Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-05-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση
  • [02] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΕΔΑΔ - Τ/Κ
  • [03] Γενικός Εισαγγελέας - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (1)
  • [04] Γενικός Εισαγγελέας - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (2)
  • [05] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Συγκέντρωση Πάφου
  • [06] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Απόφαση ΕΔΑΔ
  • [07] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Απόφαση ΕΔΑΔ - Εκλογές
  • [08] Πρόεδρος ΕΔΗ - ΕΔΑΔ

  • [01] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση

    ΚΥΠΕ - 23/05/2001

    Σε νέες πωλήσεις επιδόθηκαν οι επενδυτές στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, κυρίως σε εταιρείες που περιλαμβάνονται στους κλάδους των Χρηματοοικονομικών και της Πληροφορικής, οδηγώντας και το Γενικό Δείκτη να καταγράψει νέα σημαντική πτώση της τάξης του 1,66%. Ελαφρά αύξηση παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, καθώς ανήλθε στα 14,4 εκατομμύρια λίρες.

    Με σημαντική υποχώρηση της τάξης του 1,39%, στις 749,01 μονάδες, έκλεισε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, λόγω κυρίως των απωλειών της εταιρείας Globalsoft, οδηγώντας και τον κλάδο της Πληροφορικής σε μεγάλη πτώση σε ποσοστό 4,09%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΑΓ)

    [02] (K) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΕΔΑΔ - Τ/Κ

    ΚΥΠΕ - 23/05/2001

    Η σημερινή μέρα δεν μπορεί να κάνει ευτυχή κανένα Κύπριο, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, αναφερόμενος στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με βάση την οποία η Κύπρος βρέθηκε ένοχη για κακομεταχείριση Τ/Κ πολιτών και εκδίωξή τους στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι "οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ πρέπει να είναι σεβαστές".

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Εκπρόσωπος αναφέρει ότι "η κυβέρνηση έχει πληροφορηθεί την απόφαση του ΕΔΑΔ με βάση την οποία η Κύπρος βρέθηκε ένοχη για κακομεταχείριση Τ/Κ πολιτών και εκδίωξη τους στα κατεχόμενα και σέβεται πλήρως την απόφαση, αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της και θα εργαστεί συστηματικά και αποτελεσματικά για να διασφαλίσει ότι παρόμοια φαινόμενα και συμπεριφορές, που βρίσκονται σε διάσταση με τον πολιτισμό και το ήθος του κυπριακού λαού, δεν θα επαναληφθούν".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ) (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (1) KYΠΕ - 23/05/2001 Ιδιαίτερα λυπηρή υπόθεση για την Κυπριακή Δημοκρατία, χαρακτήρισε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία η Κύπρος κρίθηκε ένοχη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εννέα Τ/Κ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Δημοκρατία θα σεβαστεί στο ακέραιο την εν λόγω απόφαση.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, μετά την έκδοση της απόφασης, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως η Δημοκρατία έχει υποχρέωση να καλλιεργήσει σωστές αρχές σε ό,τι αφορά τον τρόπο δράσης των αρχών ασφαλείας του κράτους, ανακοινώνοντας ότι την ερχόμενη βδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα προεδρεύσει σύσκεψης που θα μελετήσει τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους επεισόδια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [03] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (2)

    ΚΥΠΕ - 23/05/2001

    Τη λύπη του κράτους εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης για τα μεμονωμένα συμβάντα που αναφέρονται στην υπόθεση εννέα Τ/Κ εναντίον της Κύπρου, στην οποία η Δημοκρατία κρίθηκε ένοχη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για απάνθρωπη μεταχείριση, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος ελευθερίας και ασφάλειας λόγω της κράτησης των Τ/Κ και του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης λόγω της πολύ στενής παρακολούθησης των κινήσεων των Τ/Κ από τις αρχές ασφαλείας.

    Τονίζοντας πως, σε αντίθεση με την Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα έλθει σε σύγκρουση με το Δικαστήριο, αφού θα συμμορφωθεί πλήρως το συντομότερο δυνατό με αυτήν, ο κ. Μαρκίδης είπε πως υπάρχουν, εκτός από τα δυσάρεστα, και πολλά ενδιαφέροντα σημεία στη δικαστική απόφαση, όπως η επιβεβαίωση της διεθνούς αναγνώρισης της Δημοκρατίας ως του μόνου αναγνωρισμένου κράτους στην Κύπρο και η κατοχύρωση του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης στο νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Συγκέντρωση Πάφου

    KYΠΕ - 23/05/2001

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης, μιλώντας απόψε στην προεκλογική συγκέντρωση της Πάφου, είπε ότι τη Κυριακή "όλοι μας λογοδοτούμε στην ιστορία" και πρόσθεσε ότι η Βουλή που θα προκύψει θα κληθεί να διαπραγματευτεί την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Δ' Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, που αποφαίνεται ότι το καθεστώς του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είναι νομικώς ανύπαρκτο, και να υιοθετήσουμε μια διεκδικητική εξωτερική πολιτική.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ)Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Απόφαση ΕΔΑΔ

    ΚΥΠΕ - 23/05/2001

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που έκρινε την Κυπριακή Δημοκρατία ένοχη για κακοποίηση εννέα Τ/Κ το 1994, πρέπει να χαιρετιστεί από εμάς ως ένδειξη προσήλωσης της Δημοκρατίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του πολίτη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλούσε σε συγκέντρωση στελεχών του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό, είπε επίσης ότι "εμείς πιστεύουμε σε εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε αυτοί είναι Τ/Κ, είτε Ε/Κ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Απόφαση ΕΔΑΔ - Εκλογές

    ΚΥΠΕ - 23/05/2001

    "Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους εννέα Τ/Κ είναι αρνητική για τη δική μας πλευρά αλλά πρέπει να δεχθούμε την ετυμηγορία και να κάνουμε ο,τιδήποτε μπορούμε να επανορθώσουμε", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Βάσος Λυσσαρίδης.

    Ο κ. Λυσσαρίδης σχολίαζε τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε την Κύπρο ένοχη για παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας και της ασφάλειας των αιτητών και του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης σε ολόκληρη την Κύπρο. Το Δικαστήριο απεφάνθη επίσης ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που απαγορεύει την απάνθρωπη μεταχείριση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΚΣΤ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - ΕΔΑΔ

    ΚΥΠΕ - 23/05/2001

    "Πολύ δυσάρεστη", αλλά με "στοιχεία μαθήματος" για την Κύπρο, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που καταδικάζει την Κυπριακή Δημοκρατία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εννέα Τ/Κ.

    "Δεν είναι αρκετό εμείς να απαιτούμε την υλοποίηση και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Κύπρο επειδή δικαιολογημένα θωρούμε τον εαυτό μας θύμα της μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την τουρκική εισβολή," ανέφερε ο κ. Βασιλείου, σημειώνοντας ότι "πρέπει να είμαστε διπλά, τριπλά και τετραπλά προσεκτικοί στο πως αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα."

    (ΚΥΠΕ/ΜΦΙ/ΑΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 23 May 2001 - 18:46:04 UTC