Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-09-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποσύρεται το πυρηνέλαιο
  • [02] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΑΜ
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανός Πρέσβης
  • [04] Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [05] Υπουργός Αμυνας - Αρμενία
  • [06] Γ. Βασιλείου - Leopold Maurer
  • [07] ΡΙΚ - Νέα περίοδος προγραμμάτων
  • [08] Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - Κύπρος
  • [09] Υπουργός Εμπορίου - Πετρέλαιο - Κύπρος
  • [10] Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Διαπιστευτήρια
  • [11] Υπουργός Εμπορίου - Πρέσβης Αιγύπτου
  • [12] Πρώην διευθυντής CIA - Κύπρος - Δηλώσεις
  • [13] Συμπόσιο - Ηλιακή Ενέργεια - Γερμανός βουλευτής
  • [14] Γιώργος Περδίκης - ΗΠΑ - Μαζική εκδήλωση
  • [15] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - ΓΓ ΣΕΚ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Αποσύρεται το πυρηνέλαιο

    ΚΥΠΕ 18/09/2001

    Οι Ιατρικές Υπηρεσίες της Κύπρου, με αφορμή τον εντοπισμό σε χώρες της Ευρώπης πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων σε πυρηνέλαιο, απαγόρευσαν την εισαγωγή πυρηνελαίου εκτός αν συνοδεύεται με πιστοποιητικό της αρμόδιας Αρχής της χώρας αποστολής που να διαβεβαιώνει ότι τα επίπεδα πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων είναι εντός των αποδεκτών ορίων. Ήδη απαγορεύτηκε η εισαγωγή ενός φορτίου.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι παράλληλα για καθαρά προληπτικούς λόγους μέχρι τη συμπλήρωση των αναγκαίων εξετάσεων στο εξωτερικό, δεσμεύθηκαν τα αποθέματα πυρηνελαίου και δόθηκαν οδηγίες για την απόσυρση του από την αγορά.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΑΜ

    KYΠΕ - 18/09/2001

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταστήσει σαφές ότι αναμένει από τις υποψήφιες χώρες να συμπλέουν με τις αποφάσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, " δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι η Κύπρος δεν υποχρεούται να ακολουθήσει αποφάσεις των Βρυξελλών αναφορικά με την αντίδραση των ΗΠΑ στις τρομοκρατικές επιθέσεις, εφόσον δεν είναι πλήρες μέλος της Ενωσης.

    Ο κ. Παπαπέτρου, ο οποίος ανέφερε ότι αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με τον κ. Χριστόφια, σημείωσε ωστόσο ότι "δεν υπάρχει οποιοσδήποτε μηχανισμός πειθαναγκασμού της Κύπρου" για να συμπλεύσει με αποφάσεις της ΕΕ, αλλά υπογράμμισε ότι "εάν η Κύπρος αρχίσει από το στάδιο της υποψήφιας χώρας να διαφοροποιείται από αυτή την κοινή εξωτερική πολιτική, μπορεί ο καθένας να φανταστεί ποια θα είναι η τύχη της υποψηφιότητάς της".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [03] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανός Πρέσβης

    KYΠΕ - 18/09/2001

    Η εκστρατεία που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ, μετά τις αεροπορικές επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, δεν στρέφεται κατά του Ισλάμ, που είναι μια από τις μεγαλύτερες θρησκείες στον κόσμο, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο Ντόναλτ Μπάντλερ, αλλά είναι μια εκστρατεία εναντίον της βίας και του φανατισμού.

    Οπως είπε ο κ. Μπάντλερ, μετά από μακρά συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, εκτός από θέματα τρομοκρατίας, συζήτησαν και το Κυπριακό και την παρούσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται. "Επαναβεβαίωσα", είπε ο κ. Μπάντλερ, "την υποστήριξή μας στην αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχιση της πολύ καλά γνωστής πολιτικής και άποψής μας ότι επιθυμούμε και χρειαζόμαστε να έχουμε μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    KYΠΕ - 18/09/2001

    Θυμήθηκε επιτέλους και την άνοδο σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από την κατρακύλα των τελευταίων πέντε συναντήσεων, κατά τις οποίες απώλεσε 25,39 μονάδες ή ποσοστό 18,15% της αξίας του. Με πρωτοστάτες τις μετοχές των τραπεζών και των ξενοδοχείων, ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω έντονων διακυμάνσεων, κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 2,83%, κλείνοντας στις 117,7 μονάδες. Ωστόσο, η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε στα χαμηλά επίπεδα που εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό, των 5,1 εκατομμυρίων λιρών.

    Εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 4,68% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 462,37 μονάδες, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης που σημείωσαν οι τραπεζικοί τίτλοι, ο κλάδος των οποίων κατέγραψε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 5,27%.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αρμενία

    KYΠΕ - 18/09/2001

    Μετά από πρόσκληση του Αρμένιου ομολόγου του S. Sargsyan, ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, συνοδευόμενος από αρμόδιους επιτελείς, αναχωρεί αύριο για επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αρμενία ο Υπουργός Αμυνας θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της χώρας Α. Margaryan, τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Αμυνας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Γ. Βασιλείου - Leopold Maurer

    KYΠΕ - 18/09/2001

    Επέστρεψε σήμερα από την Ουάσινγκτον, όπου μετέβη για επίσκεψη εργασίας ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργος Βασιλείου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, ο κ. Βασιλείου θα έχει αύριο συνάντηση με τον Leopold Maurer, υπεύθυνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, κατά την οποία θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τη χρηματοδοτική συνεργασία Κύπρου - ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στα σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ το 2002.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

    [07] (Κ) ΡΙΚ - Νέα περίοδος προγραμμάτων

    ΚΥΠΕ - 18/9/2001

    Το πρόγραμμα των δύο τηλεοπτικών καναλιών του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) για την περίοδο 2001 - 2002 πλησιάζει στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί πριν από λίγα χρόνια, δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ημικρατικού Οργανισμού Αντώνης Δράκος, στη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης της νέας περιόδου προγραμμάτων τηλεόρασης.

    Ο κ. Δράκος ανέφερε ότι κυριότερο χαρακτηριστικό του φετινού προγράμματος είναι η πολυδιάστατη εκλογή, η ποιοτική βελτίωση και η ανανέωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 18/9/2001

    Την εκτίμηση ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω των τρομοκρατικών κτυπημάτων κατά των ΗΠΑ δεν έχει επηρεάσει, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο, το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι η Κύπρος αποτελεί ευρωπαϊκό προορισμό και κατά συνέπεια θεωρείται πιο ασφαλής προορισμός από χώρες της γύρω περιοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Πετρέλαιο - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 18/9/2001

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα έλλειψης πετρελαίου λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τους Διευθυντές των Εταιρειών Πετρελαίου και τη Διοίκηση των Διυλιστηρίων, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι η Κύπρος έχει αυτή τη στιγμή αποθέματα για 17 ημέρες, ενώ την προσεχή Κυριακή φθάνει στην Κύπρο νέο φορτίο με αργό πετρέλαιο, προσθέτοντας ότι υπάρχουν παραγγελίες για δύο ακόμα φορτία αργού πετρελαίου με τα οποία η Κύπρος θα μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Διαπιστευτήρια

    ΚΥΠΕ - 18/9/2001

    Την ελπίδα ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα πεισθεί να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και τη βαθιά απογοήτευση της Βρετανίας για την άρνηση του κατοχικού ηγέτη να αποδεχθεί την πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ για επανάληψη των συνομιλιών, εξέφρασε σήμερα ο νέος Βρετανός Υπατος Αρμοστής Λιν Πάρκερ, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να υποστηρίξει το έργο των ΗΕ για προώθηση μιας δίκαιης και συνολικής λύσης για όλους τους Κυπρίους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του κ. Πάρκερ, είπε ότι η Κύπρος στον αγώνα της για επίτευξη των βασικών της στόχων, που είναι η λύση του Κυπριακού και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, βλέπει τη Βρετανία ως "ένα σταθερό εταίρο που βασίζεται σε αρχές" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Λονδίνο "θα συνεχίσει να ασκεί την επιρροή του για να βοηθήσει στην ειρηνική επανένωση του νησιού".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [11] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Πρέσβης Αιγύπτου

    ΚΥΠΕ - 18/9/2001

    Το θέμα της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, οι ανταλλαγές στον τομέα της τεχνολογίας σε ό,τι αφορά τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο το οποίο η Κύπρος προτίθεται να προμηθευθεί για να παράγει ηλεκτρισμό είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητήσει η εξ Υπουργών Επιτροπή με τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου Sameh Fahmy, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρέσβη της Αιγύπτου στην Κύπρο Omar Metwally, ο οποίος τον ενημέρωσε επίσημα για την επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού την προσεχή Δευτέρα, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης είπε ότι ο κ. Metwally τον ενημέρωσε ότι ο κ. Fahmy είχε συνάντηση για το εν λόγω θέμα με τον Υπουργό Πετρελαίου της Συρίας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

    [12] (Κ) Πρώην διευθυντής CIA - Κύπρος - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 18/9/2001

    Εντελώς ανυπόστατους και απαράδεκτους χαρακτήρισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου τους ισχυρισμούς του πρώην διευθυντή της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ ότι η Κύπρος είναι ο χειρότερος φορολογικός παράδεισος, προσθέτοντας ότι αύριο θα επιδιώξει επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρέσβη στη Λευκωσία Ντόλαντ Μπάντλερ για διευκρινίσεις επί των δηλώσεων Γούλσεϊ, ο οποίος συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Ενωση να μην δεχθεί την Κύπρο ως μέλος μέχρι που να δώσει πληροφορίες για τα χρήματα που ο Μπιν Λάντεν δήθεν έχει στο νησί.

    Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσε στο ΚΥΠΕ επί του θέματος ότι οι προσωπικές απόψεις του κ. Γούλσεϊ δεν εκφράζουν την πολιτική της Ουάσιγκτον.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΑΡ)

    [13] (Κ) Συμπόσιο - Ηλιακή Ενέργεια - Γερμανός βουλευτής

    ΚΥΠΕ - 18/9/2001

    Το κλίμα της Κύπρου προσφέρεται για την περαιτέρω χρήση της ηλιακής ενέργειας ως εναλλακτική πηγή ενέργειας, ενώ με την αλλαγή του νομικού πλαισίου καθίσταται δυνατή η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκτιμά ο Γερμανός βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, ειδικός για θέματα έρευνας, Χανς Γιόσεφ Φελς, προτείνοντας ταυτόχρονα την ίδρυση ενός ερευνητικού κέντρου στην Κύπρο για τη μελέτη και ανάπτυξη της τεχνολογίας όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα πλαίσια του Συμποσίου για την Ηλιακή Ενέργεια, που διοργανώνει το ΚΕΒΕ και το Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης μαζί με το Σύνδεσμο Αποφοίτων του στην Κύπρο, ο κ. Φελ είπε ότι με την αλλαγή του νομικού πλαισίου, κάτι που έγινε ήδη στην Γερμανία πριν δύο χρόνια, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις χρήσης της ανανεώσιμης ενέργειας, φιλικής προς το περιβάλλον, όπως είναι η ηλιακή ενέργεια, η ενέργεια από τον άνεμο και τα κύματα της θάλασσας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [14] (Κ) Γιώργος Περδίκης - ΗΠΑ - Μαζική εκδήλωση

    ΚΥΠΕ - 18/9/2001

    Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης σε επιστολή που απέστειλε στη Βουλή, ζητά όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο διοργάνωσης από τη Βουλή, κοινής μαζικής εκδήλωσης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, "που να καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος αθώων πολιτών στις ΗΠΑ, να εκφράζει τη συμπάθεια και την οδύνη του κυπριακού λαού, τη συμπαράσταση λαού και ηγεσίας στον αμερικανικό λαό αλλά και την έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ".

    Στην επιστολή του, ο κ. Περδίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, εισηγείται κατά την 1η συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος στις 4 Οκτωβρίου, "όπως τηρηθεί μονόλεπτη σιγή και εκδοθεί σχετικό ψήφισμα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - ΓΓ ΣΕΚ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 18/9/2001

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι τα συγκλονιστικά γεγονότα στις ΗΠΑ δημιουργούν ένα νέο διεθνές περιβάλλον με απρόβλεπτες συνέπειες και για το εθνικό μας θέμα, μέσα στο οποίο θα πρέπει να ενεργούμε προσεκτικά, ψύχραιμα και νηφάλια με κύριο στόχο το Κυπριακό να διατηρηθεί στο προσκήνιο και να μην περάσει σε δεύτερη μοίρα.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση σήμερα με τον ΓΓ της ΣΕΚ Δημήτρη Κεττένη, ο κ. Ομήρου είπε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η διαφύλαξη της διαπραγματευτικής βάσης του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια που καθορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις διακρατικές προσφυγές της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 18 September 2001 - 19:46:05 UTC