Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-01-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Κούβας - Διαπιστευτήρια
  • [02] Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [03] Υπόθεση Τζιακούρμα - Βρετανοί - Εκθεση
  • [04] Οικολόγοι - Πρέσβης Γιουγκοσλαβίας
  • [05] Απαγωγή Τζιακούρμα - Ομήρου - Ευρωβουλή
  • [06] Ολλανδός Βουλευτής-Κύπρος - Επίσκεψη
  • [07] Βέλγιο - Ομήρου - Κουκ - Υπόθεση Τζιακούρμα
  • [08] ΕΣΚ - Τσέχικη τηλεόραση
  • [09] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο
  • [10] Κύπρος -Συνασπισμός Μικρών Νησιωτικών Κρατών- Εργαστήρι
  • [11] ΑΧΕΠΑ - ΟΗΕ - Τζιακούρμας
  • [12] Υπουργός Οικονομικών - Προϋπολογισμός

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Κούβας - Διαπιστευτήρια

    ΚΥΠΕ 11/01/2001

    Την άρνηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συμμετάσχει στον επόμενο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό και τη πολιτική θέληση της κυπριακής κυβέρνησης και της Ε/κ κοινότητας να διαπραγματευτούν μια δίκαιη και λειτουργική λύση, η οποία θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα όλου του λαού της Κύπρου, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Κούβας στην Κύπρο Γκερμάν Μπλάνκο Πουχόλ.

    Από την πλευρά του ο Κουβανός διπλωμάτης τόνισε τη συνεχή υποστήριξη της χώρας του για εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. Διαβεβαίωσε ότι "αυτή η στήριξη θα ενδυναμωθεί περαιτέρω στο μέλλον."

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    ΚΥΠΕ 11/01/2001

    Το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικούς τίτλους που παρουσιάστηκε στη σημερινή συνεδρία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) οδήγησε το Γενικό Δείκτη Τιμών να καταγράψει άνοδο της τάξης του 1,18%. Αύξηση, επίσης, κατά δύο εκατομμύρια λίρες σημείωσε η αξία των συναλλαγών καθώς ανήλθε στα 9,2 εκ. λίρες. Σημαντικά ημερήσια κέρδη σε ποσοστό 1,62% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE, κλείνοντας στις 1030,06 μονάδες.

    Κύριο χαρακτηριστικό της συνάντησης ήταν η θετική εικόνα που παρουσίασε καθ' όλη την διάρκεια της διαδικασίας ο Γενικός Δείκτης. Αναλυτικά, η αγορά άνοιξε με οριακά κέρδη, στις 237,9 μονάδες, με το Γενικό Δείκτη να ακολουθεί, εν μέσω νευρικών διακυμάνσεων, ανοδική πορεία στα πρώτα λεπτά της συνάντησης. Οι ρευστοποιήσεις, ωστόσο, που εκδηλώθηκαν στη συνέχεια είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του Δείκτη στις 237,8 μονάδες. Στο σημείο αυτό έκαναν την εμφάνισή τους ξανά οι αγοραστές, δίνοντας στην αγορά ανοδική κατεύθυνση, η οποία εντάθηκε στα τελευταία λεπτά της διαπραγμάτευσης. Τελικά, ο Δείκτης έκλεισε στις 240,1 μονάδες σε σχέση με 237,3 μονάδες της προηγούμενης συνάντησης, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 1, 18%, ενώ πραγματοποιήθηκαν 4.892 πράξεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΑΓ)

    [03] (Κ) Υπόθεση Τζιακούρμα - Βρετανοί - Εκθεση

    ΚΥΠΕ 11/01/2001

    Η υπόθεση της απαγωγής και της παράνομης κράτησης του Πανίκου Τζιακούρμα εγείρει σοβαρά θέματα που αφορούν την εμπλοκή της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος σε τρομοκρατική ενέργεια, ενώ σε πολιτικό επίπεδο η υπόθεση Τζιακούρμα δημιουργεί κλίμα αντιπαράθεσης σε μιαν περίοδο που αναμένεται να επαναρχίσουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, εκτιμούν καλά ενημερωμένοι κύκλοι.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση των Βρετανικών Βάσεων για τις συνθήκες απαγωγής του Τζιακούρμα, είναι ξεκάθαρο ότι ο Ε/Κ εργολάβος απήχθη σε περιοχή που σίγουρα βρίσκεται εντός των Βρετανικών Βάσεων, ενώ για τις συνθήκες απαγωγής υπάρχει και ανεξάρτητη μαρτυρία. ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Οικολόγοι - Πρέσβης Γιουγκοσλαβίας

    ΚΥΠΕ - 11/1/2001

    Μήνυμα προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος της Ευρώπης, που προέρχονται από κόμματα Πρασίνων, ώστε να παράσχουν κάθε βοήθεια προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου αποστέλλει σήμερα το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ενώ ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση προς τους Κύπριους Υπουργούς Εξωτερικών και Υγείας για οργάνωση κυπριακής αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο για διενέργεια ιατρικών και επιστημονικών μελετών.

    Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, αντιπροσωπεία του συναντήθηκε σήμερα με τον Πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας στην Κύπρο Πέρο Γιάνκοβιτς, με τον οποίο συζητήθηκε το θέμα των επιπτώσεων στους κατοίκους της Γιουγκοσλαβίας από τους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟϊκών, μετά τις αποκαλύψεις για τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [05] Απαγωγή Τζιακούρμα - Ομήρου - Ευρωβουλή

    ΚΥΠΕ - 11/1/2001

    Την ανάληψη πρωτοβουλίας για την απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα υποσχέθηκαν σήμερα στον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκη Ομήρου, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής Μπάρον Κρέσπο και η Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΚΕ) Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) - Κύπρου Μέχτιλντ Ρότε.

    Οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι δεσμεύθηκαν να στείλουν κατεπείγον μήνυμα στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, με το οποίο θα ζητείται η απελευθέρωση του παράνομα κρατούμενου από τις κατοχικές δυνάμεις Ε/Κ Πανίκου Τζιακούρμα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΣΑ/ΡΑΓ)

    [06] Ολλανδός Βουλευτής-Κύπρος - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 11/1/2001

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για πραγματοποίηση τριήμερης επίσημης επίσκεψης ο Ολλανδός Εργατικός Βουλευτής Frans Timmermans.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Timmermans θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργο Βασιλείου και τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσο Λυσσαρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΑΓ)

    [07] Βέλγιο - Ομήρου - Κουκ - Υπόθεση Τζιακούρμα

    ΚΥΠΕ - 11/1/2001

    Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς την απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, ενώ εντείνει - όπως είπε - τις προσπάθειες της και προς την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον κ. Κουκ, στο περιθώριο της Συνόδου του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Γιαννάκης Ομήρου, έθεσε στο συνομιλητή του το θέμα της απαγωγής και παράνομης κράτησης του κ. Τζιακούρμα από το κατοχικό καθεστώς και ζήτησε την έντονη δραστηριοποίηση του βρετανικού παράγοντα για την απελευθέρωσή του.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [08] ΕΣΚ - Τσέχικη τηλεόραση

    ΚΥΠΕ - 11/1/2001

    Την απόφαση της Διεύθυνσης της τσέχικης τηλεόρασης να άρει το μπλοκάρισμα εκπομπών από διαμαρτυρόμενους δημοσιογράφους χαιρέτισε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τη χαρακτηρίζει ως "μια μεγάλη νίκη των απεργών".

    Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) σημειώνει ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, "που θεωρεί ότι η κατάληψη της τσέχικης τηλεόρασης από σχεδόν 2.000 δημοσιογράφους και άλλους εργαζομένους των ΜΜΕ αποτελεί μια στιγμή αλήθειας για τη δημοκρατία στην Τσεχία, πιστεύει πως τα σκληρά μαθήματα που ελήφθησαν στην Πράγα θα στείλουν σήματα σε όλες τις χώρες της περιοχής ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να κρατηθεί μακριά από την κομματική πολιτική".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [09] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο

    ΚΥΠΕ - 11/1/2001

    Στο πλαίσιο του επαναληπτικού γύρου του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου, διεξήχθησαν σήμερα δύο αγώνες με νικητές το ΑΠΟΕΛ και την ΑΕΛ, που προκρίθηκαν στους οκτώ του Κυπέλλου.

    Το ΑΠΟΕΛ συνέτριψε με 7 - 0 την Ενωση Νέων Παραλιμνίου στο ΓΣΠ, ανατρέποντας την ήττα του πρώτου αγώνα, ενώ η ΑΕΛ επεβλήθη του Εθνικού Αχνας με 2 - 0 στο Τσίρειο.

    Στον πρώτο γύρο, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου είχε νικήσει το ΑΠΟΕΛ με 1 - 0, ενώ η ΑΕΛ είχε νικήσει τον Εθνικό Αχνας με 3 - 0

    Με τους σημερινούς αγώνες, στην οκτάδα του Κυπέλλου βρίσκονται το ΑΠΟΕΛ, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΛ, η Ομόνοια, η ΑΕΚ, ο Απόλλωνας, η Νέα Σαλαμίνα και ο Χαλκάνορας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΑΓ)

    [10] Κύπρος -Συνασπισμός Μικρών Νησιωτικών Κρατών- Εργαστήρι

    ΚΥΠΕ - 11/1/2001

    Στη Λευκωσία, από τις 15 μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, θα φιλοξενηθεί Εργαστήρι με θέμα "Κλιματολογική Αλλαγή και Ενέργεια" του Συνασπισμού Μικρών Νησιωτικών Κρατών, στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 38 χώρες, καθώς και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

    Σκοποί της συνάντησης, σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν, θα είναι η εξέταση και η μελέτη τρόπων οικοδόμησης ενός διεθνούς συστήματος ανάπτυξης εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ενέργειας για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η προετοιμασία για την 9η Σύνοδο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη και η υιοθέτηση κοινής θέσης των Μικρών Νησιωτικών Κρατών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [11] ΑΧΕΠΑ - ΟΗΕ - Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ - 11/1/2001

    Στην επισήμανση ότι η απαγωγή του Πανίκου Τζιακούρμα είναι "τρομοκρατική ενέργεια" προβαίνει η ΑΧΕΠΑ σε επιστολή της προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ζητώντας παράλληλα "τη διασφάλιση της απελευθέρωσής του και την ασφαλή επιστροφή του στην οικογένεια του".

    Αντίγραφα της επιστολής έχουν κοινοποιηθεί στην Υπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μαίρη Ρόμπινσον, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, και τους αντιπροσώπους των ΗΠΑ, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας, της Αυστραλίας και της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΑΓ)

    [12] Υπουργός Οικονομικών - Προϋπολογισμός

    ΚΥΠΕ - 11/1/2001

    Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2001 από τη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στη φορολογική μεταρρύθμιση "χωρίς να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει οποιοδήποτε προεκλογικό στίγμα".

    Σημειώνοντας ότι "η φορολογική μεταρρύθμιση δεν έχει καμιά σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου", ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι "είχαμε διακηρύξει ότι το κράτος δεν θα επωφεληθεί με καινούργια εισοδήματα αλλά απλώς θα υπάρξει μια καλύτερη ανακατανομή των φορολογικών βαρών προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων"

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 12 January 2001 - 10:12:58 UTC