Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-08-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λεμεσός - Θαλάσσιο ατύχημα
  • [02] Σλοβάκος Υπουργός Αμυνας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Επίσκεψη
  • [03] Απόδημοι - Ψηφίσματα - Διάσκεψη Τύπου
  • [04] Χριστοδουλίδης - Γενεύη
  • [05] Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [06] ΥΠΑΜ Κύπρου - ΥΠΕΞ Ελλάδος
  • [07] Υπουργός Εξωτερικών - Δήμαρχος Πετρούπολης
  • [08] Τράπεζα Κύπρου - Αποτελέσματα - Α' εξάμηνο
  • [09] Υπ. Εμπορίου - Πετρελαιοειδή - Οροι
  • [10] Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης
  • [11] Υπουργός Γεωργίας - Βρετανός Υπατος Αρμοστής
  • [12] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Συνομιλίες
  • [13] Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [14] Υπ. Παιδείας - Φεστιβάλ κατά των ναρκωτικών
  • [15] Υπουργός Εμπορίου - Pafos Aphrodite Festival
  • [16] Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου
  • [17] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Ελλάδος - Συνάντηση

  • [01] (Κ) Λεμεσός - Θαλάσσιο ατύχημα

    ΚΥΠΕ - 31/8/2001

    Ναυτικό ατύχημα σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο νέο λιμάνι Λεμεσού, όταν το φορτηγό πλοίο "Εψιλον Κυριάκος" συγκρούστηκε με το φορτηγό πλοίο "Jasmine', το οποίο ήταν δεμένο στο δυτικό κρηπίδωμα του λιμανιού με αποτέλεσμα και τα δύο πλοία να υποστούν αρκετές ζημιές ενώ το Jasmine υπέστη ρήγμα σε σημείο που υπήρχε φορτίο τοξικού υλικού, κινητοποιώντας έτσι την Πυροσβεστική υπηρεσία και τη Μονάδα Αντιμετώπισης Επικίνδυνων Χημικών Ουσιών.

    Οπως δήλωσε ο Υπαστυνόμος Περικλής Νεοφύτου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας "ο έλεγχος (για τυχόν διαρροή τοξικού υλικού) έγινε αφού λήφθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία διαρροή και κανένας κίνδυνος".

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Σλοβάκος Υπουργός Αμυνας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 31/8/2001

    Τα Κεντρικά Γραφεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας της Σλοβακίας Γιόζεφ Στανκ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Σλοβάκος υπουργός είχε ήδη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Σμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς και τον αρχηγό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Βίκτορι Ράνα, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί την ειρηνευτική δύναμη του σλοβακικού αποσπάσματος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Απόδημοι - Ψηφίσματα - Διάσκεψη Τύπου

    ΚΥΠΕ - 31/8/2001

    Στην ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων και Κυπρίων αποδήμων, ώστε να βοηθηθεί ο αγώνας για λύση του Κυπριακού και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι και για να αντιμετωπισθεί η αναβαθμισμένη τουρκική προπαγάνδα, αναφέρθηκαν σε κοινή διάσκεψη Τύπου ο Προεδρικός Επίτροπός Μανώλης Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Αναφερόμενος στο 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, οι εργασίες του οποίου έληξαν χθες στην Λευκωσία, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του συνεδρίου διότι επιτεύχθηκε "ο ενιαίος πολιτικός λόγος στο Κυπριακό", ενώ όσον αφορά τα αιτήματα των αποδήμων είπε ότι αυτά έχουν κωδικοποιηθεί και "με κοινές προσπάθειες, με διακομματική πολιτική βούληση, η κυβέρνηση θα μπορέσει εντός του έτους 2001 και του 2002 να δώσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις, όπου αυτό είναι εφικτό, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Χριστοδουλίδης - Γενεύη

    ΚΥΠΕ -31/8/2001

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης αναχωρεί την προσεχή Δευτέρα για τη Γενεύη όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρία της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρία είναι το δικαίωμα της οικογενειακής ζωής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, οι διαδικασίες απέλασης παράνομων μεταναστών και ατόμων στα οποία δεν έχει δοθεί πολιτικό άσυλο και το θέμα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη στην Ευρώπη σε σχέση με την Παγκόσμια Οικονομία.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    ΚΥΠΕ - 31/8/2001

    Οι μεγάλες ζημιές που σημείωσαν στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση οι τίτλοι της εταιρείας Globalsoft αλλά και οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι οδήγησαν την αγορά σε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1, 25%, κλείνοντας στις 149,88 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα πέντε εκατομμύρια λίρες.

    Σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,35% δέχθηκε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 568,79 μονάδες, με τον κλάδο της Πληροφορικής, ελέω Globalsoft να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 4,98%.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [06] (Κ) ΥΠΑΜ Κύπρου - ΥΠΕΞ Ελλάδος

    ΚΥΠΕ - 31/8/2001

    Οι βάσεις μιας "στενότερης επικοινωνίας" μεταξύ των Υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδος ετέθησαν κατά την συνάντηση που είχε σήμερα στην Αθήνα, ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, κατά την οποίαν, όπως ελέχθη, παρατηρήθηκε συναντίληψη σε πολλά θέματα, που αφορούν το θέμα της άμυνας.

    "Βάλαμε τη βάση έτσι ώστε να υπάρχει στενότερη επικοινωνία και επαφή, διότι σίγουρα άμυνα και εξωτερική πολιτική είναι αλληλένδετα" δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Χάσικος, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στα θέματα της Αμυνας ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση", θέματα τα οποία "διαπλέκονται άμεσα με την εξωτερική πολιτική".

    (ΚΥΠΕ/ΙΚ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Δήμαρχος Πετρούπολης

    ΚΥΠΕ - 31/8/2001

    Τρόπους στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των τοπικών Αρχών της Πετρούπολης, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού και των επενδύσεων Κυπρίων επιχειρηματιών στη Ρωσία, εξέτασαν σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Δήμαρχος Πετρούπολης Βλάντιμιρ Γιάκοβλεφ.

    Κατά την σημερινή συνάντηση του κ. Κασουλίδη με τον κ. Γιάκοβλεφ στο Δημοτικό Μέγαρο της Πετρούπολης, δόθηκαν οδηγίες στον Πρέσβη της Κύπρου στη Ρωσία Χαράλαμπο Ιωαννίδη και τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Βλάντιμιρ Παβλίνοφ, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνάντηση, όπως φροντίσουν για τη διοργάνωση ενημερωτικού επιχειρηματικού σεμιναρίου στην Κύπρο από τις Αρχές της Πετρούπολης και την προώθηση της ιδέας για δημιουργία ειδικής σχέσης ανάμεσα σε κυπριακό Δήμο και την Πετρούπολη.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Αποτελέσματα - Α' εξάμηνο

    ΚΥΠΕ - 31/8/2001

    Αυξημένα κατά 12,1% είναι τα κέρδη μετά τη φορολογία για το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, για το πρώτο εξάμηνο του 2001, φθάνοντας τα 32,4 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με 28,9 εκ. λίρες την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα κέρδη πριν από τη φορολογία ανήλθαν σε 46,1 εκ. λίρες σε σύγκριση με 43 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2000.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, αφού έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα της πρώτης εξαμηνίας, αποφάσισε την καταβολή προμερίσματος ύψους 10% ή 5 σεντ ανά μετοχή, ενώ όσον αφορά τα κέρδη για ολόκληρο το 2001 το συγκρότημα σημειώνει ότι αναμένεται να συνεχίσουν να είναι αυξημένα έναντι των κερδών του 2000.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [09] (K) Υπ. Εμπορίου - Πετρελαιοειδή - Οροι

    ΚΥΠΕ - 31/8/2001

    Με εκπροσώπους των πετρελαϊκών εταιρειών Esso, Mobil, και BP, συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης στους οποίους κοινοποίησε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με το θέμα παραχώρησης 15 πρατηρίων σε εταιρεία, η οποία δεν ενεργοποιείται στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου προνοεί ότι "οι εμπλεκόμενες εταιρείες θα πρέπει να διαθέσουν τα εν λόγω πρατήρια μέσα σε πρόσθετη προθεσμία έξι μηνών σε περίπτωση κατά την οποία δεν παρουσιασθεί αγοραστής των πρατηρίων μέσα στους πρώτους έξι μήνες".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

    ΚΥΠΕ 31/8/2001

    Αλληλεγγύη προς όλους τους λαούς της γης που αγωνίζονται για ειρήνη, ελευθερία και δικαιοσύνη εκφράζει με ανακοίνωσή του το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης.

    Στην ανακοίνωση, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης αναφέρει ότι "ενώνει τη φωνή του για υπεράσπιση των αρχών αυτών που εδράζονται στις θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας του ΟΗΕ" και αναφέρει ότι "ο λαός μας, θύμα εισβολής και κατοχής, αγωνίζεται εδώ και 27 χρόνια για να απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή που συνεχίζεται παρά τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    ΚΥΠΕ-31/8/2001

    Την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Μεγάλης Βρετανίας στα θέματα που άπτονται του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα συνεχιστεί, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους μετά τη συνάντηση του με τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή Εντουαρντ Κλέι, ο οποίος εξέφρασε τη δέσμευση της Βρετανίας για εξέταση της περιβαλλοντικής πτυχής αναφορικά με το θέμα ανέγερσης νέας κεραίας από τις Βρετανικές Βάσεις στην περιοχή του Ακρωτηρίου Λεμεσού.

    Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή, ο κ. Θεμιστοκλέους, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Κλέι για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που είχε με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος σε πάρα πολλά θέματα, όπως τα θέματα υδατικής ανάπτυξης, κτηνιατρικά θέματα, αλιείας και περιβάλλοντος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 31/8/2001

    Η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου (ΕΑΚ) εμμένει στη θέση ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες εξευμενισμού του ψευδοκράτους του οποίου στόχος είναι η οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΑΚ, σε πολύωρη συνεδρία του Συντονιστικού Γραφείου της Έπαλξης συζητήθηκαν διεξοδικά η παρούσα φάση του Κυπριακού ενόψει και των νέων συνομιλιών που αναμένονται να αρχίσουν σύντομα και διατυπώθηκαν κάποιες εισηγήσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο

    ΚΥΠΕ - 31/8/2001

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έγινε το απόγευμα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Μετά τη συνάντηση, που διήρκησε 45 λεπτά δεν έγιναν δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [14] (Κ) Υπ. Παιδείας - Φεστιβάλ κατά των ναρκωτικών

    ΚΥΠΕ - 31/8/2001

    Το όγδοο Φεστιβάλ ενάντια στα ναρκωτικά που θα διοργανωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στην παραλία Λεμεσού, έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σε μια προσπάθεια κατά των ναρκωτικών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

    Σε δηλώσεις του σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι η εκδήλωση αυτή "στοχεύει στο να δοθεί το μήνυμα ότι μπορούν οι νέοι να περνούν καλά και να ψυχαγωγούνται χωρίς να έχουν την ανάγκη οποιασδήποτε εξαρτησιογόνου ουσίας", ενώ παράλληλα στοχεύει και στην "ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας για τις ευθύνες όλων μας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την εισβολή των ναρκωτικών και στο τόπο μας". Πρόσθεσε ότι "η προσπάθεια γίνεται έτσι ώστε οι νέοι άνθρωποι να συμμετέχουν ενεργά στην εκδήλωση και να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [15] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Pafos Aphrodite Festival

    ΚΥΠΕ - 31/8/2001

    Η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό όλων όσοι καταβάλλουν προσπάθειες για προώθηση τόσο μεγάλων ξένων πολιτιστικών παραστάσεων όσο και άλλων εκδηλώσεων κυπριακού πολιτισμού και παράδοσης, ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, κατά την τελετή έναρξης του "Pafos Aphrodite Festival".

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μιλώντας στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "ο πολιτισμός έχει εξέχουσα σημασία και ρόλο στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Τουρισμό που ενέκρινε η κυβέρνηση", προσθέτοντας ότι "το Φεστιβάλ θα ικανοποιήσει και φέτος τον κόσμο που θα το παρακολουθήσει".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [16] (Κ) Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου

    ΚΥΠΕ - 31/8/2001

    Την εγγραφή του Υπουργείου Εσωτερικών ως μέλους του Commonwealth Local Government Forum, την αποστολή φαρμακευτικής βοήθειας ύψους 6.6 εκατομμυρίων λιρών στην Κένυα, καθώς και την αποστολή επί δανείω εννέα αρχαιοτήτων για να εκτεθούν στα πλαίσια της Εκθεσης με θέμα "Ωρες Βυζαντίου" στην Θεσσαλονίκη, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο σε χθεσινή του συνεδρία.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εγγραφή του Υπουργείου Εσωτερικών ως μέλους στο Commonwealth Local Government Forum, τα μέλη του οποίου είναι υπουργεία, αρμόδια για την τοπική αυτοδιοίκηση, τοπικά συμβούλια και ενώσεις φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Ελλάδος - Συνάντηση

    ΚΥΠΕ - 31/8/2001

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη έγινε σήμερα αργά το απόγευμα ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Χρήστος Παναγόπουλος.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε πως με τον Πρόεδρο Κληρίδη είχε μια "ενημερωτική συνάντηση".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 31 August 2001 - 17:46:03 UTC