Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-07-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Αμυνας - Στροβίλια - ΚΕΝ Λάρνακας
  • [02] Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - ΧΑΚ
  • [03] ΑΤΗΚ - Πεπραγμένα 1999
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Τέλος συνάντησης
  • [05] ΕΕ - Εκθεση Πόος - Κύπρος
  • [06] ΕΣΚ - "Αβρούπα"
  • [07] Αναπληρωτής Κυβ. Εκπρόσωπος - "Αβρούπα"
  • [08] Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος - Κύπρος
  • [09] Διοικητής ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Στροβίλια
  • [10] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ημερίδα - Παγκοσμιοποίηση
  • [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] Γαλλία - Μοσκοβισί - Ευρωκοινοβούλιο - Στροβίλια

  • [01] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Στροβίλια - ΚΕΝ Λάρνακας

    ΚΥΠΕ 11/07/2000

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε σήμερα ότι καταβάλλονται προσπάθειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο οι οποίες και κλιμακώνονται, όσον αφορά την κατάσταση στα Στροβίλια και πρόσθεσε ότι "σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνει αποδεκτή καμιά κατάσταση με τα νέα τετελεσμένα".

    Είπε, επίσης, ότι υπάρχει έντονη διάθεση από πλευράς Κύπρου σε συνεργσία με την Ελλάδα για αποκατάσταση το συντομότερο δυνατό του status quo. "Αναμένουμε", είπε ο ΥΠΑΜ, "τώρα που θα επιστρέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να το συζητήσουμε ξανά, ώστε από κοινού με την Ελλάδα να δούμε πώς θα ανατρέψουμε τα νέα τετελεσμένα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - ΧΑΚ

    ΚΥΠΕ 11/07/2000

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών επισημαίνει ότι "δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του Χρηματιστηρίου και των επενδυτών, όπως αφέθηκε να νοηθεί χθες στη Βουλή" και ότι "η προτεινόμενη απότομη επιτάχυνση της εισόδου νέων εταιρειών στο ΧΑΚ θα οδηγήσει σε απότομη πτώση των τιμών, λόγω της αύξησης της προσφοράς τίτλων, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία και θα προκαλέσει περαιτέρω αδικαιολόγηση πτώση".

    Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα σημειώνει ότι "η διεθνής πρακτική είναι να επιβραδύνεται και όχι να επιταχύνεται η είσοδος νέων εταιρειών σε περιόδους αρνητικής ψυχολογίας", προσθέτοντας ότι "ενώ ο εγκλωβισμός των επενδυτών σε ιδιωτικές τοποθετήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ανεπιθύμητος, τα συμφέροντα των επενδυτών και της οικονομίας γενικότερα δεν εξυπηρετούνται από την ανεξέλεγκτη και βεβιασμένη είσοδο νέων εταρειών στο ΧΑΚ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] (Κ) ΑΤΗΚ - Πεπραγμένα 1999

    ΚΥΠΕ 11/07/2000

    Την άποψη ότι ο "αντικειμενικός και αμερόληπτος κριτής" θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως η περίοδος από την 1η Ιανουαρίου 1999 μέχρι τέλος Ιουνίου 2000 "ήταν ίσως η καλύτερη στη 40χρονη ιστορία" της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), εξέφρασε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Μιχαλάκης Ζιβανάρης στη σημερινή παρουσίαση των πεπραγμένων της ΑΤΗΚ για το 1999.

    Ο κ. Ζιβανάρης ανακοίνωσε μείωση των τελών των διεθνών κλήσεων από την 1η Αυγούστου 2000 μέχρι και 78%, των τελών συνδρομής της υπηρεσίας ISDN (Ψηφιακή Υπηρεσία Δικτύου Ενοποιημένων Υπηρεσιών) κατά 33% και της ψηφιακής κινητής τηλεφωνίας CYTAGSM κατά 20% (από 10 σε 8 λίρες), σε μια προσπάθεια της Αρχής να δείξει καλή θέληση τώρα που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής η πρόταση για αναϊσορρόπηση των τελών της ΑΤΗΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Τέλος συνάντησης

    ΚΥΠΕ 11/07/2000

    Είκοσι λεπτά διήρκησε η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο.

    Μετά τη συνάντηση, στην οποία έλαβε μέρος και η Ε/κ αντιπροσωπεία, δεν έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [05] (Κ) ΕΕ - Εκθεση Πόος - Κύπρος

    ΚΥΠΕ 11/07/2000

    Ιδιαίτερα θετική για την Κύπρο, τόσο σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της πορεία, αλλά και σχετικά με τις θέσεις για το Κυπριακό, μπορεί να χαρακτηριστεί η έκθεση του Λουξεμβούγιου ευρωβουλευτή και πρώην Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του Ζιακ Πόος.

    Η έκθεση του κ. Πόος, που είναι εισηγητής της Ευρωβουλής για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), εξετάστηκε για πρώτη φορά στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ το φθινόπωρο θα επανέλθει στην ίδια Επιτροπή, ενδεχομένως με τις τροπολογίες που θα υποβληθούν από τις διάφορες πολιτικές ομάδες και στη συνέχεια, κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο, θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΓ/ΜΧ)

    [06] (Κ) ΕΣΚ - "Αβρούπα"

    ΚΥΠΕ 11/07/2000

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) Ανδρέας Καννάουρος δήλωσε σήμερα ότι "η κατοχική δύναμη Αττίλα και το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς επιστρατεύουν την ξεφτισμένη γκαιμπελική μεθοδολογία του ψεύδους και της συκοφαντίας περί πρακτόρων" στη "φασιστική, στραγγαλιστική εκστρατεία τους εναντίον της Τ/κ εφημερίδας 'Αβρούπα' και των δημοσιογράφων της".

    Ο κ. Καννάουρος αναφέρεται, στην γραπτή του δήλωση, σε δημοσιεύματα Τ/κ εφημερίδων ότι τα κατοχικά όργανα που ανακρίνουν τον κρατούμενο από την περασμένη Παρασκευή Αρχισυντάκτη της "Αβρούπα" Σιενέρ Λεβέντ πρόβαλαν "το άθλιο ψεύδος ότι ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου και ο ευρισκόμενος στις ελεύθερες περιοχές Τ/Κ δημοσιογράφος Ιμπραϊμ Αζίζ είναι μέλη της Ε/κ ΚΥΠ" και δηλώνει ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με οποιαδήποτε μυστική υπηρεσία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Αναπληρωτής Κυβ. Εκπρόσωπος - "Αβρούπα"

    ΚΥΠΕ 11/07/2000

    Την απαρέσκειά της στις πρακτικές που ακολουθεί το κατοχικό καθεστώς με τη σύλληψη και προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων της Τ/κ εφημερίδας Αβρούπα, εξέφρασε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ευαισθητοποιηθεί και να παρέμβει.

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σπύρος Αρότης δήλωσε σήμερα ότι "η σύλληψη του εκδότη και δημοσιογράφων της εφημερίδας Αβρούπα με την κατηγορία της κατασκοπείας στοχεύει στη φίμωσή τους, στην κατάργηση του δικαιώματος της ελευθεροτυπίας και στην κατατρομοκράτηση των πολιτών στα κατεχόμενα".

    (KΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [08] (Κ) Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος - Κύπρος

    ΚΥΠΕ 11/07/2000

    Μονογραφήθηκε χθες στις Βρυξέλλες η από το 1996 επιδιωκόμενη σύνδεση της Κύπρου με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υποψηφίων χωρών.

    Εκ μέρους της Κύπρου μονόγραψε τη συμφωνία ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Θεόφιλος Θεοφίλου και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Timo Makela, Ανώτερος Λειτουργός στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [09] (Κ) Διοικητής ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Στροβίλια

    ΚΥΠΕ 11/07/2000

    Ο Διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) Υποστράτηγος Βίκτορι Ράνα επισκέφθηκε σήμερα το οδόφραγμα που ανήγειραν παράνομα οι Τούρκοι στα Στροβίλια και απαίτησε την αφαίρεσή του.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Σάρα Ράσελ τόνισε ότι "η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θεωρεί το οδόφραγμα ως σοβαρή παραβίαση του στάτους κβο στα Στροβίλια και συνεχίζει να εργάζεται όσο καλύτερα μπορεί για να αφαιρεθεί το οδόφραγμα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ημερίδα - Παγκοσμιοποίηση

    KYΠΕ - 11/07/2000

    Στην πρωτοπορία του "τιτάνιου αγώνα για εκσυγχρονισμό της οικονομίας και ανανέωση των δομών του κράτους" έχει τεθεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ χρειάζεται νέους ανθρώπους στο πλευρό του στον αγώνα αυτό "που προσκρούει σε νοοτροπίες του παρελθόντος και σε πρακτικές που επιθυμούν τη διαιώνιση ενός δυσκίνητου, απρόσωπου και γραφειοκρατικού κράτους, που συνθλίβει τα όνειρα και τις προοπτικές των νέων ανθρώπων".

    Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα της φοιτητικής παράταξης του ΔΗΣΥ "Πρωτοπορία" με θέμα "Η Παγκοσμιοποίηση, η Οικονομική και η Πολιτική Ζωή", ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "εμείς του ΔΗΣΥ μέσα από την 'Ευρωδημοκρατία', την ιδεολογική μας πρόταση για τον 21ο αιώνα, υιοθετούμε τον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό ως τη βάση για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του τόπου και των πολιτών και απορρίπτουμε τις ακρότητες".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 11/07/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     428.39 (-3.57)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £24,417,804
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  6,173,310  523.91 ( -2.75)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  3,836,564  322.63 ( -2.94)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £  2,122,895  315.10 ( -6.90)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £  1,782,976  145.42 ( -4.35)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  1,618,948  377.91 ( -3.29)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  2,355,329  163.16 ( -2.21)
    Αλλες Εταιρείες          £  5,482,122  462.26 ( -5.51)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [12] (Κ) Γαλλία - Μοσκοβισί - Ευρωκοινοβούλιο - Στροβίλια

    ΚΥΠΕ - 11/07/2000

    "Κακό μέτρο σε κακή χρονική στιγμή", χαρακτήρισε σήμερα ο Γάλλος Υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα και Προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Πιέρ Μοσκοβισί, την τουρκική πρόκληση στα Στροβίλια, προσθέτοντας ότι πρέπει να επανέλθει το προηγούμενο status quo.

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο κ. Μοσκοβισί ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γάλλου ευρωβουλευτή Φιλίπ Μοριγιόν.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΓ/MX)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 13 July 2000 - 11:41:52 UTC