Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-04-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Yπουργός Εξωτερικών Σουηδίας - ΕΕ - Κυπριακό
  • [02] Κύπρος - ΕΕ - Μνημόνια συναντίληψης
  • [03] Εκπρόσωπος Οικολόγων - Συνέντευξη
  • [04] Τ/κ Τύπος - Ντερβίς - Οικονομική βοήθεια
  • [05] "Αβρούπα" - Κατεχόμενα - Αύξηση πληθυσμού
  • [06] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [07] Κίνημα Οικολόγων - Κυπριακό
  • [08] Υπουργικό Συμβούλιο - Ανοικτό Πανεπιστήμιο
  • [09] Κυπριακό - ΗΕ
  • [10] ΑΚΕΛ - Οικονομία - Δημοσιογραφική διάσκεψη

  • [01] Yπουργός Εξωτερικών Σουηδίας - ΕΕ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 28/04/2001

    "Είναι καλύτερα να δηλώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την Κύπρο, ακόμα κι αν δεν την επανενώσουμε" δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αννα Λιντ, μιλώντας προχθές βράδυ σε πρόγραμμα της σουηδικής τηλεόρασης, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η κ. Λιντ, της οποίας η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, επεσήμανε παράλληλα ότι "θα ήταν ευκολότερο αν είχαμε μια επανενωμένη Κύπρο", σημειώνοντας ότι "θα πάρουμε θέση όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων", ενώ αναφερόμενη στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ θα υπάρξει μια ειρηνική λύση του προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [02] Κύπρος - ΕΕ - Μνημόνια συναντίληψης

    ΚΥΠΕ - 28/04/2001

    Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της επιστημονικής και τεχνικής έρευνας (COST) υπογράφηκαν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες μνημόνια συναντίληψης για τη συμμετοχή της Κύπρου στις δράσεις COST.

    Τα μνημόνια υπέγραψε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πρέσβης Θεόφιλος Θεοφίλου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [03] Εκπρόσωπος Οικολόγων - Συνέντευξη

    KYΠΕ - 28/04/2001

    Η στασιμότητα που υπάρχει στο Κυπριακό, όπως εκτιμούν οι Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές, ξεκινά με τις εξελίξεις της μετά το Ελσίνκι εποχής, οπόταν ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και η τουρκική κυβέρνηση προσπαθούν να περάσουν τις θέσεις τους για συνομοσπονδία και την αναγνώριση δύο πολιτικών οντοτήτων στην Κύπρο.

    Οι Οικολόγοι θεωρούν την Ελλάδα ως το σημαντικότερο παράγοντα στο Κυπριακό και, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, η προσεχής περίοδος, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα αποφασίσει με ποιον τρόπο και ποια μορφή θα δεχθεί στις τάξεις της την Κύπρο, αποτελεί την "κρισιμότερη ίσως φάση του Κυπριακού κατά τα τελευταία 20 χρόνια".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [04] Τ/κ Τύπος - Ντερβίς - Οικονομική βοήθεια

    ΚΥΠΕ - 28/04/2001

    Δεν τέθηκε θέμα παραχωρήσεων σε ο,τιδήποτε, δήλωσε ο Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας, αρμόδιος για τα οικονομικά Κεμάλ Ντερβίς, σχολιάζοντας τις επαφές του στην Ουάσιγκτον για οικονομική βοήθεια στη χώρα.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ντερβίς δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ότι δεν επέτρεψε στους συνομιλητές του να θέσουν θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που αιτείται η χώρα του.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [05] (Κ) "Αβρούπα" - Κατεχόμενα - Αύξηση πληθυσμού

    ΚΥΠΕ - 28/04/2001

    Την αυθαίρετη και παράνομη αύξηση του πληθυσμού στα κατεχόμενα σχολιάζει η Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα", η οποία σε σημερινό δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Ξέφραγο αμπέλι" το ψευδοκράτος, αναφέρεται σε εγκύκλιο - οδηγία της τουρκικής πρεσβείας στα κατεχόμενα για την είσοδο Τούρκων στο καθεστώς.

    Σύμφωνα με την οδηγία από εδώ και εμπρός, όσοι έρχονται από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα "εισέρχονται" χωρίς να τους ζητείται να δηλώνουν τα χρήματα που διαθέτουν και το χώρο διαμονής τους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [06] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 28/04/2001

    Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) ποτέ δεν θα δεχθεί λύση του Κυπριακού που δεν θα διασφαλίζει επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους και στις περιουσίες, τόνισε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό είναι "το συμβόλαιο τιμής του ΔΗΚΟ με τους πρόσφυγες."

    "Το ΔΗΚΟ θα παραμείνει ανάχωμα στις προσπάθειες για κακή λύση του Κυπριακού και φρουρός των δικαιωμάτων των προσφύγων", δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας σε συγκέντρωση προσφύγων που διαμένουν στη Λεμεσό, προσθέτοντας ότι "δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση αν δεν υπάρξει ανάμιξη των πληθυσμών, και δεν θα υπάρξει ανάμιξη των πληθυσμών, αν δεν υπάρξει επιστροφή των προσφύγων".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [07] Κίνημα Οικολόγων - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 28/04/2001

    Τη θέση ότι ο γεωγραφικός διαχωρισμός των Κυπρίων με βάση την καταγωγή ή τη θρησκεία, όπως προβλέπει η προωθούμενη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δεν μπορεί να στηρίξει μια ειρηνική και βιώσιμη προοπτική για την Κύπρο και συνεπώς δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Ε/Κ και Τ/Κ αλλά μόνο τα σχέδια της Τουρκίας, υποστήριξε σήμερα ο Εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, ο κ. Περδίκης σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου του Κινήματος για την παρουσίαση των υποψηφίων στην επαρχία Κερύνειας είπε ότι "ο σεβασμός των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών, η αξιοπρέπεια, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ανεξαρτησία και η κατάργηση κάθε ξένης επέμβασης και επιβουλής είναι κύρια και απαραβίαστα στοιχεία της λύσης του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Ανοικτό Πανεπιστήμιο

    ΚΥΠΕ - 28/04/2001

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ίδρυση Ανοικτού Πανεπιστημίου, ενός θεσμού, που όπως σημειώνεται σε επίσημη ανακοίνωση, "κρίνεται αναγκαίος για τη διά βίου μάθηση, την επαγγελματική κατάρτιση και την εκπαίδευση μετά το τέλος της παρεχόμενης υποχρεωτικής εκπαίδευσης".

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πρόταση αυτή επισημαίνει την "υιοθέτηση της απαραίτητης κυβερνητικής πολιτικής η οποία θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στη διά βίου εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και τα μέσα για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [09] (K) Κυπριακό - ΗΕ

    ΚΥΠΕ - 28/04/2001

    Με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών το καλοκαίρι τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι ενδιαφερόμενοι, ιδιαίτερα ο αγγλοαμερικανικός παράγοντας, αναμένεται να κινητοποιηθούν στο παρασκήνιο ώστε να δώσουν ώθηση στη διαδικασία του διεθνούς οργανισμού, μετά τις βουλευτικές εκλογές, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τα ΗΕ ζητούν πίστωση χρόνου στο Κυπριακό και ιδιαίτερα στην υποβολή της εξαμηνιαίας έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό.

    Οπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, τα ΗΕ θεωρούν την παρούσα περίοδο ακατάλληλη για να ασκηθεί οποιαδήποτε πίεση στην Τουρκία, λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, και δεν παρουσιάζονται διατεθειμένα να πιέσουν για αλλαγή συμπεριφοράς στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [10] (Κ) ΑΚΕΛ - Οικονομία - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    ΚΥΠΕ - 28/04/2001

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συζητήσει μια φορολογική μεταρρύθμιση στην οποία να περιλαμβάνονται αντισταθμιστικά μέτρα κοινωνικής παροχής προς όφελος της οικονομίας του τόπου και ειδικότερα των λαϊκών στρωμάτων, ενώ παράλληλα σημείωσε πως ενόψει της αύξησης του ΦΠΑ στο 15% "πολλές φορολογίες πρέπει να φύγουν από τη μέση".

    Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΑΚΕΛ για την οικονομία, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η οικονομική πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού αντιγράφει τις περισσότερες φορές μηχανικά τα πρότυπα του νεοσυντηρητικού μοντέλου ανάπτυξης, έχει χαρακτήρα αντιλαϊκό και από αυτή απουσιάζουν οι ανθρωποκεντρικοί στόχοι" και επεσήμανε ότι "οι θέσεις και προτάσεις του ΑΚΕΛ στηρίζονται στη γενικότερη φιλοσοφία μας που θέτει στο επίκεντρό της τον απλό άνθρωπο και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η ευημερία των οποίων πρέπει να είναι ο κύριος γνώμονας της κρατικής πολιτικής".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 28 April 2001 - 12:02:03 UTC