Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-07-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης - 19ο Συνέδριο - Θέσεις Κεντρικής Επιτροπής
  • [03] ΔΗΚΟ - G8 - Κυπριακό
  • [04] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βρετανός εκπρόσωπος
  • [05] Υπουργός Οικονομικών - Ενωση Βιομηχάνων
  • [06] Μάρμαρα Παρθενώνα - Βουλή των Κοινοτήτων
  • [07] ΟΕΒ - Χρηματιστήριο
  • [08] ΚΕΑ - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Ντε Σότο
  • [10] ΚΕΑ - Εξέγερση Τουρκοκυπρίων
  • [11] ΑΚΕΛ - Κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα
  • [12] ΓΓ ΑΚΕΛ - Βρετανός εκπρόσωπος
  • [13] Ντε Σότο - Δηλώσεις
  • [14] Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις
  • [15] Γενικός Εισαγγελέας - Υπόθεση Λοϊζίδου - Ψήφισμα
  • [16] Εκπρόσωπος - Συνομιλίες

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 25/07/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     363.69 (-4.92)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £16,441,582
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  4,852,208  474.93 ( -4.81)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  1,442,673  262.71 ( -2.08)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £    786,797  266.39 ( -5.09)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £    949,388  113.65 ( -2.54)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  1,103,767  305.47 ( -5.26)
    Εμπορικές Εταιρείες      £    917,440  128.26 ( -7.41)
    Αλλες Εταιρείες          £  5,941,688  358.70 ( -6.00)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης - 19ο Συνέδριο - Θέσεις Κεντρικής Επιτροπής

    ΚΥΠΕ - 25/07/2000

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα παραμένει το κύριο στήριγμα του αγώνα του κυπριακού λαού, εξέφρασε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, επεσημαίνοντας όμως παράλληλα ότι υπάρχει και παραμένει ο κίνδυνος να τεθεί "στο ράφι" το Κυπριακό, όχι γιατί το θέλει η Ελλάδα, αλλά γιατί οι συνθήκες μετά το Ελσίνκι είναι τέτοιες.

    Παρουσιάζοντας τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για το 19ο Συνέδριο που θα γίνει στις 7 - 10 Δεκεμβρίου και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι, ενώ αναμενόταν η άσκηση μεγαλύτερων πιέσεων προς την Τουρκία για την επίλυση του Κυπριακού, μετά το Ελσίνκι, "η πίεση που ασκείται είναι προς τη δική μας πλευρά".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΧ)

    [03] (Κ) ΔΗΚΟ - G8 - Κυπριακό

    KYΠΕ - 25/07/2000

    Τη μη ικανοποίησή του στην αναφορά των G8 για το Κυπριακό εκφράζει το ΔΗΚΟ με ανακοίνωσή του σημειώνοντας ότι η ομάδα των Οκτώ αποφεύγει για μια ακόμη φορά να στηρίξει την παρέμβασή της στο κυπριακό πρόβλημα στη σαφή θέση ότι η επιδίωξη λύσης του κυπριακού προβλήματος πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

    "Αντ' αυτού" σημειώνει το ΔΗΚΟ "οι G8 επαναλαμβάνουν τη γενικόλογη τοποθέτηση ότι οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού θα λαμβάνουν υπόψη τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βρετανός εκπρόσωπος

    ΚΥΠΕ - 25/07/2000

    Ενδιαφέρον για πρόοδο και συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό διαπιστώνει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης από τη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, σήμερα στη Γενεύη.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ετέθησαν από πλευράς του κ. Χάνεϊ κάποιες σκέψεις και ιδέες καθώς και κάποιες απαντήσεις για τις σκέψεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Ενωση Βιομηχάνων

    ΚΥΠΕ - 25/07/2000

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της βιομηχανίας, καθώς και θέματα της ευρύτερης οικονομικής πολιτικής συζητήθηκαν σήμερα κατά τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη με την ηγεσία της Ενωσης Βιομηχάνων Κύπρου με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Πάνο Ιωαννίδη.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την πτωτική τάση που παρατηρείται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τις θετικές προοπτικές της οικονομίας και τα καλά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών, ο κ. Κληρίδης είπε ότι "δεν μπορεί κάποιος να κατανοήσει εύκολα την πτώση των τιμών των μετοχών όταν υπάρχουν τα βασικά κριτήρια τα οποία θα οδηγούσαν τις τιμές των μετοχών αντί προς τα κάτω προς τα πάνω".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [06] (K) Μάρμαρα Παρθενώνα - Βουλή των Κοινοτήτων

    ΚΥΠΕ - 25/07/2000

    Η Επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων και Αθλημάτων της Βουλής των Κοινοτήτων στη Βρετανία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την έκθεσή της για το παράνομο εμπόριο αρχαιολογικών θησαυρών στην οποία γίνεται αναφορά, σε τρία διαφορετικά σημεία, στο παράνομο εμπόριο πολιτιστικών θησαυρών της Κύπρου και σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι στις ΗΠΑ λαμβάνονται ειδικά μέτρα όσον αφορά την εισαγωγή πολιτιστικών θησαυρών από την Κύπρο και την Καμποτία.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι χώρες θύματα (του παράνομου εμπορίου πολιτιστικών θησαυρών) δεν είναι πλέον μόνο η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Τουρκία αλλά και χώρες όπως η Θαϋλάνδη, η Καμποτία, το Μάλι, το Περού, το Μεξικό, η Γουατεμάλα, η Κύπρος και το Αφχανιστάν.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΚ/ΜΧ)

    [07] (Κ) ΟΕΒ - Χρηματιστήριο

    ΚΥΠΕ - 25/07/2000

    Την ανάγκη για λήψη πρακτικών μέτρων, χωρίς χρονοτριβή, για διόρθωση της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών στο ΧΑΚ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒ.

    Η ΟΕΒ συμφωνεί με την εισήγηση όπως συνέλθει έκτακτα η Βουλή για την ψήφιση των νομοσχεδίων που εκκρεμούν ενώπιόν της και αφορούν το Χρηματιστήριο, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τα αμοιβαία κεφάλαια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [08] (Κ) ΚΕΑ - Υπόθεση Λοϊζίδου

    ΚΥΠΕ - 25/07/2000

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι "οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας πρέπει να εκμεταλλευτούν την εξέλιξη της υπόθεσης Λοϊζίδου και να βάλουν την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου απαιτώντας την άσκηση πιέσεων ώστε η Αγκυρα να υποχρεωθεί σε πληρωμή αποζημιώσεων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντε Σότο

    ΚΥΠΕ - 25/07/2000

    Εκτακτη συνάντηση πραγματοποιείται αυτή την ώρα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει η κυπριακή αντιπροσωπεία στη Γενεύη.

    Της συνάντησης, την οποία ζήτησε ο κ. ντε Σότο, προηγήθηκε σύσκεψη του Προέδρου Κληρίδη με τους τρεις Ελληνες πρέσβεις που βρίσκοναι στη Γενέυη, Κυριάκο Ροδουσάκη, Χρίστο Παναγόπουλο και Αλέξανδρο Σάνδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [10] (Κ) ΚΕΑ - Εξέγερση Τουρκοκυπρίων

    ΚΥΠΕ - 25/07/2000

    Θετική εξέλιξη στο πλαίσιο της δυναμικής αντιπαράθεσης των Τουρκοκυπρίων με το καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς, χαρακτηρίζει το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) τις πρόσφατες εκδηλώσεις δυσαρέσκειας των Τ/Κ στα κατεχόμενα.

    Εκφράζοντας υποστήριξη στη "λαϊκή εξέγερση", όπως την χαρακτηρίζει, των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα το ΚΕΑ καλεί όλες τις δυνάμεις στις ελεύθερες περιοχές να συμβάλουν στη διεθνοποίηση της απαράδεκτης κατάστασης που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [11] (Κ) ΑΚΕΛ - Κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα

    ΚΥΠΕ - 25/07/2000

    Την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τους Τουρκοκυπρίους, "που χειμάζονται σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης, ανελευθερίας και καταπίεσης" επαναβεβαιώνει το ΑΚΕΛ με την ευκαιρία των ευρείας κλίμακας κινητοποιήσεων στα κατεχόμενα και τονίζει ξανά την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για επαναπροσέγγιση προς όφελος ολόκληρου του λαού μας.

    "Οι μαζικές κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων που κάνουν πια ανοικτά λόγο για επίθεση από τον τουρκικό στρατό, την Αγκυρα και τον ίδιο το Ντενκτάς εκπέμπουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για συστράτευση και κοινό αγώνα με σκοπό την επανένωση της πατρίδας μας", σημειώνει το ΑΚΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [12] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Βρετανός εκπρόσωπος

    ΚΥΠΕ - 25/07/2000

    Προσπάθεια από μέρους του διεθνούς παράγοντα, στο παρόν στάδιο, να συντηρηθεί η διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών μέχρι και τη Νέα Υόρκη διαπιστώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στη Γενεύη με τον Εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τέτοιες συναντήσεις σημαντικές γιατί δίνεται η ευκαιρία σε όλους "να υπογραμμίσουμε ότι δεν μπορούμε να πάμε πίσω από τις αρχές του ενός κράτους, της μιας κυριαρχίας, της μιας ιθαγένεας, της μιας διεθνούς προσωπικότητας και ότι βέβαια το κράτος πρέπει να είναι λειτουργικό και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανησυχίες και τα θέματα ασφαλείας και των δύο πλευρών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ/ΜΧ)

    [13] (Κ) Ντε Σότο - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 25/07/2000

    Σε αξιολόγηση των θέσεων των δύο πλευρών προβαίνει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ενώ όπως ο ίδιος δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από κατ'ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, αύριο δεν αναμένονται επίσημες συναντήσεις.

    Η συνάντηση Κληρίδη - ντε Σότο, την οποία ζήτησε ο δεύτερος, κράτησε 45 λεπτά και ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ήταν για μια ακόμα φορά φειδωλός στις δηλώσεις του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ/ΜΧ)

    [14] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 25/07/2000

    Ενήμερος τόσο για το Κυπριακό όσο και για την κατάσταση στα Στροβίλια παρουσιάστηκε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας και Γενικός Γραμματέας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα κατά τη χθεσινή συνάντηση του στις Βρυξέλλες με τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτης Χάσικο.

    Οπως δήλωσε ο κ. Χάσικος στο αεροδρόμιο Λάρνακας αμέσως μετά την επιστροφή του, με τη συνάντηση αυτή "ουσιαστικά ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνάρτηση με την πορεία της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, αυτό της άμυνας και ασφάλειας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΜΧ)

    [15] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Υπόθεση Λοϊζίδου - Ψήφισμα

    ΚΥΠΕ - 25/07/2000

    Ως "σοβαρό διαδικαστικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση" χαρακτήρισε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης το ψήφισμα του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το ότι ανεβλήθη η λήψη απόφασης λόγω των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Σε δηλώσεις του στη Γενεύη, όπου συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα στις συνομιλίες, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι το Συμβούλιο δεν έχει άλλη διέξοδο παρά την επιμονή για εφαρμογή της απόφασης, ανέφερε ότι η πλευρά μας πρέπει να επιδείξει επιμονή και υπομονή και επεσήμανε το έντονο ύφος του ψηφίσματος αυτού σε σύγκριση με το προηγούμενο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΜΧ)

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 25/07/2000

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου διέψευσε απόψε ότι υπήρξε εμπλοκή στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, όπως μεταδόθηκε από ένα μέσο ενημέρωσης, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται κανονικά και το χρονοδιάγραμμα δεν έχει αλλάξει, και ότι αναμένει πως η συζήτηση πάνω στις απόψεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αρχίσει από μεθαύριο.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αφού προηγήθηκε η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως σκοπός της συνάντησης με τον Αλβαρο ντε Σότο ήταν όπως αυτός ενημερώσει ότι αύριο θα συσκεφθεί με τους συνεργάτες του και δεν θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις.

    Οπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. ντε Σότο ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "ότι για την αυριανή ημέρα δεν θα υπάρξουν συναντήσεις γιατί θέλει να την χρησιμοποιήσει μαζί με τους συνεργάτες του για να μελετήσει τις απόψεις, τις αντιδράσεις στις ιδέες του, τόσο από την Ε/κ όσο και από την Τ/κ πλευρά".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 25 July 2000 - 20:46:08 UTC