Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-06-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [02] Αντρέας Χριστοφίδης - Τρία χρόνια απουσίας
  • [03] Εκπρόσωπος - Εκταφές Τ/Κ
  • [04] Εκπρόσωπος - Δημοσίευμα - 1974 - Εκτέλεση Ε/Κ
  • [05] Πρόεδρος Βουλής - Πρίγκιν - Κυπριακό
  • [06] Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [07] Πρόεδρος Βούλης - Συγχαρητήρια μηνύματα
  • [08] ΚΣΣΕ - Κυπριακή αντιπροσωπεία
  • [09] Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία - Βρετανία
  • [10] Υπουργός Υγείας - Νέα Υόρκη
  • [11] Κύπρος - Μηνιγγίτιδα
  • [12] Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη - Μάριος Τόκας
  • [13] Απόλλων - ΣΚ Τιράνων - Αλλαγή έδρας
  • [14] Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 22/06/2001

    Η κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι τα Ηνωμένα Εθνη εργάζονται και προετοιμάζονται για την επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε συγκεκριμένο που να αφορά ημερομηνίες, διότι η τουρκική πλευρά και ο (Τ/Κ ηγέτης) Ραούφ Ντενκτάς εμμένουν στις αδιάλλακτες θέσεις τους.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Αντρέας Χριστοφίδης - Τρία χρόνια απουσίας

    ΚΥΠΕ - 22/06/2001

    Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από την ημέρα θανάτου του Αντρέα Χριστοφίδη, πρώην Υπουργού Παιδείας (1985-88), ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 61 χρονών.

    Τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του ο Ανδρέας Χριστοφίδης διετέλεσε Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ενώ κατά τη διάρκεια της αξιόλογης καριέρας του κατείχε τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου (1983-85).

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκταφές Τ/Κ

    ΚΥΠΕ - 22/06/2001

    Η κυβέρνηση θα είναι πολύ ευτυχής σε περίπτωση που ο Τ/Κ ηγέτης επιτρέψει να δοθούν στοιχεία για ταυτοποίηση λειψάνων που ανήκουν σε Τ/Κ και έτσι να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία μέχρι τέλους δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Κληθείς να αναφέρει τί θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από την Τ/κ πλευρά, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι σε μια τέτοια εξέλιξη δεν θα μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησης των λειψάνων προσθέτοντας ότι "θα είναι φανερό για ακόμη μια φορά πως ενώ υπάρχει δυνατότητα να εξακριβωθεί η ταυτότητα συγκεκριμένων ανθρώπων που είναι θαμμένοι, η τουρκική πλευρά μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Δημοσίευμα - 1974 - Εκτέλεση Ε/Κ

    ΚΥΠΕ - 22/06/2001

    "Η νέα αυτή αποκάλυψη" ότι Ε/Κ εκτελέστηκαν ομαδικά από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974 "θα τύχει του κατάλληλου χειρισμού, ενώ θα επιδιωχθεί κάθε δυνατή περαιτέρω διερεύνηση" του θέματος δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Cyprus Weekly" που αναφέρει ότι Σουηδός ειρηνευτής, ο οποίος υπηρετούσε στην Κύπρο το 1974 αποκάλυψε ότι Ε/Κ εκτελέστηκαν ομαδικά από τα τουρκικά στρατεύματα, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι αυτό "επιβεβαιώνει μια σειρά άλλων μαρτυριών που δημοσιεύθηκαν στο παρελθόν", σημειώνοντας ότι "υπάρχουν και ομολογίες" του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σχετικά με ποια ήταν η τύχη Ε/Κ κρατουμένων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρίγκιν - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 22/06/2001

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και ο ρόλος των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ρωσίας στην προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού απασχόλησε τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον ειδικό αντιπροσώπο του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίγκιν.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία περίπου ώρα, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα όπως οι προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν "αποδώσουν καρπούς για ένα διάλογο, ο οποίος θα στηρίζεται στις αρχές και στα ψηφίσματα των ΗΕ και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου", ενώ από την πλευρά του ο κ. Πρίγκιν επεσήμανε την σπουδαιότητα του ρόλου των δύο Κοινοβουλίων όσον αφορά την προώθηση του θέματος της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    ΚΥΠΕ - 22/06/2001

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι μετά το πρώτο ημίωρο, αλλά και η υποχώρηση που παρουσίασε τελικά η μετοχή της εταιρείας Globalsoft οδήγησαν το Γενικό Δείκτη σε πτώση της τάξης του 0,62%. Στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών, καθώς έκλεισε στα 11,9 εκατομμύρια λίρες.

    Ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,85%, κλείνοντας στις 729,6 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βούλης - Συγχαρητήρια μηνύματα

    KYΠΕ - 22/06/2001

    Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας Ivan Plyusch και ο Πρόεδρος της Βουλής των Πολιτών της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Δρ. Dragoljub Micunovic απέστειλαν προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια συγχαρητήριο μήνυμα για την εκλογή του.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο μήνυμά του ο κ. Plyusch εκφράζει ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας - Κύπρου και την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις θα ενισχυθούν, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής των Πολιτών της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας εκφράζει τις ευχές του για συνέχιση των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [08] (Κ) ΚΣΣΕ - Κυπριακή αντιπροσωπεία

    ΚΥΠΕ - 22/06/2001

    Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συμμετάσχει στις εργασίες του 3ου Μέρους της Συνόδου 2001 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 - 29 Ιουνίου, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους βουλευτές Παναγιώτη Δημητρίου (ΔΗΣΥ), Δώρο Χριστοδουλίδη (ΑΚΕΛ), Αντιγόνη Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ) και Δώρο Θεοδώρου (ΚΙΣΟΣ).

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία - Βρετανία

    ΚΥΠΕ - 22/06/2001

    Στο αξίωμα του Προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μ. Βρετανίας επανεξελέγει χθες στο Λονδίνο από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, ο Χάρης Σοφοκλείδης, ο οποίος σε ομιλία του τόνισε την ανάγκη εντονότερης δραστηριότητας εκ μέρους της Ομοσπονδίας για δημιουργία των προϋποθέσεων προς λύση του Κυπριακού.

    Η ανάδειξη του στην προεδρία ξανά, για περίοδο διετίας, έγινε χωρίς ανθυποψήφιο. Ως αντιπρόεδροι αναδείχθηκαν πάλι για δεύτερη διετία οι Ανδρέας Παπαευριπίδης, Χριστόδουλος Στυλιανού και Μιχάλης Ελληνας, ως Γενικός Γραμματέας ο Κυριάκος Τσιούπρας και ως Ταμίας η Νίνα Κουμέττου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Υπουργός Υγείας - Νέα Υόρκη

    ΚΥΠΕ - 22/06/2001

    Ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης αναχώρησε σήμερα για τη Νέα Υόρκη, επικεφαλής αντιπροσωπείας, για να πάρει μέρος στην ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση του ιού του AIDS που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 μέχρι τις 27 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Σαββίδης θα προσφωνήσει τη Σύνοδο, στόχος της οποίας είναι η εξασφάλιση δεσμεύσεων από τη διεθνή κοινότητα για εντατικοποίηση και συντονισμό των προσπαθειών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για εξεύρεση συνολικής λύσης στο πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Κύπρος - Μηνιγγίτιδα

    ΚΥΠΕ - 22/06/2001

    Συνολικά 91 περιστατικά ιογενούς μηνιγγίτιδας έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα σε παγκύπρια βάση από τα οποία τα 81 αφορούν την επαρχία Λεμεσού, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην οποίαν αναφέρεται ακόμη ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μια σχετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, "εφιστάται η προσοχή όλων για αυστηρότερη τήρηση των κανόνων ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής με στόχο τον κατά το δυνατόν περιορισμό μετάδοσης της ασθένειας" και σημειώνεται ότι από τη μέχρι τώρα εργαστηριακή διερεύνηση της ιογενούς μηνιγγίτιδας από εντεροϊούς που παρουσιάστηκε φέτος στην Κύπρο, έχει βρεθεί ότι ο τύπος των εντεροϊών, είναι ο Echovirus 30, από τους πιο συχνούς εντεροϊούς που προκαλεί επιδημία ιογενούς μηνιγγίτιδας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΑΡ)

    [12] (Κ) Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη - Μάριος Τόκας

    ΚΥΠΕ - 22/06/2001

    Μεγάλη συναυλία στον Αίγειρο Ροδόπης στη Θράκη έδωσε χθες βράδυ ο δημοφιλής Κύπριος μουσικοσυνθέτης Μάριος Τόκας, στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης Δημοσιογράφων Κύπρου - Αιγαίου - Θράκης.

    Στη Συνάντηση, με θέμα "Μηδενίζοντάς τις αποστάσεις: Πολιτισμός - Αυτοδιοίκηση - Επικοινωνία" που διοργάνωσαν τα πολιτιστικά πληροφοριακά κέντρα επικοινωνίας "Ποσειδώνειον" Κύπρου και Θράκης, συμμετείχαν δεκάδες δημοσιογράφοι και άλλοι φορείς επικοινωνίας από την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Απόλλων - ΣΚ Τιράνων - Αλλαγή έδρας

    ΚΥΠΕ - 22/06/2001

    Εκτός έδρας θα αντιμετωπίσει τελικά την αλβανική ομάδα ΣΚ Τιράνων ο κάτοχος του Κυπέλλου, Απόλλων Λεμεσού στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα προκριματικού γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ που θα διεξαχθεί στις 9 Αυγούστου, ενώ αρχικά είχε κληρωθεί να παίξει τον πρώτο του αγώνα στην Κύπρο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ από τη Γενεύη, ο Γενικός Διευθυντής του Απόλλωνα Κώστας Σολωμού, στο γήπεδο της αλβανικής ομάδας κατά την ημερομηνία του επαναληπτικού αγώνα υπήρχε προγραμματισμένο άλλο ένα παιγνίδι από την πρωταθλήτρια Αλβανίας και έτσι έπρεπε να γίνει αλλαγή. Ως εκ τούτου, ο Απόλλωνας θα αντιμετωπίσει στις 9 Αυγούστου της ΣΚ Αλβανίας εκτός έδρας στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα και στον επαναληπτικό που θα γίνει στις 23 Αυγούστου, οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες στο ΓΣΠ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Δηλώσεις

    KYΠΕ - 22/06/2001

    "Η κυβέρνηση θα ικανοποιηθεί εάν ο ΓΓ των ΗΕ καλέσει το συντομότερο δυνατόν τις δύο πλευρές για συνέχιση των διαπραγματεύσεων" δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και πρόσθεσε ότι "υπάρχει ένα λογικό χρονικό περιθώριο, που αφήναμε στους διάφορους, που θέλουν να προσπαθήσουν να φέρουν τις δύο πλευρές πίσω, για συνέχιση των συνομιλιών. Αυτό", είπε "δεν μπορεί να αναβάλλεται από χρόνο σε χρόνο".

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ Δημήτρη Συλλούρη, ο κ. Κασουλίδης είπε "έρχεται μια στιγμή που ο ΓΓ πρέπει να πάρει την απόφαση να καλέσει διαπραγματεύσεις και να αναλάβει τις ευθύνες της η πλευρά που αρνείται να προσέλθει".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 22 June 2001 - 18:46:04 UTC