Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-04-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανίκος Τζιακούρμας - Ελεύθερες περιοχές- Δηλώσεις
  • [02] Πρέσβης Κίνας - Συνέντευξη
  • [03] Πανεπιστημιούπολη - Πρώτοι Φοιτητές το 2002
  • [04] ΕΔΗ - Απελευθέρωση Τζιακούρμα
  • [05] Εκπρόσωπος - Γαλλία - Δήλωση
  • [06] Εκπρόσωπος - ΕΣ Ταμιευτήριο Πάφου
  • [07] Χρηματιστήριο - Όγδοη κατά σειρά άνοδος
  • [08] Υπουργός Εξωτερικών - Δήλωση - Υπόθεση Τζιακούρμα
  • [09] ΚΕΑ - Απελευθέρωση Τζιακούρμα
  • [10] ΝΕΟ - Απελευθέρωση Τζιακούρμα
  • [11] Κίνημα Οικολόγων - Βασιλείου - Φερχόιγκεν
  • [12] Κυπριακές Αερογραμμές - Πολωνία
  • [13] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Απελευθέρωση Τζιακούρμα
  • [14] Ράλλυ Κύπρου 2001 - Διάσκεψη Τύπου
  • [15] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αγκόλα - Παραβίαση εμπάργκο
  • [16] Χάνεϊ - Λόρδος - Βρετανία
  • [17] Πανίκος Τζιακούρμας - Δηλώσεις στο σπίτι του
  • [18] Γαλλία - Υπουργός Εξωτερικών - Επίσκεψη στην Κύπρο

  • [01] (Κ) Πανίκος Τζιακούρμας - Ελεύθερες περιοχές- Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 26/04/2001

    Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όταν ο Πανίκος Τζιακούρμας αντίκρισε γύρω στη μία μετά το μεσημέρι τους συγγενείς και φίλους του, που τον ανέμεναν εκεί για να τον καλωσορίσουν αλλά και να του συμπαρασταθούν για το θάνατο της μητέρας του, Ελένης.

    Εξερχόμενος από το αυτοκίνητο του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή, που τον μετέφερε στο Λήδρα Πάλας, ο Πανίκος Τζιακούρμας, με δάκρυα στα μάτια αγκάλιασε τους οικείους του που φώναζαν "φέραμε ελεύθερο τον Πανίκο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Πρέσβης Κίνας - Συνέντευξη

    KYΠΕ - 26/04/2001

    Η Κίνα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεχίσει να συμβάλλει στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και επιμένει πάντα να υποστηρίζει την αρχή ότι θα πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστή η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η ανεξαρτησία και το αδέσμευτο της Κύπρου.

    Αυτό υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο Αϊγκούο Σονγκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι Κύπρος και Κίνα, οι οποίες συμπληρώνουν φέτος 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, πρόκειται να ενδυναμώσουν περαιτέρω τους μεταξύ τους δεσμούς σε διάφορα επίπεδα και πως στα πλαίσια αυτά έχει προσκληθεί για να επισκεφθεί την Κίνα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, για επαφές με την κινεζική κυβέρνηση με στόχο την περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών στον οικονομικό, εμπορικό και επιστημονικό τομέα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πανεπιστημιούπολη - Πρώτοι Φοιτητές το 2002

    ΚΥΠΕ - 26/04/2001

    Η Πανεπιστημιούπολη, με βάση το προδιαγεγραμμένο πρόγραμμα δράσης για την ανέγερση της, θα είναι σε θέση να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές το Σεπτέμβριο του 2002.

    Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης μέχρι στιγμής έχουν συντελεσθεί σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων, οδικό δίκτυο, χώρος στάθμευσης, υποσταθμός αρχής ηλεκτρισμού, ενεργειακό κέντρο, χώρος επεξεργασίας λυμάτων και σημειώνεται ότι ήδη έχει αρχίσει η ανέγερση της Σχολής Θετικών Επιστημών που θα είναι έτοιμη να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές το Σεπτέμβριο του 2002.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [04] (Κ) ΕΔΗ - Απελευθέρωση Τζιακούρμα

    ΚΥΠΕ - 26/04/2001

    "Το καθεστώς του (Τ/Κ ηγέτη Ραούφ) Ντενκτάς κάτω από το βάρος της ίδιας της παρανομίας του αναγκάστηκε τελικά να αφήσει ελεύθερο τον Πανίκο Τζιακούρμα" αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ).

    Το καθεστώς Ντενκτάς μετά από μία δίκη παρωδία και μετά από τις "παράνομες και απάνθρωπες ενέργειες σε βάρος του συμπατριώτη μας" εμπόδισε "έστω και την υστάτη τον Τζιακούρμα να επισκεφθεί την μητέρα του", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [05] (K) Εκπρόσωπος - Γαλλία - Δήλωση

    ΚΥΠΕ - 26/04/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου, εξέφρασε ικανοποίηση για την ξεκάθαρη και πολύ θετική δήλωση του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών ενόψει της αποψινής άφιξης του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ουμπέρ Βετρίν στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη.

    Χαρακτηρίζοντας τις γαλλικές θέσεις σημαντικές, ο κ. Παπαπέτρου τόνισε ότι καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει διολίσθηση στο Κυπριακό, ούτε και αβαρίες έχουν γίνει στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΣ Ταμιευτήριο Πάφου

    ΚΥΠΕ - 26/04/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε λύπη γιατί οι χαμηλοί τόνοι που κράτησε στο θέμα των υπερβάσεων στο Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου φαίνεται να έχουν παρεξηγηθεί από κάποιους, οι οποίοι αντεπιτίθενται.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, εκτός από την έκθεση της διερευνητικής επιτροπής που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα, υπάρχει και εσωτερική έκθεση του Συνεργατισμού για το θέμα των υπερβάσεων στο Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου που αποκαλύπτει ένα όργιο παρατυπιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Χρηματιστήριο - Όγδοη κατά σειρά άνοδος

    ΚΥΠΕ - 26/04/2001

    Έντονα δυναμικά, σε ποσοστό 2,74%, αντέδρασε η αγορά στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, "σπρώχνοντας" το Γενικό Δείκτη στο ψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε βδομάδων. Το αγοραστικό ενδιαφέρον, που προέκυψε σήμερα οδήγησε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στα 19,1 εκατομμύρια λίρες, στο ψηλότερο επίπεδο από τις 29 Δεκεμβρίου 2001.

    ?νοδο σε ποσοστό 3,45%, κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 796,41 μονάδες, επηρεασμένος από την αύξηση που παρουσίασαν στο σύνολο τους τα " βαριά χαρτιά" και κυρίως από τα μεγάλα κέρδη του Τραπεζικού κλάδου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Δήλωση - Υπόθεση Τζιακούρμα

    ΚΥΠΕ - 26/04/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επέκρινε έντονα σήμερα το κατοχικό καθεστώς γιατί απήγαγε έναν αθώο άνθρωπο και τον κρατούσε παράνομα, παρά τις μαρτυρίες καταπέλτη που είχαν οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα ότι ο Πανίκος Τζιακούρμας απήχθη για να χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο ανταλλαγής, κάτι που δεν πέτυχε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [09] (Κ) ΚΕΑ - Απελευθέρωση Τζιακούρμα

    ΚΥΠΕ - 26/04/2001

    "Αδιανόητη" θεωρεί ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) και υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΣΟΣ Αντώνης Πασχαλίδης, την καταδικαστική "απόφαση" ψευδοδικαστηρίου στα κατεχόμενα για τον Πανίκο Τζιακούρμα.

    "Δεν είναι δυνατόν, ένα ανύπαρκτο δικαστήριο, ενός ανύπαρκτου κράτους να καταδικάζει έναν άνθρωπο για ανύπαρκτο αδίκημα", υποστηρίζει ο κ. Πασχαλίδης σε σημερινή ανακοίνωση του ΚΕΑ καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να "κινητοποιηθεί πρός κάθε κατεύθυνση και να καταγγείλει την απαράδεκτη ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος και του (Τ/Κ ηγέτη)Ραούφ Ντενκτάς".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [10] (Κ) ΝΕΟ - Απελευθέρωση Τζιακούρμα

    ΚΥΠΕ - 26/04/2001

    Την έντονη αντίδρασή τους για την καταδικαστική "απόφαση" του ψευδοδικαστηρίου στα κατεχόμενα για τον Πανίκο Τζιακούρμα εκφράζουν οι ΝΕΟ σε σημερινή τους ανακοίνωση.

    Η απόφαση του ψευδοδικαστηρίου αποτελεί την κορύφωση της παρανομίας των Τούρκων και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αναφέρουν οι ΝΕΟ και σημειώνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει "επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η "απόφαση" για τον Πανίκο Τζιακούρμα εξελίσσεται σε μείζον θέμα για την κρατική μας υπόσταση και τη διεθνή μας αξιοπιστία" και καλούν την κυβέρνηση και τη Βουλή να κινητοποιηθούν διεθνώς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Βασιλείου - Φερχόιγκεν

    ΚΥΠΕ - 26/04/2001

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαρακτηρίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν ως "θετικές" αλλά συσχετίζοντάς τις με τις δηλώσεις του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Γιώργου Βασιλείου, που "μας παρότρυνε να δεχθούμε λύση με προδιαγραφές Γκάλι, αλλιώς δεν θα μπούμε στην ΕΕ", διερωτάται "τί μηνύματα θέλουμε να στείλουμε στους Ευρωπαίους".

    Σε σημερινή του ανακοίνωση το Κίνημα διαπιστώνει "σοβαρό πρόβλημα διαχείρησης του κυπριακού προβλήματος" και διερωτάται "πώς μπορεί να συνάδει η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου με μία αποτελεσματική κυβέρνηση και άρα λειτουργική με αυτά που μας συστήνει ο Κύπριος διαπραγματευτής".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [12] (K) Κυπριακές Αερογραμμές - Πολωνία

    KYΠΕ - 26/04/2001

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές άνοιξαν τα "φτερά" τους και στην Πολωνία. Η πρώτη δρομολογημένη πτήση του εθνικού μας αερομεταφορέα στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία, είναι από σήμερα γεγονός, ενώ στις 4 Μαίου οι Κ.Α θα εγκαινιάσουν την πτήση τους προς την Ουγγαρία.

    Στην "παρθενική" πτήση με τον αριθμό CY204 η οποία ξεκίνησε στις 13:20 από το αεροδρόμιο Λάρνακας, επέβαιναν του αεροπλάνου ο Υπουργός Συγκοινωνίων και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Απελευθέρωση Τζιακούρμα

    KYΠΕ - 26/04/2001

    H παράνομη σύλληψη και η δίκη παρωδία και η "καταδίκη" του Πανίκου Τζιακούρμα αποτελούν απόδειξη ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχει σύστημα αδιάβλητης δικαιοσύνης δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος σχολιάζοντας σήμερα την ούτω καλούμενη "απόφαση" του ψευδοδικαστηρίου.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι "ολόκληρος ο κυπριακός λαός χαιρετίζει τον τερματισμό της δοκιμασίας ενός ανθρώπου και την απελευθέρωση του, έστω και αν αισθήματα χαράς, σε αυτή την εξέλιξη, απαμβλύνονται από τον τραγικό θάνατο της μητέρας του. Πρέπει να απευθύνουμε συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατο, της γριάς μητέρας του, που δεν πρόλαβε να δει το γιο της ή ο γιος της δεν πρόλαβε να τη δει ζωντανή" πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [14] (K) Ράλλυ Κύπρου 2001 - Διάσκεψη Τύπου

    ΚΥΠΕ - 26/04/2001

    Στο φετινό Ράλλυ Κύπρου που θα διεξαχθεί την περίοδο από τις 31 Μαίου - 3 Ιουνίου θα λάβουν μέρος όλες οι εργοστασιακές ομάδες, που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ με τους ταχύτερους οδηγούς του κόσμου, ενώ οι περισσότερες αν όχι όλες θα λάβουν μέρος με τρία αυτοκίνητα αντί με δύο όπως είναι υποχρεωμένες ανέφεραν σήμερα ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου Γιώργος Παυλίδης και ο Αλυτάρχης του Ράλλυ Κύπρος 2001 Τάκης Κυριακίδης.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε σήμερα για παρουσίαση της διοργάνωσης του Ράλλυ Κύπρος, ο Πρόεδρος του ΚΣΑ ανέφερε ότι "το Ράλλυ Κύπρος εντάχθηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, δικαιώνοντας έτσι τις προσπάθειες όλων όσων πίστεψαν σ'αυτή την προοπτική" και είπε ότι "στόχος μας είναι η παραμονή του Ράλλυ Κύπρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα", ενώ από την πλευρά του ο κ. Κυριακίδης είπε ότι το Ράλλυ Κύπρος θα περιλαμβάνεται και τον επόμενο χρόνο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΡΜ)

    [15] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αγκόλα - Παραβίαση εμπάργκο

    KYΠΕ - 26/04/2001

    Πρόσθετες πληροφορίες έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχετικά με το θέμα παραβίασης του εμπάργκο που επέβαλε ο ΟΗΕ κατά της ΟΥΝΙΤΑ στην Αγκόλα, δηλώνοντας ότι η εταιρεία "Armimplex Hytech Ltd" που φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης εφημερίδας "Cyprus Mail", να εμπλέκεται σε παράνομη αποστολή όπλων προς τους αντάρτες της οργάνωσης αυτής, δεν είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο, αλλά στον Παναμά.

    Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου, η εταιρεία "KAS Engineering Co Ltd", που αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεν είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο, αλλά στο Γιβραλτάρ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [16] (Κ) Χάνεϊ - Λόρδος - Βρετανία

    KYΠΕ - 26/04/2001

    Ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ τιμήθηκε σήμερα με το αξίωμα του Λόρδου.

    Το όνομα του Λόρδου Χάνεϊ περιλαμβάνεται ανάμεσα στα 15 λαϊκά μέλη, όπως αναφέρει σχετικός θεσμικός κανονισμός, για τη νέα υπόσταση της Βουλής των Λόρδων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ)

    [17] (Κ) Πανίκος Τζιακούρμας - Δηλώσεις στο σπίτι του

    ΚΥΠΕ - 26/04/2001

    Κηδεύεται αύριο στις 14:30 από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα, η Ελένη Τζιακούρμα, μητέρα του Πανίκου Τζιακούρμα, η οποία νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

    Ο Πανίκος Τζιακούρμας, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος σήμερα το μεσημέρι, μετά από πεντάμηνη παράνομη κράτηση του από το κατοχικό καθεστώς, είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους από το σπίτι του, ότι παρακολουθώντας τη διαδικασία που εκτυλισσόταν στο ψευδοδικαστήριο, ένιωθε "τραγικά" ενώ πρόσθεσε ότι "ο κόσμος όλος, μου συμπεριφέρθηκε πολύ καλά επειδή ήξερε ότι ήμουν αθώος" και ότι Τ/Κ κρατούμενοι τον βοήθησαν και τον ρωτούσαν συνεχώς αν χρειαζόταν οτιδήποτε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [18] (K) Γαλλία - Υπουργός Εξωτερικών - Επίσκεψη στην Κύπρο

    ΚΥΠΕ - 26/04/2001

    Εφθασε λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, ο οποίος κατά τη διήμερη παραμονή του στο νησί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, τόσο για το Κυπριακό όσο και για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Τον κ. Βεντρίν υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο κ. Κασουλίδης και μαζί, χωρίς να προβούν σε οποιεσδήποτε δηλώσεις, αναχώρησαν για τη Λευκωσία όπου στις 9 απόψε αναμένεται να έχουν δείπνο εργασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 26 April 2001 - 18:46:03 UTC