Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-09-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Υπουργός Συγκοινωνιών - Ρωσία
  • [03] Υπουργός Οικονομικών - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Eπενδύσεων
  • [04] Γιορτή Κρασιού 2000
  • [05] Υπουργός Οικονομικών - ΧΑΚ
  • [06] Ομογένεια - Βρετανία - Σχολείο
  • [07] Νέα Υόρκη - Κυπριακό - Επαφές
  • [08] ΝΕΟ - Σημίτης - Κυπριακό
  • [09] Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες

  • [01] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 11/09/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     401.00 ( 2.76)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £39,475,288
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  9,260,258  514.23 ( 3.36)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  3,844.426  284.30 ( 2.45)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £  1,088,717  241.13 ( 5.97)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £  1,572,441  126.61 ( 2.46)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  1,455,348  310.37 ( 1.59)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  2,668,777  133.95 ( 4.57)
    Αλλες Εταιρείες          £ 17,490,084  437.26 ( 1.58)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Ρωσία

    ΚΥΠΕ - 11/09/2000

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου αναχώρησε σήμερα για την Αγία Πετρούπολη, όπου θα πάρει μέρος στο Β΄ Διεθνές Συνέδριο για τις Μεταφορές των Ευρω-Ασιατικών χωρών, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Κύριος στόχος του Συνεδρίου είναι η ανασκόπηση της εφαρμογής των αποφάσεων που λήφθηκαν κατά το προηγούμενο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το 1998.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Eπενδύσεων

    ΚΥΠΕ - 11/09/2000

    Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) για την Κύπρο επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ύστερα από συνάντηση με το Διευθυντή του Τμήματος Μεσογείου της Τράπεζας Τόμας Χάκετ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Χάκετ σημείωσε ότι από τη μέχρι τώρα συνεργασία της Τράπεζας με την κυπριακή κυβέρνηση διαπιστώνεται ο επαγγελματισμός των αρμοδίων υπηρεσιών της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Κληρίδης είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της συνεργασίας που έχει η ΕΤΕ στην Κύπρο για πάρα πολλά χρόνια σημειώνοντας ότι "συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Κεντρικής Τράπεζας με ποσοστό 12%" και πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεργασία όσον αφορά μεγάλα δάνεια εδώ και μερικές δεκαετίες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Γιορτή Κρασιού 2000

    ΚΥΠΕ - 11/09/2000

    Πέραν των 120 χιλιάδων ατόμων επισκέφθηκαν φέτος τη Γιορτή του Κρασιού στη Λεμεσό, ενώ καταναλώθηκαν πέραν των 70 χιλιάδων λίτρων χύμα κρασί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού.

    Οπως δήλωσε χθες ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης, κατά την τελετή λήξης, οι στόχοι και οι σκοποί που τέθηκαν για την 39η Γιορτή του Κρασιού "έχουν επιτευχθεί πλήρως".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΧΑΚ

    ΚΥΠΕ - 11/09/2000

    Ευχάριστο γεγονός χαρακτήρισε την άνοδο του Δείκτη του ΧΑΚ ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι σημασία δεν έχουν οι οριακές καταστάσεις και δεν πρέπει να υπάρχει ούτε απαισιοδοξία ούτε υπερενθουσιασμός.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η άνοδος στο ΧΑΚ έχει σχέση με την άνοδο του Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι ο καθένας μπορεί να δώσει τις δικές του εξηγήσεις τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι "θα πρέπει η αξία να μην δίνεται από εξωτερικούς παράγοντες αλλά από την πραγματική αξία των εταιρειών, τις προβλέψεις των εταιρειών και την οικονομία μιας χώρας. Μέσα σε αυτό το πλάσιο κάποιος πρέπει να ερμηνεύει και όχι από εξωτερικούς παράγοντες", είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Ομογένεια - Βρετανία - Σχολείο

    ΚΥΠΕ - 11/09/2000

    Aρχισε σήμερα τη λειτουργία του στην περιοχή Kρόιτον του νοτίου Λονδίνου το πρώτο ημερήσιο σχολείο της ομογένειας, όπου τα παιδιά θα μπορούν να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και πολιτιστικού χαρακτήρα μαθήματα στα πλαίσια λειτουργίας όπως οποιοδήποτε άλλο βρετανικό σχολείο. Οι τρέχουσες δαπάνες του σχολείου καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τη βρετανική κυβέρνηση.

    Πρόκειται για το είδος του σχολείου που προνοείται από την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας όταν μια θρησκευτική μειονότητα προσφέρει μέρος της αρχικής κεφαλαιουχικής δαπάνης για την απόκτηση του σχολικού κτιρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Νέα Υόρκη - Κυπριακό - Επαφές

    ΚΥΠΕ - 11/09/2000

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα συναντηθεί αργά σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι πρόκειται για "μια συνέχιση της συζήτησης που έχει ο κ. ντε Σότο με τα εμπλεκόμενα μέρη".

    Νωρίτερα σήμερα, μία μόνο μέρα πριν την έναρξη του τέταρτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Τζεμ συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΡΜ)

    [08] (Κ) ΝΕΟ - Σημίτης - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 11/09/2000

    Εντονες επικρίσεις εκφράζουν οι ΝΕΟ προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για το γεγονός ότι δεν υπήρχε αναφορά στο Κυπριακό στο γραπτό κείμενο της ομίλιας του στον ΟΗΕ, με αφορμή τη σημερινή άφιξη στην Κύπρο του νέου πρέσβη της Ελλάδας Χρήστου Παναγόπουλου, στον οποίο εύχονται κάθε επιτυχία στο έργο του, το οποίο χαρακτηρίζουν "ιδιαίτερα δύσκολο".

    Σε ανακοίνωσή τους, οι ΝΕΟ αναφέρουν ότι η μη αναφορά στο Κυπριακό στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού "έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές προειδοποιήσεων προς την Τουρκία για την Κύπρο" σημειώνοντας ότι ο κυπριακός ελληνισμός "ευελπιστούσε ότι ο κ. Σημίτης, αξιοποιώντας το βήμα του ΟΗΕ" θα ανέφερε για τη συνεχιζόμενη κατοχή, τον εποικισμό και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "ιδιαίτερα μετά την προέλαση στα Στροβίλια".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 11/09/2000

    Δεν θα συνεχίζαμε τις συνομιλίες εάν πιστεύαμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επίτευξης προόδου στο Κυπριακό, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη στη Νέα Υόρκη, όπου αύριο αρχίζει ο τέταρτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι δεν μπορούν τα δύο μέρη να υποχρεωθούν να συζητήσουν κάτι αν δεν είναι τα ίδια διατεθειμένα να το συζητήσουν και είπε πως στόχος της διαδικασίας μέχρι σήμερα ήταν να φέρει τα δύο μέρη σε σημείο όπου είναι έτοιμα να συζητήσουν την ουσία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 11 September 2000 - 18:46:15 UTC