Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-06-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - Ωκεαναγραφικές Έρευνες
  • [02] Υπ. Εμπορίου - Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία
  • [03] Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας - Κυπριακό
  • [04] ΚΙΠΕΕΥ - Συνέδριο - ΕΕ
  • [05] Εξ Υπουργών Επιτροπή - Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου - Ενδιάμεσο ψήφισμα
  • [06] Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [07] Χρηματιστήριο - Νέο σύστημα αποϋλοποίησης
  • [08] KΣΣΕ - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Διεύρυνση
  • [09] Υπουργός Γεωργίας - Κωνσταντινούπολη
  • [10] Γενικός Εισαγγελέας - Βρετανικές Βάσεις
  • [11] Ιρλανδός Υπουργός - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [12] Γενικός Εισαγγελέας - Αχιλλέας Δημητριάδης - Υπόθεση Λοϊζίδου

  • [01] (Κ) ΕΕ - Ωκεαναγραφικές Έρευνες

    KYΠΕ - 26/06/2001

    Πολυήμερος ωκεανογραφικός πλους στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, (ΝΑ Λεβαντίνης), εκτελέσθηκε το Μάϊο του 2001, 90 ναυτικά μίλια από τις νότιες ακτές της Κύπρου με το Ελληνικό Ω/Σ ΑΙΓΑΙΟ, μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος CYCLOPS στον οποίο συμμετέχει ο Κλάδος Ωκεανογραφίας του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.

    Όπως αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση, στον ερευνητικό πλόα συμμετείχαν 21 ερευνητές από τους συνεργαζόμενους ωκεανογραφικούς φορείς από έξι χώρες (Κύπρο, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Νορβηγία και Ισραήλ) με στόχο τη μελέτη των φαινομένων ευτροφισμού στο ολιγοτροφικό οικοσύστημα της Λεβαντίνης.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΡΜ)

    [02] (K) Υπ. Εμπορίου - Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία

    ΚΥΠΕ - 26/06/2001

    Σε προετοιμασία του εδάφους για συζήτηση του θέματος, που αφορά τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου την νοτιανατολική Μεσόγειο ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Αιγύπτου Σαμέχ Φάχμι στα τέλη Ιουλίου, προέβησαν σήμερα οι Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης με την Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Α' Υφυπουργό Οικονομίας και Εξωτερικού Εμπορίου Ελσαϊντ Φουάντ Κασέμ, μετά την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ρολάνδης είπε ότι κατά τη συνάντηση έγινε "μια γενική ανασκόπηση των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος ιδίως στον τομέα του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού στις δύο χώρες", τονίζοντας ότι το θέμα των πετρελαίων έχει καλυφθεί "ακροθιγώς", διότι θα ακολουθήσει η επίσκεψη του Υπουργού Πετρελαίων της Αιγύπτου στην Κύπρο, ενώ από την πλευρά του ο κ. Κασέμ είπε το πρωτόκολλο που υπογράφηκε σήμερα στοχεύει στην "περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και ιδιαίτερα στο εμπόριο".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 26/06/2001

    Το Κυπριακό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν τις τρεις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης με την Τουρκία.

    Αυτό υπογράμμισε σήμερα ενώπιον του Tούρκου Yπουργού Εξωτερικών Iσμαϊλ Τζεμ, η Προέδρος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Σουηδή ΥΠΕΞ Αννα Λίντ, στην παρέμβαση που έκανε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης της Κοινότητας με την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ)

    [04] (Κ) ΚΙΠΕΕΥ - Συνέδριο - ΕΕ

    ΚΥΠΕ - 26/06/2001

    Mε στόχο την εξέταση της μελλοντικής προοπτικής της ΕΕ, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ομοσπονδιακά και αποκεντρωμένα κράτη μέλη μέσα στην ΕΕ και των εμπειριών τους, το Κυπριακό Ινστιτούτο Πολιτικής Ερευνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ΚΙΠΕΕΥ) διοργανώνει διεθνές συνέδριο στις 29 και 30 Ιουνίου, στη Λευκωσία, με θέμα τις ομοσπονδίες στην ΕΕ και την πορεία της Κύπρου.

    Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, ο Πρόεδρος του ΚΙΠΕΕΥ Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Στέλιος Περράκης, ο Γενικός Συνήγορος στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο Φράνσις Τζέικομπς και ο πρόεδρος του Τ/κ ιδρύματος ερευνών "Μπιλμπάν" Αλπάι Ντουρντουράν.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΘΘ)

    [05] (Κ) Εξ Υπουργών Επιτροπή - Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου - Ενδιάμεσο ψήφισμα

    ΚΥΠΕ - 26/06/2001

    H εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) με νέο ενδιάμεσο ψήφισμά της, το τρίτο κατά σειρά, που υιοθέτησε σήμερα σε σχέση με την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου καλεί τις αρχές των κρατών μελών του ΣτΕ να λάβουν εκείνα τα μέτρα που θεωρούν κατάλληλα με στόχο τη συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις υποχρεώσεις της, οι οποίες προκύπτουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αυτή την υπόθεση.

    Στο ψήφισμα, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, διακηρύσσεται παράλληλα η αποφασιστικότητα της Επιτροπής να "διασφαλίσει με όλα τα διαθέσιμα για τον οργανισμό μέσα τη συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση του Δικαστηρίου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    ΚΥΠΕ - 26/06/2001

    Οι προσπάθειες που κατέβαλλε η χρηματιστηριακή αγορά από την αρχή της σημερινής συνάντησης να ανέλθει σε θετικό έδαφος απέφερε "καρπούς" μόνο στο τελευταίο 15λεπτο της διαδικασίας, ως αποτέλεσμα του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος που προέκυψε από θεσμικούς επενδυτές για τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ποσοστιαία θετική μεταβολή της τάξης του 0,68%, ενώ ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στα υψηλά επίπεδα των 16, 9 εκατομμυρίων λιρών, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 5,3 εκ. λίρες.

    Σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή του Γενικού Δείκτη ήταν η άνοδος του Δείκτη των 20 επίλεκτων μετοχών, ο οποίος κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,12%, κλείνοντας στις 725,48 μονάδες, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση που παρουσίασαν οι τραπεζικοί τίτλοι, ο κλάδος των οποίων κατέγραψε σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,65%.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [07] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο σύστημα αποϋλοποίησης

    ΚΥΠΕ - 26/06/2001

    Σημαντικά οφέλη θα αποφέρει σε όλους τους εμπλεκόμενους στην χρηματιστηριακή αγορά η λειτουργία του νέου αποϋλοποιημένου συστήματος εκκαθάρισης συναλλαγών, το οποίο θα αρχίσει να τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή, από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), από τις 23 του Ιουλίου, με την εισαγωγή σε αυτό των μητρώων τριών εταιρειών.

    Αυτό τονίστηκε στο πλαίσιο σημερινής διάσκεψης Τύπου που έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΚ για παρουσίαση του νέου συστήματος, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς χαρακτήρισε το σύστημα αυτό ως ένα από τα πιο πολύπλοκα και σύγχρονα συστήματα αποϋλοποίησης, το οποίο θα κάνει, όπως είπε το κυπριακό χρηματιστήριο από τα πιό προχωρημένα στον κόσμο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [08] (K) KΣΣΕ - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Διεύρυνση

    ΚΥΠΕ - 26/06/2001

    Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η ένταξη των χωρών του πρώτου κύματος διεύρυνσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ταυτόχρονα η συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο του 2004, δήλωσε σήμερα από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν.

    Προσφωνώντας τις σημερινές εργασίες της ΚΣΣΕ στο Στρασβούργο, η κ. Φοντέν αναφέρθηκε στο "όχι" των Ιρλανδών στην επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας, και σημείωσε, μιλώντας μέσω μεταφραστή, ότι χρειάζεται περαιτέρω ενημέρωση του λαού της Ιρλανδίας πάνω σε ορισμένες πρόνοιες της Συνθήκης, εκφράζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προχωρήσει με την επικύρωση της Συνθήκης και με την διεύρυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [09] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Κωνσταντινούπολη

    KYΠΕ - 26/06/2001

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους αναχώρησε σήμερα για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει σε άτυπη Υπουργική Συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος των 13 υπό ένταξη στην ΕΕ χωρών, η οποία γίνεται κάθε έξι μήνες και κατά την οποία συζητούνται θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

    Κύριο θέμα αυτής της συνάντησης θα είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το περιβάλλον κατά την επόμενη δεκαετία και όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Θεμιστοκλέους "οι υπό ένταξη χώρες συζητούν" τα θέματα αυτά, "διότι γίνεται μια προσπάθεια, έτσι ώστε οι θέσεις και τα προγράμματα της ΕΕ, ειδικότερα τα μακροπρόθεσμα προγράμματα, να έχουν και την έγκριση των χωρών που είναι υπό ένταξη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΔΝ/ΜΚ)

    [10] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Βρετανικές Βάσεις

    ΚΥΠΕ - 26/06/2001

    Δεν μπορεί να υποστηριχθεί αξιοπρεπώς ότι οι περιοχές των Βάσεων ανήκουν στην εδαφική επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και εφόσον ισχύει αυτό είναι αυτονόητο ότι η προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αφορά τις εν λόγω περιοχές των Βάσεων και κατ' επέκταση η γραμμή διαχωρισμού των Βάσεων από την εδαφική επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αποτελέσει εξωτερικό σύνορο της ΕΕ.

    Αυτό επισημαίνει ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης σε γραπτή του απάντηση σε ερώτηση που υποβλήθηκε στη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το κατά πόσον η κυριαρχία των Βάσεων είναι κρατική ή συμβατική, σημειώνοντας παράλληλα ότι "πολιτική ή διαπραγματευτικές θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν στηρίζονται στην πιο πάνω ανεπίδεκτη αμφισβήτησης νομική πραγματικότητα, τυχαία μόνο μπορεί να είναι ορθή, εν πάση δε περιπτώσει δεν θα ήταν συμβατή με τη σοβαρότητα, που κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να επιδεικνύει".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [11] (Κ) Ιρλανδός Υπουργός - Κύπρος - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 26/06/2001

    Επταήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από χθες στην Κύπρο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Φυσικών Πόρων της Ιρλανδίας Φρανκ Φάχι, ο οποίος μεθαύριο Πέμπτη θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου και με εκπροσώπους της Αρχής Λιμένων, της Λιμενικής Αστυνομίας, του Κέντρου Ερευνών και Διάσωσης και του Συμβουλίου Ναυσιπλοϊας.

    Εξάλλου, την Παρασκευή το πρωί ο Ιρλανδός Υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [12] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Αχιλλέας Δημητριάδης - Υπόθεση Λοϊζίδου

    ΚΥΠΕ - 26/06/2001

    O Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο δικηγόρος της Τιτίνας Λοϊζίδου Αχιλλέας Δημητριάδης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υιοθέτηση τρίτου ενδιάμεσου ψηφίσματος στην υπόθεση Λοϊζίδου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    Με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, τόσο ο κ. Μαρκίδης όσο και ο κ. Δημητριάδης επεσήμαναν ως σημαντικό στοιχείο του ψηφίσματος την έκκληση προς τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) να λάβουν εκείνα τα μέτρα που θεωρούν κατάλληλα, ώστε να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση της Αγκυρας με την απόφαση του Δικαστηρίου, ενώ ο δικηγόρος της κ. Λοϊζίδου διερωτήθηκε κατά πόσο τα κράτη μέλη του Συμβουλίου, που είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα θέσουν την Τουρκία προ των ευθυνών της, ιδιαίτερα σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 27 June 2001 - 22:31:25 UTC