Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-07-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβ. Εκπρόσωπος - Δήλωση G8
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Κακλαμάνης - Επέτειος Δημοκρατίας
  • [03] Χρηματιστές - Συνέλευση - ΧΑΚ
  • [04] Ευρωβαρόμετρο - Διεύρυνση
  • [05] Κατεχόμενα - Λαθρέμποροι - "Τάιμς"
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] ΑΚΕΛ - Αποκατάσταση δημοκρατίας - Ελλάδα
  • [08] Μητροπολίτης Κυρηνείας - Εκκλησία Αγίας Αναστασίας
  • [09] Υπουργός Αμυνας - Σολάνα - Συνάντηση
  • [10] ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Συνομιλίες - Πολιτικό Γραφείο

  • [01] (K) Κυβ. Εκπρόσωπος - Δήλωση G8

    KYΠΕ - 24/07/2000

    Η κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα "ευαρέσκεια" για την αναφορά της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο Κυπριακό, "που αφ' εαυτού τοποθετεί το Κυπριακό σαν ένα από τα κορυφαία προβλήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα και τις ισχυρότερες δυνάμεις του πλανήτη".

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου αναφέρει ότι η Ομάδα των Οκτώ επισημαίνει ιδιαίτερα την "ανάγκη για ταχεία λύση, λαμβανομένων πλήρως υπόψη των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ" και κάνει αναφορά "σε μια αδιαίρετη Κύπρο", σημειώνοντας ότι "η θετική αυτή αναφορά των G8 υπήρξε το αποτέλεσμα της έντονης συντονισμένης διπλωματικής δραστηριότητας των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κακλαμάνης - Επέτειος Δημοκρατίας

    KYΠΕ - 24/07/2000

    Ενώ η Ελλάδα εορτάζει την 26η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, αναφέρει σε ευχετήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού, η Κύπρος διανύει το 26ο έτος της τραγωδίας που προκάλεσε η προδοσία της χούντας των Αθηνών και ουδεμία θετική προοπτική διαγράφεται για αποδεκτή λύση του Κυπριακού.

    Οπως αναφέρει ο κ. Κυπριανού, πεποίθησή του είναι ότι οι προσπάθειες όλων θα συνεχίσουν να είναι αδιάλειπτες και έντονες, για αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο, καθώς και των δικαίων και δικαιωμάτων του κυπριακού λαού.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [03] (Κ) Χρηματιστές - Συνέλευση - ΧΑΚ

    ΚΥΠΕ - 24/07/2000

    Οι χρηματιστές εκτιμούν ότι τόσο η κυπριακή οικονομία όσο και οι "εξαιρετικές προοπτικές μεγάλου αριθμού εισηγμένων εταιρειών" οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε εισηγμένους τίτλους μπορούν να αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ύστερα από την Εκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Χρηματιστών, ο Πρόεδρός του Χριστόδουλος Ελληνας, ο οποίος επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη για άμεση ρύθμιση "όλων των σοβαρών θεσμικών προβλημάτων τα οποία ταλανίζουν το χρηματιστηριακό θεσμό".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Διεύρυνση

    ΚΥΠΕ - 24/07/2000

    Το 60% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρεί ότι η προσχώρηση νέων κρατών μελών δεν πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της κοινότητας, ενώ το 27% πιστεύει ακριβώς το αντίθετο.

    Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από δημοσκόπηση, που έγινε στα κράτη μέλη την Ανοιξη του 2000 για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα με τίτλο "ευρωβαρόμετρο".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - Λαθρέμποροι - "Τάιμς"

    ΚΥΠΕ - 24/07/2000

    Την επισήμανση ότι τα κατεχόμενα θεωρούνται από καιρό η διαδρομή που προτιμούν οι λαθρέμποροι έργων τέχνης, κάνει η βρετανική εφημερίδα "Τάιμς" σε σημερινό της δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρει ότι κλεμμένο χειρόγραφο Κοράνι του 11ου αιώνα επρόκειτο να μεταφερθεί στο Λονδίνο προς πώληση, μέσω των κατεχομένων.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χρυσοκεντημένο χειρόγραφο είχε κλαπεί πέρσι από το Μουσείο Παλάτι Τοπκαπί της Κωνσταντινούπολης και μεταφέρθηκε στα κατεχόμενα, απ' όπου οι λαθρέμποροι επικοινώνησαν με τον οίκο "Κρίστι" του Λονδίνου, τον οποίο ρώτησαν εάν ενδιαφερόταν να αγοράσει το Κοράνι.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ)

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 24/07/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     382.52 (-4.20)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £21,279,438
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  5,007,861  498.95 ( -3.03)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  5,550,811  268.30 ( -5.00)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £    754,988  280.68 ( -2.46)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £    969,721  116.61 ( -8.17)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  1,492,491  322.42 ( -6.32)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  1,064,955  138.52 ( -4.68)
    Αλλες Εταιρείες          £  5,689,340  381.60 ( -5.09)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) ΑΚΕΛ - Αποκατάσταση δημοκρατίας - Ελλάδα

    ΚΥΠΕ - 24/07/2000

    Η επέτειος της αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα διδάσκει ότι κάθε φορά που πλήττεται η δημοκρατία, πλήττεται και υποφέρει η πατρίδα, τονίζει σε ανακοίνωσή του για την επέτειο το ΑΚΕΛ, το οποίο εκφράζει την ευγνωμοσύνη του γιατί η δημοκρατική Ελλάδα στηρίζει ολόπλευρα και ανιδιοτελώς τον αγώνα της Κύπρου.

    Χαρακτηρίζοντας την Κύπρο και το λαό της ως "το πιο μεγάλο θύμα της χούντας", το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι "χρειάστηκε να θυσιαστεί η Κύπρος για να καταρρεύσει η δικτατορία και να αποκατασταθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα" και επισημαίνει ότι "η Κύπρος εξακολουθεί να υφίσταται τις ολέθριες συνέπειες της μεγάλης προδοσίας".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Μητροπολίτης Κυρηνείας - Εκκλησία Αγίας Αναστασίας

    ΚΥΠΕ - 24/07/2000

    Ο Μητροπλίτης Κυρηνείας Παύλος με επιστολή του προς εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας καταγγέλλει το καθεστώς Ντενκτάς για το νέο κρούσμα καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την μετατροπή της εκκλησίας της Αγίας Αναστασίας Λαπήθου σε ξενοδοχείο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Κυρηνείας, η επιστολή στάληκε στους πρέσβεις των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο ΓΓ του ΟΗΕ, στους ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΟΥΝΕΣΚΟ και στους Προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής των ΗΠΑ και σε αυτή ο Μητροπολίτης Παύλος επισημαίνει ότι "η μετατροπή της εκκλησίας και των πέριξ αυτής κτισμάτων σε ξενοδοχείο έγινε διότι οι ισχυροί της γης δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα αποτελεσματικά μέτρα για να αναχαιτίσουν τον Ντενκτάς στις συνεχείς παράνομες επεμβάσεις του στα υπό κατοχή ευρισκόμενα χριστιανικά Ορθόδοξα μνημεία".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Σολάνα - Συνάντηση

    ΚΥΠΕ - 24/07/2000

    Η σημερινή συνάντηση του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου με τον Υπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σε θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας καθώς και Γενικό Γραμματέα της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πιο στενής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της ΕΕ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας.

    Στη συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στη βελγική πρωτεύουσα, ο κ. Χάσικος συζήτησε με τον Ισπανό αξιωματούχο της Κοινότητας το ρόλο της Κύπρου στην υπό διαμόρφωση κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Συνομιλίες - Πολιτικό Γραφείο

    KYΠΕ - 24/07/2000

    Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΚΟ ανακοίνωσε απόψε την απόφασή του να εμμείνει στη θέση του και να μην μεταβεί στη Γενεύη, όπου ήδη έχει αρχίσει η δεύτερη φάση του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Οπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Κωνσταντίνου, μετά την τρίωρη σχεδόν συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, "αν δημιουργηθούν συνθήκες και υπάρξουν δεδομένα που να επιβάλλουν την παρουσία εκπροσώπου του στη Γενεύη, τότε (το ΔΗΚΟ) δεν θα παραμείνει δογματικά στην προσέγγιση του θέματος και θα αποστείλει τον εκπρόσωπό του".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 24 July 2000 - 18:46:08 UTC