Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-11-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχή Ραδιοτηλεόρασης - Χορήγηση αδειών
  • [02] Ελληνας ΥΠΕΞ - Αλβαρο ντε Σότο
  • [03] Βουλή - Υπουργός Εργασίας - Αλλοδαποί - Δικαιώματα
  • [04] Χρηματιστήριο - Νέα μεγάλη άνοδος
  • [05] Κασουλίδης - Ευρωμεσογειακή Υπουργική Διάσκεψη
  • [06] Κύπριοι βουλευτές - Κοινοβουλευτικό Φόρουμ
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση για Νέα Υόρκη - Δηλώσεις
  • [08] Marchianni - Παπαδόπουλος - Προσάρτηση κατεχομένων
  • [09] Πρόεδρος Βουλής - Jean Charles Marchiani
  • [10] Ραδιομαραθώνιος - Τελευταία μέρα εκδηλώσεων

  • [01] (Κ) Αρχή Ραδιοτηλεόρασης - Χορήγηση αδειών

    ΚΥΠΕ - 6/11/2001

    Το Ράδιο Πρώτο, το Ράδιο Αστρα και το Ράδιο Κανάλι 9,86 εξασφάλισαν άδεια λειτουργίας σε παγκύπρια βάση από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

    Ανακοίνωση της Αρχής αναφέρει ότι με βάση τα ενώπιόν της στοιχεία, ενέκρινε τη χορήγηση άδειας παγκύπριου ραδιοφωνικού σταθμού, υπό όρους, στον Εκδοτικό Οίκο Δίας Λτδ (Ράδιο Πρώτο), τη Radiostage Company Ltd (Ράδιο Αστρα) και τη Δίαυλος Επιχειρήσεις Πληροφοριακής Λτδ (Ράδιο Κανάλι 9,86). |

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΘΘ)

    [02] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Αλβαρο ντε Σότο

    ΚΥΠΕ - 6/11/2001

    Οι πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς για την Κύπρο δεν συνιστούν κατ' ανάγκη εμπόδιο για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, δήλωσε στην Αθήνα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, μετά τη σημερινή συναντησή του με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα ότι η έντονη συζήτηση που διεξάγεται στην Τουρκία για το Κυπριακό θα συμβάλει στο να υπάρξει μια ωριμότητα για λύση του προβλήματος.

    Ο κ. ντε Σότο είπε ότι "αυτό που κάνουμε είναι ότι προσπαθούμε να συζητήσουμε με όλες τις πλευρές το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις παρά τις κάποιες δηλώσεις που έγιναν πρόσφατα" και οι οποίες κατά τον κ. ντε Σότο δεν αποτελούν απαραιτήτως εμπόδιο για την επίτευξη συνολικής λύσεως στην Κύπρο, φθάνει να "εστιάσουμε την προσοχή μας στη δουλειά που έχουμε να κάνουμε τώρα και η οποία είναι να διαπραγματευθούμε".|

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [03] (Κ) Βουλή - Υπουργός Εργασίας - Αλλοδαποί - Δικαιώματα

    ΚΥΠΕ - 6/11/2001

    Από 19.000 που ήταν ο αριθμός των αλλοδαπών εργαζομένων στην Κύπρο το 1998, έφτασε κατά το μήνα Ιούνιο του 2001 τους 28.762, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας, ο οποίος ανέφερε ότι οι παρανόμως εργαζόμενοι στην Κύπρο ενδέχεται τελικά να μην είναι 10.000, όπως εκτιμούν λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά μόνον 3.000.

    Ενημερώνοντας σήμερα την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους και άλλα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου του, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι παρουσιάζεται μια αύξηση στα παράπονα που κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας σε σχέση με ό, τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια και ότι, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα παράπονα εξετάζονται εντός 15 ημερών, διάστημα κατά το οποίο δεν απελαύνεται ο παραπονούμενος και, εάν κριθεί απαραίτητο, δίδεται άδεια για αλλαγή εργοδότη μέχρις ότου εξετασθεί το παράπονό του.|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μεγάλη άνοδος

    ΚΥΠΕ - 6/11/2001

    "Εκρηξη" αγοραστικού ενδιαφέροντος που συνοδεύτηκε από νέα μεγάλη άνοδο του Γενικού Δείκτη σημειώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση. Η χρηματιστηριακή αγορά, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών, κατέγραψε μεγάλα κέρδη της τάξης του 3,72%, φθάνοντας, χωρίς δυσκολία, τις 133,65 μονάδες. Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα, ώθησε την αξία των συναλλαγών, ύστερα από αρκετό καιρό, στα υψηλά επίπεδα των 12 εκατομμυρίων λιρών.

    Σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,53% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 533,11 μονάδες. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών σε ποσοστό 6,34% και των Επενδυτικών 6,08%.|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κασουλίδης - Ευρωμεσογειακή Υπουργική Διάσκεψη

    ΚΥΠΕ - 06/11/2001

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι διήμερες εργασίες της Ευρωμεσογειακής Υπουργικής Διάσκεψης, στην οποία έλαβαν μέρος 27 Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Μεσογείου. Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Η τρομοκρατία μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η συνεχιζόμενη εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή κυριάρχισαν στις εργασίες της Διάσκεψης. |

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - Κοινοβουλευτικό Φόρουμ

    ΚΥΠΕ - 06/11/2001

    Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες του 3ου Εκτακτου Ευρωμεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ.

    Την κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούν οι βουλευτές Δημήτρης Συλλούρης, Νίκος Κλεάνθους και Αγις Αγαπίου.|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση για Νέα Υόρκη - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 06/11/2001

    Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία αποβλέπουν στο να προβληματίσουν την ΕΕ κατά πόσο θα πρέπει να δεχθεί την Κύπρο ως μέλος της ή όχι, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ και θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση αλλά δεν πρέπει να υπερτονίζεται πως όταν ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρώπη θα συμβεί "κάτι το σοβαρό".

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανακοίνωσε πως το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει μόλις ο ίδιος επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη, ώστε να ενημερωθεί επί των συνομιλιών που αυτός θα έχει στις ΗΠΑ καθώς και για να συζητήσει τις τουρκικές απειλές, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε πως κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα γίνει συζήτηση για τις προθέσεις του Κόφι Ανάν σε περίπτωση συνέχισης της τουρκικής αδιαλλαξίας.

    "Ο κ. Ετζεβίτ προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι αν η Κύπρος μπει στην ενωμένη Ευρώπη θα λάβει διάφορα μέτρα. Αρχικά (οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού) ήταν ότι θα αναστατωθεί η Ανατολική Μεσόγειος, κατόπιν μίλησε για προσάρτηση, τώρα για προσάρτηση ή για προτεκτοράτο" ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Ετζεβίτ για πλήρη προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    "Νομίζω ότι σφάλλουμε να δίνουμε την εντύπωση ότι το όντι θα πρέπει να είμεθα εν εγρηγόρσει. "Εν εγρηγόρσει θα πρέπει να είμεθα και είμεθα, αλλά δεν πρέπει να υπερτονίζουμε ότι αν μπούμε στην Ευρώπη θα γίνει κάτι το σοβαρό. Μια κυβέρνηση, η οποία εκτελεί τα καθήκοντά της ορισμένες φορές εκτελεί τα καθήκοντα χωρίς να διατυμπανίζει εκείνο που κάνει και λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Κληθείς να σχολιάσει ισχυρισμούς του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι διεθνείς νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί η ΕΕ να δεχθεί την Κύπρο ως μέλος της, ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο ήδη ήγειρε η Τουρκία και ότι η ΕΕ αφού συμβουλεύθηκε τους νομικούς της συμβούλους αποφάσισε ότι δεν υπάρχει κώλυμα.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [08] (Κ) Marchianni - Παπαδόπουλος - Προσάρτηση κατεχομένων

    ΚΥΠΕ - 06/11/2001

    Οποιαδήποτε προσπάθεια για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα σήμαινε τέλος στις οποιεσδήποτε σχέσεις σύνδεσης της Τουρκίας με την Eυρωπαϊκή Ενωση και θα αποτελούσε αιτία πολέμου, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Ευρωβουλευτής Jean-Charles Marchiani, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να μελετήσει σοβαρά "μέτρα αντίδρασης, ουδετεροποίησης ή αποτροπής" της συχνής επανάληψης των τουρκικών απειλών, σημειώνοντας ότι αυτές δημιουργούν ένα πολύ δυσμενές κλίμα για την Κύπρο.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Marchianni είπε ότι είχε με τον κ. Παπαδόπουλο μία "πάρα πολύ εποικοδομητική συνομιλία" σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κύπρου, καθώς και τη συμμετοχή των Κυπρίων βουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο.

    "Εξ ονόματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και της δικής μου ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο", είπε ο Γάλλος ευρωβουλευτής, "έχω επαναλάβει τη θέλησή μας όπως η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ".|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΘΘ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Jean Charles Marchiani

    ΚΥΠΕ - 06/11/2001

    Η ΕΕ ουδέποτε θα αποδεχθεί το απαράδεκτο στάτους κβο στην Κύπρο και ουδέποτε θα αναγνωρίσει το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Βουλής ο Γάλλος Ευρωβουλευτής Jean-Charles Marchiani, υπογραμμίζοντας παράλληλα την προσήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την υποστήριξη που επανειλημμένα έχει εκφράσει το Ευρωκοινοβούλιο προς την ένταξη της Κύπρου.

    Από την πλευρά του, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση του για την υποστήριξη τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και της Γαλλίας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, και τόνισε ότι "επιθυμία μας είναι η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, αλλά "αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, η μη επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην ένταξη της Κύπρου".|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [10] (Κ) Ραδιομαραθώνιος - Τελευταία μέρα εκδηλώσεων

    ΚΥΠΕ - 06/11/2001

    Εχει υπερβεί τις 900 χιλιάδες λίρες το ποσό των εισφορών στα πλαίσια του Ραδιομαραθωνίου, της ετήσιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα τα μεσάνυκτα, με συνδιοργανωτές το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου και την Λαϊκή Τράπεζα.

    Στα πλαίσια της τελευταίας μέρας του 12ου Ραδιομαραθώνιου διοργανώθηκαν παγκύπρια διάφορες εκδηλώσεις, ενώ λειτούργησαν και σήμερα περίπτερα σε όλες τις πόλεις ως σημεία συλλογής εισφορών.

    Ο Ραδιομαραθώνιος, διεξάγεται ταυτόχρονα και σε χώρες όπου ζουν πολλοί ομογενείς, όπως στην Ελλάδα, Βρετανία, Αυστραλία και ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 6 November 2001 - 18:46:07 UTC