Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζακχαίος - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Τρομοκρατία - Κύπρος
  • [02] Υπουργός Γεωργίας - Γεωλογικά Ινστιτούτα - Συνάντηση
  • [03] ΕΕ - Πρόντι - Κέντρο πληροφόρησης
  • [04] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Τρομοκρατία - Κύπρος
  • [05] ΗΠΑ - Κύπρος - FAA - Κατάλογοι
  • [06] ΚΙΣΟΣ - Τροποποίηση τουρκικού συντάγματος
  • [07] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [08] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

  • [01] (Κ) Ζακχαίος - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Τρομοκρατία - Κύπρος

    KYΠΕ - 03/10/01

    Η επίλυση του Κυπριακού θα οδηγήσει σε αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα διανοίξει νέα περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση του αντιτρομοκρατικού αγώνα, τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Eθνη Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία είχε ως θέμα συζήτησης την τρομοκρατία και τα μέτρα πάταξής της.

    Ο κ. Ζακχαίος τόνισε επίσης ότι η Κύπρος συμμερίζεται πλήρως τη θέση της ΕΕ και άλλων για την αναγκαιότητα μιας παγκόσμιας κινητοποίησης εναντίον της τρομοκρατίας, που θα είναι κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ και υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εργαστεί από κοινού για την πρόληψη αλλά και την επίλυση των περιφερειακών συγκρούσεων, όπως το Μεσανατολικό και το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Γεωλογικά Ινστιτούτα - Συνάντηση

    ΚΥΠΕ - 3/10/2001

    Αρχισε σήμερα στη Λευκωσία συνάντηση των Διευθυντών των Γεωλογικών Ινστιτούτων των Ευρωπαϊκών χωρών, η οποία διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και στην οποία θα συζητηθούν τρέχοντα προβλήματα σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία και τη σφαιρική ανάπτυξη των Γεωλογικών Ινστιτούτων, καθώς και η διάδοση των Γεωεπιστημών στους διάφορους τομείς της γεωλογικής δραστηριότητας και ανάπτυξης των χωρών της Ευρώπης.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνάντησης o Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους τόνισε την ανάγκη για διαλογή, διαφύλαξη και αξιολόγηση όλων των σχετικών δεδομένων και πληροφοριών που θα καταστήσουν ικανή την κυπριακή κυβέρνηση να πάρει τις σωστές αποφάσεις για ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό αναφορικά με την αειφόρο ανάπτυξη της λατομικής και μεταλλευτικής βιομηχανίας, την προστασία και διαχείριση των υδροφορέων και την παραγωγή άριστης ποιότητας δομικών υλικών που θα διασφαλίζουν ασφαλή και ανθεκτικά κτίρια και άλλες κύριες κατασκευές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) ΕΕ - Πρόντι - Κέντρο πληροφόρησης

    KYΠΕ - 3/10/2001

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο στις 25-26 Οκτωβρίου, συνοδευόμενος από τον Κοινοτικό Επίτροπο υπεύθυνο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να βοηθήσει στην ίδρυση κέντρου πληροφόρησης στο τ/κ εμπορικό επιμελητήριο, στην κατεχόμενη Λευκωσία, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος Τύπου της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Κύπρο, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα επί του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Τρομοκρατία - Κύπρος

    KYΠΕ - 3/10/2001

    Με πληροφορίες "αναλόγου αξιοπιστίας", όπως αυτές που εμπλέκουν την Κύπρο σε θέματα τρομοκρατίας, οι Αμερικανοί δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αντιμετωπίσουν τρομοκρατικά κτυπήματα όπως αυτά της 11ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι οι πληροφορίες αυτές δεν αποτελούν τη θέση της αμερικανικής διπλωματίας.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ που φέρουν την Κύπρο να εμπλέκεται σε θέματα τρομοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "θα πρέπει οι αμερικανικές υπηρεσίες να συνειδητοποιήσουν πλέον ότι με ανάλογες πληροφορίες που παίρνουν, δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αντιμετωπίσουν ανάλογα με τα κτυπήματα που δέχτηκαν στις 11 του μηνός".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) ΗΠΑ - Κύπρος - FAA - Κατάλογοι

    ΚΥΠΕ - 3/10/2001

    Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά τη σημασία της συνεχιζόμενης συνεργασίας με την κυβέρνηση της Κύπρου στην προσπάθεια για προστασία των ταξιδιωτών και των αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία Γουόλτερ Ντάγκλας, τονίζοντας πως οδηγίες που εκδίδουν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) δεν υπονοούν ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται στα αεροδρόμια στην Κύπρο ή με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Ο κ. Ντάγκλας έκαμε τις δηλώσεις κληθείς να σχολιάσει το διάβημα στο οποίο προέβη η κυπριακή κυβέρνηση προς την Ουάσιγκτον, ύστερα από τη δημοσίευση σε αθηναϊκή εφημερίδα πληροφοριών ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται σε κατάλογο "υπόπτων χωρών για υπόθαλψη τρομοκρατίας" που έχει συνταχθεί από την αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

    Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας απέφυγε να επιβεβαιώσει τη συμπερίληψη της Κύπρου στον κατάλογο. Οπως είπε, διάφορες χώρες συγκαταλέγονται στους καταλόγους του FAA "για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και η εύκολη μετεπιβίβαση ταξιδιωτών προς χώρες που διάκεινται εχθρικά προς τις ΗΠΑ" και πρόσθεσε ότι η Κύπρος "σίγουρα μπορεί να εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία."

    Ο κ. Ντάγκλας πρόσθεσε ότι το FAA δεν δημοσιοποιεί τις χώρες που ευρίσκονται στους καταλόγους που καταρτίζει. Δήλωσε ωστόσο ότι στις χώρες αυτές συγκαταλέγονται "σύμμαχοι των ΗΠΑ και κράτη που είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Οπως εξήγησε, το FAA παρέχει καθοδήγηση σε αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες αναφορικά με πληροφορίες για θέματα ασφαλείας και διαδικασίες που στόχο έχουν να προστατεύσουν το κοινό από εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αεροσκαφών.

    Ο κ. Ντάγκλας σημείωσε ότι αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τον χαρακτηρισμό από την αμερικανική κυβέρνηση ορισμένων κυβερνήσεων ως υποστηρικτών της κρατικής τρομοκρατίας. "Ούτε και οι οδηγίες του FAA πρέπει να εκλαμβάνεται ότι υπονοούν ότι υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα στα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται στα αεροδρόμια της Κύπρου ή στις προσπάθειες της Κύπρου για καταπολέμηση της τρομοκρατίας", πρόσθεσε.

    Η κυβέρνηση της Κύπρου, είπε, εργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλους για την προστασία των ταξιδιωτών και των αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας. "Σας διαβεβαιώνω ότι εκτιμούμε τη σημασία αυτής της συνεχιζόμενης συνεργασίας", κατέληξε ο κ. Ντάγκλας στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 3/10/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 3/10/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7361          1,7465
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5979          1,6074
    Λίρα Αγγλίας                     1,0867          1,0932
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,5800        595,1200
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,0568        350,1418
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3673          1,3755
    Λιρέττα Iταλίας                3.361,5583      3.381,6956
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3955          3,4159
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3224         10,3842
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,8627        290,5931
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8893         24,0324
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8259          3,8488
    Φράγκο Βελγίου                    70,0341         70,4536
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3881         11,4563
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,0341         70,4536
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] (K) ΚΙΣΟΣ - Τροποποίηση τουρκικού συντάγματος

    ΚΥΠΕ - 3/10/2001

    "Ανώδυνη" και "επιφανειακή" θεωρεί το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών την τροποποίηση του τουρκικού συντάγματος, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και σημειώνει ότι "το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας διατηρεί κατ' ουσία τον ίδιο ρόλο, μέσα από απλές λεκτικές δεξιοτεχνίες".

    Σε ανακοίνωση το Κίνημα σημειώνει ότι "αυτές οι λεκτικές αλλαγές δεν ικανοποιούν τις πρόνοιες της Εταιρικής Σχέσης Τουρκίας - ΕΕ, όπως υιοθετήθηκε από τα δύο μέρη πριν από ένα χρόνο και τονίζει πως το ζήτημα δεν είναι κάποια συνταγματική τροποποίηση αλλά η πραγματική προσαρμογή της Αγκυρας στο γράμμα και στο πνεύμα της Εταιρικής Σχέσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 3/10/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 05/10/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               193,5900        195,1387
          Δολ. Αυστραλίας              3,2115          3,2371
          Δολ. Καναδά                  2,5016          2,5216
          Κορώνα Δανίας               12,8860         12,9890
          Κορώνα Νορβηγίας            14,0169         14,1290
          Κορώνα Σουηδίας             16,9312         17,0666
          Φράγκο Eλβετίας              2,5793          2,5999
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 3 October 2001 - 12:12:04 UTC