Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 00-09-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Φερφόιγκεν - Τζεμ
  • [02] Συνομιλίες - Επαφές
  • [03] Προεδρικός Απεσταλμένος ΗΠΑ - Συνομιλίες
  • [04] Συνομιλίες - Τ/Κ ηγέτης - Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ
  • [05]Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [06] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [07] Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Δήλωση Κρέσπο
  • [08] Συμβούλιο της Ευρώπης - Κοινοβουλευτική Συνέλευση
  • [09] Εκδήλωση - "Πάω στην πόλη χωρίς αυτοκίνητο"
  • [10] Υπουργός Εσωτερικών - Λαθρομετανάστες
  • [11] Χρηματιστήριο - Συνεχίστηκε η πτώση
  • [12] Επιτροπή Αμυνας - Χάσικος - Χατζηδημητρίου - Ραντάρ
  • [13] Τιμές συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

  • [01] (K) Συνάντηση Φερφόιγκεν - Τζεμ

    Η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι για την Κύπρο, εκτός από την αναφορά που γίνεται στο πολτικό πρόβλημα περί στήριξης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Αυτό υποστήριξε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες ενώπιον του αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Συνομιλίες - Επαφές

    ΚΥΠΕ 21/09/2000

    Συνεχίζονται σήμερα οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τις καθιερωμένες συναντήσεις των δύο πλευρών με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο να συζητά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και την αντιπροσωπεία του γύρω στις 11:30 ώρα Νέας Υόρκης και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς το απόγευμα, πάλι ώρα Νέας Υόρκης.

    Στο μεταξύ, στη Νέα Υόρκη έφθασε χθες και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ, ο οποίος πριν λίγες ημέρες είχε επαφές στο νησί.

    (KΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Προεδρικός Απεσταλμένος ΗΠΑ - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ 21/09/2000

    Ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ Αλφρεντ Μόουζες εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει ενδιαφέρουσα εξέλιξη από αυτό το γύρο των συνομιλιών για το Κυπριακό, προσθέτοντας πως και οι δύο πλευρές συζητούν την ουσία του προβλήματος.

    Σε σύντομες δηλώσεις του, εξερχόμενος του κτιρίου του ΟΗΕ, ο κ. Μόουζες είπε πως είχε μια φιλική συνομιλία με τη Γραμματεία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] (K) Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    ΚΥΠΕ 21/09/2000

    Kατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               157,2036        158,4612
          Δολ. Αυστραλίας              2,7378          2,7597
          Δολ. Καναδά                  2,1882          2,2057
          Εσκούδος Πορτογαλίας       349,5316        350,9297
          Κορώνες Δανίας              12,9980         13,1019
          Κορώνες Νορβηγίας           13,8893         14,0004
          Κορώνες Σουηδίας            14,5727         14,6892
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3731          1,3785
          Λιρέτες Iταλίας          3.375,8017      3.389,3049
          Μάρκα Γερμανίας              3,4099          3,4235
          Μάρκα Φινλανδίας            10,3661         10,4075
          Πεσέτες Ισπανίας           290,0867        291,2470
          Σελίνια Αυστρίας            23,9905         24,0864
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,8421          3,8574
          Φράγκα Βελγίου              70,3308         70,6121
          Φράγκα Γαλλίας              11,4363         11,4820
          Φράγκα Eλβετίας              2,6246          2,6455
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Δήλωση Κρέσπο

    ΚΥΠΕ 21/09/2000

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών χαιρετίζει τη δήλωση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο, ότι το Κυπριακό δεν θα αποσυνδεθεί από την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας ότι "η θέση αυτή είναι σύμφωνη με τις κοινοτικές αποφάσεις κορυφής και απαντά κατά τρόπο σαφή στις απόπειρες του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ να περάσει το μήνυμα ότι το Κυπριακό δεν αφορά τις σχέσεις της χώρας του με τους '15'".

    Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα καλεί όλες τις πλευρές στο Ευρωκοινοβούλιο "να επιδείξουν σταθερή προσήλωση στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και αποφάσεις, ώστε η υπό διαμόρφωση 'εταιρική σχέση Τουρκίας-ΕΕ' να αποτελέσει ένα πλαίσιο εξελίξεων που θα επηρεάσει θετικά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [06] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Κοινοβουλευτική Συνέλευση

    ΚΥΠΕ - 21/09/00

    Η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου αναμένεται να εγερθεί κατά τη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που θα γίνει μεταξύ 25 και 29 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο.

    Η Σύνοδος θα ασχοληθεί με θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Κύπρο, όπως είναι η "εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", η "άφιξη αναζητητών ασύλου στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια", η "έλλειψη υδάτινων πόρων και η γεωργία" και η "κατάσταση των λεσβιών και των ομοφυλοφίλων στις χώρες - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ)".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Εκδήλωση - "Πάω στην πόλη χωρίς αυτοκίνητο"

    ΚΥΠΕ - 21/09/00

    Μόνο σε πεζούς, λεωφορεία και ποδήλατα θα επιτρέπεται η διακίνηση σε τμήμα της Μακαρίου Γ΄ και παρόδους στη Λευκωσία, το ερχόμενο Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Πάω στην πόλη χωρίς αυτοκίνητο", που διοργανώνει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και την Εταιρεία Λεωφορείων Λευκωσίας.

    Οπως δήλωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία ο εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλοντιστών Γιώργος Περδίκης, η εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο της "ευρωπαϊκής ημέρας χωρίς αυτοκίνητο", στόχο έχει την "ευαισθητοποίηση του κοινού στα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη δημόσιων συγκοινωνιών, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του θορύβου και του άγχους, που όλα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των κατοίκων των πόλεων."

    (ΚΥΠΕ/ΧΧ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Λαθρομετανάστες

    ΚΥΠΕ 21/09/2000

    Οι κυπριακές Αρχές συνέλαβαν σήμερα τον καπετάνιο του πλοίου που μετέφερε τους 275 λαθρομετανάστες στην Κύπρο και σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, από καταθέσεις των ίδιων των λαθρομεταναστών, εξάγεται το συμπέρασμα πως αυτός είναι Τούρκος, ονόματι Ιμπραχίμ Μουχάμματ Φάρραχ.

    Υστερα από συνάντηση με εκπρόσωπο της λιβανικής πρεσβείας και τους δύο Λιβάνιους στρατηγούς που ήρθαν στην Κύπρο για επιτόπου έρευνα του θέματος, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως ο καπετάνιος θα οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου Πάφου με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην Κύπρο, ενώ οι Λιβάνιοι αξιωματούχοι θα αναχωρήσουν σήμερα στις 14.00 από το αεροδρόμιο Λάρνακας για τη χώρα τους, μεταφέροντας προς μελέτη από τις λιβανικές Αρχές φάκελο με λεπτομερή στοιχεία της υπόθεσης που τους δόθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [09] (K) Χρηματιστήριο - Συνεχίστηκε η πτώση

    ΚΥΠΕ - 21/09/00

    Την καθοδική του πορεία συνέχισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη σημερινή συνεδρία με το Γενικό Δείκτη Τιμών να σημειώνει νέα πτώση 4,29 μονάδων ή ποσοστό 1,15%. Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε η αξία των συναλλαγών ενδεικτικό του υποτονικού κλίματος που επικράτησε και σήμερα στην αγορά, καθώς διαμορφώθηκε στα 14,1 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με 21 εκ. χθες.

    Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη συνάντηση με οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,26%, γύρω στις 373 μονάδες. Η αδιαφορία που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην αγορά από πλευράς επενδυτών για να προβούν σε αγορές μετοχών είχε ως αποτέλεσμα ο Δείκτης να ακολουθήσει μια πλευρική πτωτική πορεία, αγγίζοντας τις 368,8 μονάδες που αποτελεί και τη χαμηλότερη τιμή που σημειώθηκε σήμερα. Ωστόσο, οι αγορές που εκδηλώθηκαν τρία λεπτά πριν το κλείσιμο της συνάντησης βοήθησε την αγορά να περιορίσει τις απώλειες της. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 369,9 μονάδες σε σχέση με 374,19 μονάδες, καταγράφοντας νέα πτώση της τάξης του 1,15%, ενώ πραγματοποιήθηκαν 6.780 πράξεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Επιτροπή Αμυνας - Χάσικος - Χατζηδημητρίου - Ραντάρ

    KYΠΕ – 21/09/00

    Τόσο ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, όσο και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Τάκης Χατζηδημητρίου δήλωσαν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές ότι η επιλογή του χώρου και η τοποθέτηση σ' αυτόν των εγκαταστάσεων ραντάρ της Εθνικής Φρουράς είναι θέμα που αφορά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν τίθεται θέμα μετακίνησής τους ή περιορισμού της εμβέλειάς τους.

    "Δεν θα μας εισηγηθούν εμάς οι Αγγλοι", δήλωσε ο κ. Χάσικος μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Αμυνας, "πού θα τοποθετήσουμε τα ραντάρ μας" και διευκρίνισε ότι, παρά το ότι "αυτό δεν είναι θέμα δικό τους", θα υπάρξει συνεργασία με τους Βρετανούς και θα επιλυθεί το θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [11] (K) Τιμές συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    KYΠΕ – 21/09/00

    Στις 13:20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    -----------------------------------------------------------------
                       Τηλεγραφικά εμβάσματα         Επιταγές
                     Πώληση       Αγορά           Πώληση      Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή    590,9800   593,3400        590,9800   596,3400
    Ευρώ               1,7435     1,7504          1,7435     1,7534
    Δολάριο ΗΠΑ        1,4826     1,4885          1,4826     1,4920
    Στερλίνα           1,0472     1,0513          1,0472     1,0538
    -----------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ      |          Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
            Περιθώρια      |Ημ. Λήξης |Περιθώρια      |Ημ. Λήξης
            Πώλησης Αγοράς |          |Πώλησης Αγοράς |
    ----------------------------------|---------------------------
    01 Μήνας 0,0060 0,0000 | 25.10.00 | 0,0050 0,0000 |25.10.00
    02 Μήνες 0,0080 0,0000 | 27.11.00 | 0,0070 0,0000 |27.11.00
    03 Μήνες 0,0100 0,0000 | 27.12.00 | 0,0080 0,0000 |27.12.00
    06 Μήνες 0,0140 0,0020 | 26.03.01 | 0,0130 0,0000 |26.03.01
    09 Μήνες 0,0190 0,0030 | 25.06.01   0,0170 0,0000 |25.06.01
    12 Μήνες 0,0240 0,0040 | 25.09.01 | 0,0220 0,0000 |25.09.01
    15 Μήνες 0,0330 0,0050 | 27.12.01 | 0,0280 0,0000 |27.12.01
    18 Μήνες        0,0070 | 26.03.02 |        0,0000 |26.03.02
    21 Μήνες        0,0090 | 25.06.02 |        0,0000 |25.06.02
    24 Μήνες        0,0100 | 25.09.02 |        0,0000 |25.09.02
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 21 September 2000 - 12:02:10 UTC