Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-05-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλογές - Ψηφοφορία - Εναρξη
  • [02] Εκλογές - Δηλώσεις Β. Εφόρου - Αστυνομία
  • [03] Εκλογές - Πρόεδρος ΚΕΑ - Ψήφος
  • [04] Εκλογές - Θρησκευτικές ομάδες - Ψηφοφορία
  • [05] Εκλογές - Πρόεδρος ΝΕΟ - Ψήφος
  • [06] Εκλογές - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ψηφοφορία
  • [07] Εκλογές - ΓΓ ΑΚΕΛ - Ψήφος
  • [08] Εκλογές - Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ψήφος
  • [09] Εκλογές - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ψήφος
  • [10] Εκλογές - Πρόεδρος Βουλής - Ψήφος
  • [11] Εκλογές - Πρόεδρος ΕΔΗ - Ψήφος
  • [12] Εκλογές - Εκπρόσωπος Οικολόγων - Ψήφος
  • [13] Εκλογές - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Ψήφος
  • [14] Εκλογές - Ψηφοφορία - Διακοπή
  • [15] Εκλογές - Υπουργός Εσωτερικών - Ψήφος
  • [16] Εκλογές - Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Ψηφοφορία
  • [17] Εκλογές - Ψηφοφορία - Επανέναρξη
  • [18] Εκλογές - Εγκλωβισμένοι - Ψηφοφορία

  • [01] Εκλογές - Ψηφοφορία - Εναρξη

    ΚΥΠΕ - 27/05/2001

    Στις 07:00 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για την ανάδειξη των 56 μελών της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων, της όγδοης από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Συνολικά 467.182 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1.131 εκλογικά κέντρα σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

    Οι πρόσφυγες εκλογείς, που προέρχονται από τις κατεχόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, με βάση χωριστό εκλογικό κατάλογο, τους υποψήφιους βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας από την οποία προέρχονται.

    Παράλληλα, για τους εγκλωβισμένους, που θα μπορέσουν να έλθουν στις ελεύθερες περιοχές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα λειτουργήσουν πέντε ειδικά εκλογικά κέντρα: δύο στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄ στη Λευκωσία και από ένα στα γραφεία των επαρχιακών διοικήσεων Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου.

    Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν συνολικά 454 υποψήφιοι, από τους οποίους 86 είναι γυναίκες. Οκτώ πολιτικά κόμματα, το ΑΔΗΚ, το ΑΚΕΛ- Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, το ΔΗΚΟ, ο ΔΗΣΥ, οι ΕΔΗ, το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, το ΚΙΣΟΣ και οι ΝΕΟ (με αλφαβητική σειρά, όπως καταγράφονται στο ψηφοδέλτιο) κατέρχονται με πλήρεις συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες (υποψήφιοι του ΚΕΑ έχουν περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΣΟΣ). Τη βουλευτική έδρα διεκδικούν επίσης έξι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, δύο στη Λευκωσία, ένας στη Λεμεσό και τρεις στην Πάφο. Τη θέση του αντιπροσώπου των Μαρωνιτών διεκδικούν τέσσερις υποψήφιοι και των Αρμενίων δύο. Ο Λατίνος αντιπρόσωπος εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο.

    Από τις αυριανές εκλογές θα αναδειχθούν συνολικά 56 βουλευτές, κατανεμημένοι κατά εκλογική περιφέρεια ως εξής:

    Λευκωσία 21, Λεμεσός 12, Αμμόχωστος 11, Λάρνακα 5, Πάφος 4, Κερύνεια 3.

    Η ψηφοφορία, που είναι υποχρεωτική, θα διαρκέσει μέχρι τις 5 το απόγευμα, με διακοπή μίας ώρας το μεσημέρι (12:00 - 1:00 μ.μ.). Ο προεδρεύων υπάλληλος μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία στο εκλογικό του κέντρο μέχρι και τα μεσάνυχτα, εάν υπάρχουν έξω εκλογείς, οι οποίοι αναμένουν να ψηφίσουν.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [02] Εκλογές - Δηλώσεις Β. Εφόρου - Αστυνομία

    ΚΥΠΕ - 27/05/2001

    Η ψηφοφορία για την όγδοη βουλευτική αναμέτρηση από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας άρχισε ομαλά στις 7 το πρωί.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γιώργος θεοδώρου, Προϊστάμενος της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών και Βοηθός Εφορος Εκλογών, η ψηφοφορία άρχισε κανονικά σε όλα τα εκλογικά κέντρα στις ελεύθερες περιοχές. Πρόσθεσε ότι γύρω στις 10 το πρωί θα ανακοινωθούν και τα πρώτα ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες.

    Ο Εκπρόσωπος του Αρχηγείου Αστυνομίας ανέφερε επίσης στο ΚΥΠΕ ότι όλα βαίνουν ομαλά και η ψηφοφορία συνεχίζεται.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΑ/ΓΠ)

    [03] Εκλογές - Πρόεδρος ΚΕΑ - Ψήφος

    KYΠΕ - 27/05/2001

    "Για πολλοστή φορά φαίνεται με τα έργα μας ότι στην Κύπρο έχουμε Δημοκρατία", είπε ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) Αντώνης Πασχαλίδης, αμέσως μετά την κατάθεση της ψήφου του στο εκλογικό κέντρο του Γυμνασίου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ" στο Πλατύ.

    Ο κ. Πασχαλίδης, ο οποίος συμμετέχει στο συνδυασμό του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ), είπε ότι "το μέλλον του ΚΕΑ, όπως και των άλλων κομμάτων θα εξεταστεί αύριο μετά τα αποτελέσματα των εκλογών".

    "Εμείς σαν ΚΙΣΟΣ", συνέχισε, "είμαστε αισιόδοξοι ότι τα μηνύματα έχουν αγκαλιαστεί από τον κυπριακό λαό και θα εργαστούμε όλοι μαζί και με τα υπόλοιπα κόμματα την επομένη των εκλογών για το καλό της Κύπρου, για την απελευθέρωση το πιο σημαντικό πράγμα και να δημιουργήσουμε τέτοιες προοπτικές για το μέλλον των παιδιών μας".

    Ο κ. Πασχαλίδης ευχαρίστησε την οικογένειά του, τους συνεργάτες του και τους συναγωνιστές στο Κίνημα Σοσιλαδημοκρατών, "για τη βοήθεια, την αγάπη και την κατανόηση που έδειξαν αυτούς τους δύσκολους μήνες της εκλογικής περιόδου".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [04] Εκλογές - Δημοσιογράφοι από κατεχόμενα

    ΚΥΠΕ - 27/05/2001

    Συνολικά 24 δημοσιογράφοι από τα κατεχόμενα πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές σήμερα το πρωί για να καλύψουν την ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές.

    Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι οι δημοσιογράφοι θα καλύψουν την ψηφοφορία σε εκλογικά κέντρα της πρωτεύουσας του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, του Προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών και του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα και θα έρθουν και πάλι στις ελεύθερες περιοχές απόψε για να καλύψουν την καταμέτρηση των ψήφων στο Συνεδριακό Κέντρο.

    Οι δημοσιογράφοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΑ/ΓΠ)

    [05] Εκλογές - Θρησκευτικές ομάδες - Ψηφοφορία

    ΚΥΠΕ - 27/05/2001

    Κανονικά άρχισε από τις επτά το πρωί και η ψηφοφορία για την ανάδειξη αντιπροσώπων στη Βουλή των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών και Αρμενίων.

    Τη θέση του αντιπροσώπου των Μαρωνιτών διεκδικούν τέσσερις υποψήφιοι και των Αρμενίων δύο. Οι Μαρωνίτες εκλογείς ανέρχονται σε 3.164 και οι Αρμένιοι σε 1.825.

    Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων για την εκλογή των αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων θα γίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    Για τη θέση του αντιπροσώπου των Λατίνων στη Βουλή δεν θα γίνουν εκλογές. Ο Μπενίτο Μαντοβάνι, που ήταν ο μόνος που υπέβαλε υποψηφιότητα, έχει ήδη ανακηρυχθεί αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας.

    Οι θρησκευτικές ομάδες ψηφίζουν σήμερα, με βάση του Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και για την ανάδειξη των 56 βουλευτών.

    (ΚΥΠΕ/ΘΘ/ΓΠ)

    [06] Εκλογές - Πρόεδρος ΝΕΟ - Ψήφος

    ΚΥΠΕ - 27/05/2001

    Τη βεβαιότητα ότι οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) θα αποτελέσουν την "ευχάριστη έκπληξη των εκλογών" εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού, αμέσως μετά την κατάθεση της ψήφου του, προσθέτοντας ότι "πολλά είναι το προβλήματα και μακρύς θα είναι ο δρόμος αυτής της νέας Βουλής".

    Εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου Στ΄ στο Ελένειο Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία ο κ. Κουτσού δήλωσε πως οι ΝΕΟ με την είσοδό τους στη Βουλή θα αρχίσουν "δουλειά με διάλογο για μεταρρύθμιση του κράτους και της κοινωνίας, με διάλογο για να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό στη βάση κυρίως του περιεχομένου της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

    Ο κ. Κουτσού ευχαρίστησε τους Κύπριους πολίτες "γιατί άκουσαν τα μηνύματά μας συζήτησαν το πρόγραμμα μας", υποσχόμενος ότι μαζί τους "με διάλογο, συναίνεση και μετριοπάθεια" θα υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

    Ερωτηθείς για τα ποσοστά που αναμένει ότι το κόμμα του θα εξασφαλίσει, είπε ότι "οι προγνώσεις μπορεί να χρειάζονταν σε άλλη ημέρα, σήμερα όμως μιλά ο ίδιος ο λαός και τα αποτελέσματα, θα είναι σε λίγες ώρες γνωστά". Πρόσθεσε ότι η σημερινή ημέρα "ανήκει στους ίδιους τους πολίτες όπου ελεύθερα και δημοκρατικά θα αποφασίσουν ποιοι θα είναι στη νέα Βουλή".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Εκλογές - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ψηφοφορία

    ΚΥΠΕ - 27/05/2001

    "Ο ΔΗΣΥ απόψε θα είναι και πάλι η καθοριστική δύναμη του τόπου" δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο Κέντρο "Β" του Λανιτείου Γυμνασίου στη Λεμεσό, εκφράζοντας παράλληλα "αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού Ελληνισμού".

    Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τη μία εκ των δύο θυγατέρων του, ο κ. Αναστασιάδης, είπε ότι "το όποιον αποτέλεσμα πάντοτε θα είναι σεβαστό γιατί παρακολουθώ να υπάρχει ηρεμία και πολιτισμός και οπωσδήποτε η δημοκρατία λειτουργεί άψογα". Εξέφρασε την ελπίδα "αύριο να επικρατεί η συναντίληψη και η προσπάθεια ώστε η ενταξιακή προοπτική της Κύπρου, χωρίς κανένα πρόβλημα, να ολοκληρωθεί για το καλό ολοκλήρου του κυπριακού λαού".

    "Πριν από την ψηφοφορία έχω προσευχηθεί ο Θεός να φωτίζει πάντα αυτό το λαό προς το καλύτερο", ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι "τα αποτελέσματα της νύκτας θα δώσουν την ελπίδα της προοπτικής, της προκοπής και του μέλλοντος".

    Εξέφρασε απόλυτη αισιοδοξία ότι ο κυπριακός Ελληνισμός "θα τιμήσει τη συνέπεια, τα έργα, την προοπτική και το όραμα, που προδιαγράφεται μέσα από τη συνέπεια και τη μέχρι σήμερα προσφορά", προσθέτοντας ότι "ο ΔΗΣΥ απόψε θα είναι και πάλι η καθοριστική δύναμη του τόπου".

    Σε παρατήρηση ότι ο ΔΗΣΥ υπήρξε πάντοτε καθοριστική δύναμη, ο Πρόεδρος του κόμματος είπε ότι είναι "συνετός" και επιθυμεί να είναι και "μετριόφρων", προσθέτοντας "αυτή είναι η ώρα του λαού και όχι των μεγαλόστομων δηλώσεων".

    Σε ερώτηση κατά πόσο έχει δώσει εντολές προς τα στελέχη του κόμματός του ώστε να κρατήσουν την ίδια συνετή στάση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "δεν χρειάζονται εντολές για να είναι πάντοτε συνετοί όπως ήταν πάντοτε συνετά τα στελέχη μας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] Εκλογές - ΓΓ ΑΚΕΛ - Ψήφος

    ΚΥΠΕ - 27/05/2001

    Τη βεβαιότητα ότι το ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις θα μπορέσει μετά τις εκλογές να υπηρετήσει τον κυπριακό λαό από υψηλότερες επάλξεις, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ασκώντας το πρωί στο Γυμνάσιο Εγκωμης το εκλογικό του δικαίωμα, συνοδεύομενος από τη σύζυγό του και μέλη της οικογένειάς του.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την επιθυμία η θέληση του λαού, όπως εκφραζόταν στις διάφορες μετρήσεις, "να γίνει και αποτέλεσμα της κάλπης". Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα είναι η ετυμηγορία του λαού, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Μιλώντας για την προεκλογική εκστρατεία είπε ότι "δεν χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις που να δημιουργήσουν έντονη αντιπαράθεση και μίσος στον κυπριακό λαό. Υπήρξαν ορισμένα περιστατικά, ας τα αφήσουμε πίσω", πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή ο κυπριακός λαός να δείξει ότι βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο πολιτισμού και όλα να κυλήσουν ομαλά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΑΧΑ/ΓΠ)

    [09] Εκλογές - Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ψήφος

    ΚΥΠΕ - 27/05/2001

    "Ημέρα του λαού", χαρακτήρισε τη σημερινή ψηφοφορία για τη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο Δευτεράς, συνοδεύομενος από τη σύζυγό του, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα.

    "Σήμερα είναι η μέρα της Δημοκρατίας. Οτι ήταν να λεχθεί από δικής μας πλευράς έχει λεχθεί. Σήμερα είναι η ημέρα του λαού, περιμένουμε την ετυμηγορία του λαού", είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Σ' ερώτηση αν είναι αισιόδοξος, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απάντησε "είμαι, έφερα πέντε σίγουρους ψήφους μαζί μου, άρα είμαι, ναι".

    Ερωτηθείς πότε να αναμένεται η πρώτη αντίδραση από μέρους του, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε μετά που θα ανακοινωθούν τα πρώτα παγκύπρια αποτελέσματα.

    Κληθείς να πει αν πιστεύει ότι θα πλησιάσει το ποσοστό του 1996 ή θα το ξεπεράσει, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι προηγούμενες εκλογές έγιναν με άλλα δεδομένα, κάνοντας αναφορά στην "απόσχιση" που υπήρξε από το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Σ΄ ερώτηση αν πιστεύει ότι θα διορθωθεί αυτή η απόκλιση από την ανταπόκριση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε, "είμαι σίγουρος".

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο εκλογικό σώμα λέγοντας ότι ελεύθερα ο λαός με την τίμια ψήφο του θα επιλέξει εκείνους που θεωρεί να είναι πιο κατάλληλοι να αναλάβουν την εντολή του λαού.

    Ερωτηθείς αν είναι πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές αυτή η εκλογική αναμέτρηση, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε "όχι δεν είναι, έχει σχέση με τις εκλογές, αλλά δεν είναι πρόκριμα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΑΧΑ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Εκλογές - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ψήφος

    ΚΥΠΕ - 27/05/2001

    Το Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε, ψήφισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, όπως απεκάλυψε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

    Σε σύντομες δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως δεν προτίθεται να προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του μετά τις σημερινές βουλευτικές εκλογές.

    "Εκτελέσαμε ένα δημοκρατικό καθήκον, το οποίο και ο νόμος επιβάλλει αλλά και η συνείδησή μας λέει ότι πρέπει να ψηφίσουμε ανάλογα με το τι πιστεύουμε," δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος συνοδευόταν από την Πρώτη Κυρία Ειρήνη - Λίλα Κληρίδη και τη θυγατέρα του Καίτη.

    Σε ερώτηση εάν ψήφισε όπως πάντα πράττει το δικό του κόμμα, του οποίου τώρα είναι επίτιμος Πρόεδρος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως "η ψήφος είναι μυστική αλλά ναι, ψήφισα το κόμμα."

    Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο μελετά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε "εγώ δεν το σκέφτομαι" και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Τύπου, πρόσθεσε "εσείς το σκέφτεστε."

    Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο Πρόεδρος είπε ότι ο λαός δεν σκέφτεται τον ανασχηματισμό, εξηγώντας ότι ο Τύπος το σκέφτεται.

    "Ο Τύπος και ο λαός έχουν μεγάλη διαφορά," κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο "Ζ" του Δημοτικού Σχολείου Λυκαβητού, στη Λευκωσία.

    Το Κέντρο είχε κατακλυστεί από νωρίς από εκπροσώπους του Τύπου, ηλεκτρονικού και μη, για την κάλυψη της ψηφοφορίας. Ανάμεσά τους και 24 δημοσιογράφοι από τα κατεχόμενα καθώς και τηλεοπτικό συνεργείο από τη Σουηδία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Εκλογές - Πρόεδρος Βουλής - Ψήφος

    KYΠΕ - 27/05/2001

    Την ελπίδα ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα πάει πολύ καλά στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, τέως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού.

    Ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στο Γυμνάσιο Εγκωμης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί σήμερα γιορτάζει η δημοκρατία, και συμβούλευσε τους νέους βουλευτές να έχουν ως πρώτο θέμα το μέλλον του τόπου και όπως επικρατεί συναίνεση, γιατί η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του στο χώρο του γυμνασίου, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε συγκίνηση που του δίδεται η ευκαιρία να ασκήσει για ακόμη μια φορά το δικαίωμα του ψήφου. "Σήμερα γιορτάζει η δημοκρατία. και είμεθα υπερήφανοι για τη δημοκρατία για την οποία έχουμε. Και πρέπει να την προστατεύσουμε σαν κόρη οφθαλμού. Αυτά είναι τα συναισθήματά μου, και πράγματι με πολλή συγκίνηση θα ασκήσω το δικαίωμα της ψήφου".

    Σε ερώτηση αν έγινε καμιά πρόβλεψη ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει, "θα μάθουμε αργότερα απόψε, ούτε και θα ήταν σωστό να προβλέψω. Ελπίζω να πάνε όλα ομαλά, και αντιλαμβάνομαι πάνε όλα ομαλά".

    Ερωτηθείς ποιες είναι οι προβλέψεις του όσον αφορά το ΔΗΚΟ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "έχω ελπίδες ότι θα πάει πολύ καλά", ενώ σε ερώτηση αν εννοεί καλύτερα από τις προεδρικές του 1998 ή τις βουλευτικές του 1996, ο κ. Κυπριανού είπε ότι μιλούμε για τις βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας ότι δεν μιλά για αριθμούς για να μην παρεξηγηθεί. "Οταν βγουν τα αποτελέσματα, θα τα αξιολογήσουμε. Τώρα λέω απλώς ότι ελπίζω ότι το ΔΗΚΟ θα πάει καλά", είπε.

    Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που το ΔΗΚΟ διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία, ο κ. Κυπριανού απάντησε "πιστεύω ότι έγινε καλή δουλειά".

    Κληθείς από τους δημοσιογράφους μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, να δώσει συμβουλές στους νέους βουλευτές, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "πρώτο θέμα" θα πρέπει να είναι "το μέλλον του τόπου. Πιστεύω ότι μπορώ να δώσω μια συμβουλή βάσει των εμπειριών μου ως Πρόεδρος της Βουλής: Συναίνεση. Η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που η συναίνεση δεν είναι δυνατή. Αλλά κατά κανόνα είναι δυνατή στις επιτροπές και όπου δεν είναι δυνατή στις επιτροπές, μπορεί σε συσκέψεις των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής, να καταλήγουν σε κάποια συναινετική διευθέτηση. Συναίνεση, επομένως".

    Είπε ότι αυτή είναι η Βουλή η οποία θα εισάξει την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η οποία "έχει πάρα πολλή δουλειά να κάνει. Δεν υπάρχει τίποτε το οποίο καθυστερεί, αλλά έχει πάρα πολλή δουλειά να κάνει ακόμα η νέα Βουλή", πρόσθεσε.

    Κληθείς να εκφράσει την άποψή του αν το ΔΗΚΟ θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιο κόμμα για συμμαχίες για την προεδρία της Βουλής, θεωρώντας πολλοί ότι οι συμμαχίες αυτές είναι πρόκριμα και για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κυπριανού απάντησε "όχι, δεν έχω άποψη επί του θέματος, ούτε θα ήθελα να προβώ σε οποιοδήποτε σχόλιο για αυτό το θέμα". Ανέφερε ότι δεν είναι "καθόλου βέβαιος" αν είναι πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές. "Είναι κάτι το οποίο δεν συνδέεται κατ'ανάγκη, και μάλλον στην προκειμένη περίπτωση δεν συνδέεται" αν και σε άλλες περιπτώσεις λειτούργησε, πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι στη νέα Βουλή θα υπάρχουν 26 έδρες κενές, εκείνες των Τ/Κ και κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στους Τ/Κ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "πάντα θα θέλαμε να έρθουν οι νόμιμοι εκπρόσωποι των Τ/Κ να καταλάβουν τις έδρες τους αλλά αυτό προϋποθέτει τερματισμό της κατοχής, προϋποθέτει αποχώρηση των εποίκων, προϋποθέτει λύση σωστή του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τώρα του ευρωπαϊκού κεκτημένου για να μην αναφερθώ και στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ομως, ως θέμα αρχής οι έδρες είναι εκεί".

    Αναφερόμενος στο λόγο που κρατούσε μπαστούνι, ο κ. Κυπριανού είπε "βλέπετε ούτε ποδόσφαιρο έπαιξα, ούτε είναι γηρατειά, να εξηγούμεθα, είναι σπόνδυλος".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΑ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Εκλογές - Πρόεδρος ΕΔΗ - Ψήφος

    KYΠΕ - 27/05/2001

    Τη βεβαιότητα ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) "θα μπούνε στη Βουλή με τις ποδίνες", όπως είπε χαρακτηρικά στην κυπριακή διάλεκτο, εξέφρασε ο Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Βασιλείου, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι στις επόμενες εκλογές θα υπάρχει η ορίζοντια ψηφοφορία.

    Ο κ. Βασιλείου, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Ανδρούλλα, υποψήφια βουλευτή των ΕΔΗ, είπε ότι η νέα Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα αγωνιστεί μέσα από τη νέα Βουλή για την Ευρώπη και τη δημοκρατία.

    "Οι ψηφοφόροι σήμερα θα εκλέξουν τη νέα Βουλή, η οποία θα εγκρίνει τη συμφωνία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση," δήλωσε ο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα αγωνιστεί ώστε αυτές οι εκλογές να είναι οι τελευταίες με το σημερινό σύστημα.

    "Στις επόμενες εκλογές ελπίζουμε ότι θα έχουμε την οριζόντια ψηφοφορία για να μπορούν οι ψηφοφόροι να επιλέξουν τόσο το κόμμα που επιθυμούν όσο και τους υποψήφιους που προτιμούν," είπε.

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ψηφοφόροι θα τιμήσουν το κόμμα του με την ψήφο τους ώστε μέσα στη νέα Βουλή "να μπορέσουμε να αγωνιστούμε για την Ευρώπη, για τη δημοκρατία και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος."

    Σε ερώτηση εάν συνεχίζει να πιστεύει ότι οι ΕΔΗ θα είναι στη νέα Βουλή, ο κ. Βασιλείου απάντησε "μην ανησυχείτε, οι Ενωμένοι Δημοκράτες θα εισέλθουν στη Βουλή, και όπως λέμε θα εισέλθουν με τις ποδίνες."

    Ερωτηθείς για τη σχετική καθυστέρηση κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος εντός του εκλογικού κέντρου, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι ο ψηφοφόρος πρέπει να μελετά σοβαρά όλες τις πιθανότητες και να αποφασίζει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Εκλογές - Εκπρόσωπος Οικολόγων - Ψήφος

    KYΠΕ - 27/05/2001

    Την πεποίθηση ότι "από αύριο το Κίνημα θα είναι ένα από τα Πράσινα κόμματα της Μεσογείου που θα αντιπροσωπεύεται σε Κοινοβούλιο", εξέφρασε ο Εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρού στη Λευκωσία, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

    "Σήμερα είναι η ημέρα της απόφασης του κυρίαρχου λαού", είπε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι "με τη βοήθεια του θεού και τη δύναμη του λαού, πιστεύουμε ότι από αύριο το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα αναλάβει έναν καινούργιο ρόλο, θα είναι στην καινούρια Βουλή".

    Χαρακτηρίζοντας "απίθανη" την περίπτωση οι Οικολόγοι να μην μπουν στην Βουλή, ο κ. Περδίκης είπε ότι "είμαστε σίγουροι, είμαστε αποφασισμένοι, όλα τα μηνύματα είναι θετικά και έχω την πεποίθηση ότι από αύριο το Κίνημα θα είναι ένα από τα Πράσινα κόμματα της Μεσογείου που θα αντιπροσωπεύεται σε Κοινοβούλιο".

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξουν αλλαγές στο οργανωτικό επίπεδο με την ανάδειξη αρχηγού του κόμματος και αξιωματούχων, ο κ. Περδίκης είπε ότι "είναι νωρίς για οποιαδήποτε τέτοια σκέψη".

    "Βρίσκεται μπροστά μας η αντιπροσώπευση στη Βουλή, όταν θα την κατακτήσουμε, που θα την κατακτήσουμε, θα σκεφτούμε και για πολλά πράγματα", πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Εκλογές - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Ψήφος

    KYΠΕ - 27/05/2001

    Το σκηνικό δεν θα διαφοροποιηθεί σε σημείο που να είναι δραματικό, παίζει όμως ρόλο τι είδους μηνύματα θα προκύψουν από τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών για την Ευρώπη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, εκφράζοντας και την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα.

    "Ελπίζω ότι αυτά τα μηνύματα θα είναι ικανοποιητικά", είπε, προσθέτοντας ότι "ότι το ΚΙΣΟΣ αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή στην Ευρώπη γιατί έχουμε περισσότερες δυνατότητες λόγω των στενών διασυνδέσεων που έχουμε με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα".

    Έξω από το εκλογικό κέντρο Α΄ του Γυμνασίου Φανερωμένης, στην παρουσία Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφων αλλά και οπαδών του Κινήματος, ο κ. Λυσσαρίδης, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του, είπε ότι ο όρος "κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι ιστορική και ορόσημο", μπορεί σε αυτές τις εκλογές, να χρησιμοποιηθεί "όχι πλέον τυπικά, αλλά ουσιαστικά".

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο λαός με την ψήφο του, θα δώσει στο ΚΙΣΟΣ την ευκαιρία να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στην ενταξιακή μας πορεία, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "οι κάλπες θα ανοίξουν σε λίγο και το να κάνει κανείς προβλέψεις για ποσοστά το μεσημέρι της ημέρας των εκλογών είναι άσοφο".

    Κληθείς να σχολιάσει αν τα μηνύματα που έλαβε είναι θετικά, είπε ότι αυτά "φαίνονται ικανοποιητικά και δείχνουν ότι το μήνυμα θα είναι καλό", ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν οι οπαδοί της ΕΔΕΚ έχουν προσαρμοστεί με την αλλαγή του ονόματος και θα ψηφίσουν το ΚΙΣΟΣ, είπε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Εκλογές - Ψηφοφορία - Διακοπή

    KYΠΕ - 27/05/2001

    Διακόπηκε το μεσημέρι για μία ώρα η ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές, η οποία θα επαναρχίσει στις 1 μμ.

    Σύμφωνα με το γραφείο του Βοηθού Γενικού Εφορου Εκλογών, η ψηφοφορία συνεχίστηκε ομαλά.

    Μέχρι τις 10.00 το πρωί το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων ήταν:

    Λευκωσία : 20%

    Λεμεσός : 25%

    Αμμόχωστος : 22%

    Λάρνακα : 20,78%

    Πάφος : 25,04%

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΑ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Εκλογές - Υπουργός Εσωτερικών - Ψήφος

    KYΠΕ - 27/05/2001

    Απόλυτη τάξη και ηρεμία παρατηρείται μέχρι στιγμής στα εκλογικά κέντρα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι ο κυπριακός λαός θα συμπεριφερθεί για άλλη μια φορά υπεύθυνα, ενώ εκτίμησε ότι συνολικά θα "κυμανθούμε από πλευράς ποσοστού που θα ψηφίσει γύρω στο 93%".

    Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Γυμνάσιο Εγκωμης, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι μέχρι τις 10 το πρωϊ, το ποσοστό προσέλευσης ψηφοφόρων στη Λάρνακα, Πάφο και Λεμεσό ήταν κατά 5% μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα ποσοστά του 1996.

    "Η Λευκωσία και η Αμμόχωστος παρέμειναν στα ίδια ποσοστά με το 1996", δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Χριστοδούλου, εξηγώντας ότι αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν ουρές. Yπενθύμισε ότι υπάρχουν 60.000 πρόσθετοι νέοι ψηφοφόροι, γεγονός που "δημιουργεί ένα συνωστισμό".

    Μιλώντας για το νέο σύστημα μηχανογράφησης, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι αυτό δοκιμάζεται για πρώτη φορά και πρόσθεσε ότι "κάποια μικροπροβλήματα οφείλονται σε αυτή τη μηχανογράφηση" αλλά, σημείωσε, "είναι προβλήματα τα οποία έχουμε προβλέψει".

    Οσον αφορά συγκρίσεις με το 1996, "υπάρχει μεγάλο ποσοστό πιθανότητας να υπάρξει λάθος", είπε ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος εξήγησε ότι υπάρχει μετακίνηση κάποιων ψηφοφόρων σε άλλα κέντρα σε σχέση με τις εκλογές του 1996 και επίσης υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων που αριθμούν τους 60.000 γεγονός που υπερβαίνει κατά πολύ τα φυσικά πλαίσια λόγω της ψήφου από τα 18 χρόνια που έχει εν τω μεταξύ νομοθετηθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [17] (Κ) Εκλογές - Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Ψηφοφορία

    ΚΥΠΕ - 27/05/2001

    "Από αύριο το ΑΔΗΚ θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις, μέσα από τη Βουλή, μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο για το καλό του κυπριακού λαού και της Κύπρου", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Κέντρο "Δ" του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μέσα Γειτονιάς στη Λεμεσό, προσθέτοντας ότι στόχος του ΑΔΗΚ είναι η είσοδός του στη νέα Βουλή με τρεις βουλευτές.

    Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκλογών, προσθέτοντας ότι "τα μηνύματα, που έχουμε από όλη την Κύπρο είναι μηνύματα νίκης για το ΑΔΗΚ", εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι " οι συμπατριώτες μας θα αποδείξουν απόψε ότι έχουν και πολιτική κρίση και φιλότιμο".

    Κληθείς να προβλέψει τα ποσοστά που θα λάβει το ΑΔΗΚ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι θα πρέπει "να κάνουμε λίγη υπομονή", προσθέτοντας ότι "δεν έχουμε πρόθεση να πούμε μεγάλα λόγια".

    Ανέφερε ότι "η πρόθεση" του κόμματός του είναι να "διαψευστούν οικτρά οι δημοσκοπήσεις" και επανέλαβε ότι στόχος του κόμματός του είναι η είσοδός του στη νέα Βουλή με τρεις βουλευτές, κάτι που "έχουμε επιδιώξει από την αρχή", όπως είπε.

    Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ είπε ότι "η όλη εξέλιξη μέχρι σήμερα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν άψογη τόσο από πλευράς εμπλεκομένων πολιτικών σχηματισμών όσο και από πλευράς υπηρεσιακών παραγόντων".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [18] (Κ) Εκλογές - Ψηφοφορία - Επανέναρξη

    KYΠΕ - 27/05/2001

    Επανήρχισε στις 1 μμ η ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές, η οποία διακόπηκε το μεσημέρι για μία ώρα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η προσέλευση των ψηφοφόρων υπήρξε αρθρόα και η ψηφοφορία διεξήχθη με τάξη και ηρεμία.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικείων Εφόρων Εκλογής, μέχρι τις 12 το μεσημέρι ψήφισαν 55% περίπου των εγγεγραμμένων εκλογέων σε ολόκληρη την Κύπρο.

    Τα ποσοστά ψηφισάντων κατά επαρχία είναι: Λευκωσία : 56%

    Λεμεσός : 58%

    Αμμόχωστος : 53%

    Λάρνακα : 53,90%

    Πάφος : 53,99%

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΑ/ΓΠ)

    [19] (Κ) Εκλογές - Εγκλωβισμένοι - Ψηφοφορία

    KYΠΕ - 27/05/2001

    Στις ελεύθερες περιοχές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ήλθαν σήμερα το πρωϊ αρκετοί εγκλωβισμένοι για τους οποίους λειτουργούν πέντε ειδικά εκλογικά κέντρα, δύο στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄ στη Λευκωσία και από ένα στα γραφεία των επαρχιακών διοικήσεων Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου.

    Σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ εγκλωβισμένοι που ψήφισαν στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄, ανέφεραν ότι σήμερα η ζωή στα κατεχόμενα είναι καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια και ότι οι Τούρκοι τους έχουν μάθει πλέον και δεν τους ενοχλούν.

    Για καθυστέρηση και ταλαιπωρία στη διαδικασία άσκησης του εκλογικού της δικαιώματος μίλησε η Παναγιώτα Κανακά 43 ετών από το κατεχόμενο Λεονάρισο, όπου παραμένει από το 1974, αφού όπως είπε "έχει δύο ώρες που περιμένει μέσα στον ήλιο μέχρι να έρθει η σειρά της".

    Οπως ανέφερε στο Λεονάρισο διαμένουν σήμερα μόλις πέντε εγκλωβισμένοι, οι οποίοι είναι αρκετά ηλικιωμένοι, σημειώνοντας "είναι δύσκολη η ζωή στα κατεχόμενα γιατί δεν έχουμε πού να πάμε και μένουμε συνέχεια στο σπίτι."

    Η κ. Κανακά είπε, επίσης, ότι περνούν καλύτερα σήμερα με τους Τούρκους από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ όπως ανέφερε "δεν ήθελα να φύγω από τον τόπο μου και συνεχίζω να ελπίζω για κάτι το καλύτερο".

    Σε ερώτηση αν έχει αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει, η κ. Κανακά είπε ότι "ξέρω ποιον θα ψηφίσω γιατί είδα τις ομιλίες όλων των πολιτικών μας από την τηλεόραση", προσθέτοντας, ωστόσο, "το μόνο που θέλουμε τώρα που πέρασε η προεκλογική περίοδος είναι να μην τσακώνονται οι πολιτικοί μας για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τον κοινό εχθρό που είναι η Τουρκία..."

    Σε ερώτηση πώς περνά τις ώρες της στα κατεχόμενα η κ. Κανακά ανέφερε ότι ασχολείται με το ράψιμο και φροντίζει τους γέρους του χωριού της, αφού τα χωράφια τους τα χρησιμοποιούν οι Τούρκοι.

    "Ξέρω τι θα ψηφίσω", δήλωσε ο Αναστάσης Πέρτικος, ο οποίος επισκέφθηκε ξανά τις ελεύθερες περιοχές τον περασμένο Μάρτη, "γιατί μας έφεραν φυλάδια στην Αγία Τριάδα, Γιαλλούσας, για να δούμε ποιους θέλουμε να ψηφίσουμε."

    Ο κ. Πέρτικος είπε ότι "περνούμε καλά στα κατεχόμενα", ενώ ερωτηθείς πώς ένιωσε που ήρθε στις ελεύθερες περιοχές, είπε "δεν ικανοποιηθήκαμε που ήρθαμε γιατί θέλουμε επιτέλους να βρεθεί μια λύση."

    Οπως είπε, ήρθε μόνος του να ψηφίσει γιατί η γυναίκα του έμεινε να συντηρεί τα ζώα.

    Ο Παντελής Διδυμητρουθκιού, ο οποίος διαμένει στο Καρπάσι, είπε ότι οι Τούρκοι δεν τους πειράζουν πλέον γιατί τους έχουν μάθει, προσθέτοντας "εμείς έχουμε τον καφενέ μας, τον 'Αχιλλέα' και οι Τούρκοι τον καφενές τους."

    Ο κ. Διδυμητρουθκιού είπε ότι στο Καρπάσι διαμένει με τη γυναίκα του, ενώ έχει δύο παιδιά, τα οποία κατοικούν στις ελεύθερες περιοχές και τον επισκέπτονται συχνά. Ο ίδιος σημείωσε έχει τρία χρόνια να έρθει στις ελεύθερες περιοχές.

    Περνούμε καλά στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Πέτρος Λιασής από την Αγία Τριάδα, σημειώνοντας ότι "ήρθε μόνος του για να ψηφίσει, αφού η γυναίκα του και η θεία του δεν μπορούσαν".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 27 May 2001 - 12:02:06 UTC