Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-08-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [02] Οικολόγοι - Βρετανικός νομικός οίκος - Ακρωτήρι
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Οικονομικών
  • [04] Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [05] Πάτροκλος Σταύρου - Λουκία Γεωργαντή
  • [06] Υπουργός Οικονομικών - Βασιλείου
  • [07] ΑΣΥΣΕΚΑ - Εκτακτη Γενική Συνέλευση
  • [08] Υπουργός Εμπορίου - ΕΚΑ
  • [09] Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο Μακαρίου - Ομιλία

  • [01] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    KYΠΕ - 03/08/2001

    Η Ε/κ πλευρά έχει ειλημμένη την απόφαση να κατέλθει στις συνομιλίες, εφόσον δεν αλλάξει η βάση του διαλόγου για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Αναν με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τονίζοντας πως εναπόκειται στον κ. Ντενκτάς να αποφασίσει να προσανατολιστεί προς μία λύση, που να στηρίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τη βουλευτή και Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Κύπρου Πορτογαλίας, Ρόζα Μαρία Αλπερνάς, ο κ. Αναστασιάδης ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις διαφοροποίησης, έστω και στο ελάχιστον, σε ό,τι αφορά το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, είπε ότι "δεν υπάρχει καμία ένδειξη, πέραν των δημοσίων απαράδεκτων δηλώσεων του κ. Ντενκτάς", ενώ ερωτηθείς απέρριψε πληροφορίες ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται πίσω από κινήσεις ισλαμικών χωρών για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Οικολόγοι - Βρετανικός νομικός οίκος - Ακρωτήρι

    KYPE - 03/08/2001

    Κυπροβρετανική νομική συνεργασία βρίσκεται σε εξέλιξη για την αποτροπή της εγκατάστασης της κεραίας στο βιότοπο του Ακρωτηρίου, αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, στην οποία σημειώνεται ότι στις 29 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη νομικών για την προετοιμασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, σε σημερινή κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη των Οικολόγων και του νομικού οίκου του Λονδίνου Leigh, Day and Co, ο εκπρόσωπος του βρετανικού οίκου Ρίτσιαρντ Στέιν είπε ότι "αν συνέβαινε κάτι τέτοιο στη Βρετανία, η κυβέρνηση θα δυσκολευόταν να δικαιολογήσει την καταστροφή του περιβάλλοντος και τον κίνδυνο που πιθανόν να δημιουργούσε στην υγεία των κατοίκων" και πρόσθεσε ότι "μια τέτοια εγκατάσταση στη Βρετανία θα ήταν αδύνατο να στηριχθεί νομικά".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Οικονομικών

    ΚΥΠΕ - 03/08/2001

    Ο Προϋπολογισμός της Βουλής των Αντιπροσώπων για το 2002, ο οποίος αναμένεται να κυμανθεί από τέσσερα μέχρι πέντε εκατομμύρια λίρες ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι υπήρξε μια συναντίληψη μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα των δαπανών και εξέφρασε την άποψή του υπέρ της ευρύτερης οικονομικής αυτονομίας του Κοινοβουλίου. Από την πλευρά του, ο κ. Κληρίδης είπε ότι το θέμα της οικονομικής αυτονομίας του Κοινοβουλίου είναι ευρύτερο και θα συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο, ενώ ερωτηθείς είπε ότι "το ακριβές ύψος του Προϋπολογισμού θα καθοριστεί αναλόγως των δαπανών για ανακαίνιση του κτιρίου της Βουλής"

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    ΚΥΠΕ - 03/08/2001

    Σε αρνητικό έδαφος έτυχε διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρηματιστηριακής συνάντησης της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης Τιμών, κλείνοντας με οριακή πτώση της τάξης του 0,51%. Στα χαμηλά επίπεδα των 7,1 εκατομμυρίων λιρών διατηρήθηκε η αξία των συναλλαγών.

    Αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,08, σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών ο οποίος έκλεισε στις 574,61 μονάδες, ως αποτέλεσμα της ανόδου της Τράπεζας Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Πάτροκλος Σταύρου - Λουκία Γεωργαντή

    ΚΥΠΕ - 03/08/2001

    Ο πρώην υφυπουργός παρά τω προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος του Ιδρύματος Νίκου Καζαντζάκη, Πάτροκλος Σταύρου με γραπτή δήλωσή του για τη γλύπτρια Λουκία Γεωργαντή, που κηδεύτηκε χθες στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών με δημοτική δαπάνη, αναφέρεται στο καλλιτεχνικό της έργο, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι "υπήρξε και ζωγράφος και γλύπτρια του εθνικού απελευθερωτικού αγώνος 1955-1959".

    Αναφερόμενος στη δράση της Λουκίας Γεωργαντή κατά τον αγώνα του 1955 -'59, ο κ. Σταύρου σημειώνει στη δήλωσή του ότι "τότε συγκεντρώναμε όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες και από την Αθήνα τα στέλλαμε στην Κύπρο και μυστικά και νομοτύπως η Λουκία Γεωργαντή έπλαθε σε μικρά έργα τέχνης, αγαλματίδια, σταχτοδοχεία, μικρά αγγεία, μπιμπελό, ειδώλια την πλαστική εκρηκτική ύλη και μετά, ζωγράφιζε τις επιφάνειές τους τέλεια, χωρίς αμοιβή".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βασιλείου

    KYΠΕ - 03/08/2001

    Από πλευράς εναρμονισιακής νομοθεσίας και υλοποίησης των διαφόρων νόμων και κανονισμών που εγκρίθηκαν από τη Βουλή, "είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΈ Γιώργος Βασιλείου, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ο οποίος από την πλευρά του σημείωσε ότι "δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις ή προβλήματα στην ενταξιακή πορεία και όλα μπορούν να τεθούν κάτω από έλεγχο ώστε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα και τις δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ".

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βασιλείου επισήμανε ότι στις Υπηρεσίες Τελωνείου, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, και Κρατικών Ενισχύσεων "όπου έχει να επιτελεστεί πολλή δουλειά" παρατηρούνται "σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού", προσθέτοντας ότι κατόπιν συζήτησης με τον κ. Κληρίδη, "θα δοθεί βάρος και προτεραιότητα στην πρόσληψη ατόμων για την πλήρωση κενών θέσεων, πριν προχωρήσουμε στη δημιουργία νέων θέσεων για τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [07] (Κ) ΑΣΥΣΕΚΑ - Εκτακτη Γενική Συνέλευση

    ΚΥΠΕ - 03/06/2001

    Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Υπαλλήλων Συγκροτήματος Εταιρειών των Κυπριακών Αερογραμμών (ΑΣΥΣΕΚΑ) με σημερινό της ψήφισμα αποφάσισε να μην προβεί σε απεργιακά μέτρα, αλλά να δώσει πίστωση χρόνου στο Υπουργείο Εργασίας για να καταθέσει σχέδιο πρότασης για εξεύρεση λύσης στη ρίξη, που προέκυψε μεταξύ ΑΣΥΣΕΚΑ και Κυπριακών Αερογραμμών ενώ εξέφρασε παράλληλα την "πικρία" της για τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρόεδρου και του Διευθυντή Τύπου της εταιρείας για τους μηχανικούς των Κυπριακών Αερογραμών.

    Οπως δήλωσε μετά την σημερινή Εκτακτη Γενική Συνέλευση του κλάδου Μηχανικών Αεροπλάνων, ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Σίμος Λοϊζου, η ΑΣΥΣΕΚΑ θα αναμένει το αποτέλεσμα της μεσολαβητικής προσπάθειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αργότερα θα συνέλθει ο κλάδος για να αποφασίσει αναλόγως κατά πόσο θα προχωρήσει σε απεργιακά μετρα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΕΚΑ

    ΚΥΠΕ – 03/08/2001

    Τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα είναι πάντοτε πρόθυμο να μελετήσει τα προβλήματα των αγροτών λαμβάνοντας υπόψη και τις διεθνείς συνθήκες εμπορίου που "δυστυχώς επηρεάζουν αρνητικά" έδωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης προσθέτοντας ότι αποδίδεται "μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με τις αγροτικές οργανώσεις του τόπου".

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε χαιρετισμό του σήμερα στην ετήσια χοροεσπερίδα της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών(ΕΚΑ) Αμμοχώστου, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι οι αγροτικές συντεχνίες του τόπου με τις "άοκνες προσπάθειες τους φέρνουν στην επιφάνεια τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι διάφοροι κλάδοι της αγροτικής δραστηριότητας" σημειώνοντας ότι σε συσκέψεις που γίνονται στο Υπουργείο Εμπορίου για εξέταση και επίλυση των προβλημάτων αυτών, οι αγροτικές οργανώσεις είναι "πάντοτε παρούσες και η συνεισφορά τους είναι σημαντική".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο Μακαρίου - Ομιλία

    ΚΥΠΕ – 03/08/2001

    "Οι ενδείξεις τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το Κυπριακό δείχνουν ότι θα επιχειρηθεί και πάλιν προσέγγιση ίσων αποστάσεων μεταξύ των θέσεων της Ε/κ πλευράς, που βρίσκονται στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και των απαιτήσεων της άλλης πλευράς για συνομοσπονδία δύο κυρίαρχων κρατών" είπε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι "αν όντως υπάρξει μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα".

    Μιλώντας σε φιλολογικό μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου στην Παναγιά, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "πολύ πιθανό να έχουμε επανέναρξη των συνομιλιών μετά το τέλος του καλοκαιριού" σημειώνοντας ότι η Αγκυρα και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς "στέλλουν συνεχώς μηνύματα αδιαλλαξίας που δεν επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις", επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για χάραξη προληπτικής πολιτικής και συντονισμού δυνάμεων στην Κύπρο και Ελλάδα για αποτροπή κινδύνων και δημιουργία προϋποθέσεων, ούτως ώστε "τα νέα έγγραφα, που θα κατατεθούν στις συνομιλίες από τα ΗΕ να βρίσκονται στα σωστά πλαίσια".

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας στην περίπτωση που επιχειρηθεί προσέγγιση ίσων αποστάσεων μεταξύ της Ε/κ πλευράς και της τουρκικής "θα βρεθούμε προ σοβαρών διλημμάτων που θα έχουν σχέση με τη λύση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ανέφερε ακόμη ότι "δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η Αγκυρα και ο Ντενκτάς έχουν πάρει αυτή τη φορά την απόφαση για διεξαγωγή σοβαρών και ουσιαστικών συνομιλιών στη βάση του διεθνούς δικαίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου", εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη για μία προληπτική πολιτική εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 3 August 2001 - 17:46:04 UTC