Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-09-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Βουλή - Επιτροπή Αμυνας - Εθνική Φρουρά - Εθελόντριες
  • [03] Υπουργός Εσωτερικών - Αννόβερο - 12η Διάσκεψη CEMAT
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Δημ. διάσκεψη - Εναρκτήρια δήλωση
  • [05] Ράλλυ Κύπρος - 2000
  • [06] ΟΗΕ - Δήλωση - Συνάντηση Σημίτη - Ανάν
  • [07] Κεντρική Τράπεζα - Ετήσια Εκθεση 1999 - Κυπριακή οικονομία
  • [08] Υπουργός Οικονομικών - Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Ελλάδας
  • [09] Λήδρα Πάλας - Φεστιβάλ Αμοιβαίας Κατανόησης - Κόμματα
  • [10] Βρυσούλες - Αστυνομία Βάσεων - Σύλληψη Ματσάκη
  • [11] Ράλλυ - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [12] ΥΠΕΞ - Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία - Παραστάσεις
  • [13] Ράλλυ Κύπρος - Τεχνικός Ελεγχος- Αυριανό πρόγραμμα
  • [14] Δεκέλεια - Βρετανικές Βάσεις - Ελεύθερος ο Ματσάκης
  • [15] Πρόεδρος Κληρίδης - Δημ. διάσκεψη - Ερωταπαντήσεις

  • [01] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 07/09/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     378.31 ( 0.84)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £32,820,236
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  3,749,972  478.97 ( 2.17)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  1,255.589  266.37 (-0.39)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £    212,156  224.12 ( 0.31)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £    592,406  121.73 (-0.54)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £    839,481  299.79 (-1.12)
    Εμπορικές Εταιρείες      £    964,133  123.27 ( 0.05)
    Αλλες Εταιρείες          £ 24,469,688  421.50 (-0.37)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Αμυνας - Εθνική Φρουρά - Εθελόντριες

    ΚΥΠΕ - 07/09/2000

    Με νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και που συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, προβλέπεται η μονιμοποίηση μέχρι το τέλος του χρόνου των εθελοντριών της 3ης και 4ης σειράς, ενώ κυβέρνηση και βουλευτές συμφώνησαν για τη σταδιακή μονιμοποίηση όλων των υπηρετουσών εθελοντριών της Εθνικής Φρουράς.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου μετά τη σημερινή συνεδρίαση, του χρόνου θα προσληφθούν και άλλες εθελόντριες, ενώ με άλλο νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, προβλέπεται η δημιουργία και νέων θέσεων υπαξιωματικών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [03] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Αννόβερο - 12η Διάσκεψη CEMAT

    ΚΥΠΕ - 07/09/2000

    Ικανοποίηση εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου γιατί οι "κατευθυντήριες αρχές για την αειφόρο ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ηπείρου", που υποβλήθηκαν για έγκριση στην 11η Διάσκεψη Υπουργών Αρμόδιων για θέματα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης που έγινε στην Κύπρο, "αποτελούν πράγματι μια περιεκτική και σημαντική εργασία η οποία αντικατοπτρίζει, με γενικό τρόπο, τα προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ως σύνολο καθώς και συγκεκριμένες ευρωπαϊκές περιοχές.

    Μιλώντας στη 12η Διάσκεψη Υπουργών Αρμόδιων για θέματα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEMAT), ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε την άποψη ότι οι Κατευθυντήριες Αρχές "έχουν τον απαραίτητο βαθμό ελαστικότητας, ο οποίος επιτρέπει την προσαρμογή στην πολλαπλότητα αναγκών, προτεραιοτήτων και ευαισθησιών διαφόρων περιοχών, τα διοικητικά και χωροταξικά συστήματα και τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δημ. διάσκεψη - Εναρκτήρια δήλωση

    ΚΥΠΕ - 07/09/00

    Την ελπίδα η τουρκική πελυρά να προσεγγίσει τις εκ του συνομιλίες για το Κυπριακό με θετικό πνεύμα ώστε να διευκολύνει τη διευθέτηση του προβλήματος και την επανένωση της Κύπρου μέσω μιας λύσης εντός των παραμέτρων που θέτουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Στην εναρκτήρια δήλωσή του σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Ράλλυ Κύπρος - 2000

    ΚΥΠΕ - 07/09/00

    Την πολύ μεγάλη σημασία της συμπερίληψης του Ράλλυ Κύπρος 2000 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIA, επεσήμανε ο Πρωταθλητής Ελλάδας οδηγός της Subaru Impreza, με χορηγό την TEXACO, Γιάννης Παπαδημητρίου, χαρακτηρίζοντας πολύ καλή την όλη διοργάνωση δεδομένου του σύντομου χρονικού διαστήματος για την προετοιμασία της διεξαγωγής του.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται κοντά στην Ευρώπη αποτελεί θετικό γεγονός, ενώ σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει ο ίδιος στον αγώνα, ως Ελληνας, σημειώνοντας τις τεράστιες δυνατότητες της Κύπρου που διαθέτει πολλούς χωμάτινους δρόμους σε πολύ καλή κατάσταση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] (Κ) ΟΗΕ - Δήλωση - Συνάντηση Σημίτη - Ανάν

    ΚΥΠΕ - 07/09/00

    Αποκλειστικά το Κυπριακό συζήτησε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σε συνάντησή τους χθες το βράδυ.

    Σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αναφέρεται ότι ο κ. Ανάν είχε συνάντηση 20 λεπτών περίπου με τον κ. Σημίτη και "η συζήτησή τους επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις τρέχουσες συνομιλίες για το Κυπριακό, που θα επαναρχίσουν στα Ηνωμένα Εθνη την ερχόμενη εβδομάδα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Ετήσια Εκθεση 1999 - Κυπριακή οικονομία

    ΚΥΠΕ - 07/09/00

    Η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό κατά το 2000, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και - όπως εκτιμάται - ο ρυθμός αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), σε πραγματικούς όρους, προβλέπεται να φθάσει το 4,8%, ενώ το ποσοστό ανεργίας δεν αναμένεται να αλλάξει αισθητά και θα παραμείνει γύρω στο 3,5% του ενεργού πληθυσμού.

    Οπως αναφέρεται στην Ετήσια Εκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για το 1999, οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) σημείωσαν πέρυσι σημαντική πρόοδο, η διαδικασία ελέγχου του κοινοτικού κεκτημένου ολοκληρώθηκε το Φθινόπωρο του 1999 και έχουν ήδη κλείσει τα 15 από τα 29 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων και "στόχος της Κύπρου είναι να μπορέσει να καταστεί μέλος της ΕΕ μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2003".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Ελλάδας

    ΚΥΠΕ - 07/09/00

    Την ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης των σχέσεων των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς και των Χρηματιστηρίων Ελλάδας και Κύπρου επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ο οποίος είχε σήμερα το απόγευμα στο γραφείο του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας Σταύρο Θωμαδάκη και άλλους αξιωματούχους της Επιτροπής που επισκέπτονται την Κύπρο.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κληρίδης και ο κ. Θωμαδάκης αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), καθώς επίσης και για την αλληλεπίδραση των εξελίξεων στα δύο Χρηματιστήρια λόγω της επικείμενης ένταξης της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΑ και του ενδιαφέροντος που έχουν εκδηλώσει και άλλες εταιρείες της Κύπρου για να ενταχθούν σ' αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Λήδρα Πάλας - Φεστιβάλ Αμοιβαίας Κατανόησης - Κόμματα

    ΚΥΠΕ - 07/09/00

    Θεωρώντας το Φεστιβάλ Αμοιβαίας Κατανόησης, που συνδιοργανώνουν Ε/κ και Τ/κ κόμματα την ερχόμενη Κυριακή στο Λήδρα Πάλας, ως μια δικοινοτική εκδήλωση που μπορεί να φέρει πιο κοντά τις δυο κοινότητες της Κύπρου, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη μιας λύσης στο Κυπριακό που θα διασφαλίζει την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της νήσου, ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ καλούν τα μέλη τους και τους ενεργούς πολίτες της Κύπρου να συμμετάσχουν σ' αυτό.

    Η όλη εκδήλωση, από τις 5 - 8 μμ, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΔΗΣΥ, που θα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά συγκροτήματα "είναι μια καλή ευκαιρία να διατρανωθεί η βούληση των δυο κοινοτήτων της Κύπρου να ζήσουν σε μιαν ενιαία πατρίδα, απαλλαγμένη από τα στρατεύματα κατοχής και τη διαίρεση".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Βρυσούλες - Αστυνομία Βάσεων - Σύλληψη Ματσάκη

    ΚΥΠΕ - 07/09/00

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης συνελήφθη σήμερα το απόγευμα στο χωριό Βρυσούλλες από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων και βρίσκεται υπό κράτηση στο βρετανικό αστυνομικό σταθμό Δεκέλειας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος των Βάσεων, ο κ. Ματσάκης συνελήφθη εντός του χωριού, "επειδή δεν υπάκουσε σε εντολές των αστυνομικών των Βάσεων και για τη δική του προστασία, επειδή είχαν δημιουργηθεί επεισόδια και ίσως να κινδύνευε και η σωματική του ακεραιότητα, αν εξακολουθούσε να παραμένει στην περιοχή εκείνη".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Ράλλυ - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    KYPE - 07/09/00

    Μια νέα εμπειρία χαρακτηρίζουν το Ράλλυ Κύπρου, τέσσερεις από τους πρωτοπόρους οδηγούς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τονίζοντας ότι το Ράλλυ Κύπρου αποτελεί ένα "δύσκολο" αθλητικό γεγονός.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα από τη FIA, μίλησαν για τις απόψεις τους για το Ράλλυ Κύπρου, που για πρώτη φορά εντάσσεται στο καλεντάρι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, οι οδηγοί Μάρκους Γκρόνχολμ της Peugeot, Ρίτσιαρντ Μπερς της Subaru, Κόλιν Μακρέι της Ford και Αρμιν Σβάρτς της Skoda, καθώς και αρχιμηχανικός της Mitsubishi Μπέρναρντ Λιντάουερ και ο Πρόεδρος της SEAT Sport Βιντσέντε Αγκουιλέρα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [12] (Κ) ΥΠΕΞ - Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία - Παραστάσεις

    KYPE - 07/09/00

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβη σήμερα σε παραστάσεις προς τη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία για τη διοργάνωση δεξίωσης στα κατεχόμενα για γνωριμία με το νέο Αναπληρωτή Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο.

    Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Εντουαρντ Κλέι απέστειλε προσωπική πρόσκληση σε δημοσιογράφους προσκαλώντας τους να παρευρεθούν σε δεξίωση για να γνωρίσουν το νέο Αναπληρωτή Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Φίλιπ Μπάρτον.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Ράλλυ Κύπρος - Τεχνικός Ελεγχος- Αυριανό πρόγραμμα

    KYΠΕ - 07/09/00

    Πενήντα δύο αυτοκίνητα αναμένεται να αναχωρήσουν αύριο το πρωί από τη ράμπα εκκίνησης του Ράλλυ Κύπρος.

    Από τον τεχνικό έλεγχο που ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα στο χώρο της επιχωμάτωσης, στην παραλία της Λεμεσού κοντά στο παλαιό λιμάνι και στο κυβερνητικό κέντρο επιθεωρήσεων στα Πολεμίδια, πέρασαν και τα πενήντα δύο αυτοκίνητα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Δεκέλεια - Βρετανικές Βάσεις - Ελεύθερος ο Ματσάκης

    ΚΥΠΕ - 07/09/00

    Ελεύθερος αφέθη ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης, ο οποίος είχε συλληφθεί νωρίτερα το απόγευμα στην περιοχή του χωριού Βρυσούλες, από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων και εκρατείτο στο βρετανικό αστυνομικό σταθμό Δεκέλειας.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυπριακής Αστυνομίας, ο κ. Ματσάκης αφέθη ελεύθερος λίγο μετά τις 19:00.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [15] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δημ. διάσκεψη - Ερωταπαντήσεις

    KYΠΕ – 07/09/00

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι η επαναπροσέγγιση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν ήταν αρκετή για να λυθεί το Κυπριακό και κατέστησε υπεύθυνη την τουρκική πλευρά για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για λύση του προβλήματος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στα Ηνωμένα Εθνη στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εκφραστεί σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά δεν επιδείξει θέληση να διαπραγματευθεί εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προνοούν μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 7 September 2000 - 18:46:25 UTC