Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-07-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάτοικοι Κυθραίας - Αντικατοχική εκδήλωση
  • [02] Ανάπηροι πολέμου - Αιμοδοσία
  • [03] Οργανώσεις νεολαίας - ΠΦΝΦ
  • [04] Αγνοούμενοι - Τέταρτη Διακρατική - ΔΕΑ - ΗΕ
  • [05] Εκπρόσωπος - ΕΕ
  • [06] ΗΠΑ - Κυπριακά πλοία - Μείωση κατακρατήσεων
  • [07] Εκπρόσωπος - Παγκοσμιοποίηση
  • [08] Κύπρος - Βρετανία - Διαβουλεύσεις - Κεραία
  • [09] Εκπρόσωπος - Εποικοι
  • [10] ΔΗΣΥ - Πολιτικό Γραφείο - Δημοτικές εκλογές
  • [11] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [12] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [13] Υπουργός Εμπορίου - Υφυπουγός Οικονομίας Σλοβενίας
  • [14] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] (Κ) Κάτοικοι Κυθραίας - Αντικατοχική εκδήλωση

    ΚΥΠΕ - 17/7/2001

    Με τις θύμισες στραμμένες στην κατεχόμενη Κυθραία, αλλά και την ελπίδα για επιστροφή, οι πρόσφυγες κάτοικοι της κωμόπολης και της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποίησαν χθες βράδυ αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς.

    Η εκδήλωση άρχισε με τον εσπερινό της Αγίας Μαρίνας, της πολιούχου μεγαλομάρτυρος της Κυθραίας. Μίλησαν ο Δήμαρχος Κυθραίας Κώστας Φραγκούδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας Πέτρος Καρεκλάς και ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Μιλτακόπουλος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ανάπηροι πολέμου - Αιμοδοσία

    ΚΥΠΕ-17/7/2001

    "Οι ανάπηροι πολέμου δίδουν το αίμα τους, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους στο κυπριακό λαό, με το αίμα του οποίου σώθηκαν όταν τραυματίσθηκαν", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Παθόντων (ΠΟΑΠ) Γιαννάκης Δημοσθένους, στη διάρκεια αιμοδοσίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση των παθόντων, δήλωσε στους ανάπηρους της κυπριακής τραγωδίας ότι θα είναι συμπαραστάτης σε οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με τον κ. Δημοσθένους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Οργανώσεις νεολαίας - ΠΦΝΦ

    ΚΥΠΕ-17/7/2001

    Τη συγκρότηση Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΕΠΕ) Κύπρου για να συμμετάσχουν στο 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), που θα πραγματοποιηθεί στην Αλγερία από τις 8 μέχρι τις 16 Αυγούστου 2001, αποφάσισαν οι οργανώσεις νεολαίας και φοιτητών ΕΔΟΝ, ΝΕΔΗΣΥ, ΝΕΔΗΚ, ΝΕΟΣ, ΟΝΕΔ και ΠΟΦΝΕ.

    Σε κοινή ανακοίνωση τους οι οργανώσεις νεολαίας αναφέρουν ότι "ο θεσμός των ΠΦΝΦ αποτελεί αγωνιστικό, μαζικό μέσο πάλης της παγκόσμιας δημοκρατικής νεολαίας, ενάντια στο επεκτατισμό και το νεοαποικισμό, ενάντια στον παραλογισμό των πυρηνικών και άλλων εξοπλισμών, ενάντια στη 'Νέα Τάξη Πραγμάτων' των δύο μέτρων και δύο σταθμών, του εθνικού ξεκαθαρίσματος, της φτώχειας, της ανεργίας, του σοβινισμού και ρατσισμού."

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Αγνοούμενοι - Τέταρτη Διακρατική - ΔΕΑ - ΗΕ

    ΚΥΠΕ 17/07/2001

    Το αυξανόμενο οικονομικό κόστος για την Τουρκία από ενδεχόμενες μελλοντικές προσφυγές συγγενών αγνοουμένων δυνατό να οδηγήσει την Αγκυρα να αναθεωρήσει τη στάση της στο θέμα των αγνοουμένων, ιδιαίτερα μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου, εκτιμά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, υπό το φως της απόφασης-καταπέλτη για την Τουρκία, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι η απόφαση θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως "νομικό όπλο" και εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση αποδεικνύει ότι οι εισηγήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε ό,τι αφορά τα σημεία που θίγει στην επιστολή του της 24ης Μαϊου είναι λανθασμένες. υπό το φως της δικαστικής απόφασης που θεωρεί ότι η Αγκυρα έχει ευθύνη για τη μη διερεύνηση πληροφοριών για την τύχη των αγνοουμένων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ

    ΚΥΠΕ - 17/07/2001

    Η κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου χαιρέτισε σήμερα την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι είναι "αντικειμενική, κινείται στα σωστά πλαίσια και στέλλει τα ορθά μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις."

    "Το κείμενο προτεραιοτήτων της ΕΕ που αναφέρεται στο Κυπριακό επισημαίνει το απαράδεκτο του στάτους κβο, στηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και καταλογίζει έμμεσα πλην σαφώς στην Τ/κ πλευρά την ευθύνη για τη διακοπή του διαλόγου," δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τη χθεσινή περί Κύπρου παράγραφο στο κείμενο που υιοθέτησαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ για τις προτεραιότητες των Βρυξελλών ενόψει της 56ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακά πλοία - Μείωση κατακρατήσεων

    ΚΥΠΕ - 17/07/2001

    Σημαντική μείωση στις κατακρατήσεις των κυπριακών πλοίων σημειώθηκε στα λιμάνια της Αμερικής, αναφέρουν οι τελευταίες στατιστικές της αμερικανικής Ακτοφυλακής, η οποία έχει τοποθετήσει τα κυπριακά πλοία στην τελευταία θέση του καταλόγου που δίνει προτεραιότητα για επιθεώρηση.

    Παράλληλα, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, τα αποτελέσματα για το 2001 θεωρούνται "ακόμη πιο ενθαρρυντικά", αφού μόνο τρία πλοία έχουν κατακρατηθεί αυτήν την περίοδο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Παγκοσμιοποίηση

    ΚΥΠΕ - 17/07/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η παγκοσμιοποίηση "δεν είναι ούτε ο παράδεισος, ούτε και η κόλαση," δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να παραθέσει τη θέση της Λευκωσίας στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης.

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της παγκοσμιοποίησης θα πρέπει να γίνονται κατά τέτοιο τρόπο έτσι που να προστατεύονται οι πολίτες του κόσμου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Κύπρος - Βρετανία - Διαβουλεύσεις - Κεραία

    ΚΥΠΕ - 17/07/2001

    Επανήρχησαν σήμερα οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντιπροσωπείας της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας για το θέμα της κεραίας στο Βάση Ακρωτηρίου.

    Στις διαβουλεύσεις, που διεξάγονται στο Υπουργείο Εξωτερικών, συμμετέχουν από κυπριακής πλευράς οι Τάσος Τζιωνής, Διευθυντής της Διεύθυνσης Κυπριακού στο ΥΠΕΞ, Σταύρος Χ΄΄Γιάννης, Ακόλουθος στη Διεύθυνση Κυπριακού, Νίκος Γεωργιάδης, Διευθυντής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Αντώνης Αντωνίου, Ανώτερος Λειτουργός Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Δωροθέα Κοτζιαπάσιη, Ιατρική Λειτουργός, Ανδρόνικος Κακκούρας, Λειτουργός Επικοινωνιών και Αντώνης Αντωνιάδης Λειτουργός Επικοινωνιών.

    Από βρετανικής πλευράς συμμετέχουν οι Philip Barton, Αναπληρωτής Υπατος Αρμοστής, Gavin Barlow, Διοικητικός Γραμματέας στις Βρετανικές Βάσεις, Mike Wrigley, Αντισμήναρχος, και Ian Williamson, Σύμβουλος επί Αμυντικών Θεμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΕΛ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Εποικοι

    ΚΥΠΕ - 17/07/2001

    Χρειάζεται μεγάλη και συνεχής κινητοποίηση αναφορικά με το θέμα των εποίκων που φθάνουν παράνομα στα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της Τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα" ότι ο κατοχικός ηγέτης προτίθεται να φέρει στην Κύπρο 26.000 Τούρκους έποικους να αντικαταστήσει Τ/Κ.

    "Το τεράστιο πρόβλημα των εποίκων είναι ασφαλέστατα ανοικτό και είναι φανερό πως αυτά που έλεγε ο κ. Ντενκτάς ότι θα αντικαταστήσει όσους Τ/Κ και εάν φύγουν με τετραπλάσιο αριθμό Τούρκων τα εννοεί," είπε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] (Κ) ΔΗΣΥ - Πολιτικό Γραφείο - Δημοτικές εκλογές

    ΚΥΠΕ - 17/07/2001

    Η επιλογή πολιτικής φιλοσοφίας που θα διέπει το Δημοκρατικό Συναγερμό στις Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές, απασχόλησε αποκλειστικά το πρώτο μέρος της συνεδρίας του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου στην οποία επικράτησε "σύμπτωση απόψεων", όπως είπε μετά τη μεσημεριανή διακοπή, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τάσος Μητσόπουλος.

    Ο ΔΗΣΥ, όπως είπε ο κ. Μητσόπουλος, δεν θα προσπαθήσει "κατ' ανάγκη μέσα σε μια λογική κομματικού εγωισμού να στηρίξουμε απλά και μόνο κάποιους κομματικούς υποψήφιους" από τη στιγμή που "υπάρχουν υποψήφιοι από άλλους χώρους, οι οποίοι να είναι επιτυχημένοι και με αναγνωρισμένο Δημοτικό έργο".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [11] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 17/07/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 17/7/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               185,4715        186,9552
          Δολ. Αυστραλίας              2,9175          2,9408
          Δολ. Καναδά                  2,2715          2,2896
          Κορώνες Δανίας              12,9055         13,0087
          Κορώνες Νορβηγίας           13,8385         13,9492
          Κορώνες Σουηδίας            15,9466         16,0741
          Φράγκα Eλβετίας              2,6218          2,6427
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 17/07/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/07/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7362          1,7466
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,4790          1,4878
    Λίρα Αγγλίας                     1,0601          1,0664
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,6100        595,1500
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,0768        350,1619
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3674          1,3756
    Λιρέττα Iταλίας                3.361,7520      3.381,8892
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3957          3,4161
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3230         10,3848
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,8794        290,6098
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8906         24,0337
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8261          3,8490
    Φράγκο Βελγίου                    70,0381         70,4577
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3887         11,4569
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,0381         70,4577
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Υφυπουγός Οικονομίας Σλοβενίας

    ΚΥΠΕ - 17/07/2001

    Οι σχέσεις Κύπρου - Σλοβενίας μπορούν να διαμορφωθούν κατά πολύ καλύτερο τρόπο στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, είπε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με την Υφυπουργό Οικονομίας της Σλοβενίας Ρενάτα Βιτέζ, την οποίαν ενημέρωσε για το Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Από την πλευρά της, η κ. Βιτέζ, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ανέφερε ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς της οικονομίας κάνοντας αρχή από τους τομείς των επενδύσεων και των λιμανιών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    KYΠΕ – 17/07/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           160,38 (-2,42)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 13.814.927
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 4.398.675    591,68 (-3,63)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.887.655    150,93 (-3,81)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    905.520    181,65 (-0,25)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    187.252     62,53 ( 0,18)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    129.876     60,93 (-1,96)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    384.626    150,19 (-1,88)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    200.915     41,69 (-2,55)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     50.788     60,78 (-2,03)
    Ετ. Πληροφορικής              £  1.270.258     20,58 (-3,83)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  2.919.077     32,72 (-1,80)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     10.751     47,80 (-0,46)
    Ξενοδοχεία                    £    503.493    110,38 (-2,23)
    Αλλες Εταιρείες               £  5.038.164    212,87 (-1,37)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/MK)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 17 July 2001 - 12:02:04 UTC