Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-05-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα - Τρίτη μέρα
  • [02] ΗΠΑ - Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό
  • [03] Υποψηφιότητες Αντιπροσώπων Θρησκευτικών Ομάδων
  • [04] Αυστραλοί Αστυνομικοί - Κύπρος
  • [05] Υποβολή υποψηφιότητας Λατίνου αντιπροσώπου
  • [06] Οικία ψευδοπρωθυπουργού - Βόμβα
  • [07] Κληρίδης - Μητσοτάκης - Αθήνα
  • [08] Υποβολή υποψηφιότητας για Αρμένιο Αντιπρόσωπο
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΕΑ Τσοχατζόπουλος
  • [10] Πρόεδρος ΕΔΗ - Συνέντευξη
  • [11] ΚΙΣΟΣ - Ψηφοδέλτιο - Λογότυπο - Συνεδρία ΕΣΚ
  • [12] Υπουργός Εξωτερικών - Δήλωση Πάουελ
  • [13] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [14] Μαρκουλλή - Ουάσιγκτον - Κυπριακό
  • [15] ΥΠΕΞ - Σουηδία
  • [16] Υποβολή υποψηφιότητας για Μαρωνίτη Αντιπρόσωπο
  • [17] Συνάντηση Ε/κ και Τ/κ κομμάτων - Αναβολή
  • [18] Πρόεδρος ΕΔΗ - Πάφος - Περιοδεία
  • [19] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δηλώσεις Πάουελ - Κυπριακό
  • [20] ΓΓ ΑΚΕΛ - Πάουελ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα - Τρίτη μέρα

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα με σειρά συναντήσεων με πολιτικούς αρχηγούς και τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Συγκεκριμένα, ο Προέδρος Κληρίδης θα έχει το πρωί συνάντηση με τον Επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στη συνέχεια με τον κ. Τσοχατζόπουλο και ακολούθως με τον Δημήτρη Τσοβόλα, Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ και με τον Αντώνη Σαμαρά, Πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΑ/ΓΠ)

    [02] ΗΠΑ - Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Ευθύνη στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το σημερινό αδιέξοδο στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού επέρριψαν με τρόπο ξεκάθαρο οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Κόλιν Πάουελ, στη διάρκεια απαντήσεων σε ερωτήσεις κατά την κατάθεσή του ενώπιον της Υποεπιτροπής Κατανομής Κονδυλίων της Γερουσίας.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Πάουελ εξέφρασε υποστήριξη στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ενώ είπε πως εξετάζει το θέμα του ειδικού απεσταλμένου ώστε να εξευρεθεί ο καλύτερος τρόπος δράσης.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Υποψηφιότητες Αντιπροσώπων Θρησκευτικών Ομάδων

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες των αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

    Γενικός Εφορος Εκλογής των Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων είναι ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης αλλά λόγω απουσίας του στο εξωτερικό τις υποψηφιότητες θα δεχθεί ο Γιώργος Θεοδώρου, Βοηθός Γενικός Εφορος Εκλογών, και Υπεύθυνος της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12.30.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΑ/ΓΠ)

    [04] Αυστραλοί Αστυνομικοί - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Η Κυπριακή Αστυνομία σε ειδική τελετή σήμερα το βράδυ στο Δάλι, θα τιμήσει τους 17 Αυστραλούς αστυνομικούς που υπηρέτησαν στην αστυνομία της UNFICYP μεταξύ των ετών 1964 - 1995, και που βρίσκονται στην Κύπρο για οκταήμερη επίσκεψη, συνοδευόμενοι από τις οικογένειές τους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, πολλοί αστυνομικοί από την ομάδα αυτή "έχουν ήδη ανέλθει σε ψηλές θέσεις στην Αστυνομία της Αυστραλίας", ενώ τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους "εξακολουθούν με διάφορες ενέργειες να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τον κυπριακό λαό". (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/Γ)

    [05] Υποβολή υποψηφιότητας Λατίνου αντιπροσώπου

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Ενδειξη της υποστήριξης που έχει για να συνεχίσει το έργο του ως αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων, είναι το γεγονός ότι δεν έχει ανθυποψήφιο, δήλωσε ο Μπενίτο Μαντοβάνη.

    Υποβάλλοντας σήμερα την υποψηφιότητά του ενώπιον του Bοηθού Γενικού Εφόρου Εκλογών Γιώργου Θεοδώρου στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Μαντοβάνη εξήρε το σύνταγμα της Κύπρου το οποίο, είπε, προσφέρει δικαιώματα προς τις μειονότητες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΑΧΑ/ΓΠ)

    [06] Οικία ψευδοπρωθυπουργού - Βόμβα

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Βόμβα εξερράγη γύρω στις 2 τα ξημερώματα έξω από το σπίτι του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα, τραυματίζοντας έναν από τους "αστυνομικούς" της προσωπικής φρουράς του.

    Σύμφωνα με τις Τ/κ εφημερίδες "Κίπρις" και "Κίπρισλι", ο λεγόμενος "πρωθυπουργός" και η σύζυγος του δεν έπαθαν οτιδήποτε. Ζημιές υπέστησαν αυτοκίνητα και σπίτια της γύρω περιοχής. Η ψευδοαστυνομία άρχισε τις ανακρίσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [07] Κληρίδης - Μητσοτάκης - Αθήνα

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Τη σημασία του ρόλου της Ευρώπης για το μέλλον του Κυπριακού εξήρε σήμερα ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Οπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Μητσοτάκης, αυτό που ο ίδιος επιθυμεί να τονίσει για ακόμη μια φορά είναι "ότι αποφασιστικός θα είναι ο ρόλος της Ευρώπης και ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας". Η διεύρυνση της Ευρώπης αναγκαστικά θα περιλάβει και την Κύπρο, είπε, "κάτι για το οποίο η ελληνική πολιτική πρέπει να κάνει ό,τι είναι στα χέρια της δυνατό."

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΑ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Υποβολή υποψηφιότητας για Αρμένιο Αντιπρόσωπο

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Δύο άτομα υπέβαλαν σήμερα υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροσώπου της αρμένικης θρησκευτικής ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Συγκεκριμένα υπέβαλαν υποψηφιότητα ο Καραπέτ Κασιό Καζαντζιάν και ο Πετρός Καλαϊτζιάν, οι οποίοι διακήρυξαν την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για το καλό της ομάδας τους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΑΧΑ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΕΑ Τσοχατζόπουλος

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Δεν υπάρχει καμία ακύρωση ούτε μείωση, ούτε αναίρεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που να επηρεάζουν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Εξέφρασε αισιοδοξία ότι με μια σταθερή και συνεπή πολιτική, "όπως αυτή που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια πράγματι θα κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση για το αναγκαίο και απαιτούμενο αποτέλεσμα για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΑ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Συνέντευξη

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Δεν υπάρχει άλλη λύση στο Κυπριακό εκτός από τη λύση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και σε αντίθετη περίπτωση τότε δεν θα ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλώνει ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ.

    Θεωρεί "αναμφισβήτητα ως καταλύτη" για λύση του Κυπριακού την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και χαρακτηρίζει "τέλειες" τις σχέσεις και το συντονισμό Αθηνών - Λευκωσίας, ενώ για όλα τα εσωτερικά θέματα σημειώνει ότι το κόμμα του έχει θέσεις και απόψεις και προβλέπει ότι οι ΕΔΗ θα εξασφαλίσουν στη νέα Βουλή τρεις - τέσσερις έδρες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [11] (K) ΚΙΣΟΣ - Ψηφοδέλτιο - Λογότυπο - Συνεδρία ΕΣΚ

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών θα εισηγηθεί όπως στο ψηφοδέλτιο για τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Μαϊου αναγράφεται και η ονομασία ΕΔΕΚ στο λογότυπό του, "λόγω της σύγχυσης που υπάρχει και γιατί αρκετοί δεν γνωρίζουν για τη μετεξέλιξη", δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Ο ίδιος ο κ. Λυσσαρίδης δεν θα βρίσκεται στην Κύπρο τη Δευτέρα για την υποβολή των υποψηφιοτήτων, γιατί θα μεταβεί στο Βερολίνο για να μετάσχει στη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), αφού θεωρεί την παρουσία του εκεί ως "καλύτερη προσφορά" για την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Δήλωση Πάουελ

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η χθεσινή δήλωση του Αμερικανού Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αντανακλά την ψύχραιμη και σώφρονα αντιμετώπιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών από τη δική μας πλευρά.

    Παράλληλα είπε ότι τον εκπλήττει η θέση ότι μερίδα συνεργατών του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους εκφράζει προβληματισμό για ό,τι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς τη λύση του Κυπριακού λόγω και των απειλών της Τουρκίας, γιατί όπως είπε δεν του έχει διαβιβαστεί μια τέτοια θέση από τις διπλωματικές υπηρεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΑ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 4/5/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7241          1,7344
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5380          1,5472
    Λίρα Αγγλίας                     1,0726          1,0790
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   587,4900        591,0000
    Εσκούδος Πορτογαλίας             345,6510        347,7160
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3578          1,3660
    Λιρέττα Iταλίας                3.338,3231      3.358,2667
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3720          3,3922
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2510         10,3123
    Πεσέτα Ισπανίας                  286,8661        288,5799
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,7241         23,8659
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,7994          3,8221
    Φράγκο Βελγίου                    69,5500         69,9655
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3094         11,3769
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,5500         69,9655
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Μαρκουλλή - Ουάσιγκτον - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Την επείγουσα ανάγκη να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία, για τον τερματισμό του βίαιης διαίρεσης της Κύπρου και την πλήρη συνεργασία της για την επανένωση της νήσου, τόνισε η Πρέσβης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή, μιλώντας για το Κυπριακό στο Πανεπιστήμιο George Washington της αμερικανικής πρωτεύουσας, ύστερα από πρόσκληση των ελληνικών φοιτητικών οργανώσεων των Πανεπιστημίων George Washington και Georgetown, του Παγκύπριου Συνδέσμου Ουάσιγκτον και του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου.

    Στην ομιλία της, με θέμα "Οι νομικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος", η κ. Μαρκουλλή ανέλυσε το θέμα των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας που διαπράττονται από το τουρκικό κατοχικό στρατό μέχρι σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [15] (Κ) ΥΠΕΞ - Σουηδία

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Στη Σουηδία μεταβαίνει αύριο από την Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην άτυπη συνάντηση την επομένη μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δεκαπέντε κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ομολόγων τους των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

    Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Νόρκεπιγκ, γενέτειρα της Σουηδής Υπουργού Εξωτερικών Αννα Λιντ, θα γίνει συζήτηση για το πώς η "ΕΕ θα εργαστεί για να προετοιμάσει την επόμενη διακυβερνητική διάσκεψη του 2004 που θα αφορά το μέλλον της Ευρώπης, τα διάφορα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΑ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Υποβολή υποψηφιότητας για Μαρωνίτη Αντιπρόσωπο

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Τέσσερα άτομα υπέβαλαν σήμερα υποψηφιότητα για τη θέση του Αντιπροσώπου της μαρωνιτικής θρησκευτικής ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώπιον του Βοηθού Γενικού Εφορου Εκλογών Γιώργου Θεοδώρου.

    Συγκεκριμένα υπέβαλαν υποψηφιότητα οι Αντώνης Χατζηρούσος, Ιωάννης Πογιατζής, Εδουάρδος Χατζηχάννας και Γιαννάκης Μούσας, οι οποίοι δήλωσαν ότι σκοπό έχουν να εργαστούν και να προσφέρουν για την Ομάδα τους αλλά και για το σύνολο της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [17] (Κ) Συνάντηση Ε/κ και Τ/κ κομμάτων - Αναβολή

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Η προγραμματισμένη δικοινοτική συνάντηση αρχηγών ή εκπροσώπων Ε/κ και Τ/κ πολιτικών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας για τις 7 Μαϊου, αναβάλλεται.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Σλοβακίας στην Κύπρο, η οποία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για διεξαγωγή των συναντήσεων αυτών, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαϊου στο Λήδρα Πάλας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [18] (K) Πρόεδρος ΕΔΗ - Πάφος - Περιοδεία

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    "Προεκλογικό και εκ του πονηρού" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου το θόρυβο γύρω από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι όταν ο ίδιος ήταν Πρόεδρος δεν έπαιρνε άδεια από το Εθνικό Συμβούλιο για να επισκεφθεί την Αθήνα και ότι τα θέματα που έθιξε ο Πρόεδρος Κληρίδης σε αυτή του την επίσκεψη δεν ήταν άλλα από τα γνωστά.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Πάφο, συνοδευόμενος από τους υποψηφίους βουλευτές του κόμματός του στην επαρχία, ο κ. Βασιλείου σχολίασε τη επίρριψη ευθυνών στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από τις ΗΠΑ για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού είναι εύκολο να κατανοήσει κάποιος ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό λόγω της αρνητικής στάσης Αγκυρας και Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [19] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δηλώσεις Πάουελ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    "Οι δηλώσεις του Πάουελ, με την απόδοση ευθυνών προς τον Ντενκτάς είναι καλοδεχούμενες, είναι θετικές για μας εάν και εφόσον πράγματι αυτή θα είναι και η επίσημη πολιτική εν συνεχεία", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κυπριακό και την αδιάλλακτη στάση του Τ/Κ ηγέτη, ενώπιον Επιτροπής της Γερουσίας.

    Οσον αφορά τις πληροφορίες από την Αθήνα ότι υπάρχουν άτομα στο περιβάλλον του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτ Μπους που υποστηρίζουν την αναβολή της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού, ο κ. Λυσσαρίδης τις χαρακτήρισε "πάρα πολύ αρνητικές", όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι η ίδια η Ενωση δεν θα δεχθεί πιέσεις από τον οποιονδήποτε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [20] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Πάουελ

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ απαντώντας σε ερώτηση Γερουσιαστή προέβη στη διαπίστωση ότι στο Κυπριακό υπάρχει ένα είδος αδιέξοδου ένεκα της θέσης του Ντενκτάς και εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντάς την άποψη ότι η διαπίστωση του κ. Πάουελ "ωραιοποιήθηκε και εξέλαβε διάσταση θριαμβολογίας".

    Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών διαπίστωσε την πραγματικότητα, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατό να υποστηρίξει κανείς στο παρόν στάδιο ότι το είδος του αδιεξόδου οφείλεται στο Πρόεδρο Κληρίδη "ο οποίος είναι έτοιμος να πάει στις συνομιλίες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 4 May 2001 - 13:02:04 UTC