Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-06-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή - Συνεδρία - Πρόεδρος
  • [02] Ποδόσφαιρο - Συντριβή Εθνικής Κύπρου
  • [03] Γκρόσμαν - Κυπριακό - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Κενυάτης Πρόεδρος - Υποδοχή
  • [05] Κατεχόμενα - ΚΕΕ - ΔΚ - Ψευδοκυβέρνηση
  • [06] Κύπρος - Γενική Συνδιάσκεψη Εργασίας
  • [07] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων
  • [08] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γκέτεμποργκ - Διεύρυνση
  • [09] Ντενκτάς - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ
  • [10] Υπουργός Οικονομικών - Συνέδριο Βαλκανικών Επιμελητηρίων
  • [11] Πρόεδροι Κύπρου και Κένυας - Επίσημες συνομιλίες
  • [12] Αρχιεπίσκοπος Κύπρου - Ελληνες Δήμαρχοι
  • [13] Εκπρόσωπος - Δημοσίευμα - Ισραηλινά αεροσκάφη
  • [14] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [15] ΥΠΕΞ Κένυας - Κυπριακό
  • [16] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [17] Εκπρόσωπος - Δημοσιεύματα - Κυπριακό
  • [18] Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ του ΟΗΕ
  • [19] Πρόεδρος Κένυας - Δημαρχείο Λευκωσίας
  • [20] Εκπρόσωπος - ΑΚΕΛ - Εκθεση ΓΓ του ΟΗΕ

  • [01] Βουλή - Συνεδρία - Πρόεδρος

    ΚΥΠΕ - 7/6/2001

    Η νεοεκλεγείσα Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται στις 4 σήμερα το απόγευμα στην πρώτη της συνεδρία, κατά την οποία θα εκλέξει το νέο Πρόεδρο της. Θα προηγηθεί η νενομισμένη διαβεβαίωση των νεοεκλεγέντων βουλευτών.

    Με την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, καθώς και του κόμματός του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας αναμένεται να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 29 ψήφους που χρειάζονται για την εκλογή του από την πρώτη ψηφοφορία στη θέση του Προέδρου της Βουλής, η οποία θα αποκτήσει για πρώτη φορά αριστερό πρόεδρο. Και τα τρία κόμματα διαθέτουν συνολικά 33 έδρες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Συντριβή Εθνικής Κύπρου

    ΚΥΠΕ - 7/6/2001

    Τη συντριβή με 6 - 0 στο "Χοσέ Αρβελάδε" της Λισαβόνας γνώρισε η Εθνική Ανδρών Κύπρου, από την αντίστοιχη της Πορτογαλίας. Ο αγώνας ήταν στα πλαίσια του 2ου Ομίλου της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002.

    Στο πρώτο ημίχρονο η Εθνική Κύπρου στάθηκε αρκετά καλά και έχανε με 1 - 0 με γκολ του Παουλέτα στο 36ο λεπτό. Η Κύπρος είχε δοκάρι με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [03] Γκρόσμαν - Κυπριακό - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ

    ΚΥΠΕ - 07/06/2001

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα μεγάλο γεγονός και μπορεί να αποτελέσει το μεγάλο κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, σε χαιρετισμό του στο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) που συνεχίστηκε χθες για δεύτερη ημέρα στην Ουάσιγκτον, με συνδιοργανωτές το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και άλλες ομογενειακές οργανώσεις.

    Ο κ. Γκρόσμαν, στο χαιρετισμό του που ήταν μαγνητοσκοπημένος, εξέφρασε επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι η ένταξη μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνητρο που θα οδηγήσει την Τουρκία στις απαραίτητες αλλαγές σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΘΘ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Κενυάτης Πρόεδρος - Υποδοχή

    ΚΥΠΕ - 07/06/2001

    Πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Κένυας Ντάνιελ Αραπ Μόι, ο οποίος έφθασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία.

    Κατά την άφιξή του στο Προεδρικό, τον υποδέχθηκε στο προαύλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Η Φιλαρμονική της Αστυνομίας παιάνισε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών, ενώ άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Κατεχόμενα - ΚΕΕ - ΔΚ - Ψευδοκυβέρνηση

    ΚΥΠΕ - 07/06/2001

    Υπεγράφη χθες στα κατεχόμενα το "πρωτόκολλο συνεργασίας" μεταξύ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Έρογλου και του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλίχ Τσοσάρ για σύσταση ψευδοκυβέρνησης συνασπισμού. Στο "πρωτόκολλο" γίνεται αναφορά στις σχέσεις Τουρκίας - ψευδοκράτους και στη συνεργασία των δύο κομμάτων.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, για το κυπριακό πρόβλημα, το "πρωτόκολλο" αναφέρει ότι επιβάλλεται η επίλυση με την προϋπόθεση να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις για "ίση κυριαρχία", οι εγγυήσεις της Τουρκίας για την ασφάλεια, οι αποζημιώσεις και η ανταλλαγή περιουσιών.

    Για την ένταξη στην ΕΕ, το "πρωτόκολλο" αναφέρει ότι η ένταξη της "Ε/κ πλευράς", κατά την έκφρασή του, "θα οδηγήσει στον οριστικό διαμελισμό της Κύπρου" και ότι το ψευδοκράτος δεν είναι καταδικασμένο να καταλήξει σε συμφωνία. Γίνεται επίσης αναφορά σε ενοποίηση του ψευδοκράτους με την Τουρκία, σε περίπτωση που η Ε/κ πλευρά, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Κύπρος - Γενική Συνδιάσκεψη Εργασίας

    ΚΥΠΕ - 7/6/2001

    Η Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λένια Σαμουήλ εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της τριμερούς Τεχνικής Επιτροπής η οποία συστάθηκε στα πλαίσια της Γενικής Συνδιάσκεψης Εργασίας που πραγματοποιείται στη Γενεύη για να εξετάσει το θέμα: "Κοινωνική Ασφάλεια - Προκλήσεις και Προοπτικές".

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η εκλογή της κ. Σαμουήλ στην προεδρία της σημαντικής αυτής Επιτροπής αποτελεί ξεχωριστή τιμή για την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων

    ΚΥΠΕ - 7/6/2001

    Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή λύση του Κυπριακού που παραβιάζει αρχές και δικαιώματα "θα αποκληθούμε η καταραμένη γενιά που κατέστρεψε την Κύπρο, με όλες τις άλλες αλυσιδωτές επιπτώσεις για τα άλλα εθνικά θέματα", δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης.

    Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στην Αθήνα με θέμα "Ελληνοτουρκική προσέγγιση και κυπριακό πρόβλημα: Διεθνείς, ευρωπαϊκές και εσωτερικές παράμετροι", ο κ. Λυσσαρίδης έκανε μια ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό και σημείωσε ότι "αυτό που επιβάλλεται είναι να καθορίσουμε τις παραμέτρους της λύσης και να εμμείνουμε σ' αυτές, δηλαδή ότι η λύση θα κατοχυρώνει την ενότητα του χώρου και του κράτους και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών σε όλη την επικράτεια".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γκέτεμποργκ - Διεύρυνση

    ΚΥΠΕ - 7/6/2001

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σύνοδος κορυφής) της ΕΕ που θα συνέλθει στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας στις 15 και 16 Ιουνίου θα στείλει σίγουρα ένα θετικό μήνυμα προς την κοινή γνώμη των υποψηφίων για ένταξη χωρών, αλλά το πόσο ισχυρό θα είναι αυτό το μήνυμα θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση των "15".

    Αυτό υπογραμμίζουν κοινοτικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη χθεσινή παρουσία του Σουηδού πρωθυπουργού και προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γκόραν Πέρσον στη βελγική πρωτεύουσα και τη συνάντησή του με το Βέλγο ομόλογό του και κοινοτικούς αξιωματούχους.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΘΘ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Ντενκτάς - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ

    ΚΥΠΕ - 7/6/2001

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σχολιάζοντας την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία αναφέρεται ότι οι Τ/Κ επιβάλλουν περιορισμούς που δυσκολεύουν την άσκηση των καθηκόντων της Ειρηνευτικής Δύναμης, είπε ότι "έχουμε συνηθίσει σ' αυτά. Εχουμε την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να αλλάξουν τις απόψεις τους" και "δεν είναι δυνατό να οδηγηθείς οπουδήποτε αν παραβλέπεις τις πραγματικότητες και ακολουθείς την αδικία".

    Σύμφωνα με τον Τ/Κ τύπο, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι "αυτό συμβαίνει για 38 χρόνια", προσθέτοντας ότι "εμείς θα συνεχίσουμε με καλή πρόθεση τις προσπάθειές μας για να αντιληφθούν τις πραγματικότητες και να τις αποδεχθούν".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΝ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Συνέδριο Βαλκανικών Επιμελητηρίων

    ΚΥΠΕ - 7/6/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει μιαν ενωμένη οικονομία χωρίς σύνορα, όπου Ε/Κ και πολύ περισσότερο οι Τ/Κ θα επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, προσφωνώντας το διήμερο συνέδριο των Βαλκανικών Επιμελητηρίων που ολοκληρώνενται σήμερα στη Λευκωσία.

    Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την ελπίδα, η Τουρκία να αποσύρει σύντομα τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να κατανοήσει ότι μια ενωμένη οικονομία θα είναι προς όφελος όλων, πολύ περισσότερο των Τ/Κ, ενώ θα βοηθήσει επίσης και τις βλέψεις της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση(ΕΕ).

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Πρόεδροι Κύπρου και Κένυας - Επίσημες συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 7/6/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Κένυας Ντάνιελ Αραπ Μόι, ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία πρωτόκολλο διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, που καλύπτουν μεταξύ άλλων την υγεία, την παιδεία, το εμπόριο, τον τουρισμό και τα δάση.

    Σε δηλώσεις ύστερα από επίσημες συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι έγινε ανασκόπηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ο Κενυάτης Πρόεδρος χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ παραγωγική", προσθέτοντας ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο θα πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Κύπρου - Ελληνες Δήμαρχοι

    ΚΥΠΕ - 7/6/2001

    "Κάθε παρουσία των αδελφών Ελλήνων μάς στηρίζει και μας ενθαρρύνει στον αγώνα, τον οποίο διεξάγουμε, για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης γης μας" δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, υποδεχόμενος τους Δημάρχους Νέας Ερυθραίας, Χίου, Πυθαγορείου Σάμου, Σκοπέλου και τον Αντιδήμαρχο Αιγίου, οι οποίοι επισκέπτονται την Κύπρο μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την "Εβδομάδα Κερύνειας", την οποία διοργανώνει ο κατεχόμενος Δήμος Κερύνειας.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αφού χαρακτήρισε τις στιγμές που διερχόμαστε "κρίσιμες", είπε ότι "χρειαζόμαστε όλους τους αδελφούς Ελληνες να συστρατευθούν μαζί μας για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε", σημειώνοντας ότι "το Εθνος έχει συρρικνωθεί αρκετά και δεν πρέπει να συρρικνωθεί άλλο."

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [13] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 7/6/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 7/6/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7316          1,7419
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,4694          1,4782
    Λίρα Αγγλίας                     1,0608          1,0671
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   590,0400        593,5500
    Εσκούδος Πορτογαλίας             347,1546        349,2196
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3637          1,3719
    Λιρέττα Iταλίας                3.352,8451      3.372,7887
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3867          3,4069
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2956         10,3569
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,1140        289,8287
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8273         23,9691
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8159          3,8386
    Φράγκο Βελγίου                    69,8526         70,2681
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3586         11,4261
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,8526         70,2681
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Δημοσίευμα - Ισραηλινά αεροσκάφη

    ΚΥΠΕ - 7/6/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου, διέψευσε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος" πως υπήρξε παράβαση της περιοχής ελέγχου πτήσεων (FIR) Λευκωσίας από ισραηλινά αεροσκάφη την περασμένη Κυριακή, διευκρινίζοντας ότι ζητήθηκε και δόθηκε άδεια σε αεροσκάφη του Ισραήλ να χρησιμοποιήσουν την περιοχή αυτή.

    Παραθέτοντας τα γεγονότα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι στις 15 Απριλίου το Ισραήλ ζήτησε από την Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου άδεια για δέσμευση περιοχής ανοικτά της Λεμεσού, σε απόσταση 90-100 χιλιόμετρα από τις κυπριακές ακτές, για την πραγματοποίηση ασκήσεων μεγάλης κλίμακας χωρίς χρήση πραγματικών πυρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [15] ΥΠΕΞ Κένυας - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 07/06/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Κένυας Μπονάγια Γκοντάνα διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του υποστηρίζει την ενότητα, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και την αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γκοντάνα είπε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Κένυας Ντάνιελ Αραπ Μόι, κατά τη διάρκεια επίσημων συνομιλιών σήμερα στη Λευκωσία, συζήτησαν το Κυπριακό και σημείωσε ότι "εκφράσαμε την ελπίδα" ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων "θα επαναρχίσουν με ειλικρίνεια" και ότι θα εφαρμοστούν πλήρως τα περί Κύπρου ψηφίσματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [16] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 07/06/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 7/6/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               175,9064        177,3136
          Δολ. Αυστραλίας              2,8511          2,8739
          Δολ. Καναδά                  2,2353          2,2531
          Κορώνες Δανίας              12,9029         13,0061
          Κορώνες Νορβηγίας           13,7709         13,8810
          Κορώνες Σουηδίας            16,1044         16,2332
          Φράγκα Eλβετίας              2,6348          2,6558
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [17] Εκπρόσωπος - Δημοσιεύματα - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 07/06/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου διέψευσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απέστειλε οποιαδήποτε επιστολή στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, αλλά διευκρίνισε πως ο Πρόεδρος έδωσε στον κ. ντε Σότο γραπτές σημειώσεις με τις θέσεις του, τις οποίες ανέπτυξε στην τελευταία συνάντηση που είχαν τέλος Ιανουαρίου στη Λευκωσία.

    Ο Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Σημερινή", δήλωσε πως το έγγραφο του ελληνικού ΥΠΕΞ στον οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα είναι κάτι άγνωστο για την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Κύπρου και των ΗΠΑ δεν τέθηκε θέμα για τις τουρκικές απειλές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ του ΟΗΕ

    ΚΥΠΕ - 07/06/2001

    Σαφή βελτίωση, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, την πρόσφατη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε σχέση με προηγούμενες εκθέσεις και εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της έκθεσης, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν και άλλα πράγματα που η κυβέρνηση επιθυμεί να γίνουν.

    Κληθείς να δικαιολογήσει τη θέση ότι η καταγραφή των γεγονότων στην έκθεση θεωρείται και επίρριψη ευθυνών, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι από την έκδοση της προηγούμενης έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον περασμένο Δεκέμβριο μεσολάβησε άλλη έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οποία ο Κόφι Ανάν απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στη διακοπή των συνομιλιών και στη στάση της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [19] (Κ) Πρόεδρος Κένυας - Δημαρχείο Λευκωσίας

    ΚΥΠΕ – 07/06/2001

    Το Δημαρχείο Λευκωσίας και τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Κένυας Ντάνιελ Αραπ Μόι, αμέσως μετά τις επίσημες συνομιλίες που είχε με τον Προέδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Καλωσορίζοντας στο Δημαρχείο τον Πρόεδρο της Κένυας και τη συνοδεία του ο Αντιδήμαρχος της πόλης Ανδρέας Σαβουλλής είπε ότι την Κένυα και την Κύπρο, συνδέουν "στενοί δεσμοί και παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και αλληλοσεβασμού", κάνοντας ειδική μνεία στους "αρχιτέκτονες της ανεξαρτησίας των χωρών τους", τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Κένυας Γιόμο Κενυάτα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [20] (Κ) Εκπρόσωπος - ΑΚΕΛ - Εκθεση ΓΓ του ΟΗΕ

    ΚΥΠΕ – 07/06/2001

    Απορία εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου αναφορικά με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΑΚΕΛ για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αφού, όπως είπε, το ΑΚΕΛ είναι γνώστης της δραστηριότητας της κυβέρνησης και των θέσεών της.

    "Η κυβέρνηση δεν αρκείται στην έκφραση ικανοποίησης για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τη λειτουργία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως τη μέμφεται η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αλλά αντίθετα αναπτύσσει μεγάλη πολιτική και διπλωματική δραστηριότητα, " δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου απαντώντας σε ερώτηση, επισημαίνοντας ότι αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας είναι η σαφώς βελτιωμένη έκθεση του ΓΓ σε σχέση με τις προηγούμενες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 7 June 2001 - 12:02:04 UTC