Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-10-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [02] Βουλή - Υπουργός Οικονομικών - ΧΑΚ - Επιπτώσεις
  • [03] Κασουλίδης - Βρυξέλλες - Συναντήσεις
  • [04] Υπουργός Αμυνας - Ασκήσεις Νικηφόρος - Τοξότης
  • [05] Κύπρος - Παραγουάη - Συμφωνία - Διπλωματικές σχέσεις
  • [06] Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Κύπρος
  • [07] Υπουργός Αμυνας - Ασκήσεις Νικηφόρος - Τοξότης
  • [08] ΜΚΕ Κύπρου/ΕΕ - Φερχόιγκεν
  • [09] Τόμας Γουέστον - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (K) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    ΚΥΠΕ - 09/10/2001

    Ανοδικά σε ποσοστό 1,23% αντέδρασε η χρηματαγορά στη σημερινή συνάντηση, παρά την περαιτέρω συρρίκνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να αναρριχηθεί στις 108,3 μονάδες, λόγω των μικρών κερδών (2 σεντ) που κατέγραψαν οι δύο μεγάλες τράπεζες (Κύπρου και Λαϊκή). Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα διολίσθησε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε μόλις στα 2,5 εκατομμύρια λίρες, με τον τραπεζικό κλάδο να συγκεντρώνει το 40% του ημερήσιου τζίρου.

    Κέρδη της τάξης του 1,33% παρουσίασε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 445,84 μονάδες, με τον κλάδο των Τραπεζών να κερδίζει σε ποσοστό 1,25%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Βουλή - Υπουργός Οικονομικών - ΧΑΚ - Επιπτώσεις

    KYΠΕ - 09/10/2001

    Σειρά μέτρων εξήγγειλε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στην κυπριακή οικονομία και ειδικότερα στο εμπόριο, στη βιομηχανία και στον τουρισμό, ενώ συγχρόνως το κράτος θα αυξήσει και θα επιταχύνει τις αναπτυξιακές του δαπάνες.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος που παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου ο Πρόεδρός της, Λευτέρης Χριστοφόρου, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις θα ενισχυθούν οικονομικά με κρατικές ενισχύσεις, αλλά και με φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις και απαλλαγές από διάφορα τέλη που επιβάλλονταν μέχρι τώρα, ενώ οι εργαζόμενοι και κυρίως τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα θα βοηθηθούν από τα κοινωνικο-οικονομικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Κασουλίδης - Βρυξέλλες - Συναντήσεις

    ΚΥΠΕ 9/10/2001

    Η διεθνής τρομοκρατία και η προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να την εξουδετερώσει, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ήταν τα δύο βασικά θέματα των συναντήσεων που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με το Βρετανό επίτροπο για εξωτερικές σχέσεις Κρις Πάτεν και τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα.

    Στη συνάντηση με τον κ. Πάτεν έγινε συζήτηση για την παγκόσμια προσπάθεια του συνασπισμού εναντίον της τρομοκρατίας, κατά την οποία ο επίτροπος ζήτησε τις απόψεις του κ. Κασουλίδη αναφορικά με τις αντιδράσεις των φίλων αραβικών χωρών της Κύπρου στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ασκήσεις Νικηφόρος - Τοξότης

    ΚΥΠΕ 9/10/2001

    Η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος" θα πραγματοποιηθεί ως έχει προγραμματιστεί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    Οπως είπε ο κ. Χάσικος ύστερα από συνεννόηση του με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο, αποφασίσθηκε όπως η "Νικηφόρος" πραγματοποιηθεί ως έχει προγραμματιστεί ενώ η διεξαγωγή της αεροναυτικής άσκησης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων "Τοξότης" μετατίθεται χρονικά, λόγω των νέων δεδομένων που δημιουργούνται με την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Κύπρος - Παραγουάη - Συμφωνία - Διπλωματικές σχέσεις

    ΚΥΠΕ 9/10/2001

    Υπογράφηκε χθες στη Γενεύη συμφωνία για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων, σε επίπεδο Πρέσβεων μεταξύ της Κύπρου και της Παραγουάης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τη συμφωνία υπέγραψαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Κύπρου και της Παραγουάης στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Αλέξανδρος Βίκης και Ραμίρες Μπέτνερ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Κύπρος

    ΚΥΠΕ 9/10/2001

    "Το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων" και το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ "καθόρισε τους κανόνες του παιγνιδιού με το Ψήφισμα 1250", τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στην παρέμβαση του στην 20η Σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Παράλληλα επισήμανε ότι η στάση της κυπριακής κυβέρνησης όσον αφορά τη συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα και τα Ηνωμένα Έθνη για την αναζήτηση λύσης "θα παραμείνει η ίδια" και "η ετοιμότητα μας για διαπραγματεύσεις θα παραμείνει πάντοτε δεδομένη", είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ασκήσεις Νικηφόρος - Τοξότης

    ΚΥΠΕ - 09/10/2001

    Η απόφαση για τη χρονική μετάθεση της άσκησης "Τοξότης" η οποία αφορά τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας στην ετήσια άσκηση "Νικηφόρος - Τοξότης" ελήφθη σήμερα από τον Υπουργούς Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Κύπριο ομόλογό του Σωκράτη Χάσικό. Αποφασίσθηκε επίσης ότι η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος" θα πραγματοποιηθεί ως έχει προγραμματισθεί.

    Σε δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι η απόφαση για μετάθεση της άσκησης επεβλήθη "υπό τα νέα δεδομένα της έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και των δεσμεύσεων Ελλάδας και Κύπρου για παροχή διευκολύνσεων στις χώρες που διεξάγουν τις επιχειρήσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [08] (Κ) ΜΚΕ Κύπρου/ΕΕ - Φερχόιγκεν

    ΚΥΠΕ - 09/10/2001

    Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γερμανός επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν στοιχηματίζει ότι η Κύπρος θα ολοκληρώσει πρώτη τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ προτιμάει την επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη, αλλά αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στη σημερινή 20η συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Τόμας Γουέστον - Κυπριακό - ΕΕ

    KYΠΕ - 09/10/2001

    Η λύση του Κυπριακού μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση "θα είναι πολύ πιο δύσκολη λόγω των περιπλοκών που θα παρουσιάσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας" είπε ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Πρέσβης Τόμας Γουέστον, εκτιμώντας ότι η Κύπρος θα γίνει μέλος της ΕΕ "αργά ή γρήγορα" κάτι το οποίο θα γίνει κατορθωτό "μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο που προσφέρει η ΕΕ για επίλυση διαφόρων επί μέρους πτυχών του Κυπριακού", και θα αποβεί προς το συμφέρον όλων.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, σε ομιλία του την περασμένη Παρασκευή σε ανοικτή εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Georgetown, σε συνεργασία με αριθμό ομογενειακών οργανώσεων με θέμα "Συνομιλίες για το Κυπριακό: Ο δρόμος μπροστά", είπε ότι οι προσπάθειες για να πεισθεί η τουρκική πλευρά να αλλάξει τη στάση της θα συνεχιστούν, προσθέτοντας ότι "ορισμένες ενέργειες θα αναληφθούν κατά τις επόμενες δύο βδομάδες και ότι ο χρόνος πιέζει αφού μέχρι το καλοκαίρι του 2002 θα πρέπει να έχει εξευρεθεί λύση".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 9 October 2001 - 18:46:05 UTC