Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-07-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρέσβης Ελλάδας - Κυπριακό
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Υπουργός Εσωτερικών - Πρέσβης Ελλάδας
  • [04] ΠΑΣΥΔΥ - Επέτειοι πραξικοπήματος και εισβολής
  • [05] Τσοβόλας - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [06] Φιλιώτες - Αντικατοχικές εκδηλώσεις - Πορεία
  • [07] Αρχισυντάκτης "Αβρούπα" - Ελεύθερος
  • [08] Ιερά Αρχιεπισκοπή - Εκδηλώσεις - 20ή Ιουλίου
  • [09] Εξωτερικό εμπόριο - Τετραμηνία
  • [10] ΔΗΚΟ - Ομιλία Τσοβόλα - Εκδήλωση (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)
  • [11] Υπουργός Παιδείας - Αθήνα - Εγκαίνια έκθεσης
  • [12] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ομιλία - Εκδήλωση
  • [13] Πρόεδρος Κληρίδης - Εθνικό Συμβούλιο - Δηλώσεις
  • [14] Κυπριανού - Εθνικό Συμβούλιο - Εγγραφο ντε Σότο
  • [15] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Πρόεδρος ΔΗΚΚΙ

  • [01] (Κ) Πρέσβης Ελλάδας - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 18/07/2000

    Στη στενή συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας αναφέρθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Ροδουσάκης είπε ότι "στην όλη προσπάθεια, στις προετοιμασίες και από τους προηγούμενους γύρους, υπάρχει στενή συνεργασία Αθηνών - Λευκωσίας", προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα στηρίζει, συμβουλεύει, αλληλοενημερώνει και παρεμβαίνει όταν υπάρχει ανάγκη σε όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τις συνομιλίες".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [02] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ 18/07/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     412.72 (-0.34)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £24,066,512
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  8,334,113  524.36 (  1.35)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  3,706,245  295.64 ( -2.54)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £    861,806  298.49 (  0.39)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £  1,676,978  133.83 ( -0.28)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  1,827,625  361.37 (  0.68)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  2,301,169  153.03 ( -1.86)
    Αλλες Εταιρείες          £  4,607,307  422.44 ( -3.74)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [03] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Πρέσβης Ελλάδας

    ΚΥΠΕ 18/07/2000

    Την ανάγκη θεσμοθέτησης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της παροχής βοήθειας στις περιπτώσεις αντιμετώπισης κινδύνου μεγάλων φυσικών καταστροφών τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου ύστερα από συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκο Ροδουσάκη.

    Οπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, η συνάντηση περιστράφηκε "γύρω από το θέμα της καθίδρυσης μιας συνεργασίας με συμφωνία και όχι περιστασιακά για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, σεισμών, πλημμύρων και άλλων μεγάλων καταστροφών". Πρόσθεσε ότι "είναι ιδέα του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι πρέπει να θεσμοθετήσουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία να επεκταθεί σε θέματα εκπαίδευσης και ανταλλαγής εμπειριών".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) ΠΑΣΥΔΥ - Επέτειοι πραξικοπήματος και εισβολής

    ΚΥΠΕ 18/07/2000

    Ο ολιγάριθμος αλλά αλύγιστος κυπριακός λαός απαιτεί από τους ισχυρούς της Γης που διακηρύττουν πίστη σε αρχές, αλλά και από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα από τον ΟΗΕ να προχωρήσουν στην εφαρμογή των αρχών του Χάρτη και των ψηφισμάτων τους για την Κύπρο για να τεθεί τέρμα στο συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου και να ματαιωθούν τα εμφανή σχέδια της Τουρκίας κατά της πατρίδας μας, τονίζει η ΠΑΣΥΔΥ σε διακήρυξή της με την ευκαιρία των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Είναι πρόδηλο, σημειώνει η ΠΑΣΥΔΥ, ότι "η βουλιμία του κατακτητή επαυξάνεται λόγω της απουσίας αποτελεσματικής πρακτικής πίεσης στον εισβολέα από τους ισχυρούς της Γης, που δεν κινητοποιούνται ενάντια στη συνέχιση της αδικίας και της κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων και αρχών της διεθνούς κοινωνίας στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Τσοβόλας - Αφιξη - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ 18/07/2000

    Λύση συνομοσπονδίας στο Κυπριακό δεν θα ήταν δίκαιη και βιώσιμη, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗΚΚΙ) Δημήτρης Τσοβόλας, επισημαίνοντας πως Κύπρος και Ελλάδα δεν πρέπει να παρασύρονται από τις "φανερές ή κρυφές" προθέσεις των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης που, όπως είπε, θέλουν να "κλείσουν" το Κυπριακό με νομιμοποίηση τετελεσμένων γεγονότων και με συνομοσπονδία.

    "Κλείσιμο" του Κυπριακού κατά τρόπο άδικο και μη βιώσιμο θα έχει επιπτώσεις αρνητικές αμέσως μετά και στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Αιγαίο, σημείωσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Τσοβόλας, ο οποίος κάλεσε για συντονισμό ενεργειών από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και χάραξη μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [06] (Κ) Φιλιώτες - Αντικατοχικές εκδηλώσεις - Πορεία

    ΚΥΠΕ 18/07/2000

    Αντικατοχικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την πορεία προς την κατεχόμενη Φιλιά, διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Φιλιωτών και το Θ.Ο.Ι. Φιλιάς με την ευκαιρία της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής και της εορτής του Προφήτη Ηλία, Πολιούχου Αγίου της κοινότητας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Θρησκευτικού Ορθοδόξου Ιδρύματος "Προφήτης Ηλίας" Φιλιάς, η πορεία προς το κατεχόμενο χωριό θα ξεκινήσει από την Περιστερώνα το απόγευμα της Κυριακής 23 Ιουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) Αρχισυντάκτης "Αβρούπα" - Ελεύθερος

    ΚΥΠΕ 18/07/2000

    Ο αρχισυντάκτης της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Αβρούπα" Σιενέρ Λεβέντ αφέθηκε σήμερα ελεύθερος, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) Ανδρέας Καννάουρος, επιβεβαιώνοντας είδηση που μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων "Ρόιτερ", σύμφωνα με το οποίο αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι ο υπαξιωματικός Βεσφί Τουτουντζιού και η σύζυγός του Πεμπέ.

    Παράνομο "δικαστήριο" στα κατεχόμενα αποφάσισε την απελευθέρωση των τριών και τη συνέχιση των ερευνών εναντίον τους και ζήτησε όπως κατακρατηθούν τα διαβατήριά τους και μην τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί ενόσω συνεχίζονται οι έρευνες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Ιερά Αρχιεπισκοπή - Εκδηλώσεις - 20ή Ιουλίου

    ΚΥΠΕ 18/07/2000

    Παράκληση για απελευθέρωση της Κύπρου, επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και ανεύρεση των αγνοουμένων θα ψαλεί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία το πρωί της 20ής Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής, ενώ στη συνέχεια θα τελεστεί μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την εισβολή, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

    Της παράκλησης και του μνημοσύνου που θα αρχίσουν στις 10:00 θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Βαρνάβας, ενώ θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας Κυριάκος Ροδουσάκης, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, καθώς και γονείς πεσόντων και αγνοουμένων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Εξωτερικό εμπόριο - Τετραμηνία

    ΚΥΠΕ 18/07/2000

    Αύξηση τόσο στις συνολικές εισαγωγές αγαθών όσο και στις εξαγωγές σημειώθηκε κατά τους τέσσερεις πρώτους μήνες αυτού του χρόνου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τις εκθέσεις των αρμοδίων υπηρεσιών. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έφτασε στα 503,3 εκ. λίρες σε σύγκριση με 447,7 εκ. την ίδια περίοδο το 1999.

    Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2000 η Ευρωπαϊκή Ενωση προμήθευσε την Κύπρο με εμπορεύματα αξίας 377,4 εκ. λιρών ή 54,0%, ενώ την ίδια περίοδο οι χώρες της ΕΕ απορρόφησαν εμπορεύματα αξίας 40,1 εκ. λιρών ή 51, 8% των κυπριακών εγχώριων εξαγωγών, εξαιρουμένων των προμηθειών σε πλοία και αεροπλάνα. Ακολούθησαν οι αραβικές χώρες με ποσοστό 23,4% ή 18,1 εκ. λίρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) ΔΗΚΟ - Ομιλία Τσοβόλα - Εκδήλωση (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)

    ΚΥΠΕ 18/07/2000

    Τη θέση ότι πρέπει να αποδεχτούμε πως "αυτή τη στιγμή ο συσχετισμός δυνάμεων είναι υπέρ της Τουρκίας και συνεπώς κάθε διπλωματική λύση (στο Κυπριακό) θα είναι σε βάρος μας", υποστήριξε απόψε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗΚΚΙ) Δημήτρης Τσοβόλας, σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΔΗΚΟ για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

    Ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι ο ελληνισμός πρέπει να ενημερωθεί ότι "εξέλειπαν οι φρούδες ελπίδες για γρήγορες λύσεις" και είπε πως εάν αυτό γίνει αποδεκτό, παρά το ότι είναι το δυσκολότερο, "τότε τα πράγματα απλουστεύουν" και το Κυπριακό "ξαναγίνεται αυτό που είναι: Ενα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, παραβίασης στυγνής του διεθνούς δικαίου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [11] Κ) Υπουργός Παιδείας - Αθήνα - Εγκαίνια έκθεσης

    ΚΥΠΕ 18/07/2000

    Στις ιδιαιτερότητες που μπορεί κανείς να διακρίνει λόγω των περιπετειών που προξένησε στην Κύπρο η γεωπολιτική της θέση αναφέρθηκε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, εγκαινιάζοντας χθες τη μεγάλη έκθεση χαρακτικής "Φώτα και Σκιές" στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα.

    Ο κ. Ιωαννίδης εγκαινίασε μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας Πέτρο Ευθυμίου την έκθεση, η οποία παρουσιάζει την εξέλιξη της χαρακτικής από αγιορείτικες "χάρτινες εικόνες" του 18ου αιώνα ως τις μέρες μας, με έργα Ελλαδιτών και Κυπρίων καλλιτεχνών, που προέρχονται από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, τη συλλογή Δημήτρη Πιερίδη, και από ιδιωτικές συλλογές και καλλιτέχνες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ομιλία - Εκδήλωση

    ΚΥΠΕ 18/07/2000

    Την ανάγκη για σύνεση, συλλογικότητα και υπευθυνότητα τόνισε απόψε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του σε εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε το κόμμα του στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, επισημαίνοντας ότι "βρισκόμαστε για άλλη μια φορά μπροστά σε κρίσιμες και ίσως τις πιο καθοριστικές για το μέλλον της πατρίδας μας εξελίξεις".

    Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ηγείται αυτής της νέας προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, "έχει την ανάγκη στήριξης όλων μας" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτική ηγεσία δεν θα του την αρνηθεί και θα συνεχίσει τον κοινό αγώνα "με σύμπνοια, ομοψυχία και ενότητα δίνοντας και προς τα έξω το μήνυμα της σθεναρής μας αποφασιστικότητας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εθνικό Συμβούλιο - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ 18/07/2000

    Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι θα επιστρέψει στη Γενεύη με ολοκληρωμένες απόψεις και επιχειρήματα που να στηρίζουν τις απόψεις αυτές.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ήταν "πολύ εποικοδομητική" η συνεδρία και ότι το θέμα "δεν είναι αν με βοηθά εμένα, αλλά αν βοηθά στην προώθηση του κυπριακού προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [14] (Κ) Κυπριανού - Εθνικό Συμβούλιο - Εγγραφο ντε Σότο

    ΚΥΠΕ 18/07/2000

    Ως προθάλαμο για συνομοσπονδία χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού το έγγραφο του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, αναφερόμενος παράλληλα σε έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους πολιτικούς αρχηγούς μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα και ερωτηθείς για το τι συνέβη το πρωί στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και την αποχώρησή του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει περιγράψει περίπου τι συνέβη" και πρόσθεσε πως σε κάποια φάση κατά τη διάρκεια της συζήτησης αισθάνθηκε ελαφρά αδιαθεσία και αντελήφθη ότι είχε ανέβει κάπως η πίεσή του, όπως και διαπιστώθηκε αργότερα, όπως εξήγησε.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Πρόεδρος ΔΗΚΚΙ

    ΚΥΠΕ 18/07/2000

    Προσφέρεται τιμή στους ήρωες του κυπριακού αγώνα, αν Ελλάδα και Κύπρος δεν δεχθούν σε καμιά περίπτωση συνομοσπονδία, τόνισε το απόγευμα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗΚΚΙ) Δημήτρης Τσοβόλας ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Τσοβόλας ανέφερε ότι ο κυπριακός λαός "αυτή την περίοδο δοκιμάζεται πράγματι γιατί το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κινητικότητα" και χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον κ. Κυπριανού επί των εξελίξεων ως "λεπτομερή και ουσιαστική".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 18 July 2000 - 17:46:07 UTC