Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-03-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο - Απόλλωνας - Νίκη
  • [02] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Τελικός - Πρόκριση Απόλλωνα
  • [03] Προέδρος Δημοκρατίας - ΥΠΕΞ Μάλτας
  • [04] Κυπριανού - Μόσχα - Αρμενία
  • [05] Χριστοδούλου - Κόσης - Βρυξέλλες
  • [06] Γενικός Εισαγγελέας - Γιουγκοσλαβικά κεφάλαια
  • [07] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τ/Κ ηγέτης
  • [08] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ξέπλυμα χρήματος
  • [09] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Γιουγκοσλάβοι - Στοιχεία
  • [10] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [11] Κυπροαιγυπτιακός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος - Ιδρυση

  • [01] Ποδόσφαιρο - Απόλλωνας - Νίκη

    ΚΥΠΕ - 15/3/2001

    Ο Απόλλωνας κέρδισε στο Δασάκι τον Εθνικό ?χνας με 3-2 σε χθεσινό αγώνα για τη 21η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

    Ο αγώνας είχε διακοπεί λόγω πυκνής ομίχλης το περασμένο Σάββατο και ενώ προηγείτο ο Εθνικός με 1-0. Η ήττα της ?χνας οδήγησε σε παραίτηση τον προπονητή της ομάδας Μότσα Βούκοβιτς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Τελικός - Πρόκριση Απόλλωνα

    ΚΥΠΕ - 15/3/2001

    Ο Απόλλωνας νίκησε με 66 - 65 χθες βράδυ την ΑΕΛ στη Λεμεσό, στο τρίτο μεταξύ τους παιχνίδι της ημιτελικής φάσης των αγώνων κατάταξης του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας Α΄ κατηγορίας ανδρών και, με τρεις νίκες έναντι ουδεμιάς της ΑΕΛ, εξασφάλισε την πρόκρισή του στον τελικό.

    Η ομάδα του Απόλλωνα θα έχει να αντιμετωπίσει στον τελικό τον Κεραυνό ή τον ΑΠΟΕΛ, που αποτελούν το άλλο "ζευγάρι" των ομάδων που αγωνίζονται στην ημιτελική φάση των αγώνων κατάταξης.

    Ο Κεραυνός προηγείται του ΑΠΟΕΛ με δύο νίκες έναντι ουδεμιάς στα μεταξύ τους παιχνίδια και αύριο Παρασκευή, στο γήπεδο του Κεραυνού, οι δυο ομάδες συναντώνται για τρίτη φορά. Εάν νικήσει και πάλιν ο Κεραυνός, προκρίνεται στον τελικό, ενώ σε περίπτωση νίκης του ΑΠΟΕΛ οι ομάδες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρις ότου μια από τις δυο συμπληρώσει τρεις νίκες.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [03] Προέδρος Δημοκρατίας - ΥΠΕΞ Μάλτας

    ΚΥΠΕ - 15/3/2001

    O Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Τζόζεφ Μποργκ, ο οποίος από χθες το βράδυ πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Κ) Κυπριανού - Μόσχα - Αρμενία

    ΚΥΠΕ - 15/3/2001

    Η διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ολοκλήρωσε σήμερα την επίσημη επίσκεψή της στη Μόσχα με συνάντηση το πρωί με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας "Ενότητα", Μπορίς Γριζλόφ.

    Η διακομματική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Παναγιώτης Δημητρίου (ΔΗΣΥ), Ανδρέας Χρίστου (ΑΚΕΛ), Μάρκος Κυπριανού (ΔΗΚΟ) και Δημήτρης Ηλιάδης ΚΙΣΟΣ) και ο βουλευτής των ΕΔΗ Γιώργος Χριστοφίδης, επιστρέφει απόψε στην Κύπρο. (ΚΥΠΕ/ΓΠ/ΘΘ/)

    Κ) Χριστοδούλου - Κόσης - Βρυξέλλες

    ΚΥΠΕ 15/03/2001 Οι Υπουργοί Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης μεταβαίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και των άλλων υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου της ΄Ενωσης για τα θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Κατά τη διάρκειά της, θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, με έμφαση στα ναρκωτικά και την εμπορία προσώπων, καθώς και θέματα πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης. Επίσης, θα ανταλλαγούν απόψεις και θα υποβληθούν προτάσεις για υιοθέτηση πρακτικών μέτρων συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και των υπό ένταξη χωρών στα θέματα αυτά.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Γιουγκοσλαβικά κεφάλαια

    ΚΥΠΕ 15/03/2001

    Η Κύπρος αναμένει από τις γιουγκοσλαβικές αρχές συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με ισχυρισμούς ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως "κέντρο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος" με γιουγκοσλαβικά κεφάλαια και είναι έτοιμη να τα διερευνήσει, με βάση διμερή συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Γιουγκοσλαβίας που υπεγράφη το 1986.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος είπε ότι το Βελιγράδι αναμένεται να στείλει στη Λευκωσία τα στοιχεία αυτά την ερχόμενη εβδομάδα.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας Μλάντιαν Ντίνκιτς, σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες το απόγευμα στη Λευκωσία, ότι εντοπίστηκε ενεργός λογαριασμός στην Κύπρο που ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας δεν έχει υπόψη της τέτοια στοιχεία.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι στη χθεσινή συνάντησή του με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας και τα μέλη της γιουγκοσλαβικής αποστολής, ο κ. Ντίνκιτς του παρέδωσε "έναν κατάλογο με ονομασίες εταιρειών τις οποίες το Βελιγράδι θεωρεί ύποπτες", αλλά δεν έδωσαν στοιχεία για ποιό λόγο τις θεωρούν ύποπτες.

    "Τους είπαμε", συνέχισε ο κ. Μαρκίδης, "ότι έτσι όπως είναι, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, εκτός εάν μας πείτε πώς και γιατί αντικειμενικά αυτές οι εταιρείες θεωρούνται ύποπτες και αφού το αντιλήφθηκαν, είπαν ότι θα μαζέψουν τα στοιχεία τα οποία έχουν και θα μας τα στείλουν πριν το τέλος της επομένης εβδομάδας".

    Οπως είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, επεξηγήθηκε στους Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους "μέχρι ποίου σημείου μπορούμε να ανταποκριθούμε με βάση τη νομοθεσία. Εφόσον οι ίδιοι κάμνουν ποινικές έρευνες στη χώρα τους με στόχο να ανεύρουν κατά πόσο υπήρξε καταδολίευση εναντίον του γιουγκοσλαβικού κράτους, με βάση τη διμερή συμφωνία που έχουμε με τη Γιουγκοσλαβία από το 1986 έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε πλήρως, νοουμένου ότι θα έρθουν επίσημα αιτήματα, δια της επισήμου οδού, όπως αναφέρει αυτή η διμερής συμφωνία, η οποία καθορίζει και τη διαδικασία. Τους εξηγήσαμε ότι έχουμε ανταποκριθεί πλήρως στα αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Γιουγκοσλαβία, με βάση τις υποχρεώσεις που έχουμε ως κράτος- μέλος των Ηνωμένων Εθνών".

    Το θέμα αναφορικά με χρηματικά ποσά που στο παρελθόν ήρθαν στην Κύπρο, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας στο ΚΥΠΕ, είναι κατά πόσο είχαν διαπραχθεί αδικήματα στην ίδια τη Γιουγκοσλαβία, με την έννοια ότι κάποιος οικειοποιήθηκε χρήματα του γιουγκοσλαβικού λαού. "Τότε έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε", είπε.

    Πρόσθεσε ότι οι γιουγκοσλαβικές αρχές ενδιαφέρονται κυρίως για την περίοδο από το 1989 μέχρι το 1994. "Αυτό μπορεί να δημιουργεί κάποια πρόσθετη δυσκολία, γιατί την εποχή εκείνη δεν είχαμε το νόμο περί καταπολεμήσεως ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά εν πάση περιπτώσει μπορούμε να ενεργήσουμε με βάση τη διμερή συμφωνία, αν και εφόσον μας στείλουν συγκεκριμένα στοιχεία".

    Ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε ότι τα ΜΜΕ στην Κύπρο δίνουν "υπερβολική" κάλυψη στο θέμα αυτό, κάτι που "δεν γίνεται στο εξωτερικό", και παρατήρησε ότι "σε όλες τις χώρες υπάρχουν εγκλήματα. Καμία χώρα δεν έχει κατορθώσει να εξαφανίσει το έγκλημα. Τότε δεν θα ήταν χώρα, θα ήταν παράδεισος... "

    Ο κ. Μαρκίδης υπενθύμισε την έκφραση ικανοποίησης σε έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο για τις δομές και τις προσπάθειες του κυπριακού κράτους για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

    "Το να είσαι χώρα πρώτου κινδύνου δεν σημαίνει ότι είσαι χώρα που καλύπτεις το έγκλημα," τόνισε ο Γενικός Εισαγγελέας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τ/Κ ηγέτης

    ΚΥΠΕ 15/03/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παρεμβάλλει τον τελευταίο καιρό περισσότερα εμπόδια στη διέλευση Τ/Κ από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές και Ε/Κ από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα. Είπε ότι το θέμα παρακολουθείται από την κυπριακή κυβέρνηση και "ο κ. Ντενκτάς και η συμπεριφορά του θα καταγγελθούν και στην ΕΕ".

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει επικριτικές δηλώσεις του κ. Ντενκτάς για τα όσα δηλώθηκαν από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης ως προς το θέμα της επαναπροσέγγισης Ε/Κ και Τ/Κ κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψης Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Παπαπέτρου απάντησε στον κ. Ντενκτάς με την κυπριακή ρήση "από'ν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του", εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο κ. Ντενκτάς τη γνωρίζει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ξέπλυμα χρήματος

    KYΠΕ - 15/03/2001

    Απαράδεκτους χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, τους ισχυρισμούς που εμπλέκουν την Κύπρο σε υποθέσεις για ξέπλυμα χρήματος, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά μόνο ισχυρισμοί".

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο σημερινής συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, δήλωσε ότι "θεωρώ απαράδεκτη την αναφορά για την Κύπρο μέσα στις χώρες που δέχονται ξέπλυμα χρήματος" και χαρακτήρισε "μη σοβαρούς" τους ισχυρισμούς ότι "ΝΑΤΟ-ικοι προσπαθούν να εμπλέξουν την Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/..)

    [08] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Γιουγκοσλάβοι - Στοιχεία

    KYΠΕ - 15/03/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας Μλάντιαν Ντίνκιτς και οι άλλοι αξιωματούχοι που τον συνόδευαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο έδωσαν κάποια στοιχεία στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, όπως ονόματα κάποιων εταιρειών και λογαριασμούς αλλά δεν έχουν δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες ή μαρτυρίες που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους και "υποσχέθηκαν ότι θα το κάμουν στις επόμενες λίγες μέρες".

    "Οτι στοιχεία θα δώσουν, αν δώσουν και όποτε τα δώσουν θα διερευνηθούν πλήρως", είπε ο κ. Παπαπέτρου, επαναλαμβάνοντας ότι "η Κύπρος ενδιαφέρεται περισσότερο από όλους για εξιχνίαση και διερεύνηση της οποιασδήποτε καταγγελίας και για το καλό της όνομα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [09] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 15/03/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 15/03/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               189,9864        191,5062
          Δολ. Αυστραλίας              3,1621          3,1873
          Δολ. Καναδά                  2,4375          2,4570
          Κορώνες Δανίας              12,8472         12,9499
          Κορώνες Νορβηγίας           14,0948         14,2075
          Κορώνες Σουηδίας            15,7340         15,8598
          Φράγκα Eλβετίας              2,6479          2,6690
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Κυπροαιγυπτιακός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος - Ιδρυση

    ΚΥΠΕ – 15/03/2001

    Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την αιγυπτιακή πρεσβεία στη Λευκωσία, ίδρυσαν τον πρώτο Κυπροαιγυπτιακό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο.

    Κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνεδρίας, ο νεοϊδρυθής σύνδεσμος επικύρωσε το Καταστατικό και τα άρθρα του Συνδέσμου και εξέλεξε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο για τα έτη 2001 - 2003, με πρόεδρος τον Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη και αντιπρόεδρο τον Ανδρέα Χριστοφίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 15 March 2001 - 13:02:04 UTC