Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-04-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή - Αυτοδιάλυση
  • [02] Βουλή - Γενικό Σχέδιο Υγείας
  • [03] Σήμερα τα εντάλματα των εκλογών
  • [04] Νομική Υπηρεσία - Αθίγγανοι - Ανακοίνωση
  • [05] Υπουργός Εσωτερικών - Διάταγμα για Εκλογές
  • [06] Εγκαίνια Μονάδας Αφαλάτωσης
  • [07] Σιμόν Πέρες - Κύπρος
  • [08] Υπουργός Παιδείας - Πανεπιστήμιο
  • [09] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή
  • [10] Εκπρόσωπος - Βασιλείου - Ελεύθερη εγκατάσταση
  • [11] Εκπρόσωπος - Απειλές Τζεμ - Διαβήματα
  • [12] Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας - Ισραηλινός ΥΠΕΞ - Ομιλία
  • [13] 'Ομιλος Λαϊκής - Αυστραλία
  • [14] Εκπρόσωπος - ΓΕΣΥ - Ψήφιση νομοθετικού πλαισίου
  • [15] Υπουργός Οικονομικών - Σουηδία
  • [16] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

  • [01] (K) Βουλή - Αυτοδιάλυση

    ΚΥΠΕ - 20/04/2001

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε ομόφωνα στις 02:15 σήμερα το πρωί τη διάλυσή της, με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 67 του Συντάγματος, και τον καθορισμό της ημερομηνίας διενέργειας γενικών εκλογών νέων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις 27 Μαϊου 2001, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 67 του Συντάγματος.

    Αποφάσισε επίσης τον καθορισμό της πρώτης συνεδρίας της νεοεκλεγμένης Βουλής για την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2001, στις 4 το απόγευμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 67 του Συντάγματος.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Βουλή - Γενικό Σχέδιο Υγείας

    KYΠΕ - 20/04/2001

    Με 46 ψήφους υπέρ και 8 κατά η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τα ξημερώματα, μετά από συζήτηση που κράτησε έξι ώρες, και λίγο πριν την αυτοδιάλυσή της, το νομοσχέδιο που προβλέπει την εισαγωγή Γενικού Σχεδίου Υγείας, όπως μετονομάστηκε τελικά το Εθνικό Σχέδιο Υγείας.

    Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών και των ΕΔΗ, ενώ εναντίον ψήφισαν οι οκτώ βουλευτές του ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Σήμερα τα εντάλματα των εκλογών

    ΚΥΠΕ 20/04/2001

    Σήμερα προκηρύσσεται επίσημα η διενέργεια των βουλευτικών εκλογών, ως απόρροια της αυτοδιάλυσης της Βουλής τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν στις 7 Μαίου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο προϊστάμενος της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών Γιώργος Θεοδώρου, ο Υπουργός Εσωτερικών θα διορίσει εντός της ημέρας το Γενικό Εφορο και τους Βοηθούς Εφόρους Εκλογών και θα εκδώσει τα σχετικά εντάλματα για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 27 Μαίου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΘΘ)

    [04] (Κ) Νομική Υπηρεσία - Αθίγγανοι - Ανακοίνωση

    ΚΥΠΕ 20/04/2001

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δεν υποτιμούν το πρόβλημα που δημιουργείται με την έλευση ατόμων από τα κατεχόμενα, πιστεύουν όμως ακράδαντα ότι όλα τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυστηρή προσήλωση στη νομιμότητα, διότι ακριβώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος δικαίου.

    Αυτά αναφέρει ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, στην οποία τονίζεται επίσης ότι ουδεμία πρακτική δυσκολία δικαιολογεί αντιμετώπιση προβλήματος εκτός εννόμου τάξεως.

    (ΚΥΠΕ/ΘΘ)

    [05] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Διάταγμα για Εκλογές

    ΚΥΠΕ 20/04/2001

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου προκήρυξε επίσημα σήμερα τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών για τις 27 Μαϊου 2001, ανακοινώνοντας ότι η 7η Μαϊου ορίζεται ως η ημέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν και πάλι "ομαλά, απρόσκοπτα και χωρίς οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα". Διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι "πανέτοιμο" για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

    Ο κ. Χριστοδούλου διόρισε το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Κυριάκο Τριανταφυλλίδη στη θέση του Γενικού Εφόρου Εκλογών και στη θέση του Βοηθού Γενικού Εφόρου Εκλογών τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εκλογών Γιώργο Θεοδώρου.

    Ανακοίνωσε επίσης τους Επαρχιακούς Εφόρους Εκλογών. Πρόκειται για τον Αναπληρωτή Έπαρχο Αργύρη Παπαναστασίου για τη Λευκωσία, τον Επαρχο Νίκο Ρούσο για τη Λεμεσό, τον Επαρχο Ανδρέα Χριστοδουλίδη για την Πάφο, τον Επαρχο Κυπριανό Ματθαίου για τη Λάρνακα, τον Επαρχο Ανδρέα Στυλιανίδη για την Αμμόχωστο και τον Έπαρχο Ανδρέα Ασσιώτη για την Κερύνεια.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι έχει διορίσει 101 Βοηθούς Έφόρους Εκλογών για όλες τις επαρχίες.

    Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε επίσης ότι με ξεχωριστά διατάγματα, έχει προκηρύξει την εκλογή αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων, των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων την 27η Μαϊου, ενώ η ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων ορίζεται η 4η Μαϊου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Εγκαίνια Μονάδας Αφαλάτωσης

    ΚΥΠΕ 20/04/2001

    Τη Μονάδα Αφαλάτωσης του Αεροδρομίου Λάρνακας θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Απριλίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι.

    Τον αγιασμό θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυστόστομος. Στα εγκαίνια θα μιλήσει, επίσης, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Σιμόν Πέρες - Κύπρος

    ΚΥΠΕ 20/04/2001

    Φθάνει την Κυριακή στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμό Πέρες, ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Πέρες θα έχει συνάντηση και επίσημες συνομιλίες με τον κ. Κασουλίδη τη Δευτέρα, 23 Απριλίου. Θα γίνει επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια της Μονάδας Αφαλάτωσης του Αεροδρομίου Λάρνακας, τα εγκαίνια της οποίας θα τελέσει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Πανεπιστήμιο

    ΚΥΠΕ - 20/04/2001

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης κήρυξε σήμερα στη Λευκωσία την έναρξη των εργασιών της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για την Ιδρυση του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών.

    Στην εναρκτήρια τελετή παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Πέτρος Καρεκλάς και άλλοι αξιωματούχοι.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή

    ΚΥΠΕ - 20/04/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, οποίος από την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Αίγυπτο, αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο μεθαύριο Κυριακή, 22 Απριλίου.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης "ξεκινά κάποια ώρα αύριο και αναμένεται να φθάσει την Κυριακή το μεσημέρι".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΗΠ)

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Βασιλείου - Ελεύθερη εγκατάσταση

    KYΠΕ - 20/04/2001

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, εξακολουθεί να χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, διευκρινίζοντας πως με τις πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Βασιλείου δεν έχει προτείνει οποιαδήποτε παρέκκλιση για την εφαρμογή του δικαιώματος ελεύθερης εγκατάστασης στην Κύπρο μετά την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Κληθείς να σχολιάσει φερόμενη δήλωση του κ. Βασιλείου ότι θα χρειασθεί μεταβατική περίοδος δέκα χρόνων για την εφαρμογή του δικαιώματος της ελεύθερης εγκτατάστασης, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ο κ. Βασιλείου "σε καμμιάν περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε προθεσμία δέκα χρόνων", αλλά είπε "υποτεθίστω, εντελώς θεωρητικά ότι συμφωνούν τα δύο μέρη σε μίαν παρέκκλιση δέκα χρόνων ή πέντε χρόνων ή είκοσι χρόνων".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Απειλές Τζεμ - Διαβήματα

    ΚΥΠΕ - 20/04/2001

    Ικανοποιημένη δηλώνει η κυπριακή κυβέρνηση από τις διαβεβαιώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμοδίου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ότι οι απειλές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ σε καμμιάν περίπτωση δεν πρόκειται να ανακόψουν τους σχεδιασμούς και την ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερώσει τον κ. Φερχόιγκεν και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους για το περιεχόμενο των προσφάτων απειλητικών δηλώσεων του κ. Τζεμ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου είπε πως η κυβέρνηση κάνει διαβήματα "κάθε φορά που έρχεται αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης παράνομα στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας - Ισραηλινός ΥΠΕΞ - Ομιλία

    ΚΥΠΕ - 20/04/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας την ερχόμενη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Φόρουμ στη Λευκωσία, με θέμα "Πορεία προς το Μέλλον - Προκλήσεις και Προοπτικές", ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, πρώην Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Μιχαηλίδης έκανε μια αναδρομή στη σταδιοδρομία του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Ισραηλινού Υπουργού και σημείωσε ότι κατά τη διήμερη παραμονή του στην Κύπρο ο κ. Περες θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα συναντήσει τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [13] (K) 'Ομιλος Λαϊκής - Αυστραλία

    ΚΥΠΕ - 20/04/2001

    Ο Όμιλος Λαϊκής εξασφάλισε άδεια από τις αυστραλιανές Αρχές για τη λειτουργία πλήρους τράπεζας με την επωνυμία Λαϊκή Τράπεζα (Αυστραλία) Λτδ.

    Ανακοίνωση του Ομίλου αναφέρει ότι ήδη έχουν λειτουργήσει τα πρώτα δύο καταστήματα της Τράπεζας στο Σίδνεϊ και στις επόμενες λίγες ημέρες θα λειτουργήσουν τα υπόλοιπα τρία καταστήματα στη Μελβούρνη, ο Όλκι και Αδελαϊδα. Τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας λειτουργούν στην καρδιά του χρηματοοικονομικού κέντρου του Σίδνεϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΕΣΥ - Ψήφιση νομοθετικού πλαισίου

    ΚΥΠΕ - 20/04/2001

    Χαιρετίζοντας την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει αμέσως στην εφαρμογή αυτού του Σχεδίου, αλλά, με προσεκτικά βήματα και επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, θα διαμορφώσουν κανονισμούς και λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος και κληθείς να σχολιάσει τους φόβους εκείνων που λένε ότι θα έχουμε επανάληψη του φαινομένου του ΧΑΚ, όπου ξεκίνησε η εφαρμογή ενός θεσμού χωρίς να είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο και επέφερε τα προβλήματα που επέφερε, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως "δεν τίθεται θέμα ότι γίνεται βεβιασμένα μια ψήφιση και αύριο θα μπούμε στην εφαρμογή αυτού του νόμου".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Σουηδία

    ΚΥΠΕ - 20/04/2001

    Ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, συνοδευόμενος από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέα Τρυφωνίδη, αναχώρησε σήμερα για τη Σουηδία για να συμμετάσχει στην κοινή συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, που θα διεξαχθεί στο Μάλμοε της Σουηδίας στις 21-22 Απριλίου.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι τη συνάντηση θα απασχολήσουν σημαντικά και επίκαιρα θέματα που αφορούν κυρίως την επίτευξη, από πλευράς των υποψηφίων για ένταξη χωρών, του στόχου της μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 20/04/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/04/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7236          1,7339
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5290          1,5582
    Λίρα Αγγλίας                     1,0729          1,0793
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   587,3200        590,8300
    Εσκούδος Πορτογαλίας             345,5508        347,6157
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3574          1,3656
    Λιρέττα Iταλίας                3.337,3550      3.357,2986
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3711          3,3912
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2481         10,3093
    Πεσέτα Ισπανίας                  286,7829        288,4967
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,7173         23,8590
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,7983          3,8210
    Φράγκο Βελγίου                    69,5299         69,9454
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3061         11,3736
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,5299         69,9454
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 20 April 2001 - 12:02:04 UTC