Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-06-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [02] Υπουργός Αμυνας - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [03] Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Σχολή Ικάρων
  • [04] ΕΕ - Απασχόληση - Υποψήφιες χώρες
  • [05] Ράλλι Κύπρος - Τρίτη Ειδική Διαδρομή - Ακύρωση - Πυρκαγιά
  • [06] Κατεχόμενα - Παράνομη επίσκεψη Γιλμάζ - Δηλώσεις
  • [07] Κατεχόμενα - Παράνομη επίσκεψη Γιλμάζ
  • [08] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επιστολή - Πρόεδρος Βουλής
  • [09] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Προεδρία Βουλής
  • [10] Ράλλι Κύπρος - Τερματισμός - Πρώτη μέρα
  • [11] Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια

  • [01] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    ΚΥΠΕ 1/6/2001

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τραπεζικούς τίτλους, που έκανε την εμφάνισή του μετά το πρώτο ημίωρο της σημερινής πρώτης χρηματιστηριακής συνάντησης του μήνα Ιούνη, οδήγησε την αγορά σε άνοδο της τάξης του 1,3%. Ελαφρά μείωση σημείωσε η αξία των συναλλαγών, καθώς ανήλθε στα 11,1 εκατομμύρια λίρες, ενώ σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 3,2% παρουσίασε η αγορά σε σχέση με την τιμή της την περασμένη Παρασκευή.

    Ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας των τραπεζικών τίτλων σήμερα, ο Δείκτης FTSE20 κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 1,57%, κλείνοντας στις 772, 44 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αφιξη - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 31/5/2001

    "Από πλευράς Τουρκίας καταβάλλεται μια συνεχής προσπάθεια, έτσι ώστε, στο βαθμό που μπορεί, να επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου" δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, επισημαίνοντας ότι "μέσα στα πλαίσια αυτά, δεν είναι άσχετη" η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, ούτε "οι δηλώσεις που έχουμε κατά καιρούς από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων, όπως του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ".

    Ο κ. Χάσικος μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του στην Κύπρο από την Ελλάδα, όπου παρακολούθησε εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ελληνικού Στρατού που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Ξάνθης με τη συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΔΝ/ΡΑΓ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Σχολή Ικάρων

    ΚΥΠΕ - 1/6/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε σήμερα το Διοικητή και αντιπροσωπεία αξιωματικών και σπουδαστών της Σχολής Ικάρων, οι οποίοι του επέδωσαν αναμνηστική πλακέτα και χιτώνιο της Σχολής τους.

    Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι πολλές αυτοκρατορίες πέρασαν από την Κύπρο, οι οποίες δεν υπάρχουν πλέον, και επεσήμανε ωστόσο ότι "εμείς υπάρχουμε εδώ και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε στο διηνεκές γιατί η Κύπρος είναι βαμμένη με το αίμα των ηρώων της και γιατί φυλάγει τις Θερμοπύλες του ελληνισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) ΕΕ - Απασχόληση - Υποψήφιες χώρες

    ΚΥΠΕ - 1/6/2001

    Το ποσοστό απασχόλησης στην Κύπρο δεν είναι μόνο το υψηλότερο μεταξύ των υποψηφίων για ένταξη χωρών, αλλά είναι μεγαλύτερο και από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Η διαπίστωση αυτή, που επιβεβαιώνει το υψηλό οικονομικό επίπεδο της Κύπρου και την πολύ χαμηλή σε σχέση με τις άλλες χώρες ανεργία, προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Επιτροπής, που αφορούν την Ανοιξη του 2000.

    (KYΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Τρίτη Ειδική Διαδρομή - Ακύρωση - Πυρκαγιά

    ΚΥΠΕ - 1/6/2001

    Φωτιά ξέσπασε κατά μήκος της τρίτης ειδικής διαδρομής Σίμου - Σταυρός με αποτέλεσμα όσα αυτοκίνητα δεν είχαν ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη διαδρομή να αλλάξουν πορεία και να συνεχίζουν στην τέταρτη ειδική διαδρομή Σελλάδι Σταχτού - Παναγιά.

    Συνολικά 27 αυτοκίνητα ολοκλήρωσαν την τρίτη ειδική διαδρομή, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε παρακείμενο δάσος και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα άλλαξαν πορεία, ενώ η συγκεκριμένη ειδική διαδρομή ακυρώθηκε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΔΝ/ΡΑΓ)

    [06] (K) Κατεχόμενα - Παράνομη επίσκεψη Γιλμάζ - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 1/6/2001

    Τις πάγιες απαράδεκτες τοποθετήσεις περί δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο προέβαλε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρχηγός του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ κατά την άφιξή του στα κατεχόμενα στη σύντομη παράνομη επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα.

    Σε σύντομες δηλώσεις του, ο κ. Γιλμάζ είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των Τ/Κ και κάλεσε την Ελλάδα να συμβάλει και αυτή όπως πράττει και η Τουρκία, κατά τον ισχυρισμό του, στην επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή του στη συνομοσπονδία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [07] (K) Κατεχόμενα - Παράνομη επίσκεψη Γιλμάζ

    ΚΥΠΕ - 1/6/2001

    Τις αποφάσεις της συνεδρίας του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας μετέφερε στους συνομιλητές του στα κατεχόμενα ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με το λεγόμενο εντολοδόχο "πρωθυπουργό" του κατοχικού καθεστώτος Ντερβίς Ερογλου, ο κ. Γιλμάζ είπε πως ζήτησε να ενημερωθεί για τα εσωτερικά προβλήματα του ψευδοκράτους και ανέφερε πως η οικονομική κρίση που επηρέασε τόσο την Τουρκία όσο και το παράνομο καθεστώς παρεμπόδισαν να πετύχουν τους στόχους τους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επιστολή - Πρόεδρος Βουλής

    ΚΥΠΕ - 1/6/2001

    Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σχετικά με την εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία αναφέρει ότι "οι καθοριστικές πολιτικές δυνάμεις που θα διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα Χριστιανοδημοκρατικά, τα σοσιαλδημοκρατικά και τα φιλελεύθερα κόμματα".

    Αναφέρει, επίσης, ότι "τα κομμουνιστικά κόμματα στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε δεν εκπροσωπούνται στα εθνικά κοινοβούλια είτε έχουν ισχνή εκπροσώπηση και όταν αυτό συμβαίνει έχουν κατά τεκμήριο αντιευρωπαϊκές θέσεις" και για το λόγο αυτό, προσθέτει, "είμαι της άποψης πως ο ρόλος που οφείλει να διαδραματίσει ο νέος Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να είναι καλύτερα προερχόμενος είτε από το ΔΗΚΟ, είτε από το ΚΙΣΟΣ, είτε από το ΔΗΣΥ".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Προεδρία Βουλής

    ΚΥΠΕ - 1/6/2001

    Όλα τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την προεδρία της Βουλής "είναι ανοιχτά", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος , προσθέτοντας ότι κατά τη σημερινή κοινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος δεν υπήρξαν "ούτε τριγμοί, ούτε κρίσεις, ούτε μαχαίρια βγήκαν".

    Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι πάγια θέση των στελεχών του κόμματος αποτελεί η αναγκαιότητα για "συγκλίνουσες απόψεις, και με μορφή που θα διασφαλίζούν την ενότητα του κόμματος", και διευκρίνισε ότι "ούτε το εκτελεστικό γραφείο, ούτε η κοινοβουλευτική επιτροπή έχουν αρμοδιότητα σύμφωνα με το καταστατικό" να πάρουν αποφάσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Τερματισμός - Πρώτη μέρα

    ΚΥΠΕ - 1/6/2001

    Οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες που είχαν ως αποτέλεσμα τη φυσική εξάντληση αρκετών οδηγών, αλλά και τα πολλά προβλήματα στα αυτοκίνητα και οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε αυτά, ήταν τα χαρακτηριστικά της σημερινής πρώτης μέρας του Ράλλι Κύπρος 2001, στο οποίο μέχρι στιγμής προηγείται ο Μάρκους Γκρόνχολμ με αυτοκίνητο Peugeot.

    Αρκετά ήταν τα απρόοπτα κατά τη σημερινή μέρα του Ράλλι Κύπρος, που αποτελείτο από συνολικά έξι ειδικές διαδρομές, αφού σε τέσσερεις περιπτώσεις ξέσπασε φωτιά στα συμμετέχοντα αυτοκίνητα, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί, ενώ αρκετοί οδηγοί, όπως ο πρωτοπόρος μέχρι στιγμής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τόμι Μάκινεν με 27 βαθμούς έναντι του δεύτερου Κάρλος Σάινζ της Ford με 22 βαθμούς, τέθηκαν εκτός αγώνα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [11] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια

    ΚΥΠΕ - 1/6/2001

    Στη μη μεταβολή των επιτοκίων δανεισμού και κατάθεσης κατέληξε σε σημερινή του συνεδρία το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Συμβούλιο θεωρεί ότι στο παρόν στάδιο δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε μεταβολή της νομισματικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι η συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα παρατηρούμενη τάση στις εισαγωγές δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για σημαντικά διευρυμένο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2001 .

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 1 June 2001 - 17:46:04 UTC