Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-01-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπελλο - Κλήρωση
  • [02] Ευρωβουλευτές - Απαγωγή Πανίκου Τζιακούρμα
  • [03] Υπουργός Αμυνας - Σχολή Εθνικής Αμυνας Ελλάδας
  • [04] Μικρά νησιωτικά κράτη - Σύνοδος
  • [05] Φερχόιγκεν - Διεύρυνση - Κύπρος - Τουρκία
  • [06] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Κιν. Πατρ. Ενότητας
  • [07] Υπουργός Εξωτερικών Βελγίου - Επίσκεψη
  • [08] Τζιακούρμας - Ψευδοδικαστήριο - Ακρόαση
  • [09] Υπουργός Εξωτερικών Κούβας - Επίσκεψη
  • [10] Γάλλος Γερουσιαστής - Κύπρος
  • [11] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Χατζηδάκης - Τζιακούρμας
  • [12] Πολιτιστική κληρονομιά - Κατεχόμενα - ICOMOS
  • [13] Υπουργός Αμυνας - Επιστροφή - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Κύπελλο - Κλήρωση

    KYΠΕ - 16/01/2001

    Έγινε σήμερα το μεσημέρι η κλήρωση των αγώνων της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Τα ζευγάρια που προέκυψαν από την κλήρωση είναι τα εξής:

    ΑΠΟΕΛ - Ολυμπιακός Απόλλων - ΑΕΛ Χαλκάνωρας Ιδαλίου - Ομόνοια Νέα Σαλαμίνα - ΑΕΚ

    Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 24 Ιανουαρίου και οι επαναληπτικοί στις 7 και 8 Φεβρουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ευρωβουλευτές - Απαγωγή Πανίκου Τζιακούρμα

    ΚΥΠΕ - 16/01/2001

    Το θέμα της απαγωγής και παράνομης κράτησης του Ε/Κ Πανίκου Τζιακούρμα από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και το παράνομο καθεστώς Ντενκτάς έθεσαν χθες με προ ημερησίας διάταξης παρεμβάσεις τους οι Ευρωβουλευτές Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης, Ιωάννης Μαρίνος και Τερέζα Βίλιερς.

    Οι τρεις Ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στο ιστορικό της απαγωγής Τζιακούρμα και την απαράδεκτη μεθόδευση της τουρκικής πλευράς με στόχο την ανταλλαγή του με συλληφθέντα από τις κυπριακές αρχές Τ/Κ μεγαλέμπορο ναρκωτικών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [03] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Σχολή Εθνικής Αμυνας Ελλάδας

    ΚΥΠΕ - 16/01/2001

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος ανέφερε σήμερα ότι η συμμετοχή της Κύπρου στο υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό συλλογικό σύστημα ασφάλειας αποτελεί όρο και προϋπόθεση, όχι απλώς για την ασφάλεια της Κύπρου, αλλά και για την κατοχύρωση ζωτικών ευρωπαϊκών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

    Σε διάλεξή του σήμερα προς τους σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Αμυνας στην Ελλάδα, με θέμα "Το διαμορφούμενο περιβάλλον ασφάλειας στην Ευρώπη και η συνεισφορά της Κύπρου σ' αυτό", ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και τα πλεονεκτήματα που αποκτά η Κύπρος με τη συμμετοχή της στο υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό συλλογικό σύστημα ασφάλειας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) Μικρά νησιωτικά κράτη - Σύνοδος

    ΚΥΠΕ - 16/01/2001

    Θέματα που αφορούν τη διάθεση και αποτελεσματικότητα της ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενέργεια στις αγροτικές περιοχές, ενέργεια και μεταφορές, καθώς και την πυρηνική ενέργεια και την ενέργεια από φυσικά καύσιμα συζητήθηκαν κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα των εργασιών της 3ης συνάντησης του Συνασπισμού των Μικρών Νησιωτικών Κρατών (AOSIS) για τις κλιματολογικές αλλαγές, την ενέργεια και την προετοιμασία για την 9η Σύνοδο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

    Στις σημερινές εργασίες παρουσιάστηκε ο τομέας της ενέργειας στις τρεις γεωγραφικές περιοχές της υφηλίου με τα Μικρά Νησιωτικά Αναπτυσσόμενα Κράτη (SIDS), δηλαδή της Καραϊβικής, του Ινδικού Ωκεανού, της Αφρικής και του Ειρηνικού Ωκεανού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Φερχόιγκεν - Διεύρυνση - Κύπρος - Τουρκία

    ΚΥΠΕ - 16/01/2001

    Σαφέστατη προειδοποίηση προς τους Τ/Κ, αλλά και την Αγκυρα απηύθυνε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος χαρακτήρισε ψευδαίσθηση το να πιστεύουν ότι το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ως τμήμα της Τουρκίας.

    Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες, για την πορεία της διεύρυνσης, ο Γερμανός Επίτροπος πήρε επίσημα θέση επί των δηλώσεων για προσάρτηση, που έγιναν από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι δεν βλέπει να γίνεται τον Ιανουάριο, ο νέος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [06] (Κ) Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Κιν. Πατρ. Ενότητας

    ΚΥΠΕ - 16/01/2001

    Η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου (ΕΑΚ) και το Τ/κ Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας (ΚΠΕ) πιστεύουν ότι είναι καθήκον όλων των πολιτών να εμπλακούν στη διαδικασία εξεύρεσης δημοκρατικής λύσης, ούτως ώστε η Κύπρος ως ένα κράτος να προχωρήσει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έχοντας εξασφαλίσει τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΑΚ Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΠΕ Ιζζέτ Ιζτζάν, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματός του σε μια λύση που να διασφαλίζει την ενότητα της Κύπρου, ως μέλους της ΕΕ και ως ενός ανεξάρτητου ομόσπονδου και κυρίαρχου κράτους, στο οποίο οι κοινότητες να είναι πολιτικά ίσες.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Βελγίου - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 16/01/2001

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ανεμί Νέιτς, η οποία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Κατά την αυριανή πρώτη μέρα της επίσκεψής της, η κ. Νέιτς θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργο Βασιλείου και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Κύπριος ομόλογός της Ιωάννης Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Τζιακούρμας - Ψευδοδικαστήριο - Ακρόαση

    ΚΥΠΕ - 16/01/2001

    Το κατοχικό καθεστώς όρισε για αύριο νέα "ακρόαση" ενώπιον ψευδοδικαστηρίου, ύστερα από αίτηση που υπέβαλε ο Τ/Κ δικηγόρος που εκπροσωπεί τον απαχθέντα Ε/Κ Πανίκο Τζιακούρμα με σκοπό την προσωρινή απόλυσή του με εγγύηση.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκτελών καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Τσιαρλς Γκόλκιν, ο Τζιακούρμας δεν θα παρευρεθεί στην "ακρόαση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Κούβας - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 16/01/2001

    Φθάνει την Παρασκευή στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Φελίπε Πέρες Ροκέ.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Ροκέ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και θα παρακαθίσει σε επίσημες συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, μετά τις οποίες θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [10] (K) Γάλλος Γερουσιαστής - Κύπρος

    KYΠΕ - 16/01/2001

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο ο Louis Le Pensec, εισηγητής για την Κύπρο της αντιπροσωπείας της γαλλικής Γερουσίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι, κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Γάλλος αξιωματούχος θα γίνει δεχτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

    [11] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Χατζηδάκης - Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ - 16/01/2001

    Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τέθηκε το θέμα της απαγωγής και παράνομης κράτησης του Πανίκου Τζιακούρμα από το τουρκικό κατοχικό καθεστώς, αφού σε σχετική γραπτή ερώτηση που υπέβαλε χθες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ελλαδίτης Ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Χατζηδάκης ζήτησε να πληροφορηθεί αν η Επιτροπή προτίθεται να αναλάβει δράση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για την απελευθέρωση του απαχθέντος.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι "πριν από ένα περίπου μήνα οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής απήγαγαν και συνέλαβαν από το έδαφος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο τον Κύπριο πολίτη Πανίκο Τζιακούρμα με στόχο την ανταλλαγή του με Τ/Κ έμπορο ναρκωτικών που είχε συλληφθεί πριν από λίγες μέρες στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κατοχή του οποίου είχε βρεθεί σημαντική ποσότητα ναρκωτικών".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [12] (Κ) Πολιτιστική κληρονομιά - Κατεχόμενα - ICOMOS

    ΚΥΠΕ - 16/01/2001

    Σελίδα για την Κύπρο περιλαμβάνεται στην έκθεση υπό τον τίτλο "Heritage at Risk" (Κληρονομιά σε Κίνδυνο) που ετοιμάζει κάθε χρόνο το Παγκόσμιο Συμβούλιο για τα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους (ICOMOS), αναφορικά με τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται σε κίνδυνο.

    Στην έκθεση επισημαίνεται η κατοχή μέρους της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα και η αλλαγή όλων των ελληνικών ονομάτων που αφορούν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και προστίθεται ότι "η κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974 προκάλεσε τρομερή τραγωδία σε μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και στην πολιτιστική ταυτότητα της βόρειας Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

    [13] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Επιστροφή - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 16/01/2001

    Η Εθνική Φρουρά θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν κινδύνου από απεμπλουτισμένο ουράνιο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, σημειώνοντας ότι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς θα μεταβούν στην Ελλάδα για ειδική εκπαίδευση αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν κινδύνου από βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

    Σε δηλώσεις του απόψε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα όπου είχε συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο, ο κ. Χάσικος είπε ότι κατά τη συνάντηση το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο κατά πόσο έχει η Τουρκία βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου "χωρίς να μας είναι αδιάφορο αν υπάρχουν και στα κατεχόμενα", ενώ ερωτηθείς ανέφερε ότι ζήτησε την παραίτηση του Υπαρχηγού της Αστυνομίας αναφορικά με το θέμα προμήθειας ραντάρ, από πλευράς της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 16 January 2001 - 19:46:03 UTC