Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΙΣΟΣ - Παραίτηση μελών Πολιτικού Γραφείου
  • [02] ΑΜΚΕ - 8 Χρυσά - 5 Αργυρά - 3 Χάλκινα η Κύπρος
  • [03] Ράλλι Κύπρος 2001
  • [04] Κατεχόμενα - Ινάλ Μπατού - Τσεχοσλοβακία
  • [05] Εκπρόσωπος - Εκθεση ΗΕ
  • [06] Κατεχόμενα - Ψευδοκυβέρνηση
  • [07] Εκπρόσωπος - Επίσκεψη αξιωματούχων ΕΕ
  • [08] Εκπρόσωπος - Τ/Κ ηγέτης - ΕΕ
  • [09] Τανσού Τσιλέρ - Κυπριακό
  • [10] Γενικός Εισαγγελέας Ιρλανδίας - Επίσημη επίσκεψη
  • [11] Ίδρυση Πολωνο-Κυπριακού Συνδέσμου Φιλίας
  • [12] ΑΚΕΛ - ΚΙΣΟΣ - Προεδρία Βουλής - Υποψηφιότητα
  • [13] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [14] Αναστασιάδης - Σουηδία-ΕΛΚ-ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής
  • [15] Μιχάλης Σταυρινός - Ύπατος Αρμοστής στην Τανζανία
  • [16] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

  • [01] ΚΙΣΟΣ - Παραίτηση μελών Πολιτικού Γραφείου

    ΚΥΠΕ - 31/05/2001

    Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) θα θέσουν τις παραιτήσεις τους ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Πολιτικό Γραφείο του ΚΙΣΟΣ ύστερα από μαραθώνια συνεδρία, κατά την οποία εξετάστηκαν οι λόγοι της συρρίκνωσης του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [02] ΑΜΚΕ - 8 Χρυσά - 5 Αργυρά - 3 Χάλκινα η Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 31/05/2001

    Οκτώ χρυσά 5 αργυρά και 3 χάλκινα μετάλλια κατέκτησε η Κύπρος κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης, που διεξάγονται στο Σαν Μαρίνο.

    Ο στίβος είχε την μερίδα του λέοντος στην κατάκτηση των μεταλλίων με 5 χρυσά, 3 αργυρά και 1 χάλκινο μετάλλιο.

    Τα χρυσά μετάλλια στο στίβο κατέκτησαν ο Αννινος Μαρκουλλίδης στα 100 μέτρα με νέα επίδοση αγώνων 10.23, ο Γεώργιος Αρέστη στη δισκοβολία με βολή 48 μέτρα και 46 εκ., ο Σ. Στασής στα 3000μ. στιπλ με επίδοση 6.54.26, ο Στ. Καψάλης στο τριπλούν με 15.99μ. και η Ιουλία Φαρμακά με 1.85 στο ύψος (νέα ατομική επίδοση).

    Τα αργυρά κέρδισαν ο Γιώργος Αρέστη με 15.71 μ. στη σφαιροβολία, ο Στ. Πέτρου στο τριπλούν με 15.31 μ. και η Μ. Προεστού στο ύψος με 1.73 μ. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Θεσαλλία Όθωνος στα 100 μ. με 12.16.

    [03] Στην κολύμβηση η Μαρία Παπαδοπούλου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ.

    πεταλούδα με 1.04.20, το αργυρό η Ναταλία Ρουμπίνα με 1.04.72 και το χάλκινο η

    Νίκη Στυλιανού με 59.19.

    [04] Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Εθνική Γυναικών στην σκυταλοδρομία 4 επί 200 ελεύθερο

    με επίδοση 8.40.56 και αργυρό η Εθνική Ανδρών στά 4 επί 200 ελεύθερο με 7.52.69.

    Στο αεροβόλο τυφέκιο η Φανή Θεοφάνους κατέκτησε το χρυσό στα 10 μέτρα με 486.4 βαθμούς και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου το χάλκινο στα 100 μέτρα με 675.6 βαθμούς.

    Με τη συμπλήρωση της δεύτερης ημέρας η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 9 χρυσά, 8 αργυρά και 4 χάλκινα. Πρώτη είναι η Ισλανδία με 13 - 6 - 10 μετάλλια.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [05] Ράλλι Κύπρος 2001

    ΚΥΠΕ - 31/05/2001

    Αρχίζει στις 4.30 σήμερα το απόγευμα στο χώρο επίχωσης στη Λεμεσό ο τεχνικός έλεγχος των αυτοκινήτων που ανήκουν στις εργοστασιακές ομάδες που θα διαγωνιστούν στο Ράλλι Κύπρος 2001. Τα υπόλοιπα αυτοκίνητα θα παρουσιαστούν στο Κυβερνητικό Σταθμό Ελέγχου στα Πολεμίδια.

    Ενόψει της έναρξης του τριήμερου ράλλι αύριο το πρωί, η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (ΔΟΑ) δίνει στις 3.30 το απόγευμα δημοσιογραφική διάσκεψη στο ξενοδοχείο Mediterranean στη Λεμεσό.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Κατεχόμενα - Ινάλ Μπατού - Τσεχοσλοβακία

    ΚΥΠΕ 31/05/2001

    "Το Κυπριακό δεν ομοιάζει με τίποτα με το Τσεχικό" δήλωσε ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στη Τσεχοσλοβακία Ινάλ Μπατού, αναφερόμενος στη δήλωση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι η Τσεχοσλοβακία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για επίλυση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "ούτε και η λύση αυτή είναι σύμφωνη με τη μέχρι σήμερα επίσημη πολιτική της Τουρκίας στο πρόβλημα".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΗΕ

    ΚΥΠΕ 31/05/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την ελληνική, κινείται ώστε να προωθήσει τις πολιτικές θέσεις της ενόψει της έκδοσης της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    "Είναι μόνιμη προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να επαναφέρει καταστάσεις παρόμοιες με την προσθήκη (addendum) και προς αυτήν την κατεύθυνση αποστέλλονται επιστολές και γίνονται και άλλες κινήσεις από την τουρκική διπλωματία," είπε ο Εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για επιστολή του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην οποία καλεί τον κ. Ανάν να περιλάβει προσθήκη στην έκθεσή του, που αναμένεται να εκδοθεί εντός των προσεχών λίγων ημερών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Κατεχόμενα - Ψευδοκυβέρνηση

    ΚΥΠΕ 31/05/2001

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" αφιερώνει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στις ζημώσεις για σχηματισμό νέας ψευδοκυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των κομμάτων Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικού.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το "πρωτόκολλο συνεργασίας" των δύο κομμάτων είναι έτοιμο και αυτό που απομένει είναι η κατανομή των λεγόμενων υπουργείων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη αξιωματούχων ΕΕ

    ΚΥΠΕ 31/05/2001

    Οι επαφές ανώτερων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο εντάσσονται στα πλαίσια των συνεχών και τακτικών συναντήσεων που έχουν με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου αναφορικά με την εδώ επίσκεψη δύο ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ.

    "Η επίσκεψη είναι στα πλαίσια των τακτικών και συνεχών επαφών που γίνονται μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανασκόπηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου," είπε ο Εκπρόσωπος, ερωτηθείς για το σκοπό της εδώ παρουσίας του Μάικλ Λι, ανώτερου αξιωματούχου της Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση της ΕΕ και του Λεόπολντ Μάουρερ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ ηγέτης - ΕΕ

    ΚΥΠΕ 31/05/2001

    Η κυβέρνηση εξετάζει δημοσιεύματα του Τ/κ Τύπου που φέρουν τον κατοχικό ηγέτη να έχει προσκληθεί στην κοινή σύνοδο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    "Εχω υπόψη μου δημοσίευμα Τ/κ εφημερίδας για αυτό το θέμα, αλλά δεν υπάρχει καμιά άλλη πληροφορία για κάτι τέτοιο και το δημοσίευμα διερευνάται για να εξακριβωθεί κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα," είπε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Τανσού Τσιλέρ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 31/05/2001

    "Το Κυπριακό, ως εθνική πολιτική, θα πρέπει να συζητηθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση", δήλωσε η αρχηγός του Κόμματος Ορθού Δρόμου της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, η κ. Τσιλέρ, πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας, είπε ότι "η Βουλή δεν είναι πλήρως ενημερωμένη για την επί του Κυπριακού πολιτική."

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας Ιρλανδίας - Επίσημη επίσκεψη

    ΚΥΠΕ 31/05/2001

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Ιουνίου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Michael McDowell, με πρόσκληση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. McDowell θα έχει επίσημες συνομιλίες την ημέρα της άφιξης του με τον Κύπριο ομόλογό του Αλέκο Μαρκίδη, καθώς και συναντήσεις με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκο Κόση και Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Ίδρυση Πολωνο-Κυπριακού Συνδέσμου Φιλίας

    ΚΥΠΕ 31/05/2001

    Η ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ του κυπριακού και του πολωνικού λαού είναι ο σκοπός και ο στόχος της χθεσινής ίδρυσης του Πολωνο- Κυπριακού Συνδέσμου Φιλίας στη Βαρσοβία.

    Ο Πολωνο-Κυπριακός Σύνδεσμος Φιλίας στοχεύει μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων, σεμιναρίων και άλλων δραστηριοτήτων, την πληροφόρηση της πολωνικής και της κυπριακής κοινωνίας για την ιστορία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τα κοινωνικο-οικονομικά επιτεύγματα των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [14] (Κ) ΑΚΕΛ - ΚΙΣΟΣ - Προεδρία Βουλής - Υποψηφιότητα

    ΚΥΠΕ 28/05/2001

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσο Λυσσαρίδη είχε σήμερα το μέλος της Κεντρικής Γραμματείας (ΚΓ) του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου, στο πλάισιο της επιδιωκόμενης συνεργασίας με άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για τη θέση του νέου Προέδρου της Βουλής.

    Οπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Χρίστου αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Λυσσαρίδη, ο οποίος "τον πληροφόρησε ότι το όλο θέμα της Προεδρίας της Βουλής θα απασχολήσει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος εντός της εβδομάδος".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ 28/05/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 31/05/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7286          1,7389
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,4672          1,4760
    Λίρα Αγγλίας                     1,0351          1,0413
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   589,0200        592,5300
    Εσκούδος Πορτογαλίας             346,5532        348,6181
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3614          1,3695
    Λιρέττα Iταλίας                3.347,0363      3.366,9799
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3808          3,4010
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2778         10,3390
    Πεσέτα Ισπανίας                  287,6148        289,3286
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,7861         23,9278
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8093          3,8320
    Φράγκο Βελγίου                    69,7316         70,1471
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3389         11,4064
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,7316         70,1471
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Αναστασιάδης - Σουηδία-ΕΛΚ-ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής

    ΚΥΠΕ 31/05/2001

    Στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας θα μεταβεί ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης για να παραστεί, κατόπιν πρόσκλησης, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 μέχρι τις 15 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, η συνεδρία του ΕΛΚ θα προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής των 15 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), η οποία θα γίνει στην ίδια πόλη, από τις 15 μέχρι τις 17 Ιουνίου και θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική μιας και αναμένεται να καθορίσει την ημερομηνία λήξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των υποψηφίων χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [17] (Κ) Μιχάλης Σταυρινός - Ύπατος Αρμοστής στην Τανζανία

    ΚΥΠΕ - 31/05/2001

    "Η Τανζανία υποστηρίζει απόλυτα λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και το διεθνές δίκαιο και με τρόπο που η Κύπρος να παραμείνει ενιαία, ενωμένη και ελεύθερη", ανέφερε ο Πρόεδρος της χώρας Benjamin W. Mkapa στο νέο Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου στην Τανζανία Μιχάλη Σταυρινό, μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Τανζανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στις μακρόχρονες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τανζανίας οι οποίες ανάγονται από την εποχή της Προεδρίας των Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του κ. Νιερέρε και διαβεβαίωσε τον κ. Σταυρινό για τη δεδομένη και συνεχή υποστήριξη της Τανζανίας στο Κυπριακό σε κάθε διεθνές βήμα.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [18] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 31/05/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 31/05/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               174,3320        175,7266
          Δολ. Αυστραλίας              2,8844          2,9074
          Δολ. Καναδά                  2,2656          2,2837
          Κορώνες Δανίας              12,8704         12,9733
          Κορώνες Νορβηγίας           13,6852         13,7946
          Κορώνες Σουηδίας            15,7670         15,8930
          Φράγκα Eλβετίας              2,6264          2,6474
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 31 May 2001 - 12:02:04 UTC