Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-10-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ράλι Τρόοδος - Δεύτερο σκέλος
  • [02] Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - Αγώνες
  • [03] "Νικηφόρος" - Δηλώσεις
  • [04] Ευρωπαϊκή Διάσκεψη - ΥΠΕΞ Κύπρου/Ελλάδας
  • [05] Πατριάρχης Αρμενίων Κιλικίας - Εκδηλώσεις
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Μονή Μαχαιρά
  • [07] Πρόεδρος ΝΕΟ - Μνημόσυνο Ηρώων
  • [08] Υπουργός Εσωτερικών - Ημέρα Μνήμης Κρατητηρίων
  • [09] 18ο Συνέδριο ΡΤΚ - ΓΓ ΑΚΕΛ - Χαιρετισμός (10Κύπρος - Ημέρα Ηνωμένων Εθνών - Εκδήλωση

  • [01] (Κ) Ράλι Τρόοδος - Δεύτερο σκέλος

    ΚΥΠΕ 21/10/2001

    Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη και τελευταία μέρα το Διεθνές Ράλι Τρόοδος, που αποτελεί τον πρότελευταίο αγώνα του Μεσανατολικού Πρωταθλήματος. Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη και τελευταία μέρα το Διεθνές Ράλι Τρόοδος, που αποτελεί τον πρότελευταίο αγώνα του Μεσανατολικού Πρωταθλήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου και τον τελευταίο στο φετινό Ημερολόγιο του εθνικού μας πρωταθλήματος, με 18 εκ των 39 πληρωμάτων που εκκίνησαν χθες.

    Τα πληρώματα που εξακολουθούν να παραμένουν στον αγώνα εκκίνησαν σήμερα το πρωί από την Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία και σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Σύνδεσμου Αυτοκινήτου (ΚΣΑ), τα επίσημα αποτελέσματα φέρουν στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης τον Ανδρέα Περατικό με συνοδηγό τον Χάρη Επισκόπου και αυτοκίνητο Mitsubishi EVO VI.|

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - Αγώνες

    ΚΥΠΕ 21/10/2001

    Με τρεις αγώνες πέφτει σήμερα το απόγευμα η αυλαία της 5ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας.

    Ο ΑΠΟΕΛ θα αντιμετωπίσει στο "Αντώνης Παπαδόπουλος" τη ΔΟΞΑ, ο Απόλλωνας στο "Μακάρειο" τον Εθνικό Αχνας και η ΑΕΚ στο ΓΣΖ την ΑΕΛ.|

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 3.30 το απόγευμα.

    Στο μεταξύ στο χθεσινοβραδινό αγώνα, η Ομόνοια μοιράστηκε βαθμούς και γκολ με την Ενωση Νέων Παραλιμνίου. Ο αγώνας έγινε στο γήπεδο Παραλιμνίου και το σκορ ήταν 2-2.

    Στο Παφιακό γήπεδο η ΑΕΠ ηττήθηκε με 2-4 από την Ανόρθωση, στο Μακάρειο, ο Εθνικός Ασσιας έχασε με 0-3 από τον Ολυμπιακό και στην Αραδίππου, ο Ερμής ηττήθηκε με 0-4 από την Αλκή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [03] (Κ) "Νικηφόρος" - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ 21/10/2001

    Τη σημασία της τεχνολογίας στις νυκτερινές επιχειρήσεις, τόνισαν χθες βράδυ τόσο ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος όσο και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης κατά τη δεύτερη φάση της πέμπτης μέρας της "Νικηφόρος". Τη σημασία της τεχνολογίας στις νυκτερινές επιχειρήσεις, τόνισαν χθες βράδυ τόσο ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος όσο και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, σε δηλώσεις τους στο παρατηρητήριο του πεδίου βολής Καλού Χωριού, όπου διεξήχθη η δεύτερη και τελευταία φάση της πέμπτης ημέρας της άσκησης "Νικηφόρος 2001".

    Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αμυνας της Ελλάδας Δημήτριος Αποστολάκης, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα αναχωρήσει από την Κύπρο, χαρακτήρισε την άσκηση "εντυπωσιακή" τόσο στην εκτέλεση όσο και στην οργάνωση και σχεδιασμό. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Αντώνης Καράς εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση των μελών της Επιτροπής που παρευρέθηκαν στη διεξαγωγή της "Νικηφόρος", για τα αποτελέσματα της άσκησης.|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Ευρωπαϊκή Διάσκεψη - ΥΠΕΞ Κύπρου/Ελλάδας

    ΚΥΠΕ 21/10/2001

    Την ανάγκη επίλυσης των περιφερειακών προβλημάτων που στόχο θα έχει την επαύξηση της συνοχής του διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, τόνισε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Την ανάγκη επίλυσης των περιφερειακών προβλημάτων που στόχο θα έχει την επαύξηση της συνοχής του διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, τόνισε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, που διοργάνωσε η βελγική προεδρία στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, με τη συμμετοχή 41 ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, με θέμα συζήτησης την κοινή προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ιδιαίτερα την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού τη στιγμή κατά την οποία χώρες, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία, αποκτούν σήμερα σημασία ως εξωτερικά σύνορα της νέας Ευρώπης απέναντι σε μια ευαίσθητη και ιδιαίτερα εκρηκτική περιοχή. Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε τη συμβολή Ελλάδας και Κύπρου στην προσπάθεια να εξευρεθούν άτομα ή λογαριασμοί για το ξέπλυμα χρήματος.

    Αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα της προώθησης του διαλόγου των πολιτισμών και είπε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει μοντέλο αυτής της συνύπαρξης, όπου Ε/Κ Χριστιανοί Ορθόδοξοι και Τ/Κ Μουσουλμάνοι θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά μέσα στην ΕΕ.|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΝΜΑ)

    [05] (Κ) Πατριάρχης Αρμενίων Κιλικίας - Εκδηλώσεις

    ΚΥΠΕ 21/10/2001

    Με Πανηγυρική Λειτουργία που θα τελεσθεί στις 11.00 το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας στην Ακρόπολη, χοροστατούντος του Πατριάρχη Αρμενίων της Κιλικίας Καθόλικου Αράμ Α', ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τα 1700 χρόνια από την ανακήρυξη του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας της Αρμενίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρμενικής Μητρόπολης Κύπρου, της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει τελετή αποκαλυπτηρίων του Αρμενικού Χατσκάρ (Σταυρόπετρας) στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μονή Μαχαιρά

    ΚΥΠΕ 21/10/2001

    Στο εκκλησιαστικό και πνευματικό έργο που επιτελεί η Μονή Μαχαιρά, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στο χαιρετισμό του σήμερα μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στη Μονή Μαχαιρά, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 800 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον οποίον απονεμήθηκε περγαμηνή και αναμνηστικό μετάλλιο, το οποίο απεικονίζει στη μια όψη την Παναγία τη Μαχαιριώτισσα και στην άλλη το κτιριακό συγκρότημα της Μονής, ανέφερε ότι η Μονή Μαχαιρά διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη στελέχωση της ιεραρχίας της Κυπριακής Εκκλησίας με μέλη της αδελφότητάς της. Ανάμεσά τους, είπε, εξέχουσα θέση καταλαμβάνει ο εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός.|

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Μνημόσυνο Ηρώων

    ΚΥΠΕ 21/10/2001

    Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού κάλεσε σήμερα σε πλήρη συντονισμό τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, για καταρτισμό προγράμματος κοινής δράσης και πολιτικής λύσης του Κυπριακού και εισηγήθηκε συνεχείς συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, κατά τις οποίες θα αναλύονται τα νέα δεδομένα.

    Ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι, μιλώντας στο μνημόσυνο των αναγνωρισθέντων με τη μέθοδο του DNA πεσόντων ηρώων, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Λευκωσία, ο κ. Κουτσού επανέλαβε ότι οι ΝΕΟ καταδικάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι "η τρομοκρατία θα καταπολεμηθεί μέσα από τις συλλογικές αποφάσεις και με ενέργειες στηριζόμενες στο δίκαιο και στη νομιμότητα" και επεσήμανε τον "ισορροπημένο ρόλο της ΕΕ" στις εξελίξεις που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ημέρα Μνήμης Κρατητηρίων

    ΚΥΠΕ 21/10/2001

    Ενότητα ψυχών και συνειδήσεων, ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία και κοινός αγώνας για τον κοινό υπέρτατο σκοπό της σωτηρίας της πατρίδας μας, είναι το μήνυμα που μας απευθύνεται και το δίδαγμα που αναδύεται μέσα από το έπος των κρατητηρίων, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, μιλώντας στην εκδήλωση "Ημέρα Μνήμης Κρατητηρίων", που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Πολιτικών Κρατουμένων ΕΟΚΑ 1955 -1959, στα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στη συμβολή των κρατουμένων στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 -1959 και εξήρε την όλη εθνική και αγωνιστική προσφορά τους.|

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΜΑ)

    [09] (Κ) 18ο Συνέδριο ΡΤΚ - ΓΓ ΑΚΕΛ - Χαιρετισμός

    ΚΥΠΕ 21/10/2001

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε σήμερα "τις προοδευτικές δυνάμεις" των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο "να εργαστούν με συνέπεια" και να αντιπαλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις τη φιλοσοφία και την πρακτική της διχοτόμησης. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε σήμερα "τις προοδευτικές δυνάμεις" των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο "να εργαστούν με συνέπεια" και να αντιπαλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις τη φιλοσοφία και την πρακτική της διχοτόμησης, σημειώνοντας παράλληλα "εάν αφεθεί το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ" ουσιαστικά θα επιβραβευθεί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και θα συνεχιστεί η αδιαλλαξία του.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο 18ο Συνέδριο του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος που πραγματοποιείται σήμερα στη κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος είναι εκείνη η λύση που βασίζεται στην πολιτική και οικονομική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως την έχει περιγράψει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις".|

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Κύπρος - Ημέρα Ηνωμένων Εθνών - Εκδήλωση

    ΚΥΠΕ 21/10/2001

    Εορτάζοντας τα 56α γενέθλια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η Ειρηνευτική Δύναμη του Οργανισμού στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) τιμά σήμερα την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών με ολοήμερες εκδηλώσεις στο Λήδρα Πάλας. Εορτάζοντας τα 56α γενέθλια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η Ειρηνευτική Δύναμη του Οργανισμού στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) τιμά σήμερα την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών με ολοήμερες εκδηλώσεις στο Λήδρα Πάλας και με τη συμμετοχή κατοίκων της Κύπρου, τόσο από τις ελεύθερες περιοχές όσο και από τα κατεχόμενα.

    "Αυτήν την εβδομάδα", είπε ο Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς ανοίγοντας τη γιορτή, η οποία θα κρατήσει μέχρι τις 7:00 το βράδυ, "εορτάζουμε τα πεντηκοστά έκτα γενέθλια των Ηνωμένων Εθνών και έχουν, αυτήν τη χρονιά, οι εορτασμοί ξεχωριστή σημασία, αφού πρόσφατα απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη, στον ΟΗΕ και στο ΓΓ Κόφι Αναν".

    Ευχαριστώντας όσους βοήθησαν για τη σημερινή διοργάνωση, ο κ. Βλόσοβιτς δήλωσε πως "η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών σημαίνει απλά ότι έχουμε εδώ ένα φιλικό και φιλόξενο χώρο, όπου όλοι μπορούν να έλθουν και να νοιώθουν σαν στο σπίτι τους".

    Σε δηλώσεις του για την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών και τις σημερινές εκδηλώσεις, ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι, ανέφερε ότι ο χώρος του Λήδρα Πάλας σήμερα "είναι μια ανοικτή οικία, μια οικία φιλοξενίας και καλωσορίσματος, όπου όλοι μπορούν να βρεθούν μαζί για να τιμήσουν την Ημέρα. Είμαστε πολύ ευτυχείς", συνέχισε, "για το ότι μπορούμε εφέτος να προσφέρουμε μια ξεχωριστή ημέρα ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και εκπαίδευσης για όλους τους ανθρώπους της Κύπρου".|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 21 October 2001 - 13:02:04 UTC