νικολάου προς Στροβίλια, παρεμποδίζοντας στρατιώτες του ΟΗΕ να κινηθούν προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο και αναγκάζοντας τέσσερα αυτοκίνητα των Ηνωμένων Εθνών να επιστρέψουν, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σημείο που απέκοψαν τα κατοχικά στρατεύματα βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από παρακείμενο φυλάκιο των Βάσεων, όπου το πρωί εμφανίστηκαν 50 Τούρκοι στρατιώτες, εκ των οποίων οι δέκα ένοπλοι, οι οποίοι κατασκεύασαν σιδερένια βάση, όπου τοποθέτησαν δοκό για να αποκόπτεται ο δρόμος, καθώς και σκοπιά.

    μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζουν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα - Πρόγραμμα

    ΚΥΠΕ 30/06/2000

    Συνάντηση τόσο με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη όσο και με τον Πρόεδρο και τον επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη θα έχει ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, καθ' οδόν προς τη Γενεύη.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί για την Αθήνα την Κυριακή 2 Ιουλίου στις 16.05 και θα συναντηθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό τη Δευτέρα στις 12.00 το μεσημέρι. Στις 13.30 θα προβεί σε δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Κύπρος - Σρι λάνκα - Συμφωνία - Ναυτιλία

    ΚΥΠΕ 30/06/2000

    Κύπρος και Σρι Λάνκα υπέγραψαν σήμερα συμφωνία συνεργασίας στην εμπορική ναυτιλία η οποία αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Την υπέγραψαν στη Λευκωσία ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Υπουργός Ναυτιλίας της Σρι Λάνκα Caluadewagey Nanda Mathew και προνοεί τη συνεργασία σε θέματα εργοδότησης, βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και ευημερίας των ναυτικών που εργοδοτούνται σε πλοία των δύο χωρών, καθώς και την ανάληψη υποχρέωσης για μη είσοδο των πλοίων της μιας χώρας σε κλειστά λιμάνια της άλλης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [08] (Κ) ΚΕΑ - Συνομιλίες-Επαναπροσέγγιση

    ΚΥΠΕ 30/06/2000

    "Θνησιγενή και εκ των προτέρων αδιέξοδο" χαρακτηρίζει το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) το νέο κύκλο των συνομιλιών, αφού "δεν υπάρχουν περιθώρια συνδιαλλαγής και διαλόγου", όπως υποστηρίζει.

    Σε ανακοίνωσή του για τις επαφές που άρχισε με τουρκοκυπριακά κόμματα, το ΚΕΑ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τη χρησιμότητα του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών κάτω από τις συνθήκες που δημιουργεί η αρνητική στάση Ντενκτάς και ιδιαίτερα η πρόσφατη απόφαση για περιορισμό της διακίνησης των ειρηνευτών στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)

    [09] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ντενκτάς - Διαμαρτυρία

    ΚΥΠΕ 30/06/2000

    Σε επίσημη γραπτή διαμαρτυρία για την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει μέτρα κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προέβη σήμερα προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο Aναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπιόνιου Βλόσοβιτς.

    Σε επιστολή που παρέδωσε στον κ. Ντενκτάς, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εκφράζει απογοήτευση για την απόφασή του να λάβει μέτρα, αναφέρει πως τα μέτρα αυτά προκαλούν προβλήματα στην εκτέλεση των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ζητεί την άμεση αναθεώρησή τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [10] (Κ) Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Μέτρα - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    ΚΥΠΕ 30/06/2000

    Τα εξαγγελθέντα μέτρα του κατοχικού καθεστώτος κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών "υπονομεύουν κάθε προοπτική διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό, αχρηστεύουν εντελώς τη διαδικασία των συνομιλιών και δημιουργούν επικίνδυνο κλίμα έντασης", επισημαίνει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών σε ανακοίνωσή του.

    Το Κίνημα σημειώνει ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα πρέπει να καταγγελθούν διεθνώς γι' αυτές τις προκλητικές ενέργειές τους και καλεί την κυβέρνηση "να υποδείξει προς τα Ηνωμένα Εθνη ότι εγείρεται σοβαρό θέμα υπονόμευσης του κύρους και της αξιοπιστίας του Συμβουλίου Ασφαλείας σε περίπτωση που ισχύσουν τα μέτρα του κατοχικού καθεστώτος".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/MX)

    [11] (Κ) ΚΕΑ - Μέτρα κατά ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    ΚΥΠΕ - 30/06/2000

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) με ανακοίνωσή του καταδικάζει τα μέτρα του κατοχικού καθεστώτος εναντίον της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

    Ταυτόχρονα το ΚΕΑ σημειώνει ότι "ευθύνη φέρουν και τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία με τη στάση που τηρούν έναντι του ψευδοκράτους συντηρούν την αδιαλλαξία του Ντενκτάς και τον ωθούν να προσβάλλει την αξιοπρέπεια και αξιοπιστία τους".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [12] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Παρίσι - Συμπόσιο

    ΚΥΠΕ - 30/06/2000

    Τη βούληση της Κύπρου να συνεργασθεί με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)στον τομέα της καταπολέμησης των επιζήμιων φορολογικών πρακτικών, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    Ο κ. Κληρίδης εκπροσώπησε την Κύπρο στο Διεθνές Συμπόσιο για τη βελτίωση της Διεθνούς Συνεργασίας στην καταπολέμηση των επιζήμιων φορολογικών πρακτικών, που διοργανώθηκε από τον ΟΟΣΑ και το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, και το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα στο Παρίσι.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [13] (Κ) Φερχόιγκεν - Συνέντευξη

    ΚΥΠΕ – 30/06/2000

    Η ένταξη μόνο του ελληνοκυπριακού τμήματος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια δυνατότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κανόνας ή εγγύηση, υπογραμμίζει ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν σε συνέντευξή του στο μηνιαίο έντυπο "Europe", που εκδίδεται από τη διπλωματική αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ουάσινγκτον.

    Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός Επίτροπος κατέστησε σαφές, όπως είπε, στους Τ/Κ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ότι η μη επίλυση του Κυπριακού δεν σημαίνει πως η Κύπρος δεν πρόκειται να ενταχθεί στην κοινότητα, στην κατάσταση που είναι σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΙΤΣ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 1 July 2000 - 8:08:12 UTC