Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-08-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δήμαρχος Αμμοχώστου - Ψήφισμα
  • [02] Κύπρος - ΗΠΑ - Voice of America
  • [03] Χρηματιστήριο - Νέα οριακή πτώση
  • [04] Βρετανικές Βάσεις - Κεραία - Μετρήσεις
  • [05] Κυπριακή κυβέρνηση - Βία - Μέση Ανατολή - Καταδίκη
  • [06] Υπουργός Εξωτερικών - Συρία - Επαφές
  • [07] Κίνημα Οικολόγων - "Φωνή της Αμερικής"
  • [08] ΥΠΕΞ - Ανακοίνωση
  • [09] Επέτειος υπογραφής συμφωνίας Γ' Βιέννης - Υπόμνημα

  • [01] (Κ) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Ψήφισμα

    KYΠΕ - 01/08/2001

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να βοηθήσει, ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΓΓ του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση, έδωσε η αρμόδια επί πολιτικών θεμάτων στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, στη Λευκωσία Ρόμπιν Κουίνβιλ, στην αντιπροσωπεία του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου, η οποία, με επικεφαλής το Δήμαρχο Ανδρέα Πούγιουρο, επέδωσε σήμερα στις Πρεσβείες των πέντε χωρών, μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης από τον τουρκικό στρατό.

    Με το ψήφισμα οι Αμμοχωστιανοί ζητούν όπως γίνουν συντονισμένες ενέργειες από τη διεθνή κοινότητα για άμεση απόσυρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο, την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)

    [02] (Κ) Κύπρος - ΗΠΑ - Voice of America

    KYΠΕ - 01/08/2001

    Εν αναμονή των θέσεων της κυπριακής κυβέρνησης τελεί η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία αναφορικά με το αίτημά της για λειτουργία υποσταθμού για το ραδιοσταθμό "Φωνή της Αμερικής" (Voice of America) στην Κύπρο, που θα εκπέμπει στη Μέση Ανατολή.

    Εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Κύπρος θεωρείται από το International Broadcasting Bureau (Διεθνές Γραφείο Μετάδοσης) ως πιθανός χώρος για τη λειτουργία ραδιοσταθμού του Voice of America, με σκοπό τη μετάδοση προγραμμάτων στην Αραβική, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [03] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακή πτώση

    KYΠΕ - 01/08/2001

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν οι περιφερειακοί τίτλοι, ως αποτέλεσμα της αγοραστικής άπνοιας που επικράτησε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, και οι μεγάλες ζημιές που κατέγραψε η μετοχή της Globalsoft, σε ποσοστό 19, 78%, οδήγησαν την αγορά, παρά τη θετική παρουσία των τραπεζικών τίτλων, σε νέα οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,74%. Η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος που επικράτησε σήμερα διατήρησε τον ημερήσιο τζίρο στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Απριλίου του 2001, στα 6,5 εκατομμύρια λίρες.

    Ελαφρές απώλειες της τάξης του 0,14% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 584,07 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να κερδίζει 0,44% και τον κλάδο της Πληροφορικής να καταγράφει μεγάλη πτώση 7,36%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΔΝ/ΜΚ)

    [04] (Κ) Βρετανικές Βάσεις - Κεραία - Μετρήσεις

    ΚΥΠΕ - 01/08/2001

    Αρχισαν από τις οκτώ σήμερα το πρωί, οι μετρήσεις για τις εκπομπές ραδιομαγνητικών κυμάτων από την υφιστάμενη κεραία στις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι, οι οποίες σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Βρετανικών Βάσεων Λοχαγό Ρόμπερτ Γκρίνγουντ, πραγματοποιούνται εντός του χωριού του Ακρωτηρίου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γκρίνγουντ είπε ότι οι μετρήσεις διεξάγονται εντός του χωριού, "αφού εκεί διαμένουν οι κάτοικοι του χωριού και στο χώρο ακριβώς γύρω από την κεραία δεν υπάρχουν άτομα".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [05] (Κ) Κυπριακή κυβέρνηση - Βία - Μέση Ανατολή - Καταδίκη

    ΚΥΠΕ - 01/08/2001

    Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασε σήμερα τις πρόσφατες ενέργειες βίας στις Αυτόνομες Παλαιστινιακές Περιοχές, καθώς και την υπερβολική χρήση στρατιωτικής βίας και παρότρυνε τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν "μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να μην ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο και να κλιμακωθεί σε μη ελεγχόμενη βία, με αποτελέσματα που δεν μπορούν να προβλεφθούν".

    Με ανακοίνωση της η κυβέρνηση της Κύπρου εκφράζει την πεποίθηση ότι "η διπλωματία πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και ότι οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων πρέπει να επιλυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" και καταδικάζει ιδιαίτερα την "καταστροφή σπιτιών που ανήκουν στον παλαιστινιακό λαό και την υπερβολική χρήση ένοπλης βίας, η οποία πολύ συχνά καταλήγει στο θάνατο αθώων ανθρώπων", όπως συνέβη κατά τη χθεσινή επίθεση Ισραηλινών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο νεαρών Παλαιστινίων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συρία - Επαφές

    ΚΥΠΕ - 01/08/2001

    Διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα συζήτησε σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με το Σύρο ομόλογό του Farouk Al Shara, κατά τη συνάντηση που είχαν στη Δαμασκό, στην οποία διαπιστώθηκε η αλληλεγγύη και η συναντίληψη που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, νωρίτερα ο κ. Κασουλίδης, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Συρίας Δρα Bashar Al Assad στον οποίο επέδωσε προσωπικό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Ο κ. Assad επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για το εθνικό θέμα της Κύπρου, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [07] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - "Φωνή της Αμερικής"

    ΚΥΠΕ - 01/08/2001

    Εντονη ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για πληροφορίες που φέρουν την κυπριακή κυβέρνηση να αντιμετωπίζει θετικά την αίτηση για εγκατάσταση του ραδιοφωνικού σταθμού "Φωνή της Αμερικής" στην Κύπρο και καλεί την κυβέρνηση "να μην προχωρήσει στην έγκριση της αίτησης των Αμερικανών, μέχρι την εξέταση του θέματος από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

    Ανακοίνωση του Κινήματος αναφέρει ότι "πρέπει να απαιτηθεί η εκπόνηση πλήρους και ενδελεχούς μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως ακριβώς απαιτείται και για τις κεραίες των Βρετανών", σημειώνοντας ότι είναι "ιδιαίτερα ανησυχητική" η πληροφορία για προ - επιλογή χώρου ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας όπως το Λιοπέτρι και το Κάβο Γκρέκο, για την εγκατάσταση του 'ραδιοφωνικού προπαγανδιστικού' σταθμού της Φωνής της Αμερικής".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Ανακοίνωση

    ΚΥΠΕ - 01/08/2001

    Το Υπουργείο Εξωτερικών, με σημερινή του ανακοίνωση, συμβουλεύει όλους τους κατοίκους της Δημοκρατίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν προς και από τη Σρι Λάνκα, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, μετά την πρόσφατη επίθεση των Αυτονομιστών Ανταρτών Ταμίλ (Liberation Tigers of Tamil Eelam) εναντίον του Διεθνούς Αεροδρομίου του Κολόμπο, στη Σρι Λάνκα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ)

    [09] (K) Επέτειος υπογραφής συμφωνίας Γ' Βιέννης - Υπόμνημα

    ΚΥΠΕ - 01/08/2001

    Υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τους αρχηγούς των κομμάτων, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο Χρήστο Παναγόπουλο απέστειλε σήμερα το Σωματείο "Ελεύθερη, Ενιαία Καρπασία" επ' ευκαιρία της επετείου της ημέρας της υπογραφής της Συμφωνίας της Γ' Βιέννης για τους εγκλωβισμένους.

    Το υπόμνημα, το οποίο υπογράφει ο Πρόεδρος του Σωματείου Μιχάλης Μισιέλλης, αναφέρει πως 26 χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, έχουν απομείνει στις κατεχόμενες περιοχές λιγότεροι από 575 εγκλωβισμένοι από τις 20 χιλιάδες, που είχαν καταγραφεί το 1974 και τις 8 χιλιάδες, που ζούσαν στα κατεχόμενα το Σεπτέμβρη του 1975.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 1 August 2001 - 17:46:04 UTC