Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-08-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελλάδα - Κύπρος - Δορυφορικό πρόγραμμα
  • [02] Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Ολυμπιακός - Απόλλωνας - Πρόκριση
  • [03] Υπατος Αρμοστής Κύπρου - Αυστραλία - Διαπιστευτήρια
  • [04] Κληρίδης - Βασιλείου - Φορολογική μεταρρύθμιση
  • [05] ΔΗΣΥ - Αντιπροσωπεία - Κίνα - Επίσκεψη
  • [06] ΥΦΕΞ Ελλάδας - Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων
  • [07] Παπαδόπουλος - Μαλτέζος Υπουργός
  • [08] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό
  • [09] Βαλκανικό Φεστιβάλ Νέων - Κυπριακή συμμετοχή
  • [10] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [11] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [14] ΟΥΕΦΑ - Κλήρωση - Απόλλων - Ολυμπιακός

  • [01] (K) Ελλάδα - Κύπρος - Δορυφορικό πρόγραμμα

    KYΠΕ - 24/08/2001

    Με την κοινοπραξία Ελλάδας - Κύπρου για δημιουργία κοινού δορυφορικού προγράμματος, που αποτελείται από δύο δορυφόρους, οι δύο χώρες υλοποιούν το "μεγάλο όραμα" και συνεχίζουν το πρόγραμμα "του ενιαίου ελληνικού και κυπριακού χώρου", ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας χθες στην Αθήνα μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για κοινό δορυφορικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι στόχο αποτελεί και μια τετραμερής συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Βουλγαρίας-Βατικανού και Ελλάδας.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας Χρήστος Βερελής ανέφερε ότι η συνεργασία των δύο υπουργείων είναι πολύπλευρη, ουσιαστική και ότι έχει αποφέρει καρπούς και πρόσθεσε ότι με τις δραστηριότητες του προγράμματος θα γίνουν επενδύσεις σε τρίτες χώρες.

    Οπως αναφέρθηκε το δορυφορικό σύστημα HΕLLAS SAT θα αποτελείται από δύο δορυφόρους. Ο πρώτος δορυφόρος θα εκτοξευθεί το αργότερο μέχρι την 31η Αυγούστου του 2002 και ο δεύτερος μέχρι την 31 Μαρτίου του 2004.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Ολυμπιακός - Απόλλωνας - Πρόκριση

    ΚΥΠΕ - 24/08/2001

    Υστερα από μεγαλειώδεις νίκες Ολυμπιακός και Απόλλωνας προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Ο Απόλλωνας υπέταξε με 3 - 1 στο ΓΣΠ την αλβανική SK Τιράνων, ανατρέποντας το σε βάρος του 3 - 2 σκορ με το οποίο έχασε στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στην Αλβανία.

    Ο Ολυμπιακός πέτυχε θριαμβευτική εκτός έδρας νίκη επί της ουγγρικής Ντούναφερ με 4 - 2. Στο πρώτο τους αγώνα στη Λευκωσία οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες 2 - 2.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Υπατος Αρμοστής Κύπρου - Αυστραλία - Διαπιστευτήρια

    ΚΥΠΕ - 24/08/2001

    Η Αυστραλία, αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα, ομοσπονδιακής δομής όπου όλοι οι κάτοικοι της ως Αυστραλοί πολίτες, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή ή θρησκεία, ζουν αρμονικά χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, ανέφερε χθες ο Σώτος Λιασίδης επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στο Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας, πρώην Αρχιεπίσκοπο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Δρ Πίτερ Χόλινγκγορθ, ως νέος Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία.

    Ο κ. Χόλινγκγορθ εξέφρασε την ευχή όπως επιλυθεί το Κυπριακό, τονίζοντας την ανάγκη όπως διαφορετικές θρησκευτικές ή εθνικές ομάδες ζουν στα πλαίσια του κράτους ως ισότιμοι πολίτες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Κληρίδης - Βασιλείου - Φορολογική μεταρρύθμιση

    ΚΥΠΕ - 24/08/2001

    Με στόχο την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση για αλλαγή του φορολογικού συστήματος, ούτως ώστε να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), άρχισε σήμερα στη Λευκωσία τριήμερη συνάντηση Κυπρίων και ξένων εμπειρογνωμόνων, οι προτάσεις της οποίας θα υποβληθούν στην κυβέρνηση, ενώ από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν διαβουλεύσεις με τα κόμματα για ανταλλαγή απόψεων.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη των εργασιών της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δήλωσε πως η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στις εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων και εταιρικού φόρου που είναι ένα σημαντικό μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [05] (Κ) ΔΗΣΥ - Αντιπροσωπεία - Κίνα - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 24/08/2001

    Αναχωρεί αύριο, για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πενταμελής αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΥΣΗ) με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου Ελένη Βραχίμη, Ισίδωρο Μακρίδη, Χρίστο Ρότσα και το Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου Τάσο Μητσόπουλο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από επίσημη πρόσκληση του ΚΚ Κίνας προς το Δημοκρατικό Συναγερμό.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΓΠ)

    [06] (Κ) ΥΦΕΞ Ελλάδας - Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων

    ΚΥΠΕ - 24/08/2001

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γρηγόρης Νιώτης φθάνει στην Κύπρο την Κυριακή για να παραστεί το ίδιο βράδυ στην εναρκτήρια τελετή και να απευθύνει χαιρετισμό στο 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, αναφέρει ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο.

    Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Νιώτης θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, το Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Παπαδόπουλος - Μαλτέζος Υπουργός

    ΚΥΠΕ - 24/08/2001

    Τα κοινά συμφέροντα, η παράλληλη πορεία Κύπρου και Μάλτας, μετά την επανεισαγωγή της αίτησης της Μάλτας για ένταξη στην ΕΕ, η σύσφιξη της υπάρχουσας εκ παραδόσεως στενής φιλίας και συνεργασίας, όπως και το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Υπουργό Οικονομικών της Μάλτας Τζον Νταλί, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι "σε μια μακρά συνάντηση καλύψαμε πολλά θέματα της ΕΕ, ανέφερα τις θέσεις της πλευράς μας για το Κυπριακό και ελπίζουμε σε μελλοντική συνεργασία και αλληλοβοήθεια με ακόμα στενότερους δεσμούς".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 24/08/2001

    Επανάληψη της τουρκικής τακτικής που ακολουθήθηκε στο Κυπριακό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, κατά την οποία παραχωρήθηκε το προενταξιακό καθεστώς στην Τουρκία, διαβλέπει και στις επικείμενες συνομιλίες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος ενώ, όπως είπε, πιστεύει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στο νησί, θα επιχειρήσει και συζήτηση επί της ουσίας του Κυπριακού.

    "Το νέο σενάριο που διαμορφώνεται δεν πρέπει να αποσυνδεθεί από το προηγούμενο του Ελσίνκι", είπε, προσθέτοντας ότι "επειδή στις 8 Νοεμβρίου θα συζητηθεί στην ΕΕ η αναθεώρηση της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας και επειδή ένα από τα θέματα που αναφέρονται στην εταιρική σχέση είναι ότι αναμένεται από την Τουρκία ότι θα βοηθήσει το ΓΓ του ΟΗΕ στις προσπάθειές του για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό η Τουρκία θα προβάλει το επιχείρημα ότι έχει πείσει τον κ. Ντενκτάς να προσέλθει σε συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Βαλκανικό Φεστιβάλ Νέων - Κυπριακή συμμετοχή

    ΚΥΠΕ - 24/08/2001

    Με τη σκεπή των Υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας - Θράκης, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Δήμου Πιερίας διακόσιοι νέοι καλλιτέχνες, προερχόμενοι από το χώρο της μουσικής, των εικαστικών, και των εφαρμοσμένων τεχνών, από οκτώ χώρες της Νοτιονατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, συμμετέχουν στο Βαλκανικό Φεστιβάλ Νέων που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά φέτος στο Δήμο Πιερίας.

    Η Κύπρος εκπροσωπείται στο Βαλκανικό Φεστιβάλ από τις Νικόλ Παπαϊωάννου και Μαριάννα Χαραλάμπους στους τομείς της μουσικής και της ζωγραφικής, αντίστοιχα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 24/08/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/08/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7401          1,7505
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5899          1,5994
    Λίρα Αγγλίας                     1,1006          1,1072
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   592,9400        596,4800
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,8587        350,9437
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3704          1,3786
    Λιρέττα Iταλίας                3.369,3034      3.389,4406
    Μάρκο Γερμανίας                    3,4033          3,4237
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3462         10,4080
    Πεσέτα Ισπανίας                  289,5283        291,2587
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,9443         24,0874
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8347          3,8576
    Φράγκο Βελγίου                    70,1955         70,6150
    Φράγκο Γαλλίας                    11,4143         11,4865
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,1955         70,6150
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    KYΠΕ - 24/08/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 24/08/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               190,5668        192,0913
          Δολ. Αυστραλίας              2,9884          3,0123
          Δολ. Καναδά                  2,4474          2,4669
          Κορώνες Δανίας              12,9444         13,0479
          Κορώνες Νορβηγίας           14,0930         14,2057
          Κορώνες Σουηδίας            16,3341         16,4647
          Φράγκα Eλβετίας              2,6420          2,6631
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 24/08/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           154,70 ( 0,02)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  5.022.721
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.702.048    583,51 (-0,41)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    574.327    155,75 (-0,26)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    155.984    166,87 (-0,22)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     24.344     50,18 (-0,75)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    140.434     57,72 (-0,36)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    581.117    143,95 ( 2,10)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    110.845     40,64 (-0,37)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     11.065     60,64 (-0,72)
    Ετ. Πληροφορικής              £    359.253     15,06 ( 0,40)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    501.674     32,55 (-0,94)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     23.341     42,96 (-1,15)
    Ξενοδοχεία                    £    817.188    104,48 ( 2,38)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.532.949    195,09 (-0,31)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρος - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 24-08-2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, από τις 4 - 5 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Παπανδρέου "κατόπιν σχετικών συνεννοήσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [14] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Κλήρωση - Απόλλων - Ολυμπιακός

    ΚΥΠΕ - 24/08/2001

    Στα "βαθιά νερά" καλείται να κολυμπήσει ο Απόλλων Λεμεσού, αφού σύμφωνα με τη σημερινή κλήρωση για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας, στον πρώτο αγώνα, το φημισμένο Αγιαξ Ολλανδίας, ενώ ο Ολυμπιακός Λευκωσίας θα αντιμετωπίσει, στον πρώτο αγώνα, στο ΓΣΠ τη βελγική Μπριζ.

    Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 13 Σεπτεμβρίου και οι επαναληπτικοί δύο εβδομάδες αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου.

    Με βάση την κλήρωση, που έγινε στο Μονακό, ο Απόλλωνας, ο οποίος απέκλεισε την S.K. Τιράνων, θα συμμετάσχει στον 3ο Ομιλο, στον οποίο συμμετέχουν επίσης ο Αγιαξ Ολλανδίας και η ιταλική Πάρμα.

    Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, μετά τη μεγαλειώδη εμφάνιση στο Γκιόρ στην Ουγγαρία, όπου απέκλεισε την Ντούναφερ, κληρώθηκε στον 6ο Ομιλο, στον οποίο συμμετέχουν επίσης η Λίντς Αγγλίας και η γαλλική Παρί Σεντ Ζερμέν.

    Σε πιο βατούς ομίλους κληρώθηκαν οι ελληνικές ομάδες, που συμμετέχουν στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η ΑΕΚ θα συγκρουστεί στην Αθήνα με τη σκωτσέζικη Ιπέρνιαν, ενώ ο ΠΑΟΚ καλείται να αντιμετωπίσει στη Θεσσαλονίκη την Κάρντεν Αυστρίας.

    Ο δεύτερος γύρος της διοργάνωσης θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, ο τρίτος 22 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου, ο τέταρτος 21 και 28 Φεβρουαρίου, ενώ οι προημιτελικοί 14 και 21 Μαρτίου, οι ημιτελικοί 4 και 11 Απριλίου, ενώ ο τελικός έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαϊου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 24 August 2001 - 12:02:05 UTC