Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-05-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλογές - Λευκωσία - Εφορος Εκλογών - Καταμέτρηση
  • [02] Εκλογές - Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δηλώσεις
  • [03] Εκλογές - Πασχαλίδης - Δηλώσεις
  • [04] Εκλογές - Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Δηλώσεις
  • [05] Εκλογές - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις
  • [06] Εκλογές - ΓΓ ΑΚΕΛ - Δηλώσεις
  • [07] Εκλογές - Πρόεδρος ΚΕΑ - Δηλώσεις
  • [08] Εκλογές - ΝΕΟ - Κουτσού - Δηλώσεις
  • [09] Εκλογές - Προδρόμου - Δηλώσεις
  • [10] Εκλογές - Εκπρόσωπος Οικολόγων - Δηλώσεις
  • [11] Εκλογές - Μάρκος Κυπριανού - Δηλώσεις
  • [12] Εκλογές - Αντιγόνη Παπαδοπούλου - Δηλώσεις
  • [13] Υπουργός Γεωργίας - Ευρωπαϊκό Συνέδριο - Λεμεσός
  • [14] "Κίπρις" - Ντε Σότο - Ντενκτάς - Δηλώσεις
  • [15] Εκλογές - Βιογραφικά αρχηγών - Αναστασιάδης
  • [16] Εκλογές - Βιογραφικά αρχηγών - Χριστόφιας
  • [17] Εκλογές - Επαρχία Κερύνειας - Ανακήρυξη ΓΓ ΑΚΕΛ
  • [18] Τ/Κ Τύπος - Βουλευτικές εκλογές
  • [19] Τ/Κ Τύπος - Βόμβα - "Αβρούπα" - Αντιδράσεις
  • [20] Εκλογές - Αργοπορία - Παπαναστασίου
  • [21] Τ/Κ Τύπος - Γκιουρέλ - Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [22] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [23] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

  • [01] (K) Εκλογές - Λευκωσία - Εφορος Εκλογών - Καταμέτρηση

    KYΠΕ - 28/05/2001

    Η καταμέτρηση των ψήφων στο Συνεδριακό Κέντρο συνεχίζεται κανονικά και, όπως δήλωσε ο Εφορος Εκλογής Επαρχίας Λευκωσίας Αργύρης Παπαναστασίου, "παρά το γεγονός ότι έχουν μηχανογραφηθεί περίπου 90 κάλπες, εντούτοις έχει συμπληρωθεί η καταμέτρηση σε πολύ περισσότερες και αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει με πιο γρήγορο ρυθμό να δίδονται τα αποτελέσματα".

    Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι γενικά βρίσκονται μέσα στις προθεσμίες που είχαν θέσει από την αρχή και ότι έχουν ήδη καταμετρηθεί οι μισές περίπου κάλπες και ότι γύρω στις 6:00 με 7:00 το πρωί θα έχουν τα τελικά αποτελέσματα.

    Για την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης, ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι "σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες 212 κάλπες, υπάρχουν κάποια αμφισβητούμενα ψηφοδέλτια, τα οποία βρίσκονται στη Γραμματεία και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σύντομα και να υπάρξει κανονική ροή και στα αποτελέσματα των σταυρών προτίμησης".

    Λίγο μετά τα μεσάνυκτα όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου, θα είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία και για την κατανομή των σταυρών προτίμησης

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [02] (K) Εκλογές - Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δηλώσεις

    KYΠΕ - 28/05/2001

    Ικανοποιημένος γιατί έχουν επιτευχθεί οι δύο στρατηγικοί στόχοι του ΔΗΚΟ και συγκεκριμένα η συσπείρωση του κόμματος και η εξασφάλιση ενός ρυθμιστικού ρόλου στη νέα Βουλή, παρουσιάστηκε ο Πρόεδρός του Τάσσος Παπαδόπουλος, στις πρώτες του δηλώσεις απόψε, ενώπιον οπαδών του ΔΗΚΟ που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του κόμματος και τον χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως οι βουλευτές εκλογές συνδέονται αλλά δεν αποτελούν πρόκριμα για τις προεδρικές, είπε πως όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα οι συνεργασίες είναι όχι μόνο αναγκαίες αλλά και αναπόφευκτες και δήλωσε ότι στόχος του είναι να αποκτήσει το ΔΗΚΟ "ακόμη πιο αποφασιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του τόπου", όπως είπε.

    "Ο κυπριακός λαός ανέδειξε με την ψήφο του το ΔΗΚΟ σε αποφασιστικό ρυθμιστή των εξελίξεων", αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Παπαδόπουλος, διαβεβαιώνοντας όλους ότι "θα ασκήσουμε το ρυθμιστικό ρόλο που μας αναθέσατε με συνέπεια, σύνεση και αποφασιστικότητα. Με κριτήριο το συμφέρον του πολίτη".

    Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν το ΔΗΚΟ με την ψήφο τους και συνεχάρη τους υποψήφιους, τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος γιατί "χάρη στις δικές τους προσπάθειες ξεπεράσαμε την αποσύνθεση και τη μιζέρια των μονοψηφίων ποσοστών του 1998 και πετύχαμε τη μεγαλύτερη συσπείρωση που είχε ποτέ το ΔΗΚΟ", όπως ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι "στα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις μεγάλες αποφάσεις που μας περιμένουν το ΔΗΚΟ θα έχει ρόλο καθοριστικό" και χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως "αφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δίλημμα που θα αντιμετωπίσει το ΔΗΚΟ για το θέμα της προεδρίας της Βουλής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το κόμμα του δεν έχει κανένα δίλημμα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: "Τα διλήμματα είναι για τους άλλους όχι για μας".

    Σε ερώτηση εάν ο ρυθμιστικός αυτός ρόλος ισχύει και για τις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε τη θέση του ότι "οι βουλευτικές εκλογές συνδέονται άμεσα με τις προεδρικές, αλλά δεν είναι πρόκριμα γιατί οι προεδρικές κρίνονται με πολλά άλλα κριτήρια", όπως τις προσωπικότητες, τις συνεργασίες, τα προγράμματα και την ιστορία του κάθε κόμματος.

    Οσον αφορά τα αποτελέσματα που ανέμενε το ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως "περιμέναμε σίγουρα μεγαλύτερα ποσοστά", όμως είπε πως δεν πρέπει κανείς να ξεχνά "από που ξεκινήσαμε", επαναλαμβάνοντας ότι σήμερα το κόμμα του είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Εκλογές - Πασχαλίδης - Δηλώσεις

    KYΠΕ - 28/05/2001

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΑ Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ότι σίγουρα υπάρχει μια πτώση στα ποσοστά του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, με το οποίο κατήλθε ως υποψήφιος, η οποία δεν ήταν αναμενόμενη "και σίγουρα δεν μας βρίσκει ικανοποιημένους και δεν νομίζω ότι είναι ένα πράγμα που προκάλεσε αυτή την πτώση, είναι διάφορα πράγματα τα οποία πρέπει να αναλυθούν, να προβληματίσουν όλους μας και να προχωρήσουμε μπροστά".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η "πόλωση" για την οποία έγινε πολύς λόγος κατά την προεκλογική περίοδο έπαιξε σημαντικό ρόλο σ΄ αυτό, είπε ότι "σίγουρα υπήρξε πόλωση και σίγουρα έφερε αποτελέσματα".

    Σε ερώτηση για το πού έχουν διοχετευτεί τα ποσοστά του κόμματος, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι "από αναλύσεις που έγιναν, τα ποσοστά που έφυγαν από το ΚΙΣΟΣ πήγαν στο ΑΚΕΛ, στους ΝΕΟ και στους Οικολόγους, ωστόσο ήρθαν και κάποιοι ψήφοι στο ΚΙΣΟΣ, γι' αυτό λέμε ότι υπήρξαν και κυκλικές μεταφορές ψήφων".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [04] (K) Εκλογές - Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Δηλώσεις

    KYΠΕ - 28/05/2001

    "Μεγάλη δικαίωση για όλους" και για τον ίδιο προσωπικά, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ) Ντίνος Μιχαηλίδης την ένταξη του κινήματός του στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Σε δήλωσή του απόψε στα γραφεία του κινήματος, ο κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε όλους εκείνους που τίμησαν το ΑΔΗΚ με την ψήφο τους και κάλεσε όλους να εργαστούν για το καλό του τόπου.

    Ευχαρίστησε επίσης "τα στελέχη του κόμματος και όσους εργάστηκαν μαζί μας σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Κυρίως όμως, θέλω να ευχαριστήσω τους 55 υποψηφίους του κόμματός μας, οι οποίοι σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος αυτού του αγώνα. Η νίκη ανήκει σε όλους, ανεξαιρέτως, και όλοι μαζί, θα συνεχίσουμε την ανοδική πορεία του ΑΔΗΚ η οποία θα είναι πιο όμορφη, θα είναι πιο ευχάριστη απ'ότι ήταν ως τώρα", πρόσθεσε.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η "επόμενη ημέρα για το ΑΔΗΚ, δεν είναι ημέρα πανηγυρισμών. Είναι ημέρα ευθύνης και δουλειάς" και διαβεβαίωσε τους πάντες ότι το ΑΔΗΚ θα εργαστεί "μέσα και έξω από τη Βουλή για μια καλύτερη Κύπρο".

    Ο ρόλος μας, είπε, "θα είναι εποικοδομητικός και υπεύθυνος", προσθέτοντας ότι "οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στον κυπριακό λαό θα υλοποιηθούν, ενώ η πόρτα του ΑΔΗΚ θα είναι πάντα ανοικτή σε κάθε πολίτη, και σε κάθε δίκαιο αίτημα."

    Πρόσθεσε ότι είναι στο "χέρι όλων μας, η επόμενη ημέρα για την Κύπρο μας να είναι μια καλύτερη ημέρα, αρκεί όλοι μαζί, σε κλίμα ομοψυχίας, σύνεσης και υπευθυνότητας να δουλέψουμε για το καλό του τόπου μας. Σ' ό,τι μας αφορά, αυτό θα πράξουμε, στον αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη, ασφαλή και αναπτυγμένη, το ΑΔΗΚ δηλώνει παρών".

    Ερωτηθείς από πού πιστεύει το κόμμα του έχει αντλήσει τους περισσότερους ψήφους, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "είναι γνωστό ότι το ΑΔΗΚ, από της ίδρυσής του, τόσο ως χώρος του κέντρου, έχει αντλήσει από το κέντρο και από το χώρο της κεντροδεξιάς."

    Σε παρατήρηση ότι η μόνη έδρα του ΑΔΗΚ είναι από τη Λεμεσό και ότι βουλευτής θα είναι ο ίδιος, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν είναι σε θέση να πει αυτή τη στιγμή. "Σημασία έχει όμως ότι το ΑΔΗΚ μπαίνει στη Βουλή με μία έδρα, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι βουλευτής. Σημασία έχει να εκπροσωπηθεί το ΑΔΗΚ στη Βουλή, και να είστε βέβαιοι ότι αυτό το βουλευτή θα του συμπαρασταθούν όλα τα στελέχη, όλες οι οργανωμένες ομάδες που έχει ήδη καταρτίσει, προκειμένου να ανταποκριθεί στα προγράμματα και στα προβλήματα τα οποία έχει εξαγγείλει," κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Εκλογές - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις

    KYΠΕ - 28/05/2001

    Ως "μια μεγάλη μάχη που διέψευσε δημοσκοπήσεις αλλά και επιβεβαίωσε τον καθοριστικό ρόλο της παράταξης που παραμένει και θα παραμένει καθοριστικός", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης τα προδιαγραφόμενα αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές.

    Ο κ. Αναστασιάδης συνεχάρη το ΑΚΕΛ, γιατί κατόρθωσε "έστω και οριακά" να παρουσιάζεται ως η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου. "Ομως αυτό με κανένα τρόπο δεν δημιουργεί και δεν θα πρέπει να δημιουργήσει καμία αλαζονεία", πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αφού συνεχάρη όλα τα κόμματα, εξέφρασε την ευχή όπως "από αύριο ο τόπος γενικά να μπει σε άλλους ρυθμούς, ρυθμούς που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις μέσα από το διάλογο να επιτυγχάνουμε τις συγκλίσεις, έτσι που να επιτύχουμε την προκοπή της πατρίδας μας, του τόπου μας, πάνω από τις οποιεσδήποτε διαφορές τούτες τις ημέρες (που) ίσως να έχουν αναδειχθεί".

    Ο κ. Αναστασιάδης άφησε ανοικτή την πόρτα συνεργασίας με τις "όμορες δυνάμεις", αλλά και προς τους Νέους Ορίζοντες, με τους οποίους, όπως είπε, "εάν μιλούμε για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης δεν βλέπω ποιες είναι οι διαφορές μας είτε και με τους Νέους Ορίζοντες".

    Είπε, ωστόσο, ότι "υπάρχει μια διάσταση με τους ΝΕΟ, που αφορά το εθνικό μέλλον και την εθνική προοπτική αυτού του τόπου. Εκεί υπάρχει πραγματικά τέτοια διάσταση που δεν θα μπορούσε να λεχθεί ότι τουλάχιστον επ' αυτής της βάσεως υπάρχουν συμπτώσεις θέσεων", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

    Σε δηλώσεις του στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "η νίκη του Δημοκρατικού Συναγερμού γίνεται πιο μεγάλη αν αναλογιστεί κανένας πως από το 1960 είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δεν είχε καμιά ανάμειξη στις εκλογές ώστε να διαμορφώνεται το αποτέλεσμα και με παρεμβάσεις κυβερνητικές".

    "Τα μηνύματα τα έχουμε πάρει και θέλω να σας βεβαιώσω πως αυτό το κόμμα που ψηφίσατε θα προστατεύσει και την αξιοπρέπεια της παράταξης και την αξιοπρέπεια και την περηφάνια του καθενός ξεχωριστά", πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, απευθυνομένος στους συγκεντρωθέντες ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ.

    "Από αύριο αλλάζουμε σελίδα", συνέχισε, "πήραμε τα μηνύματα, θα τα πάρουν και άλλοι και όλοι μαζί πιστεύουμε πως αν βρούμε σωστούς τρόπους συνεργασίας θα υπηρετήσουμε ακόμα πιο πολύ γενικότερα τον κυπριακό λαό και την κοινωνία των πολιτών που μας εμπιστεύεται".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Εκλογές - ΓΓ ΑΚΕΛ - Δηλώσεις

    KΥΠΕ - 28/05/2001

    Υπό τους ήχους σειρήνων και συνθημάτων των οπαδών του ΑΚΕΛ που κατέκλυσαν τα γραφεία του κόμματος στην οδό Εζεκία Παπαϊωάννου στη Λευκωσία και πλαισιωμένος από στελέχη του κόμματος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας απέδωσε την προδιαγραφόμενη νίκη του ΑΚΕΛ -Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στις βουλευτικές εκλογές "στη σοβαρότητα τη νηφαλιότητα και τη συνέπεια του κόμματος σε αρχές" αλλά και στην "ηπιότητα του διάλογου που έχουμε αναπτύξει".

    Ο "κύριος στόχος του ΑΚΕΛ", που ήταν η αύξηση των ποσοστών του κόμματος, "έχει επιτευχθεί", είπε, προσθέτοντας ότι αυτό αυξάνει την ευθύνη του κόμματος "να διεξάγει με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια τον αγώνα για τη λευτεριά της Κύπρου και την επανένωση της πατρίδας μας στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών ψηλού επιπέδου για μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του κυπριακού λαού" που θα ενώσει Ε/Κ και Τ/Κ.

    Ταυτόχρονα, συνέχισε, "θα είναι μια συνεχής πάλη για την υπεράσπιση των κατακτήσεων των εργαζομένων, για την αναχαίτιση και τον τερματισμό τελικά της αντιλαϊκής δεξιάς συντηρητικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνώντες".

    Είπε πως για να γίνει η λαϊκή επιταγή και η αλλαγή πραγματικότητα, "χρειάζεται πολλή δουλειά, ούτως ώστε οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις να βρουν κοινή γλώσσα, κοινά προγράμματα και τελικά κοινό υποψήφιο", σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ "θα εργαστεί με πολλή συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση".

    Ευχαριστώντας τα στελέχη του κόμματος και ολόκληρο τον κυπριακό λαό "για τον πολιτισμένο τρόπο όπου ως πρωταγωνιστής διεξήγαγε αυτή την εκλογική μάχη", είπε ότι "δεν ζητούμε εκδίκηση από κανένα, σεβόμαστε όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις". Εξέφρασε την εκτίμησή του και προς τις ηγεσίες όλων των κομμάτων "γιατί διεξήχθη μια εκλογική εκστρατεία, παρά τα σκαμπανεβάσματα και τις εκτροπές από ορισμένους, σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα".

    Συνεχάρη επίσης τα κόμματα που πρώτη φορά εισέρχονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει "λειτουργία της δημοκρατίας που εμείς τουλάχιστο από της ιδρύσεως της δημοκρατίας υποστηρίξαμε".

    "Το ΑΚΕΛ θα είναι δυνατό στη Βουλή γιατί είναι δυνατό στο λαό" είπε ο κ. Χριστόφιας απευθύνοντας έκκληση στους οπαδούς του κόμματος για πανηγυρισμούς "σε πολιτισμένο κλίμα και χωρίς προκλήσεις και προπάντων συνθήματα ποδοσφαιρικής φύσης δεν έχουν θέση στο ΑΚΕΛ".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Εκλογές - Πρόεδρος ΚΕΑ - Δηλώσεις

    KYΠΕ - 28/05/2001

    Τα συλλογικά όργανα του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) θα εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με το μέλλον του κόμματος ύστερα από ανάλυση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΚΕΑ Αντώνης Πασχαλίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εκλογών, ο κ. Πασχαλίδης, ο οποίος κατήλθε με το ψηφοδέλτιο του ΚΙΣΟΣ, είπε ότι "δεν ήταν τα αναμενόμενα", προσθέτοντας ότι είναι φανερό πως "κάποια μηνύματα και κάποιες θέσεις μας δεν έχουν φτάσει με τέτοιο τρόπο στον κυπριακό λαό ώστε να είναι πειστικές" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "πρέπει αυτά τα αποτελέσματα να αναλυθούν και τα μηνύματα να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη".

    Όπως είπε, το όραμα της σοσιαλδημοκρατίας υπάρχει και "είναι θέμα δικό μας να βρούμε τη σωστή μεθοδολογία και τη σωστή προσέγγιση για να φτάσουν τα μηνύματα με πιο αποτελεσματικό τρόπο".

    Ερωτηθείς για το μέλλον του κόμματός του μετά τις εκλογές, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι "το κάθε πολιτικό κόμμα, αμέσως μετά τις εκλογές πρέπει να αναλύσει αυτά τα αποτελέσματα και να αντιμετωπίσει κάποια πραγματικότητα, έτσι εφόσον μας δοθεί κάποιος χρόνος και αναλύσουμε αυτά τα αποτελέσματα, τα συλλογικά όργανα θα μελετήσουν όλα τα ενδεχόμενα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] (K) Εκλογές - ΝΕΟ - Κουτσού - Δηλώσεις

    KYΠΕ - 28/05/2001

    "Σχεδόν διπλασιάζουμε τη δύναμη του κόμματος, είμαστε μέσα στη Βουλή και υπάρχει η δυνατότητα του δεύτερου βουλευτή εάν η Λευκωσία δώσει ψηλά ποσοστά" δήλωσε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού εξερχόμενος του Συνεδριακού Κέντρου.

    "Ο διπολισμός δεν πέρασε", είπε ο κ. Κουτσού, προσθέτοντας ότι "αυτές οι εκλογές έδειξαν ήδη τις αλλαγές που έρχονται στο πολιτικό σύστημα. Έχουμε μία Βουλή με σύνθεση καινούρια".

    Ο κ. Κουτσού δήλωσε ότι το κόμμα του θα ασκήσει μία ποιοτική αντιπολίτευση και ότι "ξεκαθαρίσαμε τους πυλώνες της πολιτικής μας με τους πολίτες".

    Κληθείς να σχολιάσει απόψεις ότι η επιλογή της Αμμοχώστου θεωρήθηκε από κάποιους ως "καταδίκη" από τον ίδιο της εκλογής του, ο κ. Κουτσού απάντησε ότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος να καρπούται αυτά που όλοι παράγουν.

    "Με αυτή τη λογική διακινδύνευσα την παρουσία στην Αμμόχωστο γιατί είμαι και Αμμοχωστιανός και ήθελα να στείλω τα μηνύματα ότι οι επιλογές δεν πρέπει να είναι οι εύκολες αλλά οι δύσκολες".

    "Η θέση του Προέδρου δεν έχει σχέση με τη βουλευτική έδρα", είπε και πρόσθεσε ότι η υποψηφιότητά του στην Αμμόχωστο ήταν "συνειδητή επιλογή".

    "Δεν θεωρούμε αδιανόητο να εκπροσωπείται στη Βουλή ένα κόμμα από κάποιον άλλο εκτός από τον Πρόεδρο. Οποιον αποφασίσει ο λαός να στείλει στη Βουλή είναι καλοδεχούμενος", είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος των ΝΕΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Εκλογές - Προδρόμου - Δηλώσεις

    KYΠΕ - 28/05/2001

    Για "μεγάλη επιτυχία" του Δημοκρατικού Συναγερμού σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών μίλησε ο Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος μέχρι στιγμής προηγείται σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει ωστόσο ο ΔΗΣΥ να ξεχνά τα μηνύματα που πήρε τις τελευταίες ημέρες από τους ψηφοφόρους του.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι αξιοποιώντας τα μηνύματα αυτά ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να προβεί σε αρκετές αλλαγές εντός του κόμματος που αφορούν μεταξύ άλλων τροποποιήσεις στο Καταστατικό και στη δομή του κόμματος και πρόσθεσε ότι το κόμμα θα μελετήσει αυτά τα θέματα στο σύντομο μέλλον.

    Κληθείς να σχολιάσει το μέχρι στιγμής ποσοστό που λαμβάνει ο ΔΗΣΥ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι το γεγονός ότι υπάρχει μικρή διαφορά από το ποσοστό που έλαβε ο ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές του 1996 "αποτελεί επιτυχία".

    Είπε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο "δεν μειώνει το καλό αποτέλεσμα που έχει απόψε το ΑΚΕΛ που πρέπει να το συγχαρούμε" και πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ ουσιαστικά παραμένει καθοριστική δύναμη στα πολιτικά πράγματα του τόπου.

    Αναφερόμενος στα μηνύματα που, όπως είπε, πήρε ο ΔΗΣΥ τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι "δεν ξεχνάμε ότι πολλοί από τους συναγερμικούς αποφάσισαν την τελευταία στιγμή και όχι τόσο ενθουσιωδώς όσο θα θέλαμε να υποστηρίξουν ΔΗΣΥ. Μένει να υπενθυμίσουμε ότι δεσμευόμαστε με όσα είχαμε διακηρύξει", είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο ΔΗΣΥ "μπορεί να πετύχει ακόμη πολύ περισσότερο".

    Κληθείς να σχολιάσει την "πρωτιά" του μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ΔΗΣΥ σε σταυρούς προτίμησης, είπε ότι αν επαληθευτούν αυτά τα στοιχεία "πρόκειται για μια πολύ τιμητική διάκριση", που τον "χαροποιεί γιατί συνδυάζεται με μια επιτυχία του κόμματος".

    Είπε ωστόσο ότι "από τώρα πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά όχι μόνο για τα τρέχοντα της Βουλής και για τα κομματικά, αλλά έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, όπως το να αλλάξουν πολλά πράγματα μέσα στο ΔΗΣΥ, που πρέπει να αξιοποιήσει τη θέση του, που είναι καθοριστικός παράγοντας".

    Ερωτηθείς για το τι πρέπει να αλλάξει στο ΔΗΣΥ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι μεταξύ άλλων, θα πρέπει να "γίνει αμεσότερη η επαφή του κόμματος με την κοινωνία, να παραμείνουν ανοικτές οι πόρτες διαλόγου" και να γίνουν αλλαγές στο Καταστατικό και τη δομή του κόμματος", προσθέτοντας ότι "θα δούμε τα θέματα αυτά σε λεπτομερή διάλογο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Εκλογές - Εκπρόσωπος Οικολόγων - Δηλώσεις

    KYΠΕ - 28/05/2001

    Την ελπίδα ότι "ο λαός και ο Θεός θα κάνουν τη χάρη στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών να εξασφαλίσει ποσοστό της τάξης του 2%", εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

    Οι Οικολόγοι, είπε, δεν είχαν "τις κατάλληλες συγκυρίες και τα κατάλληλα μέσα και δυνατότητες" να εκφράσουν και να προωθήσουν τις απόψεις τους προς τους πολίτες, "εκτιμήθηκε όμως η προσπάθεια, η καθαρότητα, η τιμιότητα και η αποτελεσματικότητά μας σε πολλά θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε".

    "Έχουμε πάρα πολλές ευθύνες", δήλωσε ο κ. Περδίκης, ευχαριστώντας όλους τους πολίτες "που μας βοήθησαν σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση" αλλά και ζητώντας τους "να παραμένουν μαζί μας, όχι μόνο σαν συμμέτοχοι αλλά και σαν κριτές της περαιτέρω πορείας μας".

    Οι άνθρωποι που υποστήριξαν το Κίνημα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τους, "εκείνη τη βάση, εκείνη τη μαγιά ανθρώπων και οράματος που θα οδηγήσει το Κίνημα σε ψηλότερους στόχους, σε ψηλότερες κατακτήσεις, σε ψηλότερες και πιο δυνατές προσφορές προς τον Κύπριο πολίτη".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Εκλογές - Μάρκος Κυπριανού - Δηλώσεις

    KYΠΕ - 28/05/2001

    "Το εκλογικό αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσπάθειες του κόμματος σε ένα μεγάλο βαθμό" δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος προηγείται σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, αναφέροντας ωστόσο ότι "έγιναν λάθη στρατηγικής", αλλά το ΔΗΚΟ παραμένει "σταθερά η τρίτη πολιτική δύναμη, ο κύριος εκφραστής του ενδιάμεσου χώρου και βασικός ρυθμιστικός παράγοντας μέσα στο Κοινοβούλιο".

    Όπως είπε ο κ. Κυπριανού το ΔΗΚΟ είχε συσπείρωση γύρω στο 80% και το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στα ποσοστά που πήρε το 1996 θεωρείται επιτυχία, όμως, όπως είπε, "έγιναν πολλές μετακινήσεις" και "υπάρχουν αδυναμίες, υπήρξαν διαρροές σε άλλα κόμματα, τις οποίες αναπληρώσαμε, αλλά όχι στον απαραίτητο βαθμό, όπως και κάποια αδυναμία που παρουσιάστηκε στους νέους ψηφοφόρους". Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι "οι ενδείξεις είναι χρήσιμες αφού θα αξιοποιηθούν για μελλοντικές στρατηγικές του κόμματος".

    Κληθείς να αναφέρει πού εντοπίζονται αυτές οι αδυναμίες του ΔΗΚΟ, είπε ότι "γίνανε λάθη στρατηγικής, δεν κινηθήκαμε στους νέους ψηφοφόρους, δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στην επαναφορά των απομακρυσμένων στελεχών, των αποστασιοποιημένων, και υποτιμήσαμε σε ένα μεγάλο βαθμό τις ψήφους που μπορούσαμε να πάρουμε από τις άλλες πολιτικές καταστάσεις".

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι "το ΔΗΚΟ έχει απήχηση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και νομίζω ότι μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο στο μέλλον".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Εκλογές - Αντιγόνη Παπαδοπούλου - Δηλώσεις

    [13]

    ΚΥΠΕ 28/05/2001

    Την αισιοδοξία της για εκλογή της στη νέα Βουλή εξέφρασε νωρίς σήμερα το πρωί, η υποψήφια βουλευτής του ΔΗΚΟ, Δήμαρχος Μόρφου Αντιγόνη Παπαδοπούλου, η οποία μέχρι στιγμής είναι δεύτερη σε σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ στην επαρχία Λευκωσίας, μετά τον Μάρκο Κυπριανού, αναφέροντας ωστόσο ότι ακόμη "έχουμε μακρύ δρόμο" μέχρι τη καταμέτρηση όλων των ψήφων.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Παπαδοπούλου κληθείσα να σχολιάσει τη μείωση των ποσοστών του ΔΗΚΟ σε σύγκριση με τα ποσοστά που έλαβε το 1996 ανέφερε ότι "αυτό πρέπει να απασχολήσει τα συλλογικά όργανα του κόμματος". Είπε ωστόσο ότι "το 15,5% σε παγκύπριο επίπεδο δεν είναι άσχημο". Οπως είπε, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΗΚΟ, το κόμμα θα ελάμβανε ποσοστό 16%.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά κέντρα, που δεν καταμετρήθηκαν και έτσι πιθανόν αυτά τα ποσοστά σε παγκύπρια κλίμακα να διαφοροποιηθούν προς το καλύτερο.

    Είπε ακόμη ότι επιθυμία της δεν είναι να κερδίσει τη βουλευτική έδρα ως άτομο, αλλά να κερδίσει "η περιοχή μας και οι πρόσφυγες και να έχουν οι γυναίκες φωνή στη Βουλή", διαβεβαιώνοντας ότι αν εκλεγεί θα ανταποδώσει τις ψήφους προτίμησης "με πολλές ώρες σκληρής δουλειάς".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ευρωπαϊκό Συνέδριο - Λεμεσός

    ΚΥΠΕ 28/05/2001

    Την έναρξη των εργασιών τετραήμερου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου με θέμα "Αφαλάτωση και Περιβάλλον - Έλλειψη Νερού" θα κηρύξει σήμερα, στις 1000 το πρωί, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Γεωργίας, το Συνέδριο διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αφαλάτωσης, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και άλλους σχετικούς με το νερό Οργανισμούς και θα το παρακολουθήσουν 300 περίπου επιστήμονες από την Ευρώπη, την Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αμερική.

    Το Συνέδριο, που θα διεξαχθεί στη Λεμεσό, θα καλύψει θέματα που σχετίζονται με την τεχνολογία στον τομέα των αφαλατώσεων, το κόστος παραγωγής του αφαλατωμένου νερού και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στο Συνέδριο με την παρουσίαση μελετών, οι οποίες στηρίζονται στην μέχρι σήμερα εμπειρία που αποκτήθηκε στον τομέα των αφαλατώσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΜΑ)

    [15] (Κ) "Κίπρις" - Ντε Σότο - Ντενκτάς - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ 28/05/2001

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ σχεδιάζει την επανέναρξη των συνομιλιών τους προσεχείς μήνες, όπως δήλωσε ο ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό Άλβαρο ντε Σότο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Τ/Κ εφημερίδα "Κίπρις". Παράλληλα, κάλεσε τις δύο πλευρές να μην χάσουν την ευκαιρία αυτή για μια πραγματική πρόοδο για λύση του προβλήματος.

    Από την πλευρά του, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε "έκπληξη" την πρόθεση αυτή και δήλωσε ότι ήταν "άκαιρη", προσθέτοντας ότι "οι Τ/Κ θα ήθελαν από τον κ. ντε Σότο να ανακοινώσει θαρραλέα ότι το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να επιλυθεί αν όλοι οι ενδιαφερόμενοι δεν προβούν σε νέα εκτίμηση της κατάστασης".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ντενκτάς επανέλαβε τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του για τη δήθεν "κυριαρχία" του κατοχικού καθεστώτος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΝ/ΜΑ)

    [16] (Κ) Εκλογές - Βιογραφικά αρχηγών - Αναστασιάδης

    ΚΥΠΕ 28/05/2001

    [17] Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης γεννήθηκε στις

    27.9.1946 στο Πέρα Πεδί. Σπούδασε Νομικά και είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, με

    έδρα τη Λεμεσό. Είναι νυμφευμένος με την Αντρη Μουστακούδη και έχουν δύο κόρες. Είναι ιδρυτικό μέλος του ΔΗΣΥ και της νεολαίας του κόμματος. Υπήρξε ο πρώτος επαρχιακός γραμματέας στη Λεμεσό μέχρι το 1985, όταν αναδείχτηκε αντιπρόεδρος και το 1987 πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ. Το 1990 εξελέγη α΄ αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και το 1997 εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, σε διαδοχή του Γιαννάκη Μάτση. Βουλευτής εξελέγη για πρώτη φορά το 1981 και επανεξελέγη το 1985, 1991 και 1996. Από το Μάιο του 1996 ήταν αναπληρωτής πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    (ΚΥΠΕ/ΘΘ)

    [18] (Κ) Εκλογές - Βιογραφικά αρχηγών - Χριστόφιας

    ΚΥΠΕ 28/05/2001

    [19] Ο Γενικός Γραμματέας του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ) Δημήτρης

    Χριστόφιας γεννήθηκε στις 29.8.1946 στο Κάτω Δίκωμο. Σπούδασε Ιστορία. Είναι

    νυμφευμένος με την Ελση Χηράτου και έχουν δύο κόρες και ένα γιο. Εγινε μέλος του ΑΚΕΛ το 1964, καθώς επίσης της ΠΕΟ και της ΕΔΟΝ. Το 1974 προσελήφθη ως έμμισθος στην ΕΔΟΝ και εξελέγη κεντρικός οργανωτικός γραμματέας της, ενώ το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της οργάνωσης. Διετέλεσε μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ (1976), αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ (1978) και τακτικό μέλος από το 1982. Από το 1986 συμμετέχει στο Πολιτικό Γραφείο. Το 1988 εξελέγη Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ σε διαδοχή του εκλιπόντος Εζεκία Παπαϊωάννου, θέση στην οποία επανεξελέγη τρεις φορές. Το 1991 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής του ΑΚΕΛ και επανεξελέγη το 1996.

    (ΚΥΠΕ/ΘΘ)

    [20] (K) Εκλογές - Επαρχία Κερύνειας - Ανακήρυξη ΓΓ ΑΚΕΛ

    ΚΥΠΕ 28/05/2001

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανακηρύχθηκε σήμερα βουλευτής του κόμματός του στην Επαρχία Κερύνειας, από τον Ανδρέα Ασσιώτη, Εφορο Εκλογής Μελών της Βουλής της εκλογικής περιφέρειας της κατεχόμενης αυτής πόλης.

    Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου έγινε η ανακήρυξή του, ο κ. Χριστόφιας υποσχέθηκε ότι θα αναλώσει όλες του τις δυνάμεις, ώστε "να δικαιωθεί η Κερύνεια και μέσα από τη δικαίωση της Κερύνειας να δικαιωθεί η Κύπρος", καθώς και ο απλός άνθρωπος, και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής.

    Είπε, επίσης, ότι "εάν θα δικαιωθεί κάποια στιγμή η Κύπρος, πρέπει να δικαιωθεί και μέσω της δικαίωσης της Κερύνειας, αλλιώτικα θα συνεχίσουμε να καθόμαστε σε θεμέλια κάτω από τα οποία θα είναι βραδυφλεγής βόμβα και είναι αδικία αυτό για ολόκληρο τον κυπριακό λαό".

    Κληθείς να δώσει μιαν εκτίμηση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "δικαιώνεται το ΑΚΕΛ, δικαιώνονται οι εκτιμήσεις μας, οι στόχοι που έχουμε θέσει υλοποιούνται και ασφαλώς είμαι απόλυτα ικανοποιημένος".

    Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή διεκδίκηση της προεδρίας της Βουλής από τον ίδιο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι είναι "ανοικτό" το θέμα αυτό, προσθέτοντας ότι "θα ζυγίσουμε όλα τα ζητήματα".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, συμφώνησαν ότι "θα πρέπει να εργαστούμε στα πλαίσια της λογικής και της συναίνεσης, με την αντιπαράθεση απόψεων και επιχειρημάτων, διότι καιγόμαστε στο ίδιο καζάνι".

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τους Κερυνειώτες για την ψήφο τους, το κόμμα του, τους συναδέλφους του, καθώς και την οικογένειά του για την υποστήριξή τους σε όλες τις πτυχές της ζωής του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [21] (Κ) Τ/Κ Τύπος - Βουλευτικές εκλογές

    ΚΥΠΕ 28/05/2001

    Ειδησεογραφικά αναφέρονται στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές όλες οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

    Συγκεκριμένα η "Κίπρις" έχει ως κύριο τίτλο "Τα μυαλά τους στις εκλογές. Η σκέψη τους στην Κερύνεια", η "Βαταν" στο κύριο τίτλο της γράφει "Η νότια Κύπρος στις κάλπες", η "Κίπρισλι" γράφει "Με μικρή διαφορά προηγείται το ΑΚΕΛ" και η "Χαλκίν Σεσί" αναφέρει "Πρώτο κόμμα στο νότο, το ΑΚΕΛ. Με μικρή διαφορά ακολουθεί ο ΔΗΣΥ".

    Συνολικά 24 δημοσιογράφοι από τα κατεχόμενα πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές για να καλύψουν την ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΝ/ΜΑ)

    [22] (Κ) Τ/Κ Τύπος - Βόμβα - "Αβρούπα" - Αντιδράσεις

    ΚΥΠΕ 28/05/2001

    Συνεχίζονται στα κατεχόμενα οι αντιδράσεις για την έκρηξη βόμβας στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας "Αβρούπα".

    Οπως γράφει σήμερα ο Τ/κ Τύπος, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου με επιστολή του προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τον καλεί να διερευνήσει με σοβαρότητα το επεισόδιο και να οδηγήσει τους δράστες ενώπιον της λεγόμενης "δικαιοσύνης".

    Την έκρηξη καταδίκασε και ο Σύνδεσμος Σύγχρονων Δημοσιογράφων Τουρκίας, ο οποίος καλεί την Τ/Κ ηγεσία να ενεργήσει κατάλληλα, έτσι ώστε και η έκρηξη αυτή να μην συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ανεξιχνίαστων εγκλημάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΝ/ΜΑ)

    [23] (Κ) Εκλογές - Αργοπορία - Παπαναστασίου

    ΚΥΠΕ 28/05/2001

    Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την επαρχία Λευκωσίας οφείλεται στο μεγάλο όγκο εργασίας που υπήρχε λόγω των πολλών ψήφων που έπρεπε να καταμετρηθούν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εφορος Εκλογής Λευκωσίας Αργύρης Παπαναστασίου, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η γραμματεία, η οποία έχει ενισχυθεί με πρόσθετο προσωπικό, δουλεύει για έλεγχο των αποτελεσμάτων.

    "Δεν θα προχωρήσω σε βιαστικές ενέργειες απλώς και μόνο για να ανακηρύξω τους βουλευτές και να πω ότι έκαμα τη δουλειά μου. Προσπάθεια είναι να γίνει ο σωστός έλεγχος και η σωστή διαδικασία και να μην δημιουργηθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες όσον αφορά τον έλεγχο των αποτελεσμάτων", είπε ο κ. Παπαναστασίου.

    Επεσήμανε ακόμη πως η Λευκωσία έχει τόσους ψήφους όσους έχουν όλες οι άλλες επαρχίες μαζί περίπου "και χρειάζεται προσοχή, χρειάζεται να φροντίσω ούτως ώστε να είμαστε απόλυτα εντάξει".

    "Η γραμματεία δουλεύει και έχει ενισχυθεί με πάρα πολύ κόσμο και πιστεύω ότι όσο το δυνατό πιο σύντομα θα είμαστε έτοιμοι", είπε ο κ. Παπαναστασίου.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι χάθηκαν κάποια αποτελέσματα, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι δεν χάθηκε τίποτε και πως "όλα βαίνουν ομαλώς, απλώς κάπως καθυστερημένα".

    Παρατήρησε ακόμη ότι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις η μηχανογράφηση γινόταν στο χώρο του Συνεδριακού, ενώ τώρα στο Υπουργείο Εσωτερικών, οπόταν έπρεπε να στέλλονται τα αποτελέσματα με φαξ, κάτι που συνέτεινε στην αργοπορία αυτή.

    Ερωτηθείς αν ήταν λανθασμένη η επιλογή να γίνει η μηχανογράφηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε "ουδέν σχόλιο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [24] (Κ) Τ/Κ Τύπος - Γκιουρέλ - Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 28/05/2001

    Ο Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι "σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση εντάξει την Ε/Κ 'πλευρά'", κατά την έκφρασή του, "θα έχει επίσημα αποδεχθεί τον διαμελισμό της Κύπρου", επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την απειλή ότι σε μια τέτοια περίπτωση "η Τουρκία θα αντιδράσει χωρίς όρια".

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο κ. Γκιουρέλ δήλωσε ότι στις επαφές με τους Αμερικανούς και με άλλα κράτη υποβάλλεται στους Τούρκους το ερώτημα πώς θα ενεργήσει η Αγκυρα αν η ΕΕ αποδεχθεί την ένταξη της Κύπρου, και, κατά τον ίδιο, η απάντηση τους είναι μία και μοναδική, ότι "δεν υπάρχουν όρια στις επιλογές της Τουρκίας και θα οδηγήσει την κατάσταση όσο πάει".

    Εξάλλου, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι "οι Τ/Κ ουδέποτε στο παρελθόν βρέθηκαν υπό καθεστώς μειονότητας κάτι το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί και στο μέλλον".

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι "για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να εγκαταλειφθούν παρόμοιοι στόχοι και να υιοθετηθεί η ισότιμη", δήθεν "κυριαρχία Ε/Κ και Τ/Κ".

    Η ανακοίνωση αυτή απαντούσε σε πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Ελλάδας και της Κύπρου για την Τ/κ μειονότητα.

    Από την άλλη, ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Λονδίνο Korkmar Haktmir επέκρινε δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ, οι οποίες αφορούσαν τους Τ/Κ.

    Ο κ. Haktmir ισχυρίστηκε πως ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "στους Τ/Κ αρμόζουν δικαιώματα μειονότητας", όπως γράφουν οι Τ/κ εφημερίδες, και σε αυτό ο Τούρκος πρέσβης απάντησε πως το ψευδοκράτος είναι μια "πραγματικότητα", δήθεν, και θα συνεχίσει να υπάρχει με την συμβολή της "μητέρας πατρίδας, Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΝ/ΜΑ)

    [25] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    KYΠΕ - 28/05/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/05/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7280          1,7383
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,4856          1,4945
    Λίρα Αγγλίας                     1,0469          1,0531
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   588,8200        592,3300
    Εσκούδος Πορτογαλίας             346,4329        348,4979
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3609          1,3690
    Λιρέττα Iταλίας                3.345,8746      3.365,8181
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3797          3,3998
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2742         10,3355
    Πεσέτα Ισπανίας                  287,5150        289,2288
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,7778         23,9195
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8080          3,8307
    Φράγκο Βελγίου                    69,7073         70,1228
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3349         11,4025
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,7073         70,1228
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [26] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    KYΠΕ - 28/05/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 28/05/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               179,7961        181,2344
          Δολ. Αυστραλίας              2,8484          2,8711
          Δολ. Καναδά                  2,2901          2,3084
          Κορώνες Δανίας              12,8782         12,9812
          Κορώνες Νορβηγίας           13,6691         13,7784
          Κορώνες Σουηδίας            15,6600         15,7850
          Φράγκα Eλβετίας              2,6375          2,6586
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 28 May 2001 - 12:02:06 UTC