Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-02-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος Ρωσίας - Επίσκεψη
  • [02] Χρηματιστήριο - Πέμπτη κατά σειρά άνοδος
  • [03] ΓΓ ΑΚΕΛ - Ρωσία - Επιστροφή
  • [04] Υπουργός Εξωτερικών - Ιράν - Επίσκεψη
  • [05] Λυσσαρίδης - Λεμεσός - Δημοσιογραφική Διάσκεψη
  • [06] Φίλιπ Κρίστοφερ - Αμερικανικό Εβραϊκό Κογκρέσο
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Θεραπευτική Κοινότητα "Αγία Σκέπη"
  • [08] Βασιλείου - Υπουργοί Μακεδονίας - Θράκης και Αιγαίου
  • [09] ΚΕΒΕ - Ελλαδίτες Υπουργοί - Συνάντηση
  • [10] Υπουργός Αιγαίου της Ελλάδας - Ομιλία
  • [11] ΚΕΑ - Επαφές - Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος Ρωσίας - Επίσκεψη

    KΥΠΕ - 20/02/2001

    O εκπρόσωπος της Ρωσίας για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίνγκιν αναμένεται στην Κύπρο στις 28 Φεβρουαρίου για να συμμετάσχει σε συνεδρία της διακυβερνητικής επιτροπής συνεργασίας Κύπρου - Ρωσίας, που ασχολείται με διμερή θέματα που αφορούν πολλούς τομείς στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο κ. Πρίνγκιν θα παραμείνει στο νησί μέχρι την 1η Μαρτίου. Αναμένεται ότι θα πραγματοποιήσει και διάφορες συναντήσεις αναφορικά με το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] (K) Χρηματιστήριο - Πέμπτη κατά σειρά άνοδος

    ΚΥΠΕ - 20/02/2001

    Το χαμένο έδαφος των 13 συνεχών υποχωρήσεων, το οποίο ανήλθε σε ποσοστό 14, 9%, φαίνεται προσπαθεί να καλύψει η χρηματαγορά ύστερα από τη νέα σημαντική αύξηση, την πέμπτη κατά σειρά, σε ποσοστό 2,15% που κατέγραψε στη σημερινή συνεδρία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Από τις 16 του μήνα που ξεκίνησε ο νέος κύκλος ανόδου της αγοράς ο Γενικός Δείκτης σημείωσε συνολικά κέρδη της τάξης του 9,9%. Μεγάλη αύξηση, κατά 4 εκατομμύρια λίρες, παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, καθώς ανήλθε στα σχετικά υψηλά επίπεδα των 13,1 εκατομμυρίων λιρών, ποσό που έχει να εμφανιστεί από τα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου.

    Μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 2,76% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 912,85 μονάδες, ως αποτέλεσμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε σήμερα για μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [03] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Ρωσία - Επιστροφή

    ΚΥΠΕ - 20/02/2001

    Την "έντονη εμπλοκή" της Ρωσίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους της για υπεράσπιση αρχών στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κατά τις συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με Ρώσους αξιωματούχους, τις οποίες χαρακτήρισε "εντατικές και σημαντικές".

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του σήμερα, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι η υποστήριξη της Ρωσίας στον αγώνα της Κύπρου είναι δεδομένη, ενώ τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε αξιοποιηθεί ο ρωσικός παράγοντας πριν φτάσουμε στις σημερινές "εκτροπές", κατά την έκφρασή του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ιράν - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 20/02/2001

    Στο Ιράν μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, για πενθήμερη επίσκεψη κατά την οποία, μεταξύ άλλων, θα έχει συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Καμάλ Καράζι για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

    Τον κ. Κασουλίδη θα συνοδεύει μεγάλη αντιπροσωπεία, που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Λυσσαρίδης - Λεμεσός - Δημοσιογραφική Διάσκεψη

    ΚΥΠΕ - 20/02/2001

    Τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα πάρει τα μεγαλύτερα ποσοστά που εξασφάλισε ποτέ σε εκλογές, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λεμεσό, σημειώνοντας παράλληλα ότι το κόμμα του θα διεξάγει δημοσκοπήσεις για τη δύναμη των ποσοστών του σε κάθε επαρχία ξεχωριστά.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι παρόλο που το εθνικό θέμα θα αποτελέσει ένα από τους βασικούς πυλώνες των βουλευτικών εκλογών, το ενδιαφέρον του πολίτη δεν εστιάζεται τόσο πολύ σε αυτό στις προσεχείς εκλογές γιατί δεν αναμένει εξελίξεις. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να επιταχύνουμε και να ενδυναμώσουμε την ενταξιακή μας πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΡΜ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Φίλιπ Κρίστοφερ - Αμερικανικό Εβραϊκό Κογκρέσο

    ΚΥΠΕ - 20/02/2001

    Την τιμητική διάκριση του "Ανδρα της Χρονιάς" απένειμε πρόσφατα στον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ το Αμερικανικό Εβραϊκό Κογκρέσο, για την προσφορά του στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της ελληνο-αμερικανικής και της εβραϊκής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στην ομιλία του, ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στη συνεχιζόμενη καταπάτηση των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Θεραπευτική Κοινότητα "Αγία Σκέπη"

    KYΠΕ - 20/02/2001

    "Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Κύπρο, ευτυχώς, δεν έχει την έκταση που παρατηρείται σε άλλες χώρες, αλλά είναι πολύ πιο μικρό", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι "η κυβέρνηση προχωρεί στην ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας" το οποίο "θα συνδέεται με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό που εδρεύει στη Λισαβόνα".

    Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση γνωριμίας της Θεραπευτικής Κοινότητας "Αγία Σκέπη", ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι για "το πρόβλημα της χρήσης παράνομων ουσιών εξάρτησης μεταξύ των μαθητών ηλικίας 14-18 χρόνων (για το οποίο υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία), η Κύπρος κατατάσσεται τελευταία μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών". Ανέφερε επίσης ότι "η έκταση του προβλήματος στην Κύπρο είναι 12 φορές πιο μικρή από την έκταση του προβλήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κατατάσσεται πρώτο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Βασιλείου - Υπουργοί Μακεδονίας - Θράκης και Αιγαίου

    KYΠΕ - 20/02/2001

    Μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησε απόψε ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας, Γιώργος Βασιλείου, με τους Υπουργούς Μακεδονίας - Θράκης και Αιγαίου, Γιώργο Πασχαλίδη και Νίκος Σηφουνάκη.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση "πάρα πολύ χρήσιμη", ο κ. Βασιλείου είπε ότι η επίσκεψη των δύο Υπουργών στην Κύπρο "είναι μια ένδειξη για το πόσο κοντά μας είναι η Ελλάδα, πόσο μας παραστέκεται στο δύσκολο αγώνα που έχουμε να δώσουμε".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [09] (Κ) ΚΕΒΕ - Ελλαδίτες Υπουργοί - Συνάντηση

    KYΠΕ - 20/02/2001

    Συγκεκριμένες ενέργειες με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας αποφάσισαν σε χθεσινή τους συνάντηση τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) με τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη και τον Υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη.

    Σύμφωνα με σήμερινη ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η διεύρυνση του προγράμματος συνεργασίας σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού ώστε να περιλάβει και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και η προαγωγή δικτύου συνεργασίας των Πανεπιστημίων Κύπρου, Αιγαίου, Θράκης και Κρήτης ώστε να βοηθηθούν επιχειρηματικές συνεργασίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Υπουργός Αιγαίου της Ελλάδας - Ομιλία

    KYΠΕ - 20/02/2001

    Η υποψηφιότητα της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι μιας στρατηγικής σημασίας επιλογή που ενισχύει τη διεθνή παρουσία και το κύρος της κυπριακής κυβέρνησης και εισάγει μια νέα δυναμική παράμετρο, η οποία μπορεί να συμβάλει θετικά σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος το οποίο βρίσκεται σε τέλμα εδώ και χρόνια, τόνισε απόψε ο Υπουργός Αιγαίου της Ελλάδας, Νίκος Σηφουνάκης.

    Μιλώντας στη Λευκωσία με θέμα "Η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ρόλος της Ελλάδας", ο κ. Σηφουνάκης είπε ότι "στο Ελσίνκι έγινε ένα ακόμα θετικό βήμα", όμως "η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεών του απαιτεί ένταση της προσπάθειας και της ετοιμότητάς μας".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ) (Κ) ΚΕΑ - Επαφές - Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου KYΠΕ – 20/02/2001 Σειρά επαφών με τοπικούς παράγοντες στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου πραγματοποίησε κλιμάκιο του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ), με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Αντώνη Πασχαλίδη, κατά τις οποίες εξετάστηκαν προβλήματα με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό των αγροτικών χρεών και των αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζουν οι αλιείς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΑ, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε κατά τις επαφές του πως τα προβλήματα της περιοχής δεν είναι δυσεπίλυτα, αλλά για την επίλυσή τους χρειάζεται η πολιτική βούληση της κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 20 February 2001 - 18:46:03 UTC