Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-06-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής
  • [04] Χρηματιστήριο - Σημαντικά Κέρδη
  • [05] Μηνιγγίτιδα - Λειτουργός Υπουργείου Υγείας - Δηλώσεις
  • [06] Βρετανία - Εκλογές - Ομογένεια
  • [07] Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Επαφές
  • [08] Πρόεδρος Βουλής - Συγχαρητήρια Μηνύματα
  • [09] Κυπριακές Αερογραμμές - Σύστημα Ψυχαγωγίας - Ενδυμασία
  • [10] Υπουργός Οικονομικών - Τσιμπανούλης - Συνάντηση
  • [11] Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου - Νέα Υπηρεσία
  • [12] Βρυξέλλες - Βασιλείου - Σεμινάρια για διεύρυνση
  • [13] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μάστιγα της πείνας

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 08/06/2001

    Το Κυπριακό συζητείται σε πολλά κέντρα αποφάσεων και στόχος αυτών των συζητήσεων είναι να επανέλθει ο Τ/Κ ηγέτης στο τραπέζι των συνομιλιών ώστε να συνεχιστούν από το σημείο στο οποίο έμειναν, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής η πλήρης αδιαλλαξία της Αγκυρας εμποδίζει την επανέναρξη του διαλόγου.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα πρέπει να καλέσει τις δύο πλευρές σε συνομιλίες, αφού έχει παρέλθει το αναγκαίο χρονικό διάστημα, και εάν ο κατοχικός ηγέτης δεν ανταποκριθεί να του καταλογιστεί η ευθύνη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 08/06/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           195,10 ( 1,17)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 18.318.930
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 7.239.193    770,11 ( 0,44)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    634.788    190,64 ( 0,32)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £  1.519.519    188,75 ( 0,65)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    347.258     70,83 ( 4,69)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    400.315     68,29 ( 1,96)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £  1.725.520    171,03 ( 2,67)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    541.219     50,88 ( 3,56)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     37.438     67,61 ( 0,33)
    Ετ. Πληροφορικής              £    743.634     45,27 ( 2,14)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  4.407.612     39,79 ( 2,08)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £      6.510     59,01 (-1,60)
    Ξενοδοχεία                    £  4.476.484    117,64 ( 0,73)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.863.077    242,32 ( 1,43)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΜA)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής

    ΚΥΠΕ - 08/06/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχει "πλήρη εμπιστοσύνη" στην αντιπροσώπευσή του από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, όπως ο ίδιος δήλωσε μετά από την πρώτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σύντομα θα αναλάβει καθήκοντα Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, αφού ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης θα μεταβεί στο εξωτερικό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά Κέρδη

    ΚΥΠΕ - 08/06/2001

    Με κινητήριο μοχλό στη σημερινή συνάντηση τους Χρηματοοικονομικούς και Ξενοδοχειακούς τίτλους, οι κλάδοι των οποίων σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη του σημερινού όγκου, της τάξης του 48%, η αγορά κατέγραψε νέα σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,17%, διατηρώντας ανοδική πορεία σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ιδιαίτερα αυξημένο παρουσιάστηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 18,3 εκατομμύρια λίρες.

    Η σταθερότητα που επέδειξαν στις τιμές τους οι εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης οδήγησε και το Δείκτη FTSE/CySE20 σε οριακή άνοδο, της τάξης του 0,44%, κλείνοντας στις 770,11 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΑ)

    [05] Μηνιγγίτιδα - Λειτουργός Υπουργείου Υγείας - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 08/06/2001

    Εχουν διπλαστιαστεί τα περιστατικά ιογενούς μηνιγγίτιδας σε σύγρκιση με πέρυσι, όπως δήλωσε σήμερα η Α' Ιατρική Λειτουργός του Υπουργείου Υγείας Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα "συγκρατημένη αισιοδοξία" διότι τις τελευταίες βδομάδες παρατηρείται μια σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων.

    Συγκεκριμένα, όπως είπε η κ. Χατζηαναστασίου, "έχουμε φτάσει τα 67 περιστατικά σε παγκύπρια βάση, από τα οποία τα 59 αφορούν την επαρχία Λεμεσού", γεγονός που χαρακτήρισε "ανησυχητικό". Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε "εγρήγορση".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΑ)

    [06] Βρετανία - Εκλογές - Ομογένεια

    ΚΥΠΕ - 08/06/2001

    Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία θεωρείται από κύκλους της ομογένειας ως αρκετά ευνοϊκό για την Κύπρο δεδομένου ότι με την ανάδειξη ξανά της κυβέρνησης των Εργατικών, και μάλιστα ενισχυμένη, συνεχίζεται η υποστηρικτική για την κυπριακή υπόθεση πολιτική, ιδιαίτερα σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σημαντικός ευνοϊκός παράγοντας είναι το γεγονός ότι, όπως τουλάχιστο αναμένεται, ο Υπουργός Εξωτερικών Ρομπιν Κουκ θα παραμείνει στη θέση του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΑΡ/ΜΑ)

    [07] (K) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Επαφές

    ΚΥΠΕ - 08/06/2001

    Σειρά επαφών που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, θα έχει την ερχόμενη βδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Φινλανδία όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Ερκι Σακάρι Τουομιόγια.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση με τους πρέσβεις της Κύπρου που είναι διαπιστευμένοι σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην ευρωπαϊκή πορεία της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/MA)

    [08] Πρόεδρος Βουλής - Συγχαρητήρια Μηνύματα

    ΚΥΠΕ - 08/06/2001

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, προσκάλεσε τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, να επισεκφθεί την Αθήνα, ενώ η Πρόεδος του Σουηδικού Κοινοβουλίου Μπριτζίτα Ντάχλ απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Χριστόφια να παραστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, που θα γίνει στο Στοκχόλμη το Σεπτέβρη.

    Εξάλλου συγχαρητήρια μηνύματα στον κ. Χριστόφια απέστειλαν και οι Πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Ντόναλντ Μπάντλερ και Βλαντιμίρ Παβλίνοφ, αντίστοιχα, στα οποία εκφράζουν την ευχή τους για συνέχιση και ενδυνάμωση των φιλικών σχέσεων των χωρών τους με την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΑ)

    [09] Κυπριακές Αερογραμμές - Σύστημα Ψυχαγωγίας - Ενδυμασία

    ΚΥΠΕ - 08/06/2001

    Αναβαθμισμένες υπηρεσίες αλλά και εμφάνιση διαθέτουν οι Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ), κάτι που, όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Εταιρείας Χρίστος Κυριακίδης, "αναβαθμίζει την ικανότητα τους να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον των αερομεταφορών".

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΚΑ, κατά τη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης στο αεροδρόμιο Λάρνακας, παρουσιάστηκε το οπτικοακουστικό σύστημα ψυχαγωγίας, καθώς και οι νέες στολές του προσωπικού των ΚΑ και της Γιουροσίπρια.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΑ)

    [10] Υπουργός Οικονομικών - Τσιμπανούλης - Συνάντηση

    ΚΥΠΕ - 08/06/2001

    Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί το προσχέδιο Νόμου για τις Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) που ετοίμασε ο Ελλαδίτης εμπειρογνώμονας, Δρ. Δημήτρης Τσιμπανούλης, με σκοπό την αναδόμηση της Κυπριακής Κεφαλαιαγοράς, ενώ "πρόθεση της Κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο αυτό να κατατεθεί στην Βουλή μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου πρίν από τις 15 του Ιούλη, αφού ολοκληρωθεί και τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας", όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Οικονομικών με τον κ. Τσιμπανούλη, ο κ. Κληρίδης δήλωσε επίσης ότι τα υπόλοιπα τέσσερα νομοσχέδια θα προωθηθούν μέσα στα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχει θέσει η Κυβέρνηση, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουλίου, ενώ μόλις ανοίξει η Βουλή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, θα σταλούν για μελέτη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΑ)

    [11] Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου - Νέα Υπηρεσία

    ΚΥΠΕ - 08/06/2001

    Από τον προσεχή Ιούλιο η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου θα παρέχει νέα υπηρεσία της CYTANET, με την εμπορική ονομασία NerRunner, η οποία απευθύνεται "σε όσους επαγγελματίες ή ιδιώτες κάνουν μεγάλη χρήση του διαδικτύου και επιθυμούν γρήγορη και συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητες μέχρι και 1,5 Μbps".

    Σε ανακοίνωσή της η ΑΤΗΚ αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι που θα συμπληρώσουν αίτηση για το προϊόν της υπηρεσίας NetRunner - home, μέχρι και τις 30 Ιουνίου "θα μπορούν να επωφεληθούν της προσφοράς για ένα μήνα δωρεάν συνδρομή".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΑ)

    [12] Βρυξέλλες - Βασιλείου - Σεμινάρια για διεύρυνση

    ΚΥΠΕ - 08/06/2001

    Στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αλλά και στις γενικότερες προοπτικές της διεύρυνσης, αναφέρθηκε ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου, σε σεμινάρια στα οποία έλαβε μέρος χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Βασιλείου συμμετείχε χθες στη συζήτηση για τη Διεύρυνση της ΕΕ, που διοργάνωσε το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, όπου έλαβαν επίσης μέρος μόνιμοι αντιπρόσωποι υποψηφίων για ένταξη χωρών (Σλοβακία Τσεχία, Ρουμανία), ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Σουηδίας για λογαριασμό του Συμβουλίου Υπουργών, καθώς και ο σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΑ)

    [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μάστιγα της πείνας

    ΚΥΠΕ - 08/06/2001

    Κυβερνητική εισφορά ύψους 10 χιλιάδων λιρών για βοήθεια των λιμοκτονούντων παιδιών του κόσμου ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Παγκυπρίου Συνδέσμου για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, προσθέτοντας ότι ο σκοπός είναι "ιερός" και το έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος "θεάρεστο".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι "ίσως τίποτε δεν είναι πιο συγκλονιστικό από το να βλέπει κανείς παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα" γι' αυτό θεωρεί ότι ο Παγκυπρίος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας "κάνει πράξη τις πιο ψηλές αρχές του χριστιανισμού και του ανθρωπισμού"

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 8 June 2001 - 17:46:03 UTC