Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-05-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΑΚΕΛ - Ομιλία - Παγκύπρια συγκέντρωση Κερυνειωτών
  • [02] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Συγκέντρωση στη Λεμεσό - Ομιλία
  • [03] ΟΕΛΜΕΚ - Μάρμαρα Παρθενώνα
  • [04] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ
  • [05] Τ/κ Τύπος - Τ/Κ ηγέτης - Απόφαση ΕΔΑΔ
  • [06] Τ/κ Τύπος - Κατεχόμενα - "Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο"
  • [07] Κυπριακός Σύνδεσμος για Ευρωπαϊκό Δίκαιο - Απόφαση ΕΔΑΔ
  • [08] Βουλευτικές Εκλογές - Εκλογικά κέντρα
  • [09] ΔΗΣΥ - Ευρώπη - Εκστρατεία
  • [10] Ιρανός Υπουργός Εμπορίου - Συνέντευξη
  • [11] ΝΕΟ - Ιδρυμα Ερευνών
  • [12] Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Ομιλία - Παγκύπρια συγκέντρωση Κερυνειωτών

    ΚΥΠΕ - 19/05/2001

    "Ισχυρό όπλο" στον αγώνα για λύση του Κυπριακού χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την Κύπρο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η απόφαση "δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες γιατί από μόνη της δεν επιλύει το Κύπριακό".

    Μιλώντας χθες βράδυ σε παγκύπρια συγκέντρωση Κερυνειωτών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στην Λευκωσία, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η νομική και ηθική επιτυχία της Κύπρου καταστά αναγκαία την βαθιά ανάλυση της απόφασης και την αξιοποίησή της στην πάλη για επίλυση του Κυπριακού, ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Συγκέντρωση στη Λεμεσό - Ομιλία

    KYΠΕ - 19/05/2001

    Ως μια από τις πιο "ελπιδοφόρες πτυχές" του Κυπριακού χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Βάσος Λυσσαρίδης, την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαική Ενωση καλώντας τον λαό να δώσει την ψήφο του στο ΚΙΣΟΣ διότι "η ενίσχυση του κόμματος στην Βουλή ισοδυναμεί με ενίσχυση της φωνής της Κύπρου στην ΕΕ", όπως είπε.

    Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Λεμεσό, ο κ. Λυσσαρίδης άσκησε κριτική στο έργο της κυβέρνησης και είπε ότι χρειάζεται αλλαγή τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική, προσθέτοντας ότι "χρειαζόμαστε αλλαγή, μία άλλη λογική αλλά διεκδικητική εξωτερική πολιτική που θα αξιοποιεί τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα και δεν θα προσαρμόζεται στις επιθυμίες ξένων κέντρων αποφάσεων", ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΑ)

    [03] (Κ) ΟΕΛΜΕΚ - Μάρμαρα Παρθενώνα

    ΚΥΠΕ - 19/05/2001

    Αγώνα ενίσχυσης της παγκόσμιας εκστρατείας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, από το Βρετανικό Μουσείου, θα διεξάγει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (ΟΕΛΜΕΚ) μετά από απόφαση που ελήφθη κατά την τελευταία συνεδρίαση του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου, οι φιλόλογοι προγραμματίζουν άμεσες επαφές με το Υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, οργανώσεις νεολαίων και άλλους φορείς, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου και τη συγκέντρωση 100 χιλιάδων υπογραφών με αίτημα τα Μάρμαρα να επιστραφούν στην Ελλάδα μέχρι τους Ολυμπιακούς του 2004.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ

    ΚΥΠΕ - 19/05/2001

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Ζιάν Μαρί Γκουεχέννο έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Μετά την μισάωρη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Τ/κ Τύπος - Τ/Κ ηγέτης - Απόφαση ΕΔΑΔ

    ΚΥΠΕ - 19/05/2001

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι οι πρόνοιες της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας ισχύουν μόνο για την Ε/κ πλευρά και όχι στην πέραν του Λήδρα Πάλας τουρκοκυπριακή, κατά την έκφρασή του.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, μιλώντας χθες στα κατεχόμενα σε "τελετή ορκωμοσίας νεοσυλλέκτων", ο κ. Ντενκτάς είπε ότι η απόφαση είναι πολιτική και ότι έδωσε ένα νέο όπλο στα χέρια των Ελληνοκυπρίων, ενώ επέκρινε το Δικαστήριο γιατί, όπως υποστήριξε, δεν έλαβε υπόψη του την "οντότητα" των Τουρκοκυπρίων, τα δικαιώματά και το παρελθόν τους και έλαβε υπόψη του τις προθέσεις των Ελληνοκυπρίων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Τ/κ Τύπος - Κατεχόμενα - "Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο"

    ΚΥΠΕ - 19/05/2001

    Η οργάνωση "Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο" που ιδρύθηκε πρόσφατα στα κατεχόμενα εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ένας από τους στόχους της είναι "να αντιστέκεται και να αγωνίζεται μέσω νόμιμων τρόπων εναντίον όλων όσοι στρέφονται κατά της μητέρας πατρίδας Τουρκία, των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και των δυνάμεων ασφαλείας".

    Στην οργάνωση, που έχει έδρα τη Λευκωσία, αναφέρεται ο σημερινός Τ/κ Τύπος, σύμφωνα με τον οποίον αυτή έχει σχέση με την παράνομη οργάνωση "ΤΜΤ β'".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Κυπριακός Σύνδεσμος για Ευρωπαϊκό Δίκαιο - Απόφαση ΕΔΑΔ

    ΚΥΠΕ - 19/05/2001

    Ο Κυπριακός Σύνδεσμος για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο (ΚΣΕΔ) χαιρέτισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), υπογραμμίζοντας ότι με την απόφαση αυτή καθώς και με την απόφαση στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου "η Ευρώπη αποδεικνύει ακόμη μια φορά την πίστη της στο διεθνές δίκαιο και στις βασικές νομικές αρχές προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ισχύουν ή επιβάλλονται στα κράτη που επιθυμούν να είναι και να συνεχίσουν να αποτελούν μέλη της ευρωπαϊκή οικογένειας".

    Με ανακοίνωσή του ο ΚΣΕΔ καλεί την κυβέρνηση και όλους τους παράγοντες της κυπριακής πολιτείας να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν την απόφαση στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, στις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των θεμελιωδών αρχών δικαίου της Ευρωπαϊκής οικογένειας και για τη διασφάλιση αυτού του στόχου δια της ταχείας προχώρησης στην ΕΕ "όπου ολόκληρος ο κυπριακός λαός θα ευημερεί και θα χαίρει κράτους δικαίου υπό συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Βουλευτικές Εκλογές - Εκλογικά κέντρα

    ΚΥΠΕ - 19/05/2001

    Η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών ανακοίνωσε ότι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα λειτουργήσουν συνολικά 1131 εκλογικά κέντρα, σε ολόκληρη την Κύπρο, ως ακολούθως:

    Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας - 423 Λεμεσός - 360 Αμμόχωστος(ελεύθερη περιοχή) - 51 Λάρνακα - 169 Πάφος - 128

    Για τις ανάγκες των εγκλωβισμένων θα λειτουργήσουν ειδικά εκλογικά κέντρα σε κάθε Επαρχία, ως ακολούθως:

    Λευκωσία - Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄ Λεμεσός - Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού Λάρνακα - Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας Πάφος - Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [09] (Κ) ΔΗΣΥ - Ευρώπη - Εκστρατεία

    ΚΥΠΕ - 19/05/2001

    Ο ΔΗΣΥ θα ενημερώσει λεπτομερώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

    "Εκτός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ΔΗΣΥ θα ενημερώσει και τους βουλευτές των αδελφών κομμάτων και στα 15 εθνικά κοινοβούλια των χωρών- μελών της ΕΕ για τις συμβατικές υποχρεώσεις της Τουρκίας, που απορρέουν από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου", δήλωσε ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Μάνθος Μαυρομάτης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Ιρανός Υπουργός Εμπορίου - Συνέντευξη

    ΚΥΠΕ - 19/05/2001

    Την υποστήριξη της χώρας του σε μια ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος εξέφρασε ο Ιρανός Υπουργός Εμπορίου, Μοχάματ Σιαριατμαντάρι, προσθέτοντας παράλληλα ότι με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) η Κύπρος θα είναι η πιο στενή ευρωπαϊκή χώρα προς το Ιράν.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Ιρανός Υπουργός Εμπορίου είπε ότι με τον Κύπριο ομόλογό του Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη, μελέτησαν τρόπους ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΑ)

    [11] (Κ) ΝΕΟ - Ιδρυμα Ερευνών

    ΚΥΠΕ - 19/05/2001

    Τη δημιουργία Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) με πολυθεματικό χαρακτήρα και αντικείμενο, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού λέγοντας ότι το Ιδρυμα θα ασχολείται με το Κυπριακό, διεθνές και ευρωπαϊκές σχέσεις, γεωπολιτική, καθώς και με κοινωνικά και οικονομικά θέματα, όπως πολιτισμός και παιδεία, οικονομία και χρηματιστήριο, ναρκωτικά, εγκληματικότητα, περιβάλλον, διατροφή και υγεία.

    "Στη νέα αντίληψη που έχουν οι ΝΕΟ για το ρόλο των πολιτικών δυνάμεων, η λειτουργία του ΙΔΕΜ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει το κόμμα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και να υλοποιήσει το πρόγραμμα του για μεταρρύθμιση της κοινωνίας, του κράτους και την απελευθέρωση της Κύπρου", δήλωσε ο κ. Κουτσού σε δημοσιογραφική διάσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - ΕΕ

    ΚΥΠΕ - 19/05/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένονται εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, "διότι δεν κατόρθωσαν όσοι προσπαθούν διακριτικά δια της διπλωματικής οδού να πείσουν την τουρκική πλευρά να μεταβάλει τις απαράδεκτες αξιώσεις της".

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε σήμερα, ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμη ότι από το 2000 μέχρι το 2004 η Κύπρος θα πάρει συνολικά ως βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση 57 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 12 αφορούν δικοινοτικά έργα και τα υπόλοιπα προγράμματα που αφορούν την προσαρμογή της Κύπρου στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, σημειώνοντας ότι "το μάξιμουμ της βοήθειας που θα μπορούσαμε να πάρουμε υπό τις σημερινές συνθήκες από την ΕΕ το έχουμε πάρει".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 19 May 2001 - 12:02:05 UTC