Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-08-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - ΕΕΑ - ΚΣΣΕ
  • [02] Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες
  • [03] Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ - Κίνα - Δηλώσεις
  • [04] Πρόεδρος ΠΟΜΑΚ - Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων
  • [05] ΥΠΕΞ Κύπρου - ΥΦΕΞ Ελλάδας - Απόδημοι
  • [06] Συνέδριο Αποδήμων - Κοινοβουλευτικά κόμματα
  • [07] Εκπρόσωπος Τύπου HE - Δηλώσεις
  • [08] Συνάντηση Φερχόιγκεν/Ντενκτάς - Δήλωση
  • [09] Υπουργός Εσωτερικών - ΗΕ - Γραμμή αντιπαράταξης
  • [10] Υπ. Εμπορίου - Συνεργατικό Κίνημα - Τουρνουά χειροσφαίρισης
  • [11] Υπουργός Εσωτερικών - Παράνομοι μετανάστες
  • [12] ΚΙΣΟΣ - Δολοφονία Ηγέτη Λαϊκού Μετώπου Παλαιστίνης
  • [13] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Απόδημοι - Συνάντηση
  • [14] Ντενκτάς - Φερχόιγκεν - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΕΕΑ - ΚΣΣΕ

    ΚΥΠΕ - 27/08/2001

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας απευθύνθηκε εκ νέου προς τη διεθνή κοινότητα για κάμψη της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς και επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε χαιρετισμό του στην 4η Διάσκεψη της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΕΑ) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που πραγματοποιείται στη Λάρνακα.

    "Οσοι πραγματικά και ειλικρινά ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να στρέψουν την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την Αγκυρα και τον κ. Ντενκτάς ώστε επιτέλους να προσέλθουν στο διάλογο και να συνομιλήσουν με καλή θέληση πάνω στη βάση λύσης του Κυπριακού που ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες

    ΚΥΠΕ - 27/08/2001

    Η υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη σε αρνητικό έδαφος στο τελευταίο 20λεπτο της σημερινής χρηματιστηριακής συνάντησης, λόγω των απωλειών κατά 1,23% (2 σεντ) της μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας, ήταν η κύρια αιτία της νέας οριακής πτώσης της τάξης του 0,58% που κατέγραψε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 153,81 μονάδες. Σημαντικά αυξημένη, ωστόσο, ήταν σήμερα η αξία των συναλλαγών, καθώς ανήλθε στα 8,2 εκατομμύρια λίρες, παρουσιάζοντας άνοδο 3,2 εκ. λίρες.

    Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 σημείωσε ελαφρές απώλειες σε ποσοστό 0,26%, υποχωρώντας στις 582 μονάδες, με τον κλάδο των Τουριστικών να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 1,43%, ως αποτέλεσμα των κερδών 4,9% (4 σεντ) της εταιρείας Golden Sun Leisure.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ - Κίνα - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 27/08/2001

    Την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, επαναβεβαίωσε ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Μα Βενπού, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με την αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), η οποία με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Κίνα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ από την Κίνα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, είπε ότι κατά την πρώτη "πολύ καλή" συνάντηση, διάρκειας τριών ωρών, ο κ. Βενπού τόνισε την υποστήριξη της χώρας του στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Κίνα "θεωρεί ως πλεονέκτημα τις καλές σχέσεις με την Κύπρο, γιατί θα έχει ένα καλό φίλο μέσα στην Ευρώπη".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΠΟΜΑΚ - Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων

    KYΠΕ - 27/08/2001

    Την ανάγκη εξεύρεσης νέων μεθόδων με σκοπό την κινητοποίηση του απόδημου ελληνισμού, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι "καθήκον και υποχρέωση" της κυβέρνησης να βοηθήσει "εποικοδομητικά" για την καλύτερη οργάνωση της δύναμης του απόδημου ελληνισμού.

    Σε παρέμβασή του στο 12ον Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, ο κ. Σοφοκλείδης χαρακτήρισε "θετικό βήμα" το διορισμό του Προεδρικού Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα απόδημου ελληνισμού Μανώλη Χριστοφίδη, ενώ αναφερόμενος στους σκοπούς του Συνεδρίου εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει οι εργασίες του Συνεδρίου να αναβαθμιστούν και να εφαρμόζονται τα πορίσματα, που προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση κάθε Παγκόσμιου Συνεδρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ/ΜΜ)

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - ΥΦΕΞ Ελλάδας - Απόδημοι

    ΚΥΠΕ - 27/08/2001

    Ολοκληρωμένο σύνολο ιδεών για την καλύτερη και πιο αποδοτική αξιοποίηση του απόδημου Ελληνισμού έφερε μαζί του στην Κύπρο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γρηγόρης Νιώτης, που είχε την ευκαιρία να τις συζητήσει εν εκτάσει σήμερα το μεσημέρι με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος τις χαρακτήρισε "πολύ καλές" και δήλωσε ότι θα τις υλοποιήσουν και θα τις αξιοποιήσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης και ο ομογενής βουλευτής Σουηδίας Νικόλαος Παπαδόπουλος που προεδρεύει των ελληνικής καταγωγής βουλευτών από όλο τον κόσμο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είχαν την ευκαιρία να κάνουν "μια γενική ανασκόπηση της πορείας του εθνικού θέματος σε συνάρτηση με την ενταξιακή πορεία και γενικότερα με το διεθνές σκηνικό όπως διαμορφώνεται και με τις δραστηριότητες της Τουρκίας και τις δικές μας, αλλά και τις αντιδράσεις μας".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Κοινοβουλευτικά κόμματα

    KYΠΕ - 27/08/200

    Την ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων των αποδήμων για ενημέρωση της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και της κοινής γνώμης στις χώρες όπου ζουν, σε μια περίοδο που η Κύπρος βρίσκεται στο κατώφλι της ΕΕ, εξέφρασαν τα κόμματα δια των εκπροσώπων τους στο 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Μιλώντας στο Συνέδριο, ο Ανδρος Κυπριανού, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ είπε ότι "σήμερα χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία της κυβέρνησης, όλων των πολιτικών δυνάμεων και οργανώσεων του τόπου και όσων μπορούν να βοηθήσουν, για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τα σχέδια της Αγκυρας και του (Τ/Κ ηγέτη Ραούφ) Ντενκτάς".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [07] (K) Εκπρόσωπος Τύπου HE - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 27/08/2001

    Τα Ηνωμένα Εθνη μελετούν τον καθορισμό συγκεκριμένου χώρου στη νεκρή ζώνη ως "περιοχή για χρήση από πολίτες", κάτι που εξυπακούει πρόσβαση σε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη περιοχή και αξιοποίησή της αλλά με κανέναν τρόπο αλλαγή στο υφιστάμενο στρατιωτικό καθεστώς που επικρατεί στη νεκρή ζώνη, ενώ ενήμερη για το θέμα τελεί η Τ/κ πλευρά.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για επιστροφή γης στη νεκρή ζώνη στους δικαιούχους για εκμετάλλευσή της, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για "επιστροφή" και υπογραμμίζοντας πως δεν θα επιτραπούν οποιεσδήποτε δραστηριότητες που δυνατό να δημιουργήσουν προβλήματα στην ασφάλεια στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [08] (K) Συνάντηση Φερχόιγκεν/Ντενκτάς - Δήλωση

    ΚΥΠΕ - 27/08/2001

    Ανταλλαγή απόψεων πάνω σε όλα τα σχετικά θέματα είχαν σήμερα το απόγευμα ο Κοινοτικός Επίτροπος υπεύθυνος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε "εποικοδομητική ατμόσφαιρα."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - ΗΕ - Γραμμή αντιπαράταξης

    ΚΥΠΕ - 27/08/2001

    O Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε σήμερα ότι τα Ηνωμένα Εθνη μελετούν την συγκατάθεση τους σε "ορθολογική αξιοποίηση γης που γειτνιάζει με τη λεγόμενη πράσινη γραμμή" τονίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε "καλό στάδιο".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους του πολιτικών κομμάτων για τις δημοτικές εκλογές, ο κ. Χριστοδούλου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, είπε ότι εδώ και δύο χρόνια "συστηματικά κάνουμε επαφές για να αρθούν κάποιοι ενδοιασμοί και επιφυλάξεις τους (των ΗΕ) και να δοθεί δυνατότητα ορθολογικής αξιοποίησης αυτών των κτημάτων από μέρους των ιδιοκτητών".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Υπ. Εμπορίου - Συνεργατικό Κίνημα - Τουρνουά χειροσφαίρισης

    ΚΥΠΕ - 27/08/2001

    Την εκτίμηση ότι το συνεργατικό κίνημα στην Κύπρο έχει την υποδομή, τα μεγέθη και τη θέληση να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας διατύπωσε απόψε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, δηλώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στο συνεργατισμό για διατήρηση και ενίσχυση της αποστολής του.

    "Το Συνεργατικό Κίνημα αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό επίτευγμα του κυπριακού λαού", είπε ο κ. Ρολάνδης, απευθύνοντας χαιρετισμό στο 7ο Διεθνές Τουρνουά Χειροσφαίρισης "Κύπρος", το οποίο διοργανώνει η Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία (ΣΠΕ) Στροβόλου και το οποίο διεξάγεται στο κλειστό γήπεδο "Ελευθερία" στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)
    (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Παράνομοι μετανάστες ΚΥΠΕ - 27/08/2001 Ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, δήλωσε σήμερα ότι τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης όσο και ο ίδιος, πιστεύουν ότι "υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι αναζητούν ευκαιρία να μεταβούν είτε στην Ευρώπη είτε στην Κύπρο για μια καλύτερη ζωή", τονίζοντας ταυτόχρονα ότι για την παρεμπόδιση τους, η Κύπρος έχει συνάψει "συμφωνίες με τη Συρία και το Λίβανο", οι οποίες "εφαρμόζονται πολύ ικανοποιητικά".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους του πολιτικών κομμάτων για τις δημοτικές εκλογές, ο κ. Χριστοδούλου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, είπε ωστόσο πως "ό,τι και να κάνουμε", κάποιοι θα διαφεύγουν και ό,τι και να κάνουμε ένας αριθμός θα έρχεται και στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [11] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Δολοφονία Ηγέτη Λαϊκού Μετώπου Παλαιστίνης

    ΚΥΠΕ - 27/08/2001

    Τη δολοφονία του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αμπού Αλί Μουσταφά καταδικάζει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) με σημερινή ανακοίνωση του.

    Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΣΟΣ, "αυτού του είδους οι ενέργειες αναπαράγουν το κλίμα της ανωμαλίας και της αστάθειας στη Μέση Ανατολή και ακυρώνουν οποιαδήποτε προοπτική να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για μόνιμη ειρήνη στη περιοχή" και καλεί τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τον ΟΗΕ, "να παρέμβουν άμεσα και αποφασιστικά για την καταδίκη του εγκλήματος και για τον τερματισμό της βίας στη βάση των επανειλημμένων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΡΜ)

    [12] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Απόδημοι - Συνάντηση

    KΥΠΕ – 27/08/2001

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους των αποδήμων Κυπρίων διάρκειας περίπου 45 λεπτών είχε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κατά τη διάρκεια της οποίας τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και συζήτησε μαζί τους διάφορα θέματα που αφορούν τους αποδήμους.

    Μετά την ενημερωτική αυτή συνάντηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης παρέθεσε δεξίωση στην οποία, εκτός των εκπροσώπων των αποδήμων, προσεκλήθησαν και παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γρηγόρης Νιώτης, υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι του κράτους, πρέσβεις ξένων κρατών στην Κύπρο, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων και οργανωμένων συνόλων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Ντενκτάς - Φερχόιγκεν - Δηλώσεις

    KΥΠΕ – 27/08/2001

    Ικανοποιημένος παρουσιάστηκε, με δηλώσεις του στον παράνομο σταθμό Μπαϊράκ, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς από τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν, η οποία έγινε σήμερα στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Ντενκτάς ανέφερε ότι οι επαφές με την ΕΕ θα συνεχιστούν και πως "το σημαντικό είναι ότι θα μπορούσε η ΕΕ να δεχθεί ό,τι συμφωνήσουν οι δύο πλευρές" για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 27 August 2001 - 17:46:03 UTC