Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 00-10-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [02] Εθνική Επέτειος "ΟΧΙ" - Δοξολογία - Παρέλαση
  • [03] Χοιροκοιτία - Ανασκαφές - Ευρήματα
  • [04] Διεθνές Ράλλυ "Τρόοδος" - Εκκίνηση
  • [05] Βασιλείου - Ελληνας Υπουργός Εθνικής Οικονομίας
  • [06] Πρόεδρος Ενωμένων Δημοκρατών - Κυπριακό
  • [07] ΕΕ - Διεύρυνση - Κύπρος
  • [08] Υπουργός Εμπορίου - Νέα Υόρκη - Εμπόριο - Τουρισμός
  • [09] Ειδικός Σύμβουλος ΟΗΕ - Αναχώρηση
  • [10] Ομογένεια - Πρόεδρος ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [11] Ράλλυ "Τρόοδος" - Πληρώματα
  • [12] Βίλιερς - Κύπρος - Τουρκία
  • [13] Υπουργός Εξωτερικών - Ομιλία - Επέτειος "ΟΧΙ"
  • [14] 28η Οκτωβρίου 1940 - Επέτειος - Παρέλαση
  • [15] Πρόεδρος Βουλής - Τηλεγραφήματα - Εθνική επέτειος "ΟΧΙ"
  • [16] 28η Οκτωβρίου 1940 - Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
  • [17] 28η Οκτωβρίου 1940 - Πρόεδρος της Βουλής
  • [18] 28η Οκτωβρίου 1940 - Παπαντωνίου - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν κατάφερε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ να επιτύχει επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου χθες το απόγευμα στο Λευκό Οίκο, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο ανάμιξής του στην προσπάθεια επίλυσης και μετά την αποχώρησή του από την προεδρία.

    Ο κ. Κλίντον, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι "από το μικρό αριθμό πραγματικών απογοητεύσεων που έχω, μετά από οκτώ χρόνια που εργάζομαι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, είναι το ότι δεν έχω επιτύχει περισσότερη πρόοδο στο να βοηθήσω την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, διότι, πάντα αισθανόμουν ότι η Τουρκία θα πρέπει να ενσωματωθεί στην Ευρώπη".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) Εθνική Επέτειος "ΟΧΙ" - Δοξολογία - Παρέλαση

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    Πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο γιορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο του "ΟΧΙ".

    Στη Λευκωσία θα τελεστεί δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στις 10 το πρωί χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Στις 11 θα πραγματοποιηθεί παρέλαση μπροστά από το χώρο του κτιρίου της ελληνικής Πρεσβείας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [03] (Κ) Χοιροκοιτία - Ανασκαφές - Ευρήματα

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    Η γαλλική αρχαιολογική αποστολή του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), κάτω από τη διεύθυνση του Δρ. Αλέν λε Μπρουν, συνέχισε τις ανασκαφές στην κορυφή του λόφου της Χοιροκοιτίας και κατά μήκος του ποταμού Μαρωνίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην κορυφή του λόφου η ανασκαφή επεκτάθηκε για τη συμπλήρωση της έρευνας του μεγάλου κτίσματος που βρέθηκε το 1998 και φαίνεται ότι λόγω του μεγάλου του μεγέθους και της εσωτερικής του διαρρύθμισης, το κτίσμα αυτό ήταν αξιόλογο. Το κτίσμα αυτό είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος που έχει ανασκαφεί μέχρι σήμερα στη Χοιροκοιτία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) Διεθνές Ράλλυ "Τρόοδος" - Εκκίνηση

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    Δόθηκε σήμερα το πρωί η εκκίνηση του διεθνούς ράλλυ "Τρόοδος" , το οποίο περιλαμβάνεται στο Μεσανατολικό Πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου.

    Το ράλλυ "Τρόοδος", που διοργανώνεται από τον Ομιλο Φίλων Αυτοκινήτου (ΟΦΑ), είναι ο έκτος και προτελευταίος αγώνας του Μεσανατολικού Πρωταθλήματος και σ' αυτό συμμετέχουν πληρώματα από τέσσερεις χώρες περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Βασιλείου - Ελληνας Υπουργός Εθνικής Οικονομίας

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    Θέματα που αφορούν την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) συζήτησαν σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ και Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

    Ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα" και πρόσθεσε ότι "έχουμε μια σειρά από δύσκολα κεφάλαια μπροστά μας και μέσα σε αυτή την περίοδο προβλέπουμε ότι θα μπορέσουμε να στηριχθούμε ακόμη περισσότερο πάνω στην Ελλάδα τόσο σε γενικά όσο και ειδικά τεχνικά θέματα στα οποία η Ελλάδα μπορεί να μας συμπαρασταθεί".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Ενωμένων Δημοκρατών - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    Πριν από τις βουλευτικές εκλογές, δεν είναι πρακτικώς εύκολο τα Ηνωμένα Εθνη να παρουσιάσουν κάποιο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

    Σε ερώτηση κατά πόσο εξαντλείται ο χρόνος για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον" προσθέτοντας ωστόσο ότι από συνομιλίες του με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και άλλους παράγοντες "εκείνο που μπορώ να τονίσω είναι ότι πριν από τις βουλευτικές εκλογές δεν είναι πρακτικώς εύκολο να δώσουν κάποιο σχέδιο λύσης, αλλά αμέσως μετά θέλουν να είναι έτοιμοι ώστε να παρουσιάσουν κάποιου είδους πρόταση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Κύπρος

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    Η πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαδικασία διεύρυνσης, η προοπτική της διεύρυνσης και η κοινοβουλευτική διάσταση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στην 5η Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών του πρώτου κύματος που θα πραγματοποιηθεί στο Ταλίν της Εσθονίας στις 30 Οκτωβρίου.

    Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για την Εσθονία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Νέα Υόρκη - Εμπόριο - Τουρισμός

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    Με στόχο την προώθηση θεμάτων τουρισμού, εμπορίου και επενδύσεων αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ρολάνδης θα έχει επαφές με οργανωτές ταξιδίων και ταξιδιωτικούς πράκτορες, με αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, με εταιρείες διεθνών επενδύσεων και παράγοντες του Κυπρο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Ειδικός Σύμβουλος ΟΗΕ - Αναχώρηση

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    Αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο κ. ντε Σότο δεν προέβη σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) Ομογένεια - Πρόεδρος ΗΠΑ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    Οι ηγέτες ομογενειακής οργάνωσης στις ΗΠΑ χαιρετίζουν τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον για το Κυπριακό, με την οποία "αναγνώρισε την αμερικανική θέση για μη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς την επίλυση του Κυπριακού".

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων χαιρετίζει ακόμη την προσωπική δέσμευση του Προέδρου Κλίντον να παραμείνει αναμεμιγμένος στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού μετά την αποχώρησή του από την προεδρία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [11] (Κ) Ράλλυ "Τρόοδος" - Πληρώματα

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    Με τη συμμετοχή 31 πληρωμάτων εκκίνησε σήμερα το πρωί το ράλλυ "Τρόοδος", αλλά μέχρι στιγμής 26 πληρώματα συνεχίζουν τις ειδικές διαδρομές.

    Το πρώτο αυτοκίνητο αναμένεται να φθάσει απόψε στη Λευκωσία λίγο πριν από τις 21:00, ενώ αύριο στις 08:00 ξεκινάει το δεύτερο και τελευταίο σκέλος του ράλλυ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [12] (Κ) Βίλιερς - Κύπρος - Τουρκία

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    "Oποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση της συνομοσπονδίας όχι μόνο θα καθιστούσε τη διαίρεση του νησιού μόνιμη, αλλά και νόμιμη", επεσήμανε η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς σε συνέντευξή της στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR).

    Oπως είπε η κ. Βίλιερς, το καθεστώς του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς υπό τη μορφή της συνομοσπονδίας θα σήμαινε ότι θα μπορούσε ο κ. Ντενκτάς να ξεφύγει, εξηγώντας ότι "η περιοχή του θα αναγνωριζόταν στο διεθνές δίκαιο ως κράτος και τελικά θα μπορούσε να αποσχιστεί από τη συνομοσπονδία".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [13] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ομιλία - Επέτειος "ΟΧΙ"

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    "Είμαστε αποφασισμένοι να μην απεμπολήσουμε, να μην εκχωρήσουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, να μην προδώσουμε μια ιστορία χιλιάδων χρόνων", τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μιλώντας στη δοξολογία που τελέστηκε το πρωί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "δεν πρόκειται να προσυπογράψουμε τα επαίσχυντα σχέδια της Τουρκίας και τα τετελεσμένα της βίας και της παρανομίας" και σημείωσε ότι "ο αγώνας μας είναι αγώνας για αποκατάσταση όλων των Κυπρίων για επίτευξη μιας λύσης που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού σε ένα ελεύθερο δημοκρατικό κράτος, όπως καθορίζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [14] (Κ) 28η Οκτωβρίου 1940 - Επέτειος - Παρέλαση

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    Με τη συμμετοχή βετεράνων εθελοντών πολεμιστών, φοιτητών, μαθητών, προσκόπων, οδηγών, αθλητικών και προσφυγικών σωματείων και οργανώσεων, καθώς και των Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων της ΣΕΚ, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η καθιερωμένη παρέλαση με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε εξέδρα που στήθηκε στο προαύλιο της Πρεσβείας της Ελλάδας, πλαισιούμενος από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννο Παπαντωνίου και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τηλεγραφήματα - Εθνική επέτειος "ΟΧΙ"

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    Την ανάγκη ανασύνταξης όλων των ελληνικών δυνάμεων και στη βάση μιας πειστικής και διεκδικητικής πολιτικής να καταστήσουν τους τουρκικούς στόχους ανέφικτους, τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού σε τηλεγράφημα που απέστειλε σήμερα προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου του "ΟΧΙ".

    Οπως αναφέρει ο κ. Κυπριανού, "θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας προς το διεθνή παράγοντα ώστε να παύσει να ενθαρρύνει την Τουρκία στο να συνεχίζει ανενόχλητη τη νεο-οθωμανική επεκτατική πολιτική της και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [16] (Κ) 28η Οκτωβρίου 1940 - Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    Η παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δεν δίδει μόνον σε μας θάρρος και πίστη, αλλά και εμψυχώνει τη νεολαία μας, "διότι μέσα σ' αυτήν εισέρχονται εκείνα τα μηνύματα που έδωσε η μακραίωνη ιστορία του έθνους".

    Απαντώντας, μετά το τέλος της παρέλασης, σε ερώτηση εάν θα συγκαλέσει εκτάκτως την Ιερά Σύνοδο όπως ζητούν οι τρεις ιεράρχες, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι θα εξετάσει αργότερα αυτό το θέμα και ότι δεν του έχουν ζητήσει του ιδίου κάτι τέτοιο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [17] (Κ) 28η Οκτωβρίου 1940 - Πρόεδρος της Βουλής

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    Το μήνυμα της ημέρας, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησης λύσεων απαραδέκτων εις βάρος του κυπριακού ελληνισμού.

    Μιλώντας αμέσως μετά το πέρας της σημερινής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου, ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως θα πρέπει να "αντλήσουμε πίστη και δύναμη από το ηρωικό έπος του 1940".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [18] (Κ) 28η Οκτωβρίου 1940 - Παπαντωνίου - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 28/10/2000

    Το Κυπριακό είναι η βάση της εθνικής μας ύπαρξης και πιστεύω πως το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, σήμερα στις 28 του Οκτώβρη, είναι ότι ο ελληνισμός είναι δυνατός και θα προχωρήσει, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Μιλώντας μετά το τέλος της παρέλασης, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι "τα νειάτα της Κύπρου, που παρήλασαν μπροστά μας, σκόρπισαν ένα αίσθημα αισιοδοξίας, ότι πορευόμαστε προς τις σωστές κατευθύνσεις, προς μία δίκαιη λύση του Κυπριακού που είναι και η προϋπόθεση για να πάει μπροστά ο ελληνισμός".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 28 October 2000 - 12:02:10 UTC