Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-12-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Εταιρική σχέση ΕΕ-Τουρκίας
  • [02] Πρόεδρος Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών - Νίκαια - ΕΕ - Τουρκία
  • [03] ΥΠΕΞ - Διακυβερνητική Διάσκεψη - ΕΕ
  • [04] ΕΔΗ - Τουρκία - Εταιρική σχέση
  • [05] Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ - Δημοσιογραφική διάσκεψη (1)
  • [06] Δήλωση Κασουλίδη για Εταιρική Σχέση ΕΕ - Τουρκίας
  • [07] Διάσκεψη προσχώρησης Κύπρου - ΥΠΕΞ
  • [08] ΑΚΕΛ - Εταιρική σχέση - Ελικόπτερα "Bell"
  • [09] ΥΠΕΞ - Βελγίδα Υφυπουργός
  • [10] Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ - Δημοσιογραφική διάσκεψη (2)
  • [11] Διμερείς Συναντήσεις ΥΠΕΞ - Verheugen-Βελγίδα Υφυπουργός
  • [12] ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Εταιρική σχέση ΕΕ-Τουρκίας

    KYΠΕ - 05/12/2000

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα πως το τελικό κείμενο της εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, "αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πολιτικό εργαλείο το οποίο η δική μας πλευρά καλείται να αξιοποιήσει για να ελέγχει σε όλη αυτή την πορεία του 2001 την Τουρκία, να την στριμώξει και να την αναγκάσει να συνεργαστεί όσον το δυνατό πιο αποτελεσματικά και ειλικρινά με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ".

    Σχολιάζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη χθες στις Βρυξέλλες, ο Εκπρόσωπος είπε επίσης πως εάν η Αγκυρα δεν συμμορφωθεί, τότε "θα βρίσκεται σε αντίθεση με αυτό το κείμενο και θα υποστεί όλες τις σχετικές συνέπειες", τονίζοντας ότι για πρώτη φορά η Τουρκία "βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα και δεν μπορεί να χειρίζεται τα θέματα κατά το δοκούν".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών - Νίκαια - ΕΕ - Τουρκία

    ΚΥΠΕ - 05/12/2000

    Με χρησμό παρομοίασε την αναφορά που γίνεται όσον αφορά το Κυπριακό στο κείμενο της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης, σημειώνοντας ότι θέλει να δει την ερμηνεία του χρησμού και στη συνέχεια να πει εάν είναι ικανοποιημένος ή όχι.

    Ο κ. Λυσσαρίδης, ο οποίος θα λάβει μέρος αύριο στη συνάντηση των αρχηγών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια μια μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τόνισε με σημερινές του δηλώσεις τη σημασία της στάσης που θα τηρήσει η Ελλάδα όταν χρειαστεί να γίνει το πρώτο βήμα αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας - Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Διακυβερνητική Διάσκεψη - ΕΕ

    ΚΥΠΕ - 05/12/2000

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμησή του προς τη Γαλλική Προεδρία για το σημαντικό έργο που επετέλεσε στην προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας και στη διεξαγωγή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, καθώς και για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί.

    "Μέχρι σήμερα", είπε ο κ. Κασουλίδης, "έκλεισαν προσωρινά 17 συνολικά κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, χάρις στη βοήθεια και συνεργασία της Επιτροπής και των κρατών μελών", προσθέτοντας ότι "αντιλαμβανόμαστε, βέβαια, ότι δεν έχουν γίνει διαπραγματεύσεις για τα πιο δύσκολα κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου, όμως θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τις προσπάθειές της και θα εντείνει τις προετοιμασίες της για να δοθεί νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) ΕΔΗ - Τουρκία - Εταιρική σχέση

    ΚΥΠΕ - 05/12/2000

    "Νέα εποχή" στις ευρωτουρκικές σχέσεις, η οποία αναπόφευκτα θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό, ανοίγει η έγκριση της εταιρικής σχέσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) με την Τουρκία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ).

    Σε ανακοίνωσή τους, οι ΕΔΗ αναφέρουν ότι παρά τη συνεχιζόμενη αρνητική και αδιάλλακτη τουρκική στάση στο Κυπριακό, τώρα "δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για χαλιναγώγηση της τουρκικής επιθετικότητας και επεκτατικότητας", ενώ με την εταιρική σχέση η ΕΕ καθίσταται "πιο ενεργός και αποφασιστικός παράγοντας" στα ελλαδοτουρκικά και το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ - Δημοσιογραφική διάσκεψη (1)

    ΚΥΠΕ - 05/12/2000

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε σήμερα ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο τον Ιανουάριο για διαβουλεύσεις, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι αυτές οι διαβουλεύσεις θα είναι προπαρασκευαστικές των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Κύπρο, ο κ. ντε Σότο είπε ότι δεν ήρθε στο νησί με μεγάλες προσδοκίες και σημείωσε ότι θα ήθελε να εντατικοποιήσει τις επισκέψεις του. (ΣΣ: Ακολουθεί ολοκληρωμένη είδηση)

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [06] (Κ) Δήλωση Κασουλίδη για Εταιρική Σχέση ΕΕ - Τουρκίας

    ΚΥΠΕ - 05/12/2000

    Η Τουρκία με όλες τις απειλές και τις επισκέψεις σε διάφορες κοινοτικές πρωτεύουσες σχετικά με τη διατύπωση του κειμένου της εταιρικής σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), στην ουσία "ώδινεν όρος και έτεκε μυν".

    Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης για τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, με την οποία υιοθετήθηκε η εταιρική σχέση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) Διάσκεψη προσχώρησης Κύπρου - ΥΠΕΞ

    ΚΥΠΕ - 05/12/2000

    Η Κύπρος ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις ενός ακόμη κεφαλαίου, αυτού της "Ελεύθερης Διακίνησης Αγαθών" φτάνοντας έτσι τα 17 ολοκληρωμένα κεφάλαια επί συνόλου 29, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πάντα στην πρώτη θέση μεταξύ των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Η ολοκλήρωση του προαναφερόμενου κεφαλαίου έγινε στη διάρκεια της 6ης Διάσκεψης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, σε υπουργικό επίπεδο, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Hubert Vedrine και του αρμοδίου για τη Διεύρυνση Γερμανού Επιτρόπου Gunter Verheugen.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) ΑΚΕΛ - Εταιρική σχέση - Ελικόπτερα "Bell"

    ΚΥΠΕ - 05/12/2000

    "Συνέχεια του Ελσίνκι και συμβιβασμό, ο οποίος αφήνει ανοικτό το περιθώριο για διάφορες και διαφορετικές ερμηνείες", θεωρεί το ΑΚΕΛ το κείμενο της εταιρικής σχέσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης επεσήμανε το γεγονός ότι η απόφαση χαιρετίστηκε "το ίδιο έντονα και από την ελληνική και από την τουρκική κυβέρνηση" και πρόσθεσε πως αυτός ο συμβιβασμός είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ελλάδας από τη μια και των πιέσεων των ηγετικών κρατών της Ευρώπης προς όφελος της Τουρκίας από την άλλη".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Βελγίδα Υφυπουργός

    ΚΥΠΕ - 05/12/2000

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες ιδιαίτερη συνάντηση με την Υφυπουργό του Βελγίου, αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις Annemie Neyts.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε την κ. Neyts για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), υπό το φως και της 6ης Υπουργικής Διάσκεψης προσχώρησης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ - Δημοσιογραφική διάσκεψη (2)

    ΚΥΠΕ - 05/12/2000

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιστρέψει στο νησί στις αρχές του νέου χρόνου για διαβουλεύσεις με την Ε/κ και την Τ/κ πλευρά σε μια προσπάθεια προετοιμασίας νέου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, όταν γίνει αποδεκτή η πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για συνομιλίες από τις δύο πλευρές.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εδώ επαφών του, ο κ. ντε Σότο είπε πως δεν διαβλέπει αλλαγή στις παραμέτρους υπό τις οποίες διεξάγονται οι συνομιλίες, σημειώνοντας παράλληλα ότι τόσο η Τουρκία όσο και ο Τ/Κ ηγέτης έχουν αμφιβολίες για τις παραμέτρους και τις παρατηρήσεις που υπέβαλε ο κ. Ανάν στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [11] (Κ) Διμερείς Συναντήσεις ΥΠΕΞ - Verheugen-Βελγίδα Υφυπουργός

    ΚΥΠΕ - 05/12/2000

    Η υποψηφιότητα της Κύπρου θα προχωρήσει κανονικά σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι και η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ή χωρίς λύση του πολιτικού προβλήματος.

    Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη σημερινή συνάντηση που είχαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γερμανός Επίτροπος Gunter Verheugen και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [12] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    ΚΥΠΕ - 05/12/2000

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι εκκλήσεις του για άρση των περιορισμών και αποκατάσταση της προηγούμενης στρατιωτικής κατάστασης (status quo ante) στα Στροβίλια δεν έχουν εισακουστεί ακόμη από την Τ/κ πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις.

    Σημειώνει επίσης ότι η Ε/κ και η Τ/κ πλευρά δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε διαδικασία για ανταλλαγή λειψάνων αλλά αναγνωρίζει ότι η Ε/κ πλευρά έχει πάρει μονομερή μέτρα στο θέμα των αγνοουμένων, περιλαμβανομένων και των εκταφών και αναγνωρίσεων λειψάνων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 5 December 2000 - 19:49:39 UTC