Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-08-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Αμερικανός Πρέσβης - Δηλώσεις
  • [02] Εκπρόσωπος - Δημοσίευμα - Δορυφόροι
  • [03] Εκπρόσωπος - Μεσανατολικό
  • [04] Εκπρόσωπος - Ευρωπαϊκό Κύπελλο
  • [05] Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [06] Μόσχα - ΥΠΕΞ - Επισκέψεις Υπουργών
  • [07] Συνέδριο Αποδήμων - Κεντρικό Συμβούλιο ΠΟΜΑΚ
  • [08] Αλβαρο ντε Σότο - Αφιξη στη Λάρνακα
  • [09] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Βρετανός Ύπατος Αρμοστής
  • [10] Υπουργείο Εξωτερικών - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [11] Συνέδριο Αποδήμων - Παρουσίαση ΚΥΠΕ
  • [12] ΥΠΕΞ Κύπρου - Ρωσίας - Συνομιλίες
  • [13] Συνέδριο Αποδήμων - Βασιλείου
  • [14] Γαλλική πρεσβεία - Δήλωση
  • [15] Πρόεδρος Ελληνικής Βουλής - Κυπριακό
  • [16] Λαϊκή Τράπεζα - Αποτελέσματα Α΄ εξαμήνου 2001
  • [17] Συνέδριο Αποδήμων - Εκπρόσωπος
  • [18] Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση
  • [19] ΥΠΕΞ - Ρωσία - Διάσκεψη Τύπου
  • [20] 12ο Συνέδριο Αποδήμων - Πρόεδρος ΠΣΕΚΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αμερικανός Πρέσβης - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 29/8/2001

    Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την Ε/κ πλευρά είναι εάν όντως θα γίνουν συνομιλίες στην βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι δεν έχει μεγάλη σημασία η τελική ονομασία της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού σε έμμεσες ή εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρέσβη Ντόναλτ Μπάντλερ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η επιστροφή του κατοχικού ηγέτη στις συνομιλίες αποτελεί "διπλωματικό ελιγμό" του κ. Ντενκτάς, χωρίς αυτός να εγκαταλείπει τις απαιτήσεις του, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Μπάντλερ είπε ότι οι Αμερικανοί θα ήθελαν να δουν τη διαδικασία των συνομιλιών να αρχίσει και "μια καλή συνέχιση της διαδικασίας", τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι "η επίτευξη προόδου επί της ουσίας των θεμάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος - Δημοσίευμα - Δορυφόροι

    ΚΥΠΕ - 29/8/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση εξασφάλισε τους καλύτερους δυνατούς όρους αναφορικά με τη συμμετοχή της στο δορυφόρο "Hellas Sat", τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα που αναφέρει ότι η κυβέρνηση "εξαπάτησε την κοινή γνώμη, παρουσιάζοντας ιδιωτικό δορυφόρο ως δικό της".

    Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε δύο ανακοινώσεις, μια από τη Hellas Sat Consortium Ltd και μια από την Avacomnet. Η πρώτη χαρακτηρίζει το δημοσίευμα "ανυπόστατο" και η δεύτερη αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε "πολύ σκληρά, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα" της Κύπρου σε αυτό το εγχείρημα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΘΘ)

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Μεσανατολικό

    ΚΥΠΕ - 29/8/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα τη μεγάλη ανησυχία της για την επέκταση της βίας στη Μέση Ανατολή και καταδίκασε τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της για αποφυγή πράξεων βίας και επιστροφή στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

    "Θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης για την επέκταση της βίας στο χώρο της Μέσης Ανατολής. Τα γεγονότα και οι τελευταίες δραστηριότητες που οδήγησαν στο θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη (του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) καταδικάζονται από μέρους της κυβέρνησης σαν ενέργειες που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το οποιοδήποτε πρόβλημα αλλά αντίθετα επιτείνουν την κρίση και απομακρύνουν από την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών," δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωπαϊκό Κύπελλο

    ΚΥΠΕ - 29/8/2001

    Η κυβέρνηση δεν αντιτίθεται σε κινήσεις για συνεργασία και προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει οριστική ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο αυτών χωρών και δεν θα παραμεριστεί το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας την πρόθεση Αθηνών - Αγκυρας να διοργανώσουν από κοινού το EURO 2008.

    Παράλληλα ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε πως "οι τελευταίες τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα χθες και προχθές προς αυτή την κατεύθυνση, δίνουν το μήνυμα ότι το Κυπριακό παραμένει σαν θέμα προτεραιότητας στους υπολογισμούς της ελληνικής πολιτικής".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [05] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    ΚΥΠΕ - 29/8/2001

    Λειτούργησαν τελικά τα "αντανακλαστικά" της χρηματαγοράς στη σημερινή συνάντηση, μπροστά στον κίνδυνο να σημειώσει νέο αρνητικό ρεκόρ, με αποτέλεσμα να κλείσει με κέρδη της τάξης του 0,68%. Ο Γενικός Δείκτης, αφού πρώτα υποχώρησε σε νέα χαμηλότερη τιμή για φέτος, στις 148,86 μονάδες, στο τελευταίο ημίωρο της συνάντησης διέγραψε έντονη ανοδική πορεία, έχοντας ως πρωταγωνιστές, κυρίως, τους τραπεζικούς τίτλους αλλά και γενικά τα "βαριά χαρτιά", με αποτέλεσμα να αναρριχηθεί στις 151,92 μονάδες. Ιδιαίτερη συρρίκνωση υπέστη σήμερα η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 5, 1 εκατομμύρια λίρες.

    Μεγάλη αύξηση σε ποσοστό 1,83% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE, ο οποίος ανήλθε στις 579,63 μονάδες, οδηγούμενος από τα σημαντικά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου (2,51% ή 5 σεντ), αλλά και των πλείστων "βαριών χαρτιών", που συμπεριλαμβάνονται στο Δείκτη (4,63% της Sharelink Financial Services, 3, 83% της Louis Cruise Lines και 4,42% της L.K.Globalsoft.com).

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [06] (Κ) Μόσχα - ΥΠΕΞ - Επισκέψεις Υπουργών

    ΚΥΠΕ - 29/8/2001

    Τρεις Υπουργοί της κυπριακής κυβέρνησης θα μεταβούν εντός Σεπτεμβρίου στη Μόσχα για επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, θέλοντας να δώσει το στίγμα της σε βάθος ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, που έδωσε στο ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ιτάρ Τας, στη Μόσχα.

    Πρόκειται για τους Υπουργούς Υγείας Φρίξο Σαββίδη, Αμυνας Σωκράτη Χάσικο και Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, οι οποίοι, όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, θα συζητήσουν στη Μόσχα τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών σε θέματα που αφορούν τα Υπουργεία τους.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΦ/ΜΚ)

    [07] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Κεντρικό Συμβούλιο ΠΟΜΑΚ

    ΚΥΠΕ - 29/8/2001

    Στο πλαίσιο του 12ου παγκόσμιου συνεδρίου αποδήμων Κυπρίων διεξήχθησαν εκλογές, για ανάδειξη των μελών του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), των αξιωματούχων του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΟΜΑΚ, της ελεγκτικής επιτροπής της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ καθώς και της εφορευτικής επιτροπής.

    Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΟΜΑΚ εξελέγη ο Χάρης Σοφοκλείδης από τη Μεγάλη Βρετανία και αντιπρόεδροι οι Κέρι Κυριακούδης από την Αυστραλία, Χριστόδουλος Στυλιανού από τη Μεγάλη Βρετανία, Σάββας Τσιβίκος από τις ΗΠΑ, Κώστας Σταματάρης από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ), Κώστας Αταλιώτης από τον Καναδά, Φίλιππος Φιλίππου από Νότιο Αφρική, Νέστορας Νέστορος από την Υπόλοιπη Αφρική και Ευαγόρας Μαυρομμάτης από την Υπόλοιπη Ευρώπη.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ)

    [08] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αφιξη στη Λάρνακα

    ΚΥΠΕ - 29/8/2001

    Εφθασε το απόγευμα στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, θα έχει σειρά χωριστών συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο, ο κ. ντε Σότο ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του και δεν απάντησε σε οποιεσδήποτε απαντήσεις, λέγοντας απλώς ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο και πως θα έχει αργότερα σήμερα μια "φιλοφρονητική συνάντηση" με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Βρετανός Ύπατος Αρμοστής

    ΚΥΠΕ - 29/08/2001

    O Yπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Εντουαρντ Κλέι, χαρακτήρισε "καλή και πολύ σημαντική" τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας αναφορικά με το θέμα της κεραίας που οι Βρετανοί θέλουν να ανεγείρουν στο Ακρωτήρι, σημειώνοντας ότι σε αυτήν υπάρχει η επαναβεβαίωση ότι οι εκπομπές από τις κεραίες των Βρετανών δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του το πρωί με τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκη Ομήρου, ενόψει της αναχώρησής του από την Κύπρο, ο κ. Κλέι αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να προσεγγίζουμε με πνεύμα αισιοδοξίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [10] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    ΚΥΠΕ - 29/08/2001

    Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του σχετικά με δημοσιεύματα για "παραχώρηση" στους ιδιοκτήτες της, έκτασης γης εντός της "νεκρής ζώνης" νοτίως του αεροδρομίου Λευκωσίας "για σκοπούς οικοπεδοποίησης", σημειώνει ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται συζητήσεις με την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να γίνουν στην περιοχή ρυθμίσεις και διευθετήσεις που θα επιτρέψουν τη χρήση της από τους πολίτες, τους κατοίκους της και άλλους δικαιούχους, ώστε να διάγουν μια ομαλή ζωή (οικοδόμηση των κατοικιών τους, καλλιέργεια γης, άλλοι μη στρατιωτικοί σκοποί).

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι συζητήσεις αυτές αφορούν εκτάσεις γης, πέραν της γραμμής κατάπαυσης του πυρός της Εθνικής Φρουράς, νότια και νοτιοανατολικά της περιφραγμένης περιοχής του Αεροδρομίου Λευκωσίας, οι οποίες "προσφέρονται για αστική χρήση".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ)

    [11] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Παρουσίαση ΚΥΠΕ

    ΚΥΠΕ -29/8/2001

    Στις δραστηριότητες και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων(ΚΥΠΕ,) με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των Κυπρίων Αποδήμων σχετικά με ό,τι αφορά την Κύπρο, αναφέρθηκε ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Θέμης Θεμιστοκλέους στην παρουσίαση του ΚΥΠΕ στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων .

    Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε ειδική αναφορά στην "αμφίδρομη επαφή" του ΚΥΠΕ με τις ανά τον κόσμο οργανώσεις των αποδήμων και τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, στη συνεργασία του Πρακτορείου με άλλα κρατικά και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, στις ειδήσεις που αποστέλλει επί καθημερινής βάσεως στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ στο Διαδίκτυο, καθώς και στους μελλοντικούς σχεδιασμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [12] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Ρωσίας - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 29/8/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του "θα καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες που θα εξυπηρετούσαν την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και τη συνεννόηση ανάμεσα στις δύο κοινότητες", στο νησί.

    Σε δηλώσεις του, μετά την τρίωρη περίπου συνάντηση και το γεύμα εργασίας που είχε στη Μόσχα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Ιβανόφ είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι "υπέρ της άμεσης επανέναρξης του διακοινοτικού διαλόγου" και "είναι διατεθειμένη να βοηθήσει το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις καλές του υπηρεσίες για την επίλυση του Κυπριακού", ενώ, από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η Κύπρος αποδίδει "ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο της Ρωσίας (στο Κυπριακό) ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

    [13] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Βασιλείου

    ΚΥΠΕ - 29/8/2001

    Την ελπίδα ότι η αρνητική στάση της Τουρκίας θα αλλάξει, όταν αυτή συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να σταματήσει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εξέφρασε σήμερα ο Επικεφαλής των Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, ενημερώνοντας σήμερα τις εργασίες του 12ου παγκόσμιου συνεδρίου αποδήμων Κυπρίων, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα την πορεία ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι οι απειλές τις Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, "γιατί η ένταξη της Κύπρου όχι μόνο δεν θα δημιουργήσει κινδύνους, αλλά αντιθέτως δημιουργεί συνθήκες και προοπτικές ασφάλειας και ευημερίας τόσο για τους Ελληνοκυπρίους όσο και για τους Τουρκοκυπρίους και ακόμη για την ίδια την Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/MK)

    [14] (K) Γαλλική πρεσβεία - Δήλωση

    ΚΥΠΕ - 29/8/2001

    Η πρεσβεία της Γαλλίας στη Λευκωσία διέψευσε κατηγορηματικά πρόσφατα δημοσιεύματα του Τ/κ Τύπου σύμφωνα με τα οποία ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, σε δηλώσεις του στο Στρασβούργο, αναφέρθηκε στην ανάκγη επίλυσης του Κυπριακού πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας τόνισε ότι "τέτοιου είδους πληροφορίες διαψεύδονται κατηγορηματικά."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [15] (Κ) Πρόεδρος Ελληνικής Βουλής - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 29/8/2001

    Το Κυπριακό, τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού και του γηγενούς τουρκοκυπριακού πληθυσμού, που παραβιάζει η συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική κατοχή, καθώς και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ήταν στο επίκεντρο συζήτησης που είχε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης με τους Αμερικανούς βουλευτές Eliot Engel, Tom Davis και Phil English, παρουσία του Προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς.

    Οι Αμερικανοί βουλευτές μετέφεραν στον κ. Κακλαμάνη τις εντυπώσεις τους από το ταξίδι τους, που προηγήθηκε, στην Κύπρο και ιδιαίτερα τη διαπίστωση τους για την αλλοίωση του γηγενούς πληθυσμού, που επέφερε η εγκατάσταση εποίκων στο βόρειο τμήμα του νησιού και τον διαβεβαίωσαν για την απόφασή τους να προωθήσουν μέσω του Κογκρέσου την ειρηνική και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ)

    [16] (Κ) Λαϊκή Τράπεζα - Αποτελέσματα Α΄ εξαμήνου 2001

    ΚΥΠΕ - 29/8/2001

    Αύξηση κατά 22,7% παρουσίασαν τα κέρδη από εργασίες, πριν τη φορολογία, του Ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2001, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φθάνοντας στα 21,3 εκατομμύρια λίρες.

    Τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Λαϊκής, ανακοίνωσε σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Συγκροτήματος Κίκης Λαζαρίδης, αναφέροντας ακόμη ότι το κέρδος από ασφαλιστικές εργασίες "περιορίστηκε σημαντικά, από τον υψηλό όγκο εξαγοράς συμβολαίων και την ταυτόχρονη μείωση των κεφαλαίων υπό διαχείριση, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στα 7,9 εκατομμύρια λίρες, πριν τη φορολογία."

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [17] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Εκπρόσωπος

    ΚΥΠΕ - 29/8/2001

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου απέρριψε σήμερα ισχυρισμούς ότι το Κυπριακό τα τελευταία χρόνια παρουσίασε οπισθοχώρηση, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Ελσίνκι, το εθνικό μας θέμα "μπαίνει στα πλαίσια μιας καινούργιας δυναμικής".

    Σε παρέμβαση του στο 12ο παγκόσμιο συνέδριο Κυπρίων αποδήμων, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κ. Παπαπέτρου, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για υποβολή ολοκληρωμένου σχεδίου λύσης για το Κυπριακό διερωτήθηκε "πως θα λυθεί το Κυπριακό εάν δεν μπει ένα σχέδιο στο τραπέζι", ενώ διαβεβαίωσε ότι η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και το Εθνικό Συμβούλιο, αποτρέπουν την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την αναβάθμιση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [18] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση

    ΚΥΠΕ - 29/8/2001

    Δεν έγιναν βολιδοσκοπήσεις εκ μέρους του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ύστερα από την 50λεπτη συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα με τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Κύπρο, για να έχει σειρά χωριστών συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Από την πλευρά του ο κ. ντε Σότο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε πως θα έχει τύχη με τις συνομιλίες όταν υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [19] (Κ) ΥΠΕΞ - Ρωσία - Διάσκεψη Τύπου

    ΚΥΠΕ - 29/8/2001

    Το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και οι πιθανές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου, που μπορεί να προκύψουν από αναπροσαρμογές της κυπριακής νομοθεσίας, που θα γίνουν κατ' ανάγκην για να προσαρμοστεί η Κύπρος με το κοινοτικό κεκτημένο, ήταν ένα από τα θέματα που ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης συζήτησε σήμερα στη Μόσχα με το Ρώσο ομόλογό του, Ιγκόρ Ιβανόφ.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, που διοργάνωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Ιταρ - Τας", και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 20 δημοσιογράφοι, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι, εκτός τον ίδιο, εντός του μηνός Σεπτεμβρίου θα επισκεφθούν τη Ρωσία άλλοι τρεις Υπουργοί της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος και ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

    [20] (Κ) 12ο Συνέδριο Αποδήμων - Πρόεδρος ΠΣΕΚΑ

    ΚΥΠΕ - 29/08/2001

    Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ διαβεβαίωσε ότι η ομογένεια στις ΗΠΑ θα υποστηρίξει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και θα δουλέψει "χέρι - χέρι", με όλες τις οργανώσεις Κυπρίων αποδήμων ανά το παγκόσμιο "για να σιγουρέψουμε ότι η αμερικανική πολιτική δεν θα αλλάξει, αναφορικά την χωρίς όρους ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Μιλώντας σήμερα στο 12ο παγκόσμιο συνέδριο Κυπρίων Αποδήμων, στη Λευκωσία, ο κ. Κρίστοφερ είπε εξάλλου ότι στις ΗΠΑ η στάση έναντι της Κύπρου επικεντρώνεται τώρα στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ σημείωσε παράλληλα πως η ΠΣΕΚΑ αντιμετωπίζει μια "τεράστια προπαγάνδα", την οποία εξαπέλυσε η Τουρκία στις ΗΠΑ, για να προωθήσει τις θέσεις της στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 29 August 2001 - 18:46:07 UTC