Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-10-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κόφι Ανάν - ΟΗΕ - Συγχαρητήρια
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Βρετανός Υπατος Αρμοστής
  • [04] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος
  • [05] Αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση - Ομιλία
  • [06] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Βρετανός Υπατος Αρμοστής
  • [07] Βελγική προεδρία - Υποψήφιες xώρες
  • [08] Υπουργοί Δικαιοσύνης και Γεωργίας - Λευκή σκόνη
  • [09] Δήμος Αμμοχώστου - Αυστραλία - Κυπριακό
  • [10] Υπουργείο Αμυνας - Ασκηση "Νικηφόρος"
  • [11] Υπουργός Υγείας - Νόσος του Ανθρακα
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Νίκος Σιακόλας - Απονομή μεταλλίου
  • [13] Μικτή Διακυβερνητική Επιτροπή Κύπρου - Σλοβακίας
  • [14] ΓΓ ΑΚΕΛ - Σημίτης - Συγχαρητήριο μήνυμα
  • [15] Χρηματιστήριο - Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Αποφάσεις

  • [01] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κόφι Ανάν - ΟΗΕ - Συγχαρητήρια

    ΚΥΠΕ - 16/10/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με την ευκαιρία της απονομής στον κ. Ανάν και στον ΟΗΕ του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2001, με την οποία εκφράζει τη μεγάλη του ικανοποίηση για την απόφαση της νορβηγικής επιτροπής, να τους απονείμει το βραβείο.

    Στην επιστολή του, με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει πως το βραβείο αναγνωρίζει "τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ, τα επιτεύγματά του και την ελπίδα που όλοι εμείς εναποθέτουμε στον ΟΗΕ για ένα κόσμο όπου όλοι θα μοιράζονται την ειρήνη, την ασφάλεια, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία", υπογραμμίζοντας ότι και η Κύπρος εργάζεται για την επίτευξη αυτών των στόχων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 16/10/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           114,86 ( 2,85)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  4.408.030
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 2.241.163    469,74 ( 2,04)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.089.176    134,25 ( 2,17)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    230.032     99,50 ( 1,89)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     26.855     35,91 ( 1,01)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     54.614     48,39 ( 1,53)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    508.033    100,05 ( 7,77)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    130.777     29,41 ( 2,33)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     17.616     45,84 ( 2,50)
    Ετ. Πληροφορικής              £     85.979      7,94 ( 0,76)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    322.391     23,48 ( 2,62)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £      2,933     23,81 (-1,94)
    Ξενοδοχεία                    £    901,282     66,32 ( 8,28)
    Αλλες Εταιρείες               £    614,690    124,61 ( 2,49)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΜΚ)

    [03] (K) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    ΚΥΠΕ - 16/10/2001

    Η διεθνής κατάσταση μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στις ΗΠΑ καθιστά σημαντική τη συνέχιση της υποστήριξης των προσπαθειών για λύση του "μακροχρόνιου και πολύ τραγικού" προβλήματος της Κύπρου, από τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Λιν Πάρκερ, επαναλαμβάνοντας τη σθεναρή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού.

    Μιλώντας ύστερα από εθιμοτυπική συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Πάρκερ είπε ότι μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, πολλά πράγματα θα αλλάξουν στη διεθνή κοινότητα και εξέφρασε την ελπίδα ότι το γεγονός αυτό "θα συμβάλει με το δικό του τρόπο στην αύξηση του ενδιαφέροντος για αντιμετώπιση περιφερειακών προβλημάτων, στα οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [04] (K) Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος

    ΚΥΠΕ - 16/10/2001

    Την ανοδική της πορεία, η οποία συνοδεύτηκε από σημαντική άνοδο τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και του ημερήσιου τζίρου, συνέχισε και σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη της τάξης του 2,85%. Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας για άλλη μια φορά κινητήριο μοχλό της ανόδου τις τουριστικές και ξενοδοχειακές μετοχές κατάφερε, με τη συνδρομή και των τραπεζικών τίτλων, να διασπάσει το σημείο αντίστασης των 112 μονάδων, με αυξημένο μάλιστα αγοραστικό ενδιαφέρον, κλείνοντας στις 114,86 μονάδες. Το επενδυτικό ενδιαφέρον σημαντικά μεγαλύτερο από τις προηγούμενες συναντήσεις διαμορφώθηκε στα 4,4 εκατομμύρια λίρες.

    Μεγάλα κέρδη σε ποσοστό 2,04% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 469,74 μονάδες, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ο κλάδος των Ξενοδοχείων σε ποσοστό 8,28% και των Τουριστικών 7,77%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [05] (Κ) Αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση - Ομιλία

    ΚΥΠΕ - 16/10/2001

    Ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Πρέσβης Κωνσταντίνος Μουσούτας δήλωσε ότι η επιλεκτικότητα στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, "κλονίζει την πίστη των κρατών μελών (του ΟΗΕ, ιδιαίτερα των μικρότερων χωρών" και ότι όλα τα κράτη μέλη του οργανισμού, χωρίς εξαίρεση, έχουν την υποχρέωση να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου.

    Ο κ. Μουσούτας, ο οποίος προσφώνησε σήμερα την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης, αναφορικά με την έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ότι η έκθεση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας δείχνει ότι οι συγκρούσεις στον κόσμο "όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν, ενώ ιδιαίτερα στην περίπτωση της τρομοκρατίας έχουν γίνει πιο περίπλοκες".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    ΚΥΠΕ - 16/10/2001

    Για το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου καθώς και για την τρομοκρατία συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου και ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Λιν Πάρκερ.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου είπε ότι η Βρετανία τοποθετείται "με σαφήνεια στην ακώλυτη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ", ανεξάρτητα από προηγούμενη λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού πρέπει να προχωρήσουν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [07] (Κ) Βελγική προεδρία - Υποψήφιες xώρες

    ΚΥΠΕ - 16/10/2001

    Η Aναπληρωτής Yπουργός Eξωτερικών του Βελγίου Ανεμί Νέιτς διαβεβαίωσε τις δώδεκα υποψήφιες για ένταξη χώρες ότι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του 2002, θα τηρηθεί ώστε να μπορέσουν οι υποψήφιες χώρες να συμμετάσχουν στις απευθείας εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2004.

    Η διαβεβαίωση αυτή της βελγικής προεδρίας δόθηκε από την κ. Νέιτς προς τους πρέσβεις των 12 υποψήφιων χωρών, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε σήμερα στις Βρυξέλλες, η Πρέσβης της Κύπρου στο Βέλγιο Πόπη Αβραάμ. Στο γεύμα εκτός των υποψηφίων χωρών παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της κοινοτικής τρόικα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Υπουργοί Δικαιοσύνης και Γεωργίας - Λευκή σκόνη

    ΚΥΠΕ - 16/10/2001

    Ικανοποιημένος από τα μέτρα που πάρθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά από τον εντοπισμό ποσότητας λευκής σκόνης σε εμπορευματοκιβώτιο που ανήκει σε κυπριακή εργοληπτική εταιρεία εμφανίστηκε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης.

    Ο κ. Κόσης δήλωσε ότι από τις πρώτες εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, ωστόσο πάρθηκε δείγμα και εστάλη στο χημείο για ανάλυση ενώ από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι θα εγκαθιδρυθεί ένας ταχύτερος τρόπος ανάλυσης "ύποπτων" υλικών, ώστε να υπάρχει δυνατότητα τα πρώτα αποτελέσματα να είναι περίπου έτοιμα σε 60 λεπτά.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ)

    [09] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Αυστραλία - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 16/10/2001

    Η ειδικός αντιπρόσωπος της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σορτ θα συζητήσει πολύ σύντομα με όλα τα ενδιαφερόμενα για την Κύπρο μέρη, περιλαμβανομένης της κυπριακής κυβέρνησης, τα πορίσματα της έκθεσης του στην οποία προτείνει τρόπους με τους οποίους η χώρα του θα μπορούσε να υποβοηθήσει περαιτέρω στην επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτό αναφέρεται σε επιστολή του γραφείου του Αυστραλού Πρωθυπουργού Τζον Χάουαρτ προς το Δήμαρχο Αμμοχώστου Ανδρέα Πούγιουρο, στην οποία υπογραμμίζεται ότι "η αυστραλιανή κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για εξεύρεση μιας λύσης στη διένεξη στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)

    [10] (Κ) Υπουργείο Αμυνας - Ασκηση "Νικηφόρος"

    ΚΥΠΕ - 16/10/2001

    "Προσβολές στόχων" στα μετόπισθεν των μονάδων της Εθνικής Φρουράς θα πραγματοποιήσουν απόψε οι δυνάμεις καταδρομών και οι ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ), ενεργώντας σε "εχθρικό ρόλο", στα πλαίσια της άσκησης ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, που άρχισε σήμερα.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, στα πλαίσια της διεξαγωγής της άσκησης έγινε επάνδρωση των "αμυντικών" τοποθεσιών για απόκρουση "εχθρικής" επίθεσης, σύμφωνα πάντοτε με το σενάριο που θα εφαρμοσθε.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΜΜ)

    [11] (Κ) Υπουργός Υγείας - Νόσος του Ανθρακα

    ΚΥΠΕ - 16/10/2001

    Στην Κύπρο υπάρχουν και οι τρόποι και τα μέσα για αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού της ασθένειας του άνθρακα, που πιθανόν να παρουσιαστεί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης, ύστερα από ευρεία σύσκεψη.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας "στην κάθε επαρχία υπάρχουν ομάδες αποτελούμενες από προσωπικό που έχει σχέση με τις ιατρικές υπηρεσίες και το οποίο επιλαμβάνεται ή θα επιλαμβάνεται περιστατικών, τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης."

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΜΜ)

    [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νίκος Σιακόλας - Απονομή μεταλλίου

    ΚΥΠΕ - 16/10/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απένειμε σήμερα στον Πρόεδρο του ομίλου Σιακόλα, Νίκο Σιακόλα το μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την εξαιρετική και πολύμορφη προσφορά του σε διάφορα έργα και δραστηριότητες που έχουν σχέση με το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου, την πολιτιστική και την κοινωνική ζωή του νησιού.

    Μιλώντας κατά την τελετή απονομής του μεταλλίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφερόμενος στη προσφορά του κ. Σιακόλα είπε ότι "η προσφορά του μέσω της κυβέρνησης για κάλυψη εξόδων προβολής του Κυπριακού στο εξωτερικό και ιδίως στις ΗΠΑ, όπως και για σκοπούς διαφώτισης ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, εκτός από τα σημαντικά ποσά που έδωσε σε διάφορους οργανισμούς και επιτροπές για προώθηση του Κυπριακού προβλήματος στην Κύπρο και στο εξωτερικό".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ)

    [13] (Κ) Μικτή Διακυβερνητική Επιτροπή Κύπρου - Σλοβακίας

    ΚΥΠΕ - 16/10/2001

    Πρωτόκολλο συνεργασίας θα υπογράψουν αύριο ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Peter Brnο, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προώθηση συμφωνιών στους τομείς της υγείας, της γεωργίας, της εργασίας, της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

    Οι δύο αξιωματούχοι προήδρευσαν σήμερα της πρώτης Συνόδου της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου - Σλοβακίας για Συνεργασία στον Οικονομικό, Επιστημονικό, Τεχνικό και Βιομηχανικό Τομέα, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, και στη διάρκεια της οποίας έγινε ανασκόπηση της γενικής οικονομικής κατάστασης των δύο χωρών και των εξελίξεων στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

    [14] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Σημίτης - Συγχαρητήριο μήνυμα

    ΚΥΠΕ - 16/10/2001

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη συγχαρητήριο μήνυμα για την επανεκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

    Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ο κ. Χριστόφιας σημειώνει ότι η επανεκλογή του κ. Σημίτη έγινε "σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα."

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Αποφάσεις

    ΚΥΠΕ - 16/10/2001

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε ότι θα απορρίπτει τις αιτήσεις για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τίτλων εταιρειών εναντίον των οποίων εκκρεμούν σημαντικές απαιτήσεις για επιστροφή χρημάτων από επενδυτές, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Αντίθετα σε περιπτώσεις εταιρειών, όπου οι απαιτήσεις επιστροφής χρημάτων είναι περιορισμένες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση, θα ζητά από τις συγκεκριμένες εταιρείες να δεσμεύουν σε τραπεζικό λογαριασμό ή άλλως πως να διασφαλίζουν ότι το ποσό των χρημάτων, για το οποίο εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις εναντίον της εταιρείας από επενδυτές για επιστροφή χρημάτων, θα είναι άμεσα διαθέσιμο ώστε να εξασφαλίζονται οι επενδυτές εάν κερδίσουν την υπόθεση τους.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 16 October 2001 - 18:46:03 UTC