Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 00-09-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας - Συνάντηση
  • [02] Λαθρομετανάστες - Λιβανικές αρχές
  • [03] ΝΕΟ - Κυπριακό - Ενεργοποίηση πολιτών και Βουλής
  • [04] Υπουργός Αμυνας - Μνημόσυνο ηρώων - Κυπριακό

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας - Συνάντηση

    ΚΥΠΕ 17/09/2000

    Μήνυμα ελπίδας στέλλει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο όμως αρνείται να στείλει για την Κύπρο, ενώ ανώτερη τουρκική διπλωματική πηγή δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι η ομιλία του κ. Τζεμ στη Γενική Συνέλευση αποτελεί απάντηση στην ομιλία του Ελληνα ομολόγου του, Γιώργου Παπανδρέου.

    Εξάλλου, όπως προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Τζεμ και του κ. Παπανδρέου, μετά το γεύμα εργασίας που είχαν σε ελληνικό εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, το Κυπριακό δεν αποτέλεσε μέρος της συζήτησης μεταξύ των δύο Υπουργών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) Λαθρομετανάστες - Λιβανικές αρχές

    ΚΥΠΕ 17/09/2000

    Οι λιβανικές αρχές είναι πεπεισμένες ότι το πλοίο που μετέφερε τους λαθρομετανάστες στην Κύπρο δεν ξεκίνησε από το Λίβανο, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Επιτετραμμένος του Λιβάνου στην Κύπρο Constantin Tabet, ο οποίος τόνισε ωστόσο ότι αναμένει απάντηση από τις αρχές του Λιβάνου αναφορικά με το θέμα αποστολής αξιωματούχων στην Κύπρο για διερεύνση του ζητήματος, όπως προνοεί σχετική διμερής συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.

    Ο κ. Tabet αναφέρθηκε, επίσης, στην ανθρωπιστική πτυχή του όλου θέματος, επισημαίνοντας τις κακουχίες που πέρασαν οι άνθρωποι αυτοί κατά τη διάρκεια της αναζήτησης ενός καλύτερου μέλλοντος. Αναφέρθηκε ακόμη στον τραγικό θάνατο νεαρής γυναίκας και παιδιού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, προς την Ιταλία, τα πτώματα των οποίων πέταξαν στη θάλασσα άλλοι αλλοδαποί.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [03] (Κ) ΝΕΟ - Κυπριακό - Ενεργοποίηση πολιτών και Βουλής

    ΚΥΠΕ 17/09/2000

    Θεωρώντας ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη διεξάγονται στη βάση συνομοσπονδιακού πλαισίου, οι Νέοι Ορίζοντες καλούν τους πολιτικους ηγέτες, που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, να επιστρέψουν στην Κύπρο και να συγκληθεί αμέσως η Βουλή για να ενημερωθεί ο κυπριακός λαός και να εκδοθεί ψήφισμα αντίδρασης στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν περί "ισότητας των δύο μερών".

    Οι Νέοι Ορίζοντες, με σημερινή τους ανακοίνωση, αναρωτιούνται εάν θεωρείται νίκη το γεγονός ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μάς ζητεί "εδώ και τώρα αναγνώριση για να προσέλεθει στις συνομιλίες" και χαρακτηρίζουν ως "κυβερνητικό εμπαιγμό" την προσπάθεια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου να παρουσιάσει τα όσα έγιναν στη Νέα Υόρκη ως επίτευξη διπλωματικής νίκης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Μνημόσυνο ηρώων - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 17/09/2000

    Την ανάγκη άσκησης πίεσης προς την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα τόνισε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων του Αγίου Παύλου που απαγχονίσθηκαν από τους Αγγλους κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει "να σέβεται τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος", αφού η Ευρώπη την έχει αποδεχθεί ως υποψήφια για ένταξη χώρα.

    "Η Τουρκία θα πρέπει να πεισθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία περνά μέσα από τη συναίνεση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού", είπε ο κ. Χάσικος, τονίζοντας ότι "από την πλευρά μας προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κατάλληλα τη δική μας πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις προοπτικές που ανοίγονται ακόμα και από τη θέση του υποψήφιου για ένταξη κράτους, όπως αυτή της συμμετοχής μας στους μηχανισμούς της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 17 September 2000 - 12:02:08 UTC