Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-08-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα - Κυπριακό
  • [03] Πάφος - Φεστιβάλ "Αφροδίτη" - Κάρμεν
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Διαπιστευτήρια Πρέσβη Αρμενίας
  • [05] Υπατος Αρμοστής Κύπρου - Μπαγκλαντές - Διαπιστευτήρια
  • [06] Πρόεδρος Βουλής - Νέα Υόρκη - Ομογενείς
  • [07] Επιχειρηματίες - Δηλώσεις
  • [08] Επιχειρηματίες - Δηλώσεις
  • [09] "Κύπρια 2000" - Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού
  • [10] ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου - Κυπριακό
  • [11] Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Κυβέρνηση - Στροβίλια
  • [12] Υπουργός Εθνικής Αμυνας - Υπουργός Εξωτερικών

  • [01] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ 29/08/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     378.04 (-0.08)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £36,858,752
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  2,536,353  466.41 (-0.90)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  1,281,760  262.38 (-0.17)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £    797,233  235.21 ( 1.66)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £  2,186,877  124.99 ( 0.64)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  4,398,254  323.35 ( 3.10)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  1,407,706  126.66 ( 0.48)
    Αλλες Εταιρείες          £ 21,754,980  429.40 ( 0.31)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα - Κυπριακό

    Την πεποίθηση ότι επικρατεί θετικό κλίμα εκτός Κύπρου για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει κανένα λόγο γιατί να μην μπορεί να επιτευχθεί λύση ομοσπονδίας.

    Κληθείς να σχολιάσει τον επικείμενο τέταρτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Ταλάτ είπε ότι "θέλουμε φυσικά να βρούμε μια λύση του Κυπριακού σύντομα, γι' αυτό πρέπει να ελπίζουμε σ' αυτό το γύρο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πάφος - Φεστιβάλ "Αφροδίτη" - Κάρμεν

    ΚΥΠΕ 29/08/2000

    Από τις 10.000 θέσεις των τεσσάρων παραστάσεων της όπερας "Κάρμεν" του Ζορζ Μπιζέ, που θα γίνουν στην Πλατεία του Κάστρου στην Πάφο, στις 8, 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2000, έχουν ήδη πωληθεί τα 9.000, δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος Πάφου και Πρόεδρος της εταιρείας "Φεστιβάλ Αφροδίτη" Φειδίας Σαρίκας, προσθέτοντας ότι το 60% των εισιτηρίων έχουν πωληθεί σε ξένους.

    Το Φεστιβάλ "Αφροδίτη", είπε ο κ. Σαρίκας μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία ήσαν παρόντες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, ο Βέλγος σκηνοθέτης της παράστασης Αλμπέρτ Αντρέ Λερέ και εκπρόσωποι των χορηγών, είναι η αιχμή του δόρατος της εταιρείας για προώθηση του στρατηγικού στόχου για θεσμοποίηση της διοργάνωσης τέτοιων παραστάσεων, συμβάλλοντας έτσι "στη διεθνή προβολή και εξύψωση της Κύπρου στον πολιτιστικό και τουριστικό τομέα".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Διαπιστευτήρια Πρέσβη Αρμενίας

    ΚΥΠΕ 29/08/2000

    Τη διαβεβαίωση ότι η Δημοκρατία της Αρμενίας υποστηρίζει πλήρως μια λύση του Κυπριακού βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που να προνοεί την ίδρυση ενός διζωνικού, δικοινοτικού ενοποιημένου κράτους, έδωσε σήμερα ο νέος Πρέσβης της Αρμενίας στην Κύπρο Αρμέν Πετροσιάν.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Πετροσιάν είπε ότι η κυβέρνησή του αποδίδει μεγάλη σημασία "στην περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών μας" και πρόσθεσε ότι "η φιλία των Αρμενίων και των Κυπρίων είναι παραδοσιακή και χρονολογείται από το βάθος των αιώνων".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Υπατος Αρμοστής Κύπρου - Μπαγκλαντές - Διαπιστευτήρια

    ΚΥΠΕ 29/08/2000

    Η Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Ινδία Ρέα Γιορδαμλή επέδωσε χθες στην Ντάκα τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο του Μπαγκλαντές Σιαχαμπουντίν Αχμέτ, ως η νέα Υπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας και στη χώρα αυτή.

    Ο κ. Αχμέτ ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ισχυρή βάση και σημείωσε τη συνεργασία των δύο χωρών στα Ηνωμένα Εθνη, την Κοινοπολιτεία και το Κίνημα των Αδεσμεύτων, και απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη να επισκεφθεί επίσημα το Μπαγκλαντές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέα Υόρκη - Ομογενείς

    ΚΥΠΕ 29/08/2000

    Την πεποίθηση ότι εάν ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν λυθεί το Κυπριακό, τότε το πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτέ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη που οργάνωσαν η Κυπριακή Ομοσπονδιά Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι ο ρόλος της ομογένειας υπήρξε πάντα σημαντικός σημειώνοντας ότι σήμερα η δραστηριοποίηση της ομογένειας επιβάλλεται και αποτελεί ιστορική ανάγκη όπως ιστορική ανάγκη είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε καταστροφικές εξελίξεις για την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) Επιχειρηματίες - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ 29/08/2000

    Επιχειρηματίες μέλη της ομάδας των Βρυξελλών, που συναντήθηκαν χθες με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και θα γίνουν δεκτοί την Πέμπτη το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, σημειώνουν με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ τη "θετική ανταπόκριση" του κ. Ντενκτάς στις εισηγήσεις τους για διευκολύνσεις στις επαφές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

    Είπαν, επίσης, ότι προτίθενται να επεξεργαστούν σχέδια για όσα θα έχουν συζητηθεί ώστε να προωθήσουν τα προγράμματα για συντήρηση ιστορικών μνημείων, τη διδασκαλία της ελληνικής και της τουρκικής γλώσσας σε ειδικά μαθήματα, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση στην επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Επιχειρηματίες - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ 29/08/2000

    Επιχειρηματίες μέλη της ομάδας των Βρυξελλών, που συναντήθηκαν χθες με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και θα γίνουν δεκτοί την Πέμπτη το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, σημειώνουν με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ τη "θετική ανταπόκριση" του κ. Ντενκτάς στις εισηγήσεις τους για διευκολύνσεις στις επαφές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

    Είπαν, επίσης, ότι προτίθενται να επεξεργαστούν σχέδια για όσα θα έχουν συζητηθεί ώστε να προωθήσουν τα προγράμματα για συντήρηση ιστορικών μνημείων, τη διδασκαλία της ελληνικής και της τουρκικής γλώσσας σε ειδικά μαθήματα, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση στην επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) "Κύπρια 2000" - Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

    ΚΥΠΕ 29/08/2000

    Ως τη "μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση του τόπου" χαρακτήρισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης τα "Κύπρια 2000", που διοργανώνονται φέτος για δέκατη συνεχή χρονιά, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το Υπουργείο με επιτυχία προβαίνει σε κάθε προσπάθεια για ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το Φεστιβάλ, για τις ανάγκες του οποίου δαπανήθηκαν 400 χιλιάδες λίρες.

    Εν μέσω δωρικών κιόνων και σκηνικού εμπνευσμένου από την αρχαία μας κληρονομιά, ο κ. Ιωαννίδης μιλώντας για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στα πλαίσια του Φεστιβάλ "Κύπρια 2000" είπε, μεταξύ άλλων, ότι για την παρουσίαση των διαφόρων εκδηλώσεων αξιοποιούνται όλοι οι προσφερόμενοι χώροι έτσι που το επίπεδό τους να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 29/08/2000

    Βρισκόμαστε στην "εποχή μάχης και αγώνα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος", τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου μετά τη σημερινή του συνάντηση στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, που διήρκησε 2,5 ώρες και κατά την οποία έγιναν σε βάθος συνομιλίες, κάτι που όπως είπαν οι δύο Υπουργοί αναδεικνύει την κρισιμότητα των στιγμών της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων ενόψει του τετάρτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που αρχίζει στις 12 Σεπτεμβρίου.

    Οπως τονίστηκε μετά τη συνάντηση, ο συντονισμός μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας είναι πλήρης και στις 8 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, κατά την οποία θα ανταλλαγούν απόψεις επί των ιδίων θεμάτων που απασχόλησαν τη συνάντηση Παπανδρέου - Κασουλίδη και που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και την εταιρική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [11] (Κ) Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Κυβέρνηση - Στροβίλια

    ΚΥΠΕ - 29/08/2000

    Επικρίσεις προς την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της στο θέμα των Στροβιλιών εκφράζει με γραπτή δήλωσή του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου.

    Τονίζει ακόμη ότι το Κίνημα υπέδειξε "από τις πρώτες μέρες της κατάληψης τμήματος ελευθέρων εδαφών της Δημοκρατίας στα Στροβίλια ότι έπρεπε να υπάρξει έντονη και αποφασιστική αντίδραση με διατύπωση αιτήματος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για έκτακτη σύγκλησή του, προκεικένου να συζητήσει την παραβίαση του στάτους κβο και τη λήψη μέτρων για την αποκατάστασή του".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [12] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας - Υπουργός Εξωτερικών

    ΚΥΠΕ - 29/08/2000

    Το θέμα των αγνοουμένων ήταν το κύριο ζήτημα γύρω από το οποίο επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις που είχε σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι "στηρίζουμε τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων" και πρόσθεσε ότι "συμφωνήσαμε σε μια σειρά μέτρων" για την υπόθεση, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για τις μεθόδους του DNA χάρη στις οποίες αναγνωρίστηκαν 60 - 70 άτομα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 29 August 2000 - 17:46:07 UTC